ZForum Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Koledzy, Poproszę o pomoc jak prawidłowo zrobić zmianę ROM z Global na Tajwan lub Indonezja. 1. Odblokować BootLoader. 2. Wgrać ROM poprzez MiFlasch z opcja ZABLOKUJ. Nigdy nie korzystałem z MiFlasch i czy są jakieś "wymagania" typu musisz być zalogowany na konto...?
Acid Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Cytat czy są jakieś "wymagania" typu musisz być zalogowany na konto...? Tak: przeczytanie choćby pobieżnie poradników na naszej stronie o tym jak korzystać z MiFlash ponieważ: 14 minut temu, ZForum napisał(a): Nigdy nie korzystałem ...
kris68 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 A po co blokować z powrotem bootloader. Zresztą obsługa miflash jest prosta jak konstrukcja cepa i są poradniki, tylko przeczytać.......
Acid Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 53 minuty temu, kris68 napisał(a): A po co blokować z powrotem bootloader By mieć spokój z płatnościami i certyfikacją. To chyba oczywiste? Zresztą przy X7 Pro nie będzie bawił się z romem xiaomi.eu więc tym bardziej blokowanie bootloadera jest wskazane.
Master Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 (edytowane) 4 godziny temu, Acid napisał(a): Zresztą przy X7 Pro nie będzie bawił się z romem xiaomi.eu więc tym bardziej blokowanie bootloadera jest wskazane. a czemu nie? na patreonie mają rom dla X7 pro ... a tak w ogóle to zakładam że na takim romie od Xiaomi - który w tym przypadku jest oparty o rom typu global też nie można zablokować bootloadera? no bo z jednej strony to custom rom - modified by Xiaomi eu ... no ale bazowym systemem był jednak global a nie wersja CN ... 🙃 wstępnie zakładam że nie można robić locka ale może ... jakby był ktoś chętny przetestować to proszę tego nie robić 🙃 lepiej dostać info od fachowców ... Edytowane 25 Czerwca 2025 przez Master
ZForum Opublikowano 25 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2025 (edytowane) Odnośnie zmiany ROM: https://miuirom.org/updates/taiwan Poradniki przeczytałem... zanim wrzuciłem zapytanie i jak na razie utknąłem. 1. Włączyłem opcje programistyczne. 2. Zdjęcie blokady OEM - włączone 3. Stan odblokowania Mi - za cholerę nie mogę dodać konta. - Konto jest dodane w kontach i widać na stronie WWW Xiaomi - Usnąłem i próbowałem ponownie za (...) nie idzie 4. Wgrałem Mi Community - Zmieniłem na Global - Zgłosiłem odblokowanie BL - I czekaj do 28-06-2025 za dużo prób odblokowywania Co robię źle...??? Edytowane 25 Czerwca 2025 przez ZForum
Marrik Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Nic nie robisz źle. Dodanie konta to niestety loteria. Jeśli uda Ci się powiązać konto z telefonem w ustawieniach, w "stan odblokowaniu Mi" to community możesz olać. Odpalasz MiUnlock i odblokowujesz. Prawdopodobnie dostaniesz info o oczekiwaniu, ale po upływie tego czasu odblokujesz bez problemu. Od siebie dodam, że udało mi się powiązać konto z telefonem po przywróceniu ustawień fabrycznych i to na dwóch różnych telefonach i odblokowanie poszło bez zgody w community, nawet tej ich aplikacji na telefonie nie miałem.
Master Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 w miflash można odblokować fona? tak pytam z ciekawości bo był programik do tego miunlock ... a nie pamiętam opcji unlocka w miflash ... ale ja nie w temacie trochę ... tzn. dawno już tym się nie bawiłem ...
Marrik Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 w miflash można odblokować fona?Mój błąd, późno już było:) Dzięki, już poprawiłem poprzedni post. Oczywiście w MI Unlock a nie Miflash. Mi flashem wgrywa się tylko ROM i blokuje BL.Dzięki, już poprawiłem poprzedni post. 1
Master Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 46 minut temu, Marrik napisał(a): Mój błąd, późno już było:) Dzięki, już poprawiłem poprzedni post. Oczywiście w MI Unlock a nie Miflash. Mi flashem wgrywa się tylko ROM i blokuje BL. Dzięki, już poprawiłem poprzedni post. też mi się zdarza pisać w pośpiechu i czasem czegoś nie dopisać czy przekręcić ... ale przez chwilę myślałem że coś może zmienili w tym sofcie ... ostatni raz widziałem go chyba z 1.5 roku temu jak pomagałem znajomemu z wrzuceniem romu do chińskiej 14tki ... 🙃 w ogóle to cholera by ich wzięła z tymi procedurami ... ja podejrzewam że może to być celowe żeby ograniczyć ilość unlockow - bo niby jest taka możliwość i jest na to procedura a z drugiej strony z każdej strony dostajesz kij w szprychy jak się za to weźmiesz 🙃
Marrik Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Powiem tak, ja nie miałem żadnych problemów z odblokowaniem na swoim poco, kumpel tak samo nie miał problemów na Xiaomi 14 jak zrobił to co ja. Dwa telefony poszły bez problemu. Chciałem jeszcze sprawdzić na poco żony, ale kategorycznie zabroniła
ZForum Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 (edytowane) Zrobiłem reset fabryczny. Przy próbie zgłoszenia odblokowania BL przez "opcje programistyczne" zobacz do Community. W Community mam to przy próbie zgłoszenie BL: "Osiągnięto limit przydziału aplikacji, spróbuj ponownie po 27/06 +8" Można to jakoś ominąć? W necie jest wiele krytycznych i ciepłych słów o tym problemie. Edytowane 26 Czerwca 2025 przez ZForum
Master Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 poczytaj o tym w tutorialach ... tam jest temat założony do unlocka ... co załogant to inne doświadczenia ... są i cudowne metody ... jest też rozpacz i załamanie ... są też metody płatne ... jest nadzieja i zawód ... dla każdego coś do wyboru 🙃 tak możesz próbować bez końca ... może też kiedyś zaskoczy ... ja tym w ogóle się nie bawiłem bo forumowicz czekał na mojego fona i nie mogłem sobie pozwolić na eksperymenta 🙃 tzn. mogłem ale byłoby to nie uczciwe co do niego ... stąd czytam sobie tylko z zainteresowaniem - sam zrobiłem płatnie i ominęła mnie ta "przyjemność" 🙃
Marrik Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Zrobiłem reset fabryczny.Po resecie robiłeś pełną konfigurację?Ja pomijałem wszystko, konta Google nie dodawałem. Konto Xiaomi dodałem dopiero w "stan odblokowania Mi" i poszło za pierwszym razem.
ZForum Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 (edytowane) Jak piszesz, Samo konto się "Xiaomi" się podpiło... ale przy Mi Unlock mam: Dodaj konto - Developer - MI UNLOCK STATUS Mimo że konto jest "podpięte" a telefon widoczny na stronie WWW i na Tablecie i drugim telefonie w koncie. Konto nie przechodzi w "Developer" nie podpina mimo że jest w telefonie. Edytowane 26 Czerwca 2025 przez ZForum
Marrik Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Jak dodawałeś konto w tamtym miejscu to konto się dodało a mimo to dostałeś info, że nie można dodać?Żeby była jasność, tutaj dodawałeś po raz pierwszy konto i miałeś włączone dane komórkowe?
ZForum Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 Dokładnie Jeszcze raz RESET do FABRYCZNYCH. - Zero konfiguracji nawet WiFi / Google - Sim włożony i działa LTE - Tylko wzór odblokowywania W miejscu które wskazujesz DODAJ konto - wysyła w cholerę do COMMUNITY. Ale konto się dodaje do TELEFONU.
Netoper Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Jak masz już dodane konto to wskocz na comunity żeby kliknąć o zgodę (zapewne będzie odmowa) ale weź wtedy jeszcze raz spróbuj miunlocka, No i dane komórkowe żeby były aktywne Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
ZForum Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 (edytowane) Community: Czekaj do 28-06 +8 Developer MiUnlock Status - czekaj na zgodę z Community. MiUnlock PC - dodaj konto w "Developer MiUnlock Status" Nawet logowanie do MiUnlock PC zrobiłem przez SKAN KODU i SMS potwierdzający i wciąż to samo... Więc konto jest prawidłowo podpięte ale nie pozwala na powiązanie w "Developer MiUnlock Status". Edytowane 26 Czerwca 2025 przez ZForum
ZForum Opublikowano 10 Lipca 2025 Autor Opublikowano 10 Lipca 2025 Nie udało mi się uzyskać zgody na odblokowanie... mimo że konto mam od ponad 6lat i kilka urządzeń. Temat zmiany "ogarnięty" przez MiCenter. Tak jak chciałem. Nagrywanie jest, BL zablokowany. Nie ma problemów z płatnościami. ROM Tajwan.
Licht Opublikowano 11 Lipca 2025 Opublikowano 11 Lipca 2025 7 godzin temu, ZForum napisał(a): Nie udało mi się uzyskać zgody na odblokowanie... mimo że konto mam od ponad 6lat i kilka urządzeń. Temat zmiany "ogarnięty" przez MiCenter. Tak jak chciałem. Nagrywanie jest, BL zablokowany. Nie ma problemów z płatnościami. ROM Tajwan. A w jaki sposób "ogarniałeś" temat, skorzystałeś z płatnej usługi odblokowania BL ? Pytam, bo sam miałem niedawno kłopot ze skutecznym złożeniem wniosku na Xiaomi Community o odblokowanie BL, ale udało mi się w końcu w konwencjonalny sposób. @Acid mam takie pytanie, czy blokowanie bootloadera komendą adb (poprzez terminal), jest nieskuteczne, skoro większość kolegów obstaje przy tym, że do tej czynności trzeba użyć programu MiFlash ?
Master Opublikowano 11 Lipca 2025 Opublikowano 11 Lipca 2025 (edytowane) 5 godzin temu, Licht napisał(a): A w jaki sposób "ogarniałeś" temat, skorzystałeś z płatnej usługi odblokowania BL ? Pytam, bo sam miałem niedawno kłopot ze skutecznym złożeniem wniosku na Xiaomi Community o odblokowanie BL, ale udało mi się w końcu w konwencjonalny sposób. @Acid mam takie pytanie, czy blokowanie bootloadera komendą adb (poprzez terminal), jest nieskuteczne, skoro większość kolegów obstaje przy tym, że do tej czynności trzeba użyć programu MiFlash ? moze nie do mnie pytanie ale troche zastapie Kolegę komendą też myślę, że można ... to chyba będzie fastboot oem lock oczywiście fon musi być podłączony do kompa w trybie fastboot ... i pewnie debugowanie usb trzeba mieć włączone w opcjach programisty (ale tu nie jestem pewny - zazwyczaj to uaktywniam na wszelki wypadek jak coś robię po podłączeniu do kompa ... w szczególności właśnie komendami) a z miflash po prostu szybko i wygodnie sie korzysta ... tym bardziej ze zazwyczaj wgranie globala do poprawnego dzialania wymaga locka wiec robi sie niejako 2w1 ... zamiast wgrywac bez locka a potem jeszcze bawic sie w te komendy ... pamietaj ze zrobienie locka wywala wszystkie dane z fona ... wiec bedziesz mial czysty system po tej komendzie ... Edytowane 11 Lipca 2025 przez Master
Licht Opublikowano 11 Lipca 2025 Opublikowano 11 Lipca 2025 (edytowane) 46 minut temu, Master napisał(a): ... pamietaj ze zrobienie locka wywala wszystkie dane z fona ... wiec bedziesz mial czysty system po tej komendzie ... No właśnie ponoć nie, dlatego jestem zainteresowany tą metodą. Nie wiem od czego to zależy, ale ponoć w połowie przypadków nie trzeba wykonywać wipe data w menu recovery, bo system po zablokowaniu BL ładuje się normalnie. Jeżeli ktoś ma pecha, to rzeczywiście po zablokowaniu BL przez adb, telefon uruchamia się w trybie recovery, gdzie trzeba wykonać wipe data. Opierałem się na tym opisie: https://xiaomilive.com/pl/how-to-lock-xiaomi-bootloader/ Edytowane 11 Lipca 2025 przez Licht
Netoper Opublikowano 11 Lipca 2025 Opublikowano 11 Lipca 2025 To na wszelki wypadek i tak zrób kopię danych bo sami piszą że 50/50 że nie usunie i kolejne ostrzeżenie że może nie usunie ale może złapać botloopa.Dlatego najpewniejszą metoda jest jednak wrzucenie na czysto romu przez miflash z zaznaczoną opcją zablokowania BLa.Ps. poradnik jest z 23r od tego czasu zmienił się android a co za tym idzie to zabezpieczenia, do tego dochodzi też zmiana w samym blokowaniu że po komendzie zablokowania recovery na 99% zrobi czyszczenie.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
ZForum Opublikowano 11 Lipca 2025 Autor Opublikowano 11 Lipca 2025 14 godzin temu, Licht napisał(a): A w jaki sposób "ogarniałeś" temat, skorzystałeś z płatnej usługi odblokowania BL ? Tak, Po dwóch tygodniach klikania z zerowym skutkiem olałem błaganie Chińskiego Brata o zgodę. Napisałem do wsparcia prośbę o odblokowaniem oprócz bełkotu, że to niebezpieczne nic to nie wniosło do tematu. Wysłałem z zablokowanym wrócił z zablokowanym i zmienionym ROM. Telefon zrobiony w 3 dni wraz przesyłką w obie strony. Wszystko działa, pobrał aktualizacje, jest nagrywanie, płatności. 1
Master Opublikowano 11 Lipca 2025 Opublikowano 11 Lipca 2025 pisanie do nich do wsparcia dla tyle samo co rzucaniem grochem w ścianę 🙃 luks że załatwiłeś jak trzeba ... bez liczenia na cud czy nagły przypływ ludzkich uczuć z ich strony 👍
ZForum Opublikowano 14 Lipca 2025 Autor Opublikowano 14 Lipca 2025 Wgrał się przed chwilą: HyperOs 2.0.200.0 Więc Ok. Jak na razie zero problemów. Gdy nieużywany około 10% baterii na dobę.
ZForum Opublikowano 20 Września 2025 Autor Opublikowano 20 Września 2025 (edytowane) Podsumowanie, Zmian ROM działa bez najmniejszego problemu. Aktualizacje instalują się automatycznie. Płatności, Nagrywanie i wszystkie inne aplikacje działają bez problemu. Zużycie baterii około 8% na dobę przy stale włączonym WiFi, BT sparowanie z zegarkiem, Dane mobilne (5G). Do Ideału brakuje eSIM. Jeden błąd w ROM to przy zwiększeniu czcionki nie działa Budzik :-), zmiana na standardową wielkość rozwiązuje problem. I najważniejsze nie ma zabawy z Google, która mi się już mocno znudziła po odblokowaniu BL w poprzednim telefonie z tej samej "stajni". Cały "system" jest po Polsku nie ma problemu z połączeniami, nie zrywa, nie wypada z sieci. Bez problemu paruje się z AndroidAuto. Po prostu działa, dla mnie to "narzędzie" (Nie gram, fotki robię aparatem nie telefonem). Edytowane 20 Września 2025 przez ZForum
Sylvasster 68 Opublikowano 20 Września 2025 Opublikowano 20 Września 2025 Podsumowanie, Zmian ROM działa bez najmniejszego problemu. Aktualizacje instalują się automatycznie. Płatności, Nagrywanie i wszystkie inne aplikacje działają bez problemu. Zużycie baterii około 8% na dobę przy stale włączonym WiFi, BT sparowanie z zegarkiem, Dane mobilne (5G). Do Ideału brakuje eSIM. Jeden błąd w ROM to przy zwiększeniu czcionki nie działa Budzik , zmiana na standardową wielkość rozwiązuje problem. I najważniejsze nie ma zabawy z Google, która mi się już mocno znudziła po odblokowaniu BL w poprzednim telefonie z tej samej "stajni". Cały "system" jest po Polsku nie ma problemu z połączeniami, nie zrywa, nie wypada z sieci. Bez problemu paruje się z AndroidAuto. Po prostu działa, dla mnie to "narzędzie" (Nie gram, fotki robię aparatem nie telefonem).Z wersją EEA też można przejść do wersji Indonezja?Wysłane z mojego V Pad przy użyciu Tapatalka
piotrd66 Opublikowano 23 Września 2025 Opublikowano 23 Września 2025 Witam ja mam inny problem mam wgrany przez sprzedawcę wersję OS 1.0.1.0 UNOMIX a model to 23090RA98G a na pudełku mam 23106RN0DA czy mogę wgrać wersję Indonezyjską skoro tam taka była no i czy będę miał nagrywanie rozmów.
Kacper Skrzypek Opublikowano 23 Września 2025 Opublikowano 23 Września 2025 Sprawdź numer IMEI (z telefonu, nie z pudełka) na stronie Xiaomi (https://www.mi.com/global/verify/#/en/tab/imei). Modele się nie zgadzają (23106RN0DA to Redmi 13C), przyciski nawigacyjne na normalnym Globalu też wyglądają inaczej, więc bardzo możliwe, że dostałeś przeróbkę chińskiej wersji.
piotrd66 Opublikowano 23 Września 2025 Opublikowano 23 Września 2025 Witam sprawdziłem obydwa imei i na każdym pisze ten model telefonu który posiadam. Numer imei zgadza się z pudełkiem
Kacper Skrzypek Opublikowano 23 Września 2025 Opublikowano 23 Września 2025 Owszem, model masz poprawny, ale zwróć uwagę na wiadomość poniżej niego. Masz wersję chińską telefonu, a nie globalną. W normalnej sytuacji Global, który posiadasz, nie powinien w ogóle móc się uruchomić. Otrzymałeś przeróbkę bez szans na oficjalne aktualizacje. Jedynym "legitnym" ROM-em, który powinien się tu odpalić, jest ROM China.
piotrd66 Opublikowano 23 Września 2025 Opublikowano 23 Września 2025 Tak masz rację jest to chińska wersja sprawdziłem na stronie https://imei.org/ i podała taki model 23090RA98C czy w takim przypadku jest możliwość wygrania Wietnam lub Indie?
Rekomendowane odpowiedzi