Skocz do zawartości

Czemu korzystacie z ROM-u Xiaomi.eu? (Dyskusja wydzielona z wątku o Revolucie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam z góry Kolegów, że zadaję tak osobiste pytania, ale co skłania Was do korzystania z ROMów modyfikowanych przez team Xiaomi.eu ?

Są jakieś realne korzyści, bo kiedy tak czytam ten wątek, to nabieram poważnych wątpliwości ?

Nie lepiej pozostać przy fabrycznym firmware, ewentualnie wymienić wersję Global EU na Global TW, jeżeli komuś zależy na dialerze Xiaomi ?

Opublikowano
14 minut temu, Licht napisał(a):

Przepraszam z góry Kolegów, że zadaję tak osobiste pytania, ale co skłania Was do korzystania z ROMów modyfikowanych przez team Xiaomi.eu ?

społeczność? zaangażowanie ludzi w rozwój systemu? realny wpływ na to jak wszystko wygląda i działa? szybka reakcja na zgłoszenia problemów? to forum? chęć posiadania czegoś innego niż "fabryka dała"? nawiązanie ciekawych znajomości z załogantami?masa fajnych poprawek i funkcjonalności niedostępnych w globalach?

Opublikowano

@Master

Wcale nie jest to dla mnie tak oczywiste w warstwie software'owej, jako że używam modyfikacji teamu od kilku lat i nie zauważam, aby miały one jakieś rzeczywiste przewagi.

Owszem, naprawiane są stosunkowo szybko błędy tłumaczenia interface i jest to wartość dodana, ale tak poza tym, to nie potrafiłbym Ci tu i teraz podać innych plusów.

Zdecydowanie udział w tym forum jest z wielu względów bezcenny, niemniej tak sobie myślę, że jeżeli kupujesz telefon (obojętnie, czy tani, czy drogi), odblokowujesz bootloader, aby implementować ROM Xiaomi.eu a następnie pocisz się aby oszukać mechanizmy obronne aplikacji finansowych, czy innych o dużym znaczeniu, to już odrobinkę podchodzi pod paranoję (?).

No jak uważasz ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

no ale te problemy pojawiły się dopiero teraz ... wcześniej było wszystko oki - patrząc na tą chwilę - to można się zgodzić ... dla mnie np. nie ma to znaczenia - wszystko z czego korzystam śmiga bez problemów ... w ostateczności wrzucę globala - możliwe że ten na Tajwan - i zablokuje fona ... osobiście mam nadzieję że nie będzie trzeba ... zamierzam zostać na Xiaomi eu bo sobie chwalę 🙃 revolut do niczego nie jest mi potrzebny ... z portfela Googla i tak nie korzystałem - ot był żeby być na wszelki wypadek ... brak certyfikatu w sklepie Play też mi w niczym nie przeszkadza ... a plusow jest więcej niż widać na pierwszy rzut oka ... na stronie Xiaomi eu jest szczegółowa rozpiska czym się różni ta wersja od tych globalnych / chińskich ... polecam zerknąć ... w każdym razie Google już dawno zapowiadało że się weźmie za społeczność "unlockowcow" no i dotrzymało słowa 🙃 ale póki co żyjemy i walczymy ... a jak polegniemy to chociaż z honorem i godnością 👍

tu jakby co jest rozpiska jeśli chodzi o modyfikacje 

https://xiaomi.eu/community/threads/24-7-28-final.73710/

ale przyznam że jeśli chodzi o czyszczenie systemu ze śmieci to jest jeszcze pole do manewru ... vide debloat ... 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano
pocisz się aby oszukać mechanizmy obronne aplikacji finansowych, czy innych o dużym znaczeniu, to już odrobinkę podchodzi pod paranoję (?).

Dla mnie bardziej to swego rodzaju masochizm. Serio nie znajduję dziś żadnej funkcji w xiaomi.eu, która rekompensowała by te ciągłe problemy. Forum? Też jestem na tym forum a nie mam tego ROMu. Już bardziej rozumiem płacenie za odblokowanie BL, by wgrać Tajwan lub Indonezję niż dziś wgrywać xiaomi.eu. Tamte wgrasz, zablokujesz BL i masz spokój, wszystko działa. Na xiaomi.eu obecnie to ciągle coś wywala, ciągle trzeba kombinować, rooty, magiski, moduły, ukrywanie a i tak nie masz pewności, że jak podejdziesz do kasy w sklepie to zapłacisz telefonem. Jak ktoś lubi ten dreszczyk emocji przy przykładaniu telefonu do terminala to spoko. Ja jednak wychodzę z założenia, że skoro kupuję telefon to on ma służyć mnie a nie ja jemu.
Opublikowano

Pozwoliłem sobie wydzielić dyskusję z wątku o Revolucie, bo zrobił się tam offtopic.

Korzystam z xiaomi.eu, bo 1. jestem przyzwyczajony, 2. ogarniam tłumaczenie i po prostu mi się chce. Jestem młody, póki nie będzie jakichś ogromnych przeszkód na odblokowanym bootloaderze, to tu zostanę. 

Jestem w o tyle komfortowej sytuacji, że aplikacja banku się nie pruje o odblokowany bootloader, problemu z Curve, odpukać, nie mam na razie, a w razie W mam jeszcze zbliżeniowego Blika. Skoro Google nie chce moich pieniędzy, to nie będę rootować mojego telefonu po to, by walczyć z ich Portfelem. McDonald's też nie lubi obecnego stanu, ale cóż, kupony jakoś sobie przeżyję. :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

bardzo dobrze bo faktycznie zrobił się off top 🙃 podpisuje się pod Pana Kacpra - w sumie też podobnie napisałem ... zostaje tak długo jak się da ... na razie się da więc jedziemy dalej ... makdonald mnie nie interesuje ... czy działa czy nie - nie robi mi to różnicy bo i tak tam nie kupowałem nie kupuje i kupować nie będę 🙃 korzystam z apki PKO BP - zbliżeniowy blik jest szybki i wygodny - biometria moment zaskakuje - mobywatel śmiga bez problemu - biometria i bezproblemowy dostęp ... wszystkie apki z których korzystam żadnych problemów ... mimo braku certyfikatu w sklepie Play apki się instalują bez problemu i się aktualizują ... możliwe że z jakimiś będzie problem ale możliwe też że mnie to ominie ... revolut nie jest mi do niczego potrzebny - osobiście też mam nadzieję że w końcu komornicy się do tego dobiorą bo mam sporo grosza do odzyskania ... a z tego co wiem masa cwaniaczków i złodziei na tym siedzi - oby się przejechali ... tak więc Xiaomi eu mi pasuje i u mnie zostaje 🙃 rozumiem podejście załoganta @Marrik tyle że jeśli wychodzisz z takiego założenia to w ogóle nie ma sensu bawić się w custom romy - cieszysz się z tego co dostałeś od korporacji i tyle ... do tego już to co można poczytać nt odblokowanego bootloadera powinno skutecznie do tego zniechęcić i dać sobie spokój ... na pewno Google nam tu zaszkodziło ale póki co nie zabiło 🙃 a na ich usługach świat się nie kończy ... różnice między romami typu global / chiny w ogóle są dość ciekawe bo swego czasu oglądałem recenzje gościa który testował 15 ultre i miał zarówno wersję globalna jak i chińska - co ciekawe na globalu dużo gorzej działa apka aparatu bo gość wymieniał z czym były problemy tam a że działa to świetnie na oryginalnym chińskim systemie 🙃  

w każdym razie jeśli o mnie chodzi to kij w szprychy od google mnie nie zatrzyma ... możliwe że polegnę jak tam wsadza pień czy konar 🙃 oby samo Xiaomi nie wbiło nam tylko noża w plecy ...

a w załączeniu jest właśnie to o czym pisałem na początku ...

Screenshot_2025-07-25-20-11-22-535_com.android.chrome-edit.jpg

Edytowane przez Master
  • Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Korzystam z xiaomi.eu, bo 1. jestem przyzwyczajony, 2. ogarniam tłumaczenie i po prostu mi się chce. Jestem młody, póki nie będzie jakichś ogromnych przeszkód na odblokowanym bootloaderze, to tu zostanę. 

Ja się właśnie zawijam, na 14 dla żony i 14 Ultra będzie stockowe oprogramowanie, bo szkoda więcej zdrowia, doszedłem do etapu że wszystko ma po prostu działać. A na forum jestem weteran od końca 2016 roku, yyyy kiedy to tak zleciało i ile to już modeli.

Xiaomi.eu ma smaczki jak np. przełącznik do wyłączenia synchronizacji po przesunięciu panelu od góry po prawej. I w opcjach też zawsze dawało się ustawić więcej rzeczy pod siebie (tzn. wyłączyć). 

Opublikowano
36 minut temu, Master napisał(a):

🙃 oby samo Xiaomi nie wbiło nam tylko noża w plecy ...

Moim zdaniem dostosowywanie przez Xiaomi, firmware urządzeń do lokalnych przepisów, już jest swego rodzaju "nożem w plecy", jako że kupujesz telefon w Europie i nie masz wyboru, tylko jesteś skazany na aplikacje Google, a aplikacja Telefon jest po prostu kiepska, nie mówiąc o aplikacji Wiadomości, która jest po prostu denna i nie do użytku z powodu bleurowania tekstu i durnej kompresji obrazów (kto używał, ten wie o czym mowa).

Chcesz z jakiegoś powodu rejestrować połączenia telefoniczne, to Xiaomi nie zostawia Ci na ROMie Global EU żadnego wyboru, a mogliby implementować jeżeli chcieć dać taki wybór i dialer Xiaomi, i dialer Google, zamiast tego jest przymus dla większości użytkowników telefonów tej firmy, używania dialera Google.

Jak sądzisz, ilu użytkowników telefonów Xiaomi, Redmi, PoCo wie, że można odblokować bootloader i flashować telefon innym firmware ?

Zaręczam Ci, że jest to bardzo znikomy procent i w sumie żal mi tych ludzi, bo są bezradni wobec przemocy prawa i nikt nie daje im żadnego wyboru.

Powiadają, że to nie grzech przymuszać do dobrego, ale co dobre dla jakiegoś urzędnika brukselskiego, nie musi być dobre także dla Ciebie.

• Like 1
Opublikowano

problem jest tylko taki że to my ich sami wybieramy 🙃 możliwe że w każdym kraju wygląda to podobnie ... czyli coś jak daje w załączeniu ... 😵‍💫

Screenshot_2025-07-25-20-40-16-275_com.miui.gallery-edit.jpg

• Haha 1
Opublikowano

Wiesz, gdyby to nie było takie straszne, to może i byłoby śmieszne, a tak to mamy prawo, które nam słuźy tak dobrze jak trucizna.

• Haha 1
Opublikowano

w ogóle to fajnie byłoby żeby w tym temacie swoje trzy grosze dorzucili np. @Netoper czy @kris68 który właśnie niedawno zdradził Xiaomi eu na rzecz "jedynego słusznego" globala ... 🙃 przy okazji pozdro Krzysiek 👍

Opublikowano (edytowane)

Ja od kilku lat siedzę na Globalu. Nie miałem nerwów na Safety Net. Korzystam z aplikacji Adb App Control i wyłączam kilka zbędnych rzeczy. Przyjemnie się korzysta, wszystko działa i nie ma śmieci. Mam spokój. Tylko aktualizować i od czasu do czasu czyścić cache appek programem Sd Maid Se. Nie zdarzyło mi się, żeby coś nie działało. No niestety, custom romy są sukcesywnie niszczone przez Google. 

Edytowane przez marcin_poco
Opublikowano

a ja od kilku na Xiaomi eu - globala się do tej pory nie chycilem ... poza tym true ... a i jeszcze Xiaomi swoje dołożyło do tego pieca który pali nam się pod naszymi siedziskami 🙃 ale jeszcze żyjemy ... i kto wie ... może przyjdzie stoczyć jeszcze niejedna bitwę ... wojny pewnie nie wygramy ale bijem się do końca 🙃

Opublikowano
44 minuty temu, Master napisał(a):

... wojny pewnie nie wygramy ale bijem się do końca 🙃

Już swoje wojny mam za sobą (choć następna wisi nad głową), zatem nie mam jak Ty tak bojowego nastroju i chciałoby się nareszcie odpocząć, niemniej klimat do tego na naszym starym kontynencie jest mocno niesprzyjający.

W praktyce brniemy w coraz to większe absurdy, a Xiaomi także nie pomaga, a wystarczyłoby dać po prostu wybór i byłby wilk syty i owca cała.

Opublikowano

wybór jest cały czas ... przecież nie ma żadnego przymusu robienia unlocka i walki z custom romami ... chcesz się w to pobawić - oki - najpierw dostaniesz info z czym to się wiąże i czemu lepiej w to się nie bawić a potem świadomie decydujesz czy masz świety spokój czy cierpisz ... 🙃 tyle że znowu celowo utrudnili ten unlock droga oficjalną ... chyba znowu żeby zniechęcić potencjalnych cierpiętnikow ... na wszelki wypadek ... już pisałem że o ile rozumiem utrudnienie - a w praktyce - uniemożliwienie tej procedury dla tzw. Chińczyków tak nie widzę w tym sensu w przypadku tzw. globali ... bo osoba która chce zrobić tego unlocka i tak go zrobi ... jak nie droga oficjalną to nieoficjalna ... tyle że straci dodatkowy czas to raz ... a dwa całkiem konkretny pieniądz ... 🙃 stąd właśnie pisałem o tym ze do Googla jeszcze dokłada się Xiaomi ... a ten nóż w plecy który możemy dostać to realne zablokowanie możliwości unlocka też na globalach ... tzn. jakaś furtka pewnie zostanie ale tak jak w przypadku Chińczyków będzie to realnie nie do przejścia dla zwykłego usera ... bo i w tym momencie mamy tzw. finisher dla tej całej społeczności ... która im nie wiadomo czemu coraz bardziej przeszkadza ... a przecież to forma promocji i reklamy ich produktów - zadowoleni użytkownicy poleca znajomym czy rodzinie fony Xiaomi - sam namówiłem wiele osób na Poco / Xiaomi - i przekonałem kilka osób do unlocka ...

Opublikowano

Ja nie znam osoby, która by odblokowała Xiaomi. A sporo osób ma/miało Xiaomi. Nikt się w to nie bawi. Ludzie używają telefonu na ustawieniach domyślnych. Nawet usunąć się im nie chce aplikacji w Data, które idą kilkoma kliknięciami usunąć. Typowy zjadacz chleba nie zna się na telefonach. Kupuje dla ceny. 

Opublikowano
26 minut temu, Master napisał(a):

wybór jest cały czas ... przecież nie ma żadnego przymusu robienia unlocka i walki z custom romami ... 

No właśnie dla takich osób jak ja, nie ma wyboru, czyli chciał nie chciał i tak musiałem odblokować bootloader ze wszystkimi tego szykanami i flashować telefon bardziej akceptowalnym dla mnie ROMem.

A przyczyna jest prosta, że ja zawsze chcę mieć wybór, czy chcę czegoś używać, czy nie, natomiast niezwykle źle toleruję brak wyboru z powodu czyjegoś widzimisię i wtedy budzi się we mnie zazwyczaj ukryty rewolucjonista. 😉

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

@Master
jako że używam modyfikacji teamu od kilku lat i nie zauważam, aby miały one jakieś rzeczywiste przewagi.

Jakaś duża niespójność jest w Twoich "zeznaniach"
Pytasz innych dlaczego oni używają i nazywasz ich masochistami a sam używasz mimo że nie widzisz zalet.
To już nie masochizm, nie wiem jak tę przypadłość nazwać.. dewiacja?
Jest sporo tematów w których userzy opisują dlaczego im pasuje mod XiaomiEu, fakt są to tematy z przed okresu jak google dokręciło śrubę, ale na Boga, Allacha, Mahometa, Buddę, Swaroga, Thora, (wybierz któregoś albo dopisz swojego) świat się nie kończy przez to, że portfel google nie działa ... Wyobraź sobie gorszą sytuację, , awaria systemu płatności, a nie masz gotówki żeby zapłacić za usługi panien lekkich obyczajów.
Wszelkie customy są dla świadomych użytkowników którzy liczą się z ich (nie)doskonałością w stosunku do stocków.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Netoper napisał(a):

Jakaś duża niespójność jest w Twoich "zeznaniach"
Pytasz innych dlaczego oni używają i nazywasz ich masochistami a sam używasz mimo że nie widzisz zalet.
To już nie masochizm, nie wiem jak tę przypadłość nazwać.. dewiacja?
Jest sporo tematów w których userzy opisują dlaczego im pasuje mod XiaomiEu, fakt są to tematy z przed okresu jak google dokręciło śrubę, ale na Boga, Allacha, Mahometa, Buddę, Swaroga, Thora, (wybierz któregoś albo dopisz swojego) świat się nie kończy przez to, że portfel google nie działa ... Wyobraź sobie gorszą sytuację, , awaria systemu płatności, a nie masz gotówki żeby zapłacić za usługi panien lekkich obyczajów.
Wszelkie customy są dla świadomych użytkowników którzy liczą się z ich (nie)doskonałością w stosunku do stocków.

Nie ma żadnej luki w tym co napisałem, a używam/używałem zrootowanych ROMów teamu Xiaomi.eu na telefonie Xiaomi Mi 11 Lite 5G, ponieważ nie generowały one wówczas żadnych istotnych problemów.

Nie wiem, czy w ogóle zwróciłeś uwagę z jakiego wątku Kacper wydzielił ten, ale pytanie było do Kolegów, którzy z uporem godnym lepszej sprawy używają ROMów Xiaomi.eu mając jednocześnie szereg problemów z płatnościami w różnych aplikacjach.

Rozumiem tych, którzy używają urządzeń z dystrybucji chińskiej, że chcą jakoś zaradzić problemom z niefortunnie zakupionym telefonem, bo akurat w tym wypadku, oszczędności rzędu kilkuset złotych, nie są warte całej tej gimnastyki jakiej na naszych oczach dokonują, aby ich telefony były w ogóle użyteczne.

A co do mojej skromnej osoby, to obecnie dysponuję telefonem z procesorem Mediateka, zatem nie mógłbym nawet uźyć firmware europejskiego teamu, co ma swoje dobre strony w obecnych realich.

Opublikowano

@Licht używam MIUI od w sumie Mi 2S, nawet swego czasu miałem go w HTC HD2 (Leo), nagrywanie rozmów, bardzo intuicyjne menu, przez długi okres więcej niż 5 ikonek w linii, obecnie w HyperOS tego mi bardzo brakuje, można podyskutować z ludźmi, którzy tworzą rom EU czyli mogę się coś realnie ciekawego dowiedzieć, podoba mi się stylistyka i kolory, łatwość (dla mnie) ustawień pod siebie.

Opublikowano

@alonsoharris

Pierwsze co od razu zmieniam w systemie, to launcher i od lat używam Nova Launcher, nie znam bowiem żadnego, który by był tak konfigurowalny jak właśnie Nova.

Wykonanie backupu ustawień launchera robi porządek w systemie po każdej zawierusze jak wipe data, czy inne nieszczęście.

Gdyby Nova Launcher potrafił ingerować i w menu podręczne Androida, to byłby to launcher idealny, a tak jest tylko bardzo dobry.

Opublikowano (edytowane)

Jestem po migracji na romy global. Na 14 Ultra jest ok, system dziś zaktualizowany do wersji 2.0.203.0 i nawet kalendarz od Xiaomi wrócił, co jest krokiem w dobrą stronę, bo z tego od Google nie da się korzystać. Jest już nowa apka Aparat, sporo rzeczy można ustawić tak jak się chce. Portfel działa, Revolut też, wszystko można bez obaw aktualizować i to jest bezcenne.

Ale na zwykłej 14 jest już problem, bo w apce SMS od Google ważniejsze są nikomu niepotrzebne emotki i nie ma od razu podczas pisania wiadomości, możliwości wyboru z której karty SIM ma zostać wysłana - to jest totalna porażka, że nie można ustawić co jest dla nas ważniejsze. (na 14 ultra wybór karty sim o dziwo jest)

Edytowane przez abc00
Opublikowano

Aktualnie nie ma innego darmowego rom-u na mój telefon Wolę bardziej rozbudowany rom jak elite , czekam na wersję lite za free i tweaki sobie sam dogram

@alonsoharris
Pierwsze co od razu zmieniam w systemie, to launcher i od lat używam Nova Launcher, nie znam bowiem żadnego, który by był tak konfigurowalny jak właśnie Nova.
Wykonanie backupu ustawień launchera robi porządek w systemie po każdej zawierusze jak wipe data, czy inne nieszczęście.
Gdyby Nova Launcher potrafił ingerować i w menu podręczne Androida, to byłby to launcher idealny, a tak jest tylko bardzo dobry.

Tylko nie możessz wtedy przełączać apek gestem bez wskaźnika, także użytkownicy miui nie mają wyboru

@Master
Wcale nie jest to dla mnie tak oczywiste w warstwie software'owej, jako że używam modyfikacji teamu od kilku lat i nie zauważam, aby miały one jakieś rzeczywiste przewagi.
Owszem, naprawiane są stosunkowo szybko błędy tłumaczenia interface i jest to wartość dodana, ale tak poza tym, to nie potrafiłbym Ci tu i teraz podać innych plusów.
Zdecydowanie udział w tym forum jest z wielu względów bezcenny, niemniej tak sobie myślę, że jeżeli kupujesz telefon (obojętnie, czy tani, czy drogi), odblokowujesz bootloader, aby implementować ROM Xiaomi.eu a następnie pocisz się aby oszukać mechanizmy obronne aplikacji finansowych, czy innych o dużym znaczeniu, to już odrobinkę podchodzi pod paranoję (?).
No jak uważasz ?

A paranoją nie jest czasami posiadanie urządzenia do którego nie masz dostępu

Dla mnie bardziej to swego rodzaju masochizm. Serio nie znajduję dziś żadnej funkcji w xiaomi.eu, która rekompensowała by te ciągłe problemy. Forum? Też jestem na tym forum a nie mam tego ROMu. Już bardziej rozumiem płacenie za odblokowanie BL, by wgrać Tajwan lub Indonezję niż dziś wgrywać xiaomi.eu. Tamte wgrasz, zablokujesz BL i masz spokój, wszystko działa. Na xiaomi.eu obecnie to ciągle coś wywala, ciągle trzeba kombinować, rooty, magiski, moduły, ukrywanie a i tak nie masz pewności, że jak podejdziesz do kasy w sklepie to zapłacisz telefonem. Jak ktoś lubi ten dreszczyk emocji przy przykładaniu telefonu do terminala to spoko. Ja jednak wychodzę z założenia, że skoro kupuję telefon to on ma służyć mnie a nie ja jemu.

Jak ma niby służyć jak nie masz do niego pełnego dostępu

Ja się właśnie zawijam, na 14 dla żony i 14 Ultra będzie stockowe oprogramowanie, bo szkoda więcej zdrowia, doszedłem do etapu że wszystko ma po prostu działać. A na forum jestem weteran od końca 2016 roku, yyyy kiedy to tak zleciało i ile to już modeli.
Xiaomi.eu ma smaczki jak np. przełącznik do wyłączenia synchronizacji po przesunięciu panelu od góry po prawej. I w opcjach też zawsze dawało się ustawić więcej rzeczy pod siebie (tzn. wyłączyć). 

Jak ma wszystko niby działać jak nie masz do niego pełnego dostępu

Ja od kilku lat siedzę na Globalu. Nie miałem nerwów na Safety Net. Korzystam z aplikacji Adb App Control i wyłączam kilka zbędnych rzeczy. Przyjemnie się korzysta, wszystko działa i nie ma śmieci. Mam spokój. Tylko aktualizować i od czasu do czasu czyścić cache appek programem Sd Maid Se. Nie zdarzyło mi się, żeby coś nie działało. No niestety, custom romy są sukcesywnie niszczone przez Google. 

Na guglu świat się nie kończy, są alternatywny (niekiedy ). Idzie obejść większość, a jak nie to jedno urządzenie w razie w na stocku sobie sprawić i nie ma problemu
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, abc00 napisał(a):

Jestem po migracji na romy global. Na 14 Ultra jest ok, system dziś zaktualizowany do wersji 2.0.203.0 ...

Którego Globala implementowałeś, bo największa równowaga co do śmieci od Google jest na ROMach Global TW ?

Opublikowano

Moim zdaniem dostosowywanie przez Xiaomi, firmware urządzeń do lokalnych przepisów, już jest swego rodzaju "nożem w plecy", jako że kupujesz telefon w Europie i nie masz wyboru, tylko jesteś skazany na aplikacje Google, a aplikacja Telefon jest po prostu kiepska, nie mówiąc o aplikacji Wiadomości, która jest po prostu denna i nie do użytku z powodu bleurowania tekstu i durnej kompresji obrazów (kto używał, ten wie o czym mowa).
Chcesz z jakiegoś powodu rejestrować połączenia telefoniczne, to Xiaomi nie zostawia Ci na ROMie Global EU żadnego wyboru, a mogliby implementować jeżeli chcieć dać taki wybór i dialer Xiaomi, i dialer Google, zamiast tego jest przymus dla większości użytkowników telefonów tej firmy, używania dialera Google.
Jak sądzisz, ilu użytkowników telefonów Xiaomi, Redmi, PoCo wie, że można odblokować bootloader i flashować telefon innym firmware ?
Zaręczam Ci, że jest to bardzo znikomy procent i w sumie żal mi tych ludzi, bo są bezradni wobec przemocy prawa i nikt nie daje im żadnego wyboru.
Powiadają, że to nie grzech przymuszać do dobrego, ale co dobre dla jakiegoś urzędnika brukselskiego, nie musi być dobre także dla Ciebie.

Jak nie wiedzą to tak samo jak z prawem jego nieznajomość działa na niekorzyść

Wiesz, gdyby to nie było takie straszne, to może i byłoby śmieszne, a tak to mamy prawo, które nam słuźy tak dobrze jak trucizna.

A gdzie masz lepsze prawo, w Chinach

problem jest tylko taki że to my ich sami wybieramy możliwe że w każdym kraju wygląda to podobnie ... czyli coś jak daje w załączeniu ...
Screenshot_2025-07-25-20-40-16-275_com_miui.gallery-edit.thumb.jpg.d60baeb47ce47473d353b89993bd6e8e.jpg

Wybór to złudzenie
Opublikowano

Od 15 lat posiadam telefony w wersji China od MI 2 aż po Xiaomi 13. Stąd "konieczność" xiaomi.eu - jak wszystkim Wam wiadomo nie wolno mieć globala i zablokowanego bl na wersji China więc ja korzystam bo muszę, bo chcę.

Poza tym widzę znacznie więcej udogodnień w romie xiaomi.eu niż w global. Owszem płacenie NFC jest obecnie niewygodne ale ... nie jestem wygodnicki jak większość i noszę ze sobą saszetkę z fizyczną kartą lub płacę blikiem jeśli z curve pay mam problemy. Radzę sobie i nie płaczę z powodu tak naprawdę tylko tej jednej aplikacji czyli Portfel Google. W sumie cały ten szum i "koniec xiaomi.eu" a tak naprawdę chodzi w praktyce o JEDNĄ aplikację od jakiegoś Google. Tak jakby świat się ograniczał tylko do nich. Nie działa? Nie to nie. Są alternatywy - przynajmnej póki co. Revolut? Nie korzystam... nie jeżdżę za granicę (Polska jest pięknym krajem i jest u nas zwiedzania na wiele lat), płacę w naszej, narodowej walucie złotych polskich.

Aczkolwiek moim następnym telefonem - o ile taki będzie bo póki co nie przewiduję zmiany... - będzie coś starego od Xiaomi bo nowych modeli nie odblokuję za chiny ludowe... Ale też nie robię z tego tragedii. Telefon ma potwierdzać przelewy bankowe, dzwonić i przeglądać internet, czasem robić zdjęcia. Nic poważniejszego nie potrzeba od telefonu.

• Like 3
Opublikowano

@Acid

Nie ukrywam, że podoba mi się Twoje podejście do tematu, sam bowiem postępuję od lat identycznie, a refleksja przyszła z chwilą zakupu telefonu z procesorem Mediateka, na którym jak wiadomo nie mogę z marszu implementować ROMu Xiaomi.eu.

Wrzuciłem więc po odblokowaniu bootloadera ROM Global TW i tymczasem nie mam jakichś specjalnych zastrzeżeń.

Zauważam jednak tendencje (nie tylko u Google), do utrudniania zaawansowanej konfiguracji systemu, albo do usuwania pewnych wygodnych funkcjonalności, co powoduje potrzebę zaradzenia takiemu stanowi rzeczy.

Dobrze, że jeszcze Xiaomi umożliwia odblokowanie bootloadera, bo na rynku US ta możliwość (sądzę że z litery prawa), została niemal kompletnie wycofana.

W UE mamy tymczasem praktycznie zakaz, stosowania rejestracji rozmów telefonicznych i na telefonach z zablokowanym bootloaderem, ta kwestia jest nie do obejścia, jako że żadna dostępna aplikacja, pomimo deklaracji nie pozwala na rejestrację rozmów, ani ta od Google, ani żadna inna.

Tak czy siak, jakoś w tym kontekście przyszłość nie jawi się w zbyt dobrych barwach.

Opublikowano
54 minuty temu, Licht napisał(a):

W UE mamy tymczasem praktycznie zakaz, stosowania rejestracji rozmów telefonicznych

Nie ma zakazu. Nie ma takiej dyrektywy zakazującej nagrywania osób telefonicznie. 
To wynika z przestrzegania przez producentów telefonów zaleceń RODO, w którym są pewne "zalecenia" co można lub nie można robić celem ochrony danych. Producenci przestrzegają RODO bo nie chcą się użerać z klientami, którzy mogliby wykorzystać fakt, że zostali nagrani np. bez powiadomienia. Stąd też różne sposoby przestrzegania nagrywania rozmów w krajach EU np. inaczej jest w DE a inaczej w PL mimo, że wszyscy są w EU.

Opublikowano

Radzę sobie i nie płaczę z powodu tak naprawdę tylko tej jednej aplikacji czyli Portfel Google. W sumie cały ten szum i "koniec xiaomi.eu" a tak naprawdę chodzi w praktyce o JEDNĄ aplikację od jakiegoś Google. Tak jakby świat się ograniczał tylko do nich. Nie działa? Nie to nie. Są alternatywy - przynajmnej póki co.

Nie ma alternatywy właśnie, ostatnio po wyrobieniu karty w banku dało się z niej korzystać WYŁĄCZNIE po dodaniu do portfela gugle

Revolut? Nie korzystam... nie jeżdżę za granicę (Polska jest pięknym krajem i jest u nas zwiedzania na wiele lat), płacę w naszej, narodowej walucie złotych polskich.

No to tracisz na przewalutowaniu w sklepach internetowych
Opublikowano
W dniu 30.07.2025 o 23:08, BlacK MagiC napisał(a):

Na guglu świat się nie kończy, są alternatywny (niekiedy emoji23.png). Idzie obejść większość, a jak nie to jedno urządzenie w razie w na stocku sobie sprawić i nie ma problemu emoji16.png

Ja już nie mam ochoty na zabawy. Ogólnie lubię appki od Google. Wiadomości, Telefon,  wszystko ładnie działa i filtruje spam. Kalendarz, Dysk, czego chcieć więcej? Reszta od Xiaomi. Działa? działa. Serwer reklam wyłączony, opcje sugestie, telemetria wyłączam. Nic mi w tle nie chodzi co nie powinno. Nie mam uwag. Każdy producent robi to samo, jeśli chodzi o telemetrie, reklamy. Kwestia konfiguracji.

Opublikowano

Telefon i wiadomości to akurat słabe apki. Brak nagrywania rozmów i na wiadomości też się tu skarżyli.

Jestem po migracji na romy global. Na 14 Ultra jest ok, system dziś zaktualizowany do wersji 2.0.203.0 i nawet kalendarz od Xiaomi wrócił, co jest krokiem w dobrą stronę, bo z tego od Google nie da się korzystać. Jest już nowa apka Aparat, sporo rzeczy można ustawić tak jak się chce. Portfel działa, Revolut też, wszystko można bez obaw aktualizować i to jest bezcenne.
Ale na zwykłej 14 jest już problem, bo w apce SMS od Google ważniejsze są nikomu niepotrzebne emotki i nie ma od razu podczas pisania wiadomości, możliwości wyboru z której karty SIM ma zostać wysłana - to jest totalna porażka, że nie można ustawić co jest dla nas ważniejsze. (na 14 ultra wybór karty sim o dziwo jest)

Pisz za siebie
Opublikowano
W dniu 27.07.2025 o 14:31, Licht napisał(a):

@alonsoharris

Dawno bym używał, bo mam więcej niż 5 ikonek w linii, ale gesty nie działają. Teraz jazda z Revolutem, moja druga lepsza połowa ma jazdę z ING i płaceniem kartą na 14 Ultra, dziwne jest to, że u mnie działa (jeszcze). Jeszcze są alternatywy, ciekawe na jak długo...

Opublikowano
3 godziny temu, alonsoharris napisał(a):

...

Jeszcze są alternatywy, ciekawe na jak długo...

Pomyślnie to nie rokuje, a Google nieustannie zaciska pętlę. W sumie zastanawiające jest jakie środki nacisku stosuje Google wobec producentów telefonów, że ci ostatni są wobec Google aż tak spolegliwi.

Opublikowano (edytowane)

A ja bym z ochotą pozostał, ale jak napisał @Master, chwilowo zdradziłem forum — wgrałem Indonezję pewno, że pewnych rzeczy z xiaomi.eu mi brakuje, ale problem z logowaniem do banków, mObywatel coś nie bardzo, jeszcze inne apki- no nie zdzierżyłem. Tyle że 77$ za odblokowanie poszło się j... , ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Ale cały czas obserwuję forum, może coś się zmieni.

Za  @Acid 

Cytat

Od 15 lat posiadam telefony w wersji China od MI 2 aż po Xiaomi 13. Stąd "konieczność" xiaomi.eu - jak wszystkim Wam wiadomo nie wolno mieć globala i zablokowanego bl na wersji China więc ja korzystam bo muszę, bo chcę.

Poza tym widzę znacznie więcej udogodnień w romie xiaomi.eu niż w global. Owszem płacenie NFC jest obecnie niewygodne ale ... nie jestem wygodnicki jak większość i noszę ze sobą saszetkę z fizyczną kartą lub płacę blikiem jeśli z curve pay mam problemy. Radzę sobie i nie płaczę z powodu tak naprawdę tylko tej jednej aplikacji czyli Portfel Google. W sumie cały ten szum i "koniec xiaomi.eu" a tak naprawdę chodzi w praktyce o JEDNĄ aplikację od jakiegoś Google. Tak jakby świat się ograniczał tylko do nich. Nie działa? Nie to nie. Są alternatywy - przynajmnej póki co. Revolut? Nie korzystam... nie jeżdżę za granicę (Polska jest pięknym krajem i jest u nas zwiedzania na wiele lat), płacę w naszej, narodowej walucie złotych polskich

Też noszę kartę zawsze przy sobie, ale jak się na 14 Ultra zaczyna buntować ING, potem Milenium, mPay ma jakieś wąty, w końcu każdemu to zaczyna przeszkadzać. A zwłaszcza jak chcę sprawdzić recepty - mObywatel  w aptece, często kupuję, bo mam poważnie chorą MAMĘ a tu zonk. Wracaj do domu i drukuj recepty z maila. Takie może drobiazgi, ale.. Człowiek się przyzwyczaił, ze telefon nie służy już tylko do rozmów i SMS - tylko praktycznie do wszystkiego..

Edytowane przez kris68
  • Like 1