Jump to content
  • 0

Mobywatel brak mozliwości logowania biometrią.

Question

Posted

Pacjent: Xiaomi 15 (BL unlocked+root)

Android - wersja 15

Problem dotyczy możliwości logowania sie do ww. aplikacji biometrią. (Zaznaczam że np w Xiaomi 12x na Androidzie 13 problem nie istnieje).

Włączenie możliwości logowania się biometrią po ponownym uruchomieniu aplikacji Mobywatel wyświetla błąd. Logowanie jest znów możliwe tylko za pomocą hasła.

Recommended Posts

• 0
Posted

Powód odblokowanie bootloadera, miałem to samo na 14 Ultra, dopiero wgranie Romu TW i blokada bootloadera poradziły. Taki teraz urok Google i Xiaomi.

• 0
Posted

Dziwna sprawa jednym słowem. Wszystko działa idealnie (revolut , aplikacje bankowe etc...). Mam wrażenie że nowa wersja Mobywatela nie zapisuje ustawień...

• 0
Posted
8 godzin temu, dudijack napisał(a):

Dziwna sprawa jednym słowem. Wszystko działa idealnie (revolut , aplikacje bankowe etc...). Mam wrażenie że nowa wersja Mobywatela nie zapisuje ustawień...

cholera go wie 🙃 ja tam sporadycznie zaglądam ... przeważnie jak jest update apki żeby sprawdzić czy w ogóle działa ... do tej pory żadnego problemu ... to co ustawiłem i dodane dokumenty - wszystko oki ... z kolei apka bankowa ostatnio kilka razy mi pokazała jakiś problem z blokada ekranu że niby nie ustawiona ... a jest ... teraz już tego nie ma ale przez 2-3 dni to wywalało ... biometria i ogólnie płatności działają bez żadnego problemu ... 🙃 są na świecie rzeczy które się fizjonomom nie snili ...

ps. poklikam tam coś jeszcze i zobaczę czy apka nie zdurniala ...

• 0
Posted

Wróciłem jakiś czas temu do globala i mam ten sam problem. Zgłaszałem go do autorów apki i napisali, że pracują nad rozwiązaniem problemu. 

• 0
Posted
14 minut temu, PiotrX1 napisał(a):

Wróciłem jakiś czas temu do globala i mam ten sam problem. Zgłaszałem go do autorów apki i napisali, że pracują nad rozwiązaniem problemu. 

bardzo dobrze ... trzeba zgłaszać takie coś ... ja kiedyś miałem problem z apka T-Mobile - też ich męczyłem do skutku ... najpierw mi tłumaczyli że jestem debil i nie potrafię korzystać z telefonu ... potem zwalili winę na custom rom - bo im napisałem na czym siedzę - tzn. Xiaomi eu ... że to nie oryginalny system i do niczego się nie nadaje - odpisałem im że sami do niczego się nie nadają i żeby odwalili się od romu ... a potem przyznali że pracują nad problemem i któryś update załatwił sprawę 🙃 tak więc da się ... to było akurat jakoś przy przejściu na nowego andka - jak to im napisałem to chyba dotarli do tych pustych cymbałów ...

• Like 1
  • 0
Posted

Mam xiaomi 15 polską dystrybucję, odblokowałem po czym wrzuciłem Tajwan z zablokowaniem. W żadnej innej aplikacji w tym bankowe nie mam problemu tylko mobywatel. Loguję się za pomocą hasła, ustawiam logowanie biometryczne, przykładam palucha, zadziała po czym jak chcę wejść kolejny raz "coś poszło nie tak" i mi wyłącza bio przełącza na hasło. Nie ma to związku z zabrudzonymi palcami co to za pomysł w ogóle. Czytnik działa ok i bardzo szybko w każdej innej aplikacji. Nie pomaga dodawanie palcy, odinstalowanie i instalacja apki, restarty.

• 0
Posted

W sklepie Google w opiniach ludzie też piszą że problem z paluchem, odpowiedź z 28 sierpnia że pracują nad rozwiązaniem problemu.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Posted

ja u siebie mam włączone i wzór ekranowy i paluch i paszczę ... mobywatel działa na biometrii bez problemu za każdym razem ...

• 0
Posted

@Master najwyraźniej, niezbadane są wyroki ......... Ile razy mi się zachciało ustawić odblokowanie widokiem twarzy, zaraz po biometrii, tyle razy bluzgałem w aptece jak chciałem wykupić recepty - na moim sofcie do 14-tki- zawsze odblokowywanie widokiem twarzy, uwalało mi biometrie - chodzi właśnie o mObywatel - i mnie gotowało, bo żądało hasła które oczywiście musiałem przywracać a tu 10 osób za mną. Dlaczego tak - do dzis nie wiem

Mój mały offtopik - przeglądam stronę XiaomiTime w przeglądaniu nowinek i Chrome dość dziwnie tłumaczy, chodzi mi o słowo na dole: 

Screenshot_6.jpg

• 0
Posted

Posiadam edge 50 neo i mam taki sam problem. mObywatel mam od dawna i biometria działała bez zarzutu. Od kilku tygodni coś się popsuło. Przy logowaniu palcem info. (Coś poszło nie tak). Wysłałem emaila do obsługi w Łodzi i czekam na odpowiedź.

IMG_20250902_164114026_HDR_AE~2.jpg

• Like 1
  • 0
Posted (edited)

Mam Xiaomi 15 (eu) i potwierdzam, że u mnie również nie działa i nigdy nie działało logowanie biometryczne w mObywatelu (wcześniej na Huawei P30 śmigało elegancko). 

Loguję się hasłem do mObywatela, włączam w ustawieniach logowanie biometryczne, ustalam PIN, wybieram "tylko biometria", potwierdzam paluchem i jest OK.

Ale przy ponownym logowaniu, po przyłożeniu palca już wylatuje komunikat "Coś poszło nie tak" i przełącza się na wprowadzanie hasła. 

Dziwię się, że przez tyle miesięcy nikt tego nie naprawił. Oczywiście zamieściłem stosowny wpis na Google Play kilka miesięcy temu ale jak widać - bez efektu.

Logowania twarzą nigdy nie włączałem w Xiaomi. Mam tylko PIN/palec.

Edited by kola01
  • 0
Posted
1 minutę temu, kris68 napisał(a):

To nie jest błąd mObywatela tylko samego softu telefonu, mam 3 różne Xiaomi i wszędzie działa.

Na czym opierasz swoją tezę (logi), nie masz telefonu z tym problemem do tego masz 3 telefony tej marki bez tego problemu.

• 0
Posted
Cytat

Na czym opierasz swoją tezę (logi), nie masz telefonu z tym problemem do tego masz 3 telefony tej marki bez tego problemu.

Słuchaj a ty, na czym opierasz swoją tezę , ze tak nie jest. Skoro na 3 (różnych) odblokowanych telefonach logowanie biometrią w mObywatelu mi działa to ja nie widzę tutaj błędu w programie mObywatel. Tylko albo coś nie tak  z softem, w ostateczności usterka sprzętową jak logowanie biometria nie działa. O jakie logi ci chodzi ?? Z moich działających telefonów ?

• 0
Posted

Mam w ręce 3 Xiaomi 15 z tajwańskim firmware, global, eu i kontakt z supportem mobywatel, rzucisz coś z czapy nic nie wnosząc o w błąd wprowadzając.

• 0
Posted (edited)

Moim zdaniem to nie wina telefonu. Bo wszystko jedno jaki model/producent pojawia się taki błąd, ale tylko gdy już tej aplikacji używałeś na innym telefonie. Wysłałem (chyba nie jako jedyny) do mobywatel-pomoc prośbę o wyjaśnienie przyczyny. Czeka na odpowiedź, ale cały czas szukam wyjaśnienia/pomocy na różnych stronach i forach. I stąd moja obecność na fortun MIUI, Mam telefon Motorola Edge 50 neo i działałem dokładnie tak jak opisuje to kola01 z takimi samymi efektami tylko z może innym komunikatem (zał.) Znalazłem gdzieś podpowiedź, że na starym telefonie (miałem wtedy Samsunga i tu był po raz pierwszy zainstalowany mObywatel) należy wykonać operację dezaktywowania (https://geekweek.interia.pl/technologia/news-mobywatel-nie-dziala-na-nowym-telefonie-jak-go-odzyskac,nId,22168386). Tego nie zrobiłem i dopiero po kilku próbach (nieudanych próbach) usunąłem ją ze starego telefonu. I tu na forum zaskoczyła mnie informacja kris68 iż aplikacja działa mu na 3-ch telefonach. A mObywatel jest tak zaprojektowany, że może działać tylko na jednym urządzeniu (i słusznie). Miałem tego dowód, bo gdy chciałem się zalogować na starym telefonie pojawił się stosowny komunikat.

image.thumb.png.644276f4034de66e24f8af118c635f37.png

Edited by AndiGigant
  • 0
Posted

tyle że w ustawieniach aplikacji (z poziomu androida) nie ma żadnych opcji dot. biometrii

- czy ktoś rozwiązał ten problem? na świeżutkim telefonie mam to samo, apka na poprzednim dezaktywowana automatycznie przy aktywacji aplikacji na nowym, więc nie ma chyba związku to o czym piszą w przytoczonym linku.

• 0
Posted

@AndiGigant oczywiście, ze nie na 3 telefonach jednocześnie, ale jak aktywujesz na nowym telefonie, to na starym się dezaktywuje. Teraz na moim Xiaomi 14 Ultra z nowym HyperOS 3, bawiłem się dość długo i za każdym razem loguję się biometria, tak też było na Redmi 12 i na Samsung Galaxy A55 5G. Ani razu nie pojawił się ten problem, a często z tego korzystam, bo akurat chodzi mi o recepty. To, co czarodziej jestem czy jak.......

• 0
Posted (edited)

Spokój mi tu. Ten bład pojawia się na różnych telefonach - raz działa, a raz się wyłącza twierdząc, że zmieniono biometrię. Na Xiaomi 13 mi nie działała biometria, po aktualizacji (mObywatela) zaczęła działać, a na Xiaomi 15 na początku działała i po aktualizacji HyperOS do 3.0 przestała. Helpdesk mObywatela się zgłaszał ale wymagał tyle zachodu, że odpuściłem. Po prostu co jakiś czas mObywatel z daną wersją softu danego telefonu się gryzie i problem nie dotyczy tylko Xiaomi (to samo O+ 12 i Motorola Edge 60 Pro, a nawet iPhone 13)

Edited by anemusek
  • 0
Posted (edited)

Admin jesteś czy jak ?? Mi, na którym moim nie zainstaluje i na samsungu i Xiaomi z HOS3, i na redmi 12 zawsze jak zainstaluje działa. Nigdy nie wyskoczył problem z biometrią To, co czarodziej jestem czy co.

Edited by kris68
  • 0
Posted (edited)

Ale to, ze tobie działa nie znaczy, że się jakaś konfiguracja aplikacji nie będzie gryźć, szczególnie że to ty jesteś wyjątkiem od reguły, a nie na odwrót. Szukałem rozwiązania w sieci i też masa ludzi ma ten problem na całym spektrum urządzeń. mObywatel jest po prostu zrąbany, nadwrażliwy i ma problemy z przenoszeniem itp..   Ich helpdesk doskonale o tym wie ale nie chce mi się z nim użerać bo trzeba podawać dane wrażliwe, czekać aż prześlą jakieś tokeny, które często przychodzą po okresie ważności, podawać zrzuty i masę rzeczy, które nie jesteś pewny, ze podajesz helpdeskowi 😜

Edited by anemusek
  • 0
Posted

Ja mam xiaomi 15 i również ten sam problem od jakiegoś czasu (od okolic wakacji 2025). Warto wspomnieć że kupiłem telefon chwilę po premierze i wszystko działało bez problemu. Dopiero po którejś aktualizacji mobywatel'a pojawił się problem (najpierw komunikat 'coś poszło nie tak' przy próbie logowania odcinkiem palca, a teraz od ok. 1 mies komunikat 'zmieniono biometrie'). Zakładałem już 2-3 tickety do supportu i oczywiście brak rezultatu., 

• 0
Posted

jak już tu wspominałem u mnie na odblokowanej 15 ultra bez żadnych problemów z biometria - na każdej kolejnej wersji romu Xiaomi EU i każdej kolejnej wersji mobywatela - teraz od jakiegoś czasu na poco f8 ultra - to samo co powyżej ... już na kolejnej wersji romu i chyba wczoraj była aktualizacja apki - specjalnie dzisiaj tam wlazłem i biometria poszła luks ...

• 0
Posted (edited)

Na POCO F7 (FW global / Indonesia / BL -zablokowany / HSO3 / Android 16) biometria na mObywatel działa OK ...przynajmniej na dzień dzisiejszy :-) 

Ps. niestety po pewnym czasie błąd jak u innych  ...wynika z tego że to raczej  wina pr. mObywatel 

Edited by Kris Kinski
  • 0
Posted

Z tą biometria w mobywatelu to jest problem nie tylko w Xiaomi, w opiniach ludzie zgłaszają różne firmy fonów i odpowiedź jest (jeśli dev w ogóle łaskawie odpowiada) - znamy problem pracujemy nad rozwiązaniem. Ostatnie odpowiedzi z 28 grudzień, a problem przeca ciągnie się już od dłuższego czasu.

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

• 0
Posted

Dokładnie. Chwalą się ze to wybitna aplikacja w skali światowej a poważnego błędu nie są w stanie od dłuższego czasu naprawić. Obok Xiaomi mam taki sam problem w Motoroli a też w jednym z Samsungów się z nim spotkałem. Jedynie komunikat błędu zmienili. Że niby odcisk palca został zmieniony.

• 0
Posted (edited)

Dzisiaj zablokowałem BL (terminal linux) na starym Redmi Note 8 (HOS2/FW-Indonesia/Android 11) i sprawdziłem mObywatela ... biometria też działa OK  może coś tam poprawili.

Ps. niestety po pewnym czasie błąd jak u innych jakby program nie trzymał ustawień więcej jak 1 dzień  :-) ...wynika z tego że to raczej  wina pr. mObywatel ( wyłączyłem biometrię bo szkoda czasu na walkę z w/w  ciekawe że problem jest taki sam na POCO F7 i redmi Note 8 i różnymi Androidami 16 / 11 ? może winny jest operator u mnie NJU czyli orange ? )

Edited by Kris Kinski
  • 0
Posted

Z 13 też tak było zdaję się o ile pamiętam. Potem naprawili. To bardziej konflikt z wersją Androida, jakichś bibliotek czy funkcji bezpieczeństwa. Być może coś się gryzie jak jest parę odcisków zarejestrowanych. Na 13 sprawdzałem i z Androidem 15/HOS2 działa, na 15 z Androidem 16/HOS3 nie działa. Przestałem z tym walczyć - menadżer haseł z biometrią załatwia sprawę. Może naprawią albo w mObywatelu albo z HOS3.

• 0
Posted

15 Ultra z Taiwańskim Romem (android 15) nie działała biometria, 17 pro max z chinskim romem (android 16) śmiga aż miło popatrzeć. Nie wiem jak teraz po świeżej aktualizacji androida 16 na 15 Ultra, akurat telefon jest po formacie i czeka aż moja sobie go skonfiguruje. @Kris Kinski mam też Nju i na 17 pro max wszystko działa.

• 0
Posted (edited)
Cytat

mam też Nju i na 17 pro max wszystko

Innymi słowy czarna magia z tym mObywatel ...bardzo wrażliwy delikwent  :-)  ...troszkę humoru zapodam . Wiecie dlaczego teraz nie można naprawić tego mObywatel ??? ...upsss bo wszyscy informatycy którzy go tworzyli obecnie siedzą w "mamże" za przestępstwa ... mam nadzieję troszkę humoru nikomu nie zaszkodzi na ten 2026 r

Edited by Kris Kinski