Krzysiek Kowalczyk Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Hej, od poniedziałku mam Xiaomi 15 i nie da rady płacić zbliżeniowo - na terminalu pojawia się komunikat 'użyj innej karty'. Próbowałem na innych kartach z portfela google, jest to samo, ale gdy przyłożę zegarek z tą samą kartą to już wszystko jest okej. Nie mam pojęcia cóż począć 🤷🏻
alonsoharris Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Nie wiem czy Ci to coś pomoże, ale nie używam Googli tylko apki od ING i działa bez problemu.
Dawid Dekowski Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca (edytowane) Dodaj aplikacje portfel google do autostartu i przy płaceniu włącz NFC następnie otwórz portfel google dopiero potem Spróbuj zapłacić Edytowane 8 Marca przez Dawid Dekowski
grzegorz.lki Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca W dniu 7.03.2025 o 20:27, Krzysiek Kowalczyk napisał(a): Nie mam pojęcia cóż począć Sprawdź też czy w ustawieniach NFC -> Płatność domyślna masz wybrane Google Play. Bo może masz ustawione Portfel SIM i wtedy nie będzie działać.
Luki Kor Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca Hejka, Mam ten sam problem. Portfel dodany do autostartu, płatnośc ustawiona na Google Pay, nawet ta "przywróć funkcjonalność NFC" też zrobione. Do Portfela Google dodana karta Pekao oraz Revoluta, ani jedna ani druga nie bangla. Na termialach w zaleznosci od sklepu albo "użyj innej karty" albo "karta nie rozpoznana" Udało się komuś rozwiązać?
abc00 Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca Jakie jest źródło pochodzenia waszych telefonów (dystrybucja)?
Luki Kor Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca (edytowane) 15 minut temu, abc00 napisał(a): Jakie jest źródło pochodzenia waszych telefonów (dystrybucja)? Mój jest z X-kom Edytowane 12 Marca przez Luki Kor
grzegorz.lki Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca A próbowaliście wyczyścić dane aplikacji portfel Google i usług Google. I ustawić na nowo. Tylko jeszcze to mi przychodzi do głowy Też mam Xiaomi 15 i nie mam problemów z płatnościami. Dystrybucja EU
kris68 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Krzysiek Kowalczyk a masz odblokowany bootloader, bo jeżeli tak to fix, a jeżeli nie to coś nie bangla. Ja mam niby 14 Ultra, ale i bez i ze zdjętym bootloaderem mogę płacić zbliżeniowo portfelem (póki co).
Luki Kor Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca 8 godzin temu, grzegorz.lki napisał(a): A próbowaliście wyczyścić dane aplikacji portfel Google i usług Google. I ustawić na nowo. Tylko jeszcze to mi przychodzi do głowy Też mam Xiaomi 15 i nie mam problemów z płatnościami. Dystrybucja EU Hejka Usunąłem wszystko z portfela, wyczyściłem i dla pewno przeinstalowałem jeszcze wyłączając telefon w międzyczasie. Nic nie pomogło. Dodatkowo jestem chyba ślepy no nie widzę nigdzie usług googla, w aplikacjach tego nie ma, czy ukryli to w innym miejscu?
Marrik Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca nie widzę nigdzie usług googla, w aplikacjach tego nie maNie masz takiego czegoś?
Kacper Skrzypek Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Godzinę temu, Luki Kor napisał(a): Hejka Usunąłem wszystko z portfela, wyczyściłem i dla pewno przeinstalowałem jeszcze wyłączając telefon w międzyczasie. Nic nie pomogło. Dodatkowo jestem chyba ślepy no nie widzę nigdzie usług googla, w aplikacjach tego nie ma, czy ukryli to w innym miejscu? 3 kropki na liście aplikacji > Pokaż wszystkie aplikacje (albo aplikacje systemowe, jakoś podobnie).
Luki Kor Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca 2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a): 3 kropki na liście aplikacji > Pokaż wszystkie aplikacje (albo aplikacje systemowe, jakoś podobnie). Faktycznie, dzięki! Po pracy będę testował i dam znać.
Krzysiek Kowalczyk Opublikowano 14 Marca Autor Opublikowano 14 Marca Ja ze swoim problemem nie zrobiłem nic, jak widać po moim braku aktywności tutaj - a powodem było samoistne naprawienie się problemu następnego dnia. Jak coś to tel kupiony w MM, już wszystko śmiga pryma sort
Luki Kor Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca Okej problem rozwiązany aczkolwiek nie wiem dokładnie co zadziałało mimo że mam podejrzenia. Tak jak mówiliście wyczyściłem dane portfela i usług google + odinstałowałem aktualizacje w usługach google. Telefon zrestartowałem, dla pewności jeszcze raz wyczyściłem dane i dodałem karty. Brak efektu, karta nie rozpoznana. Powtórzyłem cały proces myśląc że coś pominąłem ale dodałem tylko kartę Revolut i płatność przeszła. Co więc zrobiłem? dodałem kartę Pekao. Karta nie rozpoznana i co ciekawe, ani na karcie z żubrem ani na revolutowej. Powtórzyłem jeszcze raz cały schemat dodałem karte Revoult, i działa...... no więc dodałem jeszcze raz kartę Pekao tylko nie przez aplikację Peopay, tylko ręcznie wpisując numer karty w portfelu google i nagle wszystko działa. Wygląda na to że dodawanie karty do płatności google przez aplikację banku psuje płatności, i trzeba to zrobić ręcznie.
Master Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca nawet nie wiedziałem że można dodawać przez apke banku ... zawsze ręcznie dodawałem swoją do portfela Googla i nigdy nie było problemów ... tak samo mam teraz na 14 pro i śmiga bez problemów ... tylko tego fixa wrzucam co jakiś czas ... ale fajnie że temat "ugryziony" 🙃
SirArtur Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Miałem dokładnie to samo. Płatności działały, aż przestały (15 Ultra). Pomogło w ustawieniach NFC kliknięcie 'przywróć funkcjonalność NFC'. Telefon pomielił to parę minut i następnym razem płatności już działały.
Master Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca płaciłem dzisiaj na poczcie zbliżeniową blikiem i poszło bezproblemowo ... oczywiście w razie problemów ten "restart" NFC to chyba jedyne co mamy dostępne ... poza tym jeśli chodzi o NFC to za dużo nie zakombinujemy ... pamiętam jak miałem problemy z płatnościami przez NFC jeszcze na mi 11 - pomogło dopiero przeinstalowanie apki bankowej ...
Robert Gawroński Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia Cześć, Mam podobny problem - przy płatności zbliżeniowej błąd odczytu karty/użyj innej karty. Konfiguracja płatności NFC zrobiona, karty podpięte prawidłowo, wszystko powinno działać. Stosowałem również powyższe wskazówki, nic nie działa. Czy ktoś jest w stanie pomóc w temacie ?
Rekomendowane odpowiedzi