Skocz do zawartości
  • 0

Mobywatel brak mozliwości logowania biometrią.

Pytanie

Opublikowano

Pacjent: Xiaomi 15 (BL unlocked+root)

Android - wersja 15

Problem dotyczy możliwości logowania sie do ww. aplikacji biometrią. (Zaznaczam że np w Xiaomi 12x na Androidzie 13 problem nie istnieje).

Włączenie możliwości logowania się biometrią po ponownym uruchomieniu aplikacji Mobywatel wyświetla błąd. Logowanie jest znów możliwe tylko za pomocą hasła.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
20 minut temu, Kris Kinski napisał(a):

Innymi słowy czarna magia z tym mObywatel ...bardzo wrażliwy delikwent  :-)  ...troszkę humoru zapodam . Wiecie dlaczego teraz nie można naprawić tego mObywatel ??? ...upsss bo wszyscy informatycy którzy go tworzyli obecnie siedzą w "mamże" za przestępstwa ... mam nadzieję troszkę humoru nikomu nie zaszkodzi na ten 2026 r

zajmują się pewnie wdrożeniem tej części emerytalnej ...to chyba miało wejść od początku roku ... żeby ludzie jak zobaczą przyszle emerytury zeszli na zawał 🙃 przy okazji najlepsze życzenia dla naszych załogantów i adminow 👍🥳

IMG_20251231_212449.jpg

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Kris Kinski napisał(a):

czarna magia z tym mObywatel

To aplikacja rządowa więc wiadomo, że jakością nie grzeszy. U mnie na Poco działa cały czas na szczęście.

• 0
Opublikowano

No powiem wam że po paru dniach zrobiłem test / reset odinstalowałem MO :-) ..zainstalowałem ponownie  + biometrię i do dzisiaj działa OK ? ...czyżby coś poprawili ???  w ustawieniach MO (uprawnienia) ma dostęp do: lokalizacja / powiadomienia ...i tyle ( inne upraw. zaznaczone ( na tak): wyświetl. na ekranie blokady / otwieraj nowe okna podczas działania w tle /... skróty ekranu główn. (nie zaznaczone) / wstrzymaj dział. aplik., jeśli nie jest używa. (zaznaczone) ...+ mam trzy odciski palca na POCO F7

• 0
Opublikowano

@kris68 przestań się powtarzać, już wszyscy o tym wiedzą.

Xiaomi 15 Ultra, HyperOS 3.0.8.0 - d.pa, komunikat "Zmieniono biometrię w telefonie"

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

U mnie wykryłem inny problem z mObywatel na którym mam np. zarejestrowany dowód osobisty. Wszystko pięknie działa jeśli korzystam tylko z POCO f7 jeśli skonfiguruję MO na drugim fonie Redmi Note 8 nagle wywala błąd z certyfikatem i jego końcem czy innym błędem. Jeśli dodam / potwierdzę certyfikat np przez konto bankowe to na Redmi note 8  jest OK ....ale znowu jest ten bląd na POCO f7 i tak w kółko czyli nie da się użytkować poprawnie mObywatela na dwóch smart-fonach + dowód osobisty ...może tak ma być ? 

Edytowane przez Kris Kinski
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, Kris Kinski napisał(a):

U mnie wykryłem inny problem z mObywatel na którym mam np. zarejestrowany dowód osobisty. Wszystko pięknie działa jeśli korzystam tylko z POCO f7 jeśli skonfiguruję MO na drugim fonie Redmi Note 8 nagle wywala błąd z certyfikatem i jego końcem czy innym błędem. Jeśli dodam / potwierdzę certyfikat np przez konto bankowe to na Redmi note 8  jest OK ....ale znowu jest ten bląd na POCO f7 i tak w kółko czyli nie da się użytkować poprawnie mObywatela na dwóch smart-fonach + dowód osobisty ...może tak ma być ? 

nie można mieć aplikacji mObywatel aktywnej na dwóch telefonach jednocześnie ze względów bezpieczeństwa – może działać tylko na jednym urządzeniu naraz; po przeniesieniu na nowy smartfon, na starym zostaje automatycznie dezaktywowana, co wymaga jej instalacji i aktywacji na nowym sprzęcie

• 0
Opublikowano (edytowane)

@wasia bo pisze jak jest durny 3-postowcu, jak sobie nie potrafisz ustawic telefonu to ci nie działa , może to i lepiej bo nie wiadomo co byś wyczyniał z mObywatelem. To jest program nie dla idiotow - jakbyś nie wiedział. Ale pisząc do normalnych ludzi, tak jak kolega w inny poście napisał. mObywatel działa tylko na 1 telefonie,  włączysz na drugim to na pierwszym sie dezaktywuje. I to nie jest to, że się powtarzam, tylko jak wychodzi nowy soft to z ciekawosci instaluje i sprawdzam aplikacje wrazliwe. Oczywście Portfel Google nie działa, ale ING działa, mOywatel działa, Milenium juz nie chce. A to , że testuje czy działa bo tacy 3- postowcy potem przez miesiąc zaśmiecają forum, to moja sprawa. Sprawdziam, działa - i wracam do drugiego fona z mObwatelem , całość zajmuje 5 minut.  Może kiedyś sytuacja z Google jakaś sie wyklaruje, ale tego na pewno nie jestem pewien. A ty weż sobie lepiej zablokuj z powrotem bootloader, bo jeszcze zepsujesz telefon.....

Edytowane przez kris68
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, kris68 napisał(a):

@wasia bo pisze jak jest durny 3-postowcu, jak sobie nie potrafisz ustawic telefonu to ci nie działa , może to i lepiej bo nie wiadomo co byś wyczyniał z mObywatelem. To jest program nie dla idiotow - jakbyś nie wiedział. Ale pisząc do normalnych ludzi, tak jak kolega w inny poście napisał. mObywatel działa tylko na 1 telefonie,  włączysz na drugim to na pierwszym sie dezaktywuje. I to nie jest to, że się powtarzam, tylko jak wychodzi nowy soft to z ciekawosci instaluje i sprawdzam aplikacje wrazliwe. Oczywście Portfel Google nie działa, ale ING działa, mOywatel działa, Milenium juz nie chce. A to , że testuje czy działa bo tacy 3- postowcy potem przez miesiąc zaśmiecają forum, to moja sprawa. Sprawdziam, działa - i wracam do drugiego fona z mObwatelem , całość zajmuje 5 minut.  Może kiedyś sytuacja z Google jakaś sie wyklaruje, ale tego na pewno nie jestem pewien. A ty weż sobie lepiej zablokuj z powrotem bootloader, bo jeszcze zepsujesz telefon.....

Nie, kolega kris68 zwyczajnie nabija prosty, pisze w temacie który go nie dotyczy nie wiadomo po co, ma różne dziwne teorie mimo iż support mobywatela zdaję sobie sprawę z tego, że to ilu nich problem.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, kris68 napisał(a):

@wasia bo pisze jak jest durny 3-postowcu, jak sobie nie potrafisz ustawic telefonu to ci nie działa ...

A co mi tam, nabiję sobie czwartego posta 😆

@kris68 ty po prostu jesteś tępy. O czym ty bredzisz? Co mam sobie ustawić w telefonie? Oświeć tych wszystkich, którym nie działa biometria w MO i zdradź nam te ustawienia.

• 0
Opublikowano

Po raz któryś odsyłam do zapoznania się z opiniami o MO, problem jest znany i nie dotyczy tylko Xiaomi, pracują nad rozwiązaniem ... od wiosny? lata? zeszłego roku
Łapki w górę przy tego typu komentarzach i odpowiedzi zespołu dev pokazują, że problem dalej istnieje i nie jest naprawiony

1aab6ecc4ad0fc5fff8cf205c802bcd8.jpg220b5e4f985d0e850e94a77593f5379a.jpg

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej by było, gdyby każdy, któremu nie działa biometria, napisał czy ma odblokowany telefon.  Nie do końca rozumiem, czy macie Global Mi, EEA, czy xiaomi eu. Każdy piszę tak chaotycznie.  Mi na Poco X7 Pro działa idealnie. Zarówno na Androidzie 15, jak i teraz na 16. 

Edytowane przez marcin_poco
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

no ja juz chyba pisalem - odblokowane 15 ultra i F8 ultra - na romach xiaomi eu - nigdy zadnych problemow z biometria ... w ogole nigdy nie mialem z nim problemu tego typu ... nie pamietam czy mialem go na 14 pro ale chyba tez ... tez odblokowany i tez xiaomi eu - zero problemow ... niezaleznie czy byl to rom na andku 15 czy 16 ...

• 0
Opublikowano
Najlepiej by było, gdyby każdy, któremu nie działa biometria, napisał czy ma odblokowany telefon.  Nie do końca rozumiem, czy macie Global Mi, EEA, czy xiaomi eu. Każdy piszę tak chaotycznie.  Mi na Poco X7 Pro działa idealnie. Zarówno na Androidzie 15, jak i teraz na 16. 
No właśnie, masz odblokowany telefon? Który masz ROM?

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Netoper

Ja się nie bawie w odblokowanie. Te czasy minęły. Mam Global Mi, oryginalny z pudełka. Śmiga idealnie. Aktualizacje natychmiastowe, jak wychodzi, bez zmian regionu.

Edytowane przez marcin_poco
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Co komu pasuje ... Custom rom to po prostu coś innego - taka wartość dodana do fona ... Na swoje wady i zalety - jak wszystko i wszyscy ... 🙃 To trochę jak z tuningiem aut - jednemu to obojętne bo chce przejechać z jednego miejsca w drugie - a drugi też chce to zrobić ale może troszkę inaczej 🙃 ten tuning nie musi być wiejski i na pokaz - to mogą być detale których nie widać a które sumarycznie dają nam większy komfort szybkość czy ogólnie pojętą "przyjemność z jazdy* ... W każdym razie dzięki takim romom i ludziom którzy je tworzą i z nich korzystają mamy chociażby takie forum jak to i fajnych załogantów gdzie można ponarzekać i pochwalić, zawiązać ciekawe znajomości też może troszkę wnieść swój wkład w ten projekt Xiaomi EU ... Nawet zgłaszając jakieś detale do poprawy czy tłumaczenia to nasza kropla do tego stawu ... Ja nigdy z global nie korzystałem i na ta chwilę nie żałuje - najbardziej z romu Xiaomi EU to jestem zadowolony z tego forum i za ludzi z którymi miałem przyjemność wymieniać tu uwagi - jeśli każdy by podchodził do tego jak załogant powyżej to nic z tego by nie zaistniało - wszyscy mielibyśmy globale i wszyscy bylibyśmy zadowoleni (a może niekoniecznie, bo jednak brakowałoby tej nuty indywidualności ...) osobiście liczę że Google odczepi się od tej społeczności a i Xiaomi nie pozbawi nas możliwości unlocka ... Co już zresztą zrobilo na swoim podwórku ...

A wracając do tematu biometrii i tych problemów o których zapodal info chociażby załogant Netoper - z tą biometria faktycznie może być coś na rzeczy - to że u mnie nie było tego problemu akurat w mobywatelu to jedno - ale kilka razy w różnych odstępach czasu zdążylo się że zmiany w biometrii zgłaszała np. apka bankowa PKO BP ... Zastanawiał mnie ten komunikat bo nie było to ani po update systemu ani po aktualizacji samej apki ... Nie grzebałem się też w ustawieniach bezpieczeństwa i nie dodawałem ani nie usuwałem pazurów ... Był taki komunikat na czerwono w apc na górze ale potem sam sobie poszedł 🙃 nie pamiętam żeby w innych apkach coś takiego się pojawiło ... W sumie z biometrii z racji wygody korzystam tam gdzie się da - tak więc jak tylko bylby z czymś problem to wylalbym zale tu na forum to raz a dwa zaatakował bym ekipę od softu żeby obadali z czym jest problem ... 

No i tu znowu przypomniała mi się historia z apka T-Mobile z którą miałem kiedyś na Romie Xiaomi EU po przejściu na nowszego andka ... Gdzie ta apka regularnie crashowala - tu na forum zostało to zgłoszone i obadane - od razu jasna diagnoza - o ile pamiętam to temat badał pan Kacper - problem po stronie apki - no to ja mając pewnośc że nie przeze mnie i nie przez nasz rom ładnie napisałem do nich uwagi ze cos jest nie tak ... Pierwsza odpowiedź była że nie umiem korzystać z telefonu - i ogólnie żebym się odczepił ... Po moim drugim wpisie została postawiona od razu teza że to nie wiadomo jaki system - bo przerabiany - i jest oczywiste że nie działa ... Natomiast po moim trzecim wpisie do nich - że mam kilkadziesiąt apek wrzuconych i z żadną nie ma problemów a tylko z ich jest napisali że może coś jest na rzeczy i czekać na aktualizację ... Wspomniałem też żeby odwalili się od romu bo na poprzedniej wersji andka i custom romie żadnych problemów z ich apka nie było ... No i faktycznie gdzież po kilku tygodniach wskoczył update i już od tego czasu apka śmiga jak nalezy 🙃 się rozpisalem ... Sorki 😉

Ps. Szukając kiedyś fona na wymianę nawet nie brałem pod uwagę Xiaomi - sam nie wiem czemu - może dlatego że nigdy nie miałem niczego od tej firmy - ale przypadkowo gdzieś czytałem o modelu mi 11 unlocku i custom romach i już wtedy wiedziałem że kupię Xiaomi 🙃 no i tak skończyłem marnie na naszym forum ... Do tego przeżyłem 2.5 letnia sprawę sądową w dwóch instancjach i przygodę z komornikiem ... 🙃 Kto by nie chciał takich atrakcji ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

@Master no i to jest właśnie to, sam piszesz  i dobrze, że praktycznie na każdym Romie xiaomi.eu czy A 15, czy A 16 a trochę tych fonów mieliśmy, a jakiś ...... będzie mnie wyśmiewał i obrażał, że ciągle pisze i powtarzam bzdury. No przecież, gdybym nie sprawdził i nie używał tego, to bym nie pisał. Ale czasem chyba w ogóle nie reagować, jak ktoś ma problem, niech ma, po co tracić nerwy..... A taki niech się hasłem loguje i sprawa rozwiązana.

• 0
Opublikowano

W ogóle to jest ciekawa sprawa i pokazuje że to wszystko żyje swoim życiem ... A na świecie są rzeczy które się fizjologom nie śniły 🙃 mamy często te same modele telefonów - głównie globale ... Niektórzy mają unlocka ... Niektórzy nie ... Niby te same apki ściągane i instalowane z tego sklepa Googla ... Te same systemy - już pomijam czy to global czy Xiaomi EU ... Na tym samym andku - a i jednych biometria śmiga bez problemu a i drugich ni ch... 🙃 I jak tu nie lubić Xiaomi i naszych małych chińskich majfriendow ...

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, marcin_poco napisał(a):

Finalnie wychodzi na to, że problemy z biometrią dotyczą osób które mają custom romy  :) 

Nie. Miałem go przez pewien czas na Xiaomi 13 jak wszedł android 15, mam ciągle na Xiaomi 15 odkąd wszedł Android 16. Oba na oficjalnym, nie modowanym sofcie na Europę. Problem jednak nie jest związany z wersją Androida ani z Androidem per se ponieważ problem pojawiał się również na OnePlus 13 i przez chwilę na iPhone 17 Pro.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

To jak to jest, mnie i @Master działa czy custom /fabryczny,  a reszta ma problemy. To co czary czy jak ??? Mam przysłać dokładne screeny z obecnej wersji z mojego fona i mObywatela albo zdjęcia i film, że działa, bo w tej aplikacji nie da się zrobić zrzutów ekranu — zabezpieczenia.?

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, marcin_poco napisał(a):

problemy z biometrią dotyczą osób które mają custom romy  :) 

Nie. Nie custom romy i nie tylko w Xiaomi. Obecnie mam Motorollę z oficjalnym romem i problem niezmiennie istnieje.

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Mam od tygodnia Motorolę Razr 60 5G - i od pierwszej instalacji działa biometria, bo przeniosłem mObywatela na tego składaka. No i ?

• 0
Opublikowano
Mam od tygodnia Motorolę Razr 60 5G - i od pierwszej instalacji działa biometria, bo przeniosłem mObywatela na tego składaka. No i ?
No i jesteś jednym z tych milionów którym działa a są tysiące ludzi którym nie działa i to na fabrycznych romach i na różnych telefonach.
Dlaczego tak jest pytaj deva który wie że taki problem istnieje i nie potrafi naprawić.
I nie pisz o hejcie (w innym temacie) bo to że Tobie działa a inni zgłaszają problem to gdzie tu jest hejt?

• 0
Opublikowano

@Netoper ok może nie hejt, przesadziłem, ale nie pamiętam nicka, człowiek w nieprzyjemny sposób zwraca mi uwagę ze się wszędzie tym chwale, czy też pisze. Cieszę się, że jestem jednym z milionow, jak napisałeś, ale powiedz mi, bo nie mogę zrozumieć, że z @Master idziemy po równi prawie z tymi samymi telefonami i nam zawsze działa na odblokowanym bootloaderze, no mnie też na zablokowanym czasem — wiec nie mogę zrozumieć jak piszesz błędu deva — skoro na tym samym modelu telefonu, z tym samym HyperOs-em i Androidem, jednemu działa drugiemu nie? To już mi się raczej wydaje, skoro jak napisałeś jestem jednym z milionów, którym działa, a tysiącom nie działa, że prędzej mObywatel gryzie się z jakimś zainstalowanym programem niż to błąd aplikacji. Abstrachujac — milionowi działa — tysiącowi nie i naprawdę myślisz , że dev coś z tym zrobi. No chyba, ze błąd zatoczy szersze kręgi. No i tyle.

• Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze raz podkresle ... Mam teraz czwarty fon od Xiaomi - każdy miał unlocka i każdy rom Xiaomi EU - mobywatela mam odkąd tylko wyszedł i cały czas to instaluje i zawsze jest ustawione na biometrie - aktualizacje apki wrzucam regularnie - zawsze po update tak systemu jak i apki - sprawdzam czy dobrze działa i nigdy nie miałem żadnego problemu ... Tak z ta apka jak i z każdą inną gdzie mam ustawioną biometrie - czyli np bankowa czy lotek ... Czasami biorę jakiegoś losa bardziej dla zabawy i staram się nie wydawać za dużo a bywa że coś się trafi - ostatnio piątka w mini prawie tysiak 🙃 

być może coś jeszcze przeszkadza tej biometrii ... Coś systemowego ... W ogóle to ciekawy temat ... Dobrze wiedzieć że na fonach innych firm też są tego typu problemy ...

Edytowane przez Master
  • Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ale o czym wy dyskutujecie w ogóle? Że wam działa? To po co się wtrącacie jak  nie znacie rozwiązania problemu? Temat jest o tym jak rozwiązać problem u tych co nie działa. Wy natomiast hejtujecie wszystkich twierdząc, że działa bo wam działa. Macie pięć lat i koledzy was biją w przedszkolu czy jak?

Skończmy te jałowe wtręty osób, które nie maja nic do wniesienia do tematu. Z jakiegoś powodu w pewnych sytuacjach nie działa i właśnie po to są poruszane tematy na forach by te powody zidentyfikować i rozwiązać problem... Nie jest to problem stricte HyperOS ale często pojawia się u użytkowników Xiaomi i dlatego pojawił się tutaj.

EDIT

Zapewne trzeba by usunąć ringkey i zainstalować na nowo ale mi się po prostu nie chce.

Edytowane przez anemusek
  • Like 1