Licht Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 9 godzin temu, Master napisał(a): napisz w razie czego do gościa który ma 15 pro 🙃 ps na chińczyku możesz wrzucić pakiet more locale i tam ustawić język polski - wszystko co pobierzesz i zainstalujesz ze sklepa Play będzie w naszym języku ... poradnik jest np. na stronce sklepu trading shenzen Warte są zakupy w Chinach takiej gimnastyki ? Pytam, ponieważ nigdy jeszcze nie miałem takiego pomysłu, aby kupować sprzęt z tamtej dystrybucji.
AdrianJarocin Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 (edytowane) 2 godziny temu, Licht napisał(a): Warte są zakupy w Chinach takiej gimnastyki ? Pytam, ponieważ nigdy jeszcze nie miałem takiego pomysłu, aby kupować sprzęt z tamtej dystrybucji. Od jakiegoś czasu czytam Wasze posty dotyczące Play Integrity, niedziałających aplikacji bankowych, mObywatela, McDonald’a itd... . Napiszę jak ja rozwiązałem ten problem. Otóż jestem użytkownikiem Xiaomi.eu odkąd kupiłem swój pierwszy Mi5. Wybór padł na Xiaomi z jednego prostego powodu – nie mogę się obejść w pracy bez możliwości nagrywania rozmów. To jest dla mnie must have. Od paru ładnych lat zaczęło się to wszystko knocić dzięki Google a ostatnio Xiaomi przelało u mnie czarę goryczy. W zeszłym miesiącu nadarzyła się okazja i byłem w Chinach. Jak trzeci raz przechodziłem obok salonu Xiaomi to w końcu wszedłem i wróciłem do Polski z Mi 15 Ultra 16/512. Mówię sobie: najwyżej stracę 3500 PLN. Ale to była dobra decyzja. Telefon konfigurowałem przez 2 dni. Najpierw wywaliłem debloaterem nie tylko wszystkie chińskie preinstalowane aplikacje ale również mnóstwo chińskich systemowych śmieci, które są do niczego niepotrzebne. Potem MoreLokale 2 zrobił robotę. Wszystkie aplikacje w telefonie mam po polsku. Wyjątek stanowi tu tylko zakładka Ustawienia (chociaż po przeklikaniu chyba wszystkich fiszek i zakładek w ustawieniach muszę stwierdzić, że 1/3 z nich i tak jest po polsku). Dla mnie akurat język angielski nie stanowi problemu. W telefonie działa wszystko: nagrywanie rozmów, płatności Google, aplikacje bankowe, Bliki, Mobywatele, McDonaldy, itd… . No bo botloader jest przecież zablokowany. W pełni funkcjonalnie działają wszystkie aplikacje Google łącznie z asystentem gogle/gemini (robotę robi tu aplikacja Adama Szałkowskiego - Activity Launcher). To że telefon z chińskim softem ma problemy z powiadomieniami z WhatsAppa, Messengera, itd… to mit. U mnie powiadomienia przychodzą momentalnie. Należy tylko poszczególnym aplikacjom przyznać odpowiednie uprawnienia – nie tylko udzielić pozwolenia na autostart i wyłączyć dla nich oszczędzanie baterii ale również zezwolić na uruchomienia łańcuchowe i dodać te aplikacje do wyjątków w panelu sterowania. Może jestem już zbyt stary i nie jestem aż takim superuserem jak niektórzy z Was ale ja nie widzę praktycznie żadnej różnicy pomiędzy Xiaomi.eu a moim telefonem (przecież Xiaomi.eu bazuje na chińskim sofcie). Ktoś tu na forum niedawno pisał o przewadze Xiaomi.eu nad Globalem i wstawił link gdzie można zobaczyć co ma Xiaomi.eu a czego nie ma Global. I to się oczywiście zgadza (naturalnie na korzyść Xiaomi.eu). Ale ja się przekornie tutaj spytam: co ma Xiaomi.eu czego nie ma China rom? Po dwóch dniach od momentu skonfigurowania telefonu pojawiła się aktualizacja OTA chińskiego softu. Przez kilka dni nic nie robiłem bo obawiałem się że jak zaktualizuję do nowej wersji to mi coś siądzie. W końcu zrobiłem pełen backup telefonu na komputerze i odpaliłem aktualizację. Nic się nie stało. Wszystko działa jak działało. Nie wróciły żadne chińskie aplikacje i systemowe śmieci. Ale nie ma beczki miodu bez łyżki dziegciu. Otóż w porównaniu z Xiaomi.eu na chińskim sofcie nie działają dwie rzeczy. Pierwsza z nich nie jest żadnym problemem. Telefonu z chińskim softem nie można sparować z zegarkiem z system WearOS. Chińczycy zablokowali w swoim sofcie „pełnowymiarowe” usługi Google Mobile Services. Mimo ich doinstalowania na różne sposoby (ćwiczyłem to 3 godziny) i tak nie działają. Rozwiązanie: kupiłem Huawei Watch GT5 (akurat była promocja na Aliexpress). Wszystko śmiga jak należy łącznie z płatnościami NFC na zegarku a bateria po odpaleniu wszystkich możliwych czujników działa 2 tygodnie a nie 2 dni jak na WearOS. Drugim problemem który jest nie do rozwiązania jest to że na telefonie z chińskim softem nie działa Android Auto. I z tym chyba nic się na razie nie da zrobić. W związku z tym nasuwa się proste pytanie: Po co się męczyć i płacić za odblokowanie bootloadera żeby zainstalować Xiaomi.eu na o 1/3 droższym telefonie w wersji Global jak i tak polityka Googla prawdopodobnie nawet przy zrootowanym telefonie (różne kombinacje z Magiskami, Play Integrity Fix itd.) nie pozwoli w pełni korzystać z jego możliwości. No bo po co komu telefon na którym nie działają aplikacje bankowe, mObywatel, płatności zbliżeniowe, itp. Oczywiście można sobie kupić telefon „na guziki” z którego zawsze zadzwonimy i wyślemy sms-a a resztę niezbędnych w dzisiejszych cyfrowych czasach rzeczy ogarniemy w domu na komputerze a na zakupy będziemy chodzić z gotówką. Ale chyba nie o to chodzi. Edytowane 28 Lipca 2025 przez AdrianJarocin 1
Master Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 (edytowane) 2 godziny temu, Licht napisał(a): Warte są zakupy w Chinach takiej gimnastyki ? Pytam, ponieważ nigdy jeszcze nie miałem takiego pomysłu, aby kupować sprzęt z tamtej dystrybucji. no kiedyś miało to sens ... raz że niektóre modele nie są w dystrybucji globalnej ... dwa że sensowne ceny i bezpieczny zakup - wysyłka też bez dodatkowych opłat celnych ... trzy że można było zrobić unlocka (wcześniej droga oficjalną a później płatnego) a cztery że są romy Xiaomi eu ... czyli jakby nie patrzeć ciekawa opcja ... teraz to już się powaliło ale jeśli komuś nie przeszkadza system po angielsku to w sumie nadal można rozważać taki zakup - tym bardziej że nadal sporo modeli nie ma oficjalnie u nas ... a poza tym wersję chińskie obsługują wszystkie pasma dostępne u nas (wcześniej była wywalona np tzw. 800tka) wadami Chińczyków jest też brak wsparcia dla Android auto no i brak obsługi esim ... za to mają większe baterie ... czyli też spora zaleta ... a i chiński rom jest lepszy od globala ... na ile więcej trudno mi powiedzieć ale jest ... no i mamy nadal nagrywanie rozmów 🙃 więc sporo jest tych za ... a potencjalne minusy nie są też często jakoś specjalnie istotne ... ja żebym nie był przywiązany do Xiaomi eu to pewnie teraz siedziałbym na 15 pro od chińczyka 🙃 Edytowane 28 Lipca 2025 przez Master
Licht Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 6 minut temu, AdrianJarocin napisał(a): ... a na zakupy będziemy chodzić z gotówką. Ale chyba nie o to chodzi. I tak i nie, bo jakieś popierdółki bez znaczenia nadal kupuję drogą elektroniczną, ale już poważniejsze wydatki wolę regulować tradycyjnie, jako że ciekawość tak zwanego "systemu", bardzo mnie denerwuje, także czasami i o to chodzi, choć ta dygresja ma nikły związek z funkcjonalnością telefonów. 12 minut temu, Master napisał(a): no kiedyś miało to sens ... A różnica w cenie rzeczywiście sięga 30% ? A opłaty celne i podatek ?
Master Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 5 minut temu, Licht napisał(a): I tak i nie, bo jakieś popierdółki bez znaczenia nadal kupuję drogą elektroniczną, ale już poważniejsze wydatki wolę regulować tradycyjnie, jako że ciekawość tak zwanego "systemu", bardzo mnie denerwuje, także czasami i o to chodzi, choć ta dygresja ma nikły związek z funkcjonalnością telefonów. A różnica w cenie rzeczywiście sięga 30% ? A opłaty celne i podatek ? a to zobacz sobie na trading shenzen po ile co chodzi o porównaj z tym co mamy u nas ... ja tam dawno nie zaglądałem ... ostatnio co brałem od nich to 1.5 roku temu 🙃 wtedy mieli taką przesyłkę która nazywała się global priority - i wszystkie opłaty związane z dostarczeniem oni załatwiają - Ty po prostu dostajesz przesyłkę ... chyba inpostem to jest o ile pamiętam - tak więc nie masz żadnych dodatkowych kosztów ... ogólnie czytałem ostatnio że EU na się zabrać za te przesyłki z Chin ... ale to chyba od przyszłego roku ... 🙃
AdrianJarocin Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 45 minut temu, Licht napisał(a): I tak i nie, bo jakieś popierdółki bez znaczenia nadal kupuję drogą elektroniczną, ale już poważniejsze wydatki wolę regulować tradycyjnie, jako że ciekawość tak zwanego "systemu", bardzo mnie denerwuje, także czasami i o to chodzi, choć ta dygresja ma nikły związek z funkcjonalnością telefonów. A różnica w cenie rzeczywiście sięga 30% ? A opłaty celne i podatek ? Ostatni telefon kupiłem fizycznie w Chinach bo byłem na wycieczce. Xiaomi 15 Ultra 16/512 wyszedł mnie po przewalutowaniu 3470 PLN. Poprzednie zawsze kupowałem w traiding shenzen. Nigdy nie było z tym problemu. Żadnego cła ci nie naliczą bo telefon wysyłają z Niemiec. W porównaniu z cenami w Chinach traiding shenzen dolicza jakieś 15% marży. 1
BlacK MagiC Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 Od jakiegoś czasu czytam Wasze posty dotyczące Play Integrity, niedziałających aplikacji bankowych, mObywatela, McDonald’a itd... . Napiszę jak ja rozwiązałem ten problem. Otóż jestem użytkownikiem Xiaomi.eu odkąd kupiłem swój pierwszy Mi5. Wybór padł na Xiaomi z jednego prostego powodu – nie mogę się obejść w pracy bez możliwości nagrywania rozmów. To jest dla mnie must have. Od paru ładnych lat zaczęło się to wszystko knocić dzięki Google a ostatnio Xiaomi przelało u mnie czarę goryczy. W zeszłym miesiącu nadarzyła się okazja i byłem w Chinach. Jak trzeci raz przechodziłem obok salonu Xiaomi to w końcu wszedłem i wróciłem do Polski z Mi 15 Ultra 16/512. Mówię sobie: najwyżej stracę 3500 PLN. Ale to była dobra decyzja. Telefon konfigurowałem przez 2 dni. Najpierw wywaliłem debloaterem nie tylko wszystkie chińskie preinstalowane aplikacje ale również mnóstwo chińskich systemowych śmieci, które są do niczego niepotrzebne. Potem MoreLokale 2 zrobił robotę. Wszystkie aplikacje w telefonie mam po polsku. Wyjątek stanowi tu tylko zakładka Ustawienia (chociaż po przeklikaniu chyba wszystkich fiszek i zakładek w ustawieniach muszę stwierdzić, że 1/3 z nich i tak jest po polsku). Dla mnie akurat język angielski nie stanowi problemu. W telefonie działa wszystko: nagrywanie rozmów, płatności Google, aplikacje bankowe, Bliki, Mobywatele, McDonaldy, itd… . No bo botloader jest przecież zablokowany. W pełni funkcjonalnie działają wszystkie aplikacje Google łącznie z asystentem gogle/gemini (robotę robi tu aplikacja Adama Szałkowskiego - Activity Launcher). To że telefon z chińskim softem ma problemy z powiadomieniami z WhatsAppa, Messengera, itd… to mit. U mnie powiadomienia przychodzą momentalnie. Należy tylko poszczególnym aplikacjom przyznać odpowiednie uprawnienia – nie tylko udzielić pozwolenia na autostart i wyłączyć dla nich oszczędzanie baterii ale również zezwolić na uruchomienia łańcuchowe i dodać te aplikacje do wyjątków w panelu sterowania. Może jestem już zbyt stary i nie jestem aż takim superuserem jak niektórzy z Was ale ja nie widzę praktycznie żadnej różnicy pomiędzy Xiaomi.eu a moim telefonem (przecież Xiaomi.eu bazuje na chińskim sofcie). Ktoś tu na forum niedawno pisał o przewadze Xiaomi.eu nad Globalem i wstawił link gdzie można zobaczyć co ma Xiaomi.eu a czego nie ma Global. I to się oczywiście zgadza (naturalnie na korzyść Xiaomi.eu). Ale ja się przekornie tutaj spytam: co ma Xiaomi.eu czego nie ma China rom? Po dwóch dniach od momentu skonfigurowania telefonu pojawiła się aktualizacja OTA chińskiego softu. Przez kilka dni nic nie robiłem bo obawiałem się że jak zaktualizuję do nowej wersji to mi coś siądzie. W końcu zrobiłem pełen backup telefonu na komputerze i odpaliłem aktualizację. Nic się nie stało. Wszystko działa jak działało. Nie wróciły żadne chińskie aplikacje i systemowe śmieci. Ale nie ma beczki miodu bez łyżki dziegciu. Otóż w porównaniu z Xiaomi.eu na chińskim sofcie nie działają dwie rzeczy. Pierwsza z nich nie jest żadnym problemem. Telefonu z chińskim softem nie można sparować z zegarkiem z system WearOS. Chińczycy zablokowali w swoim sofcie „pełnowymiarowe” usługi Google Mobile Services. Mimo ich doinstalowania na różne sposoby (ćwiczyłem to 3 godziny) i tak nie działają. Rozwiązanie: kupiłem Huawei Watch GT5 (akurat była promocja na Aliexpress). Wszystko śmiga jak należy łącznie z płatnościami NFC na zegarku a bateria po odpaleniu wszystkich możliwych czujników działa 2 tygodnie a nie 2 dni jak na WearOS. Drugim problemem który jest nie do rozwiązania jest to że na telefonie z chińskim softem nie działa Android Auto. I z tym chyba nic się na razie nie da zrobić. W związku z tym nasuwa się proste pytanie: Po co się męczyć i płacić za odblokowanie bootloadera żeby zainstalować Xiaomi.eu na o 1/3 droższym telefonie w wersji Global jak i tak polityka Googla prawdopodobnie nawet przy zrootowanym telefonie (różne kombinacje z Magiskami, Play Integrity Fix itd.) nie pozwoli w pełni korzystać z jego możliwości. No bo po co komu telefon na którym nie działają aplikacje bankowe, mObywatel, płatności zbliżeniowe, itp. Oczywiście można sobie kupić telefon „na guziki” z którego zawsze zadzwonimy i wyślemy sms-a a resztę niezbędnych w dzisiejszych cyfrowych czasach rzeczy ogarniemy w domu na komputerze a na zakupy będziemy chodzić z gotówką. Ale chyba nie o to chodzi.Xiaomi.eu niekoniecznie musi być lepszy niż chinol Portfel gugla działa Nie, to minus xDPowiedz po co kupować chinola do którego nie masz w pełni dostępu To jak kupić chiński komputer z brakiem możliwości zmiany systemu i blokadą to plików systemowych Ostatni telefon kupiłem fizycznie w Chinach bo byłem na wycieczce. Xiaomi 15 Ultra 16/512 wyszedł mnie po przewalutowaniu 3470 PLN. Poprzednie zawsze kupowałem w traiding shenzen. Nigdy nie było z tym problemu. Żadnego cła ci nie naliczą bo telefon wysyłają z Niemiec. W porównaniu z cenami w Chinach traiding shenzen dolicza jakieś 15% marży.3,4 klocka za z którym nic nie zrobisz xD Super Deal Ja bym wolał już tą przepić
AdrianJarocin Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 3 minuty temu, BlacK MagiC napisał(a): Xiaomi.eu niekoniecznie musi być lepszy niż chinol Portfel gugla działa Nie, to minus xD Powiedz po co kupować chinola do którego nie masz w pełni dostępu To jak kupić chiński komputer z brakiem możliwości zmiany systemu i blokadą to plików systemowych Otóż na chinolu kolego z zablokowanym bootloaderem działa wszystko. I chinol nie różni się niczym od Xiaomi eu. Bo nie wiem czy wiesz kolego że Xiaomi.eu właśnie na chinolu bazuje?
BlacK MagiC Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 Wszystko jak portfel gugla Oczywiście, że wiem bo niby na czym miałby bazować, wykastrowanym globalu To oczywiste, ale na cn nie masz gms I tu gwóźdź do trumny, bo to w sumie jakbyś kupił jakiegoś hweja z którym też nic nie zrobisz ... a i chiński rom jest lepszy od globala ... na ile więcej trudno mi powiedzieć ale jest ...Dużo Global to jak wersja MIUI Lite 🤏więc sporo jest tych za ... a potencjalne minusy nie są też często jakoś specjalnie istotne ... Brak pełnej kontroli nad Nie wcale xD
kris68 Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 @BlacK MagiC to, że nabijasz posty, to mnie nie interesuje. Ale facet naucz się pisać normalnie po polsku, a nie wklejać w paru zdaniach kilkanaście emotek. To nie FB tylko normalne forum. I jak dla mnie twoje posty nic nie wnoszą. I wali mnie twoja opinia na temat tego, co napisałem. Pisz bzdury dalej........ 1
BlacK MagiC Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 Facet to użyj translatora jak nie potrafisz czytać po polsku Użyj tego z AI wytłumaczy jeszcze dodatkowo parę prostych spraw Po za tym podaj mi zapis, że na forum nie używa się emotek Teraz się jeszcze bardziej ośmieszyłeś niż tym translatorem ostatnio
Kacper Skrzypek Opublikowano 28 Lipca 2025 Autor Opublikowano 28 Lipca 2025 Godzinę temu, BlacK MagiC napisał(a): Po za tym podaj mi zapis, że na forum nie używa się emotek Teraz się jeszcze bardziej ośmieszyłeś niż tym translatorem ostatnio To nie jest Facebook ani Messenger. Rozmawiamy rzeczowo. Jeśli nie będziesz się odzywać kulturalnie do innych forumowiczów, to odpoczynek od forum dobrze Ci zrobi. To moje pierwsze i ostatnie ostrzeżenie w tym temacie. Jesteś na tym forum prawie 10 lat, więc sądzę, że znasz zasady. Rzadko kogoś karam, ale w tym przypadku, jeśli sytuacja będzie się powtarzać, wahać się nie będę. 2
AdrianJarocin Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 1 godzinę temu, BlacK MagiC napisał(a): Wszystko jak portfel gugla Oczywiście, że wiem bo niby na czym miałby bazować, wykastrowanym globalu To oczywiste, ale na cn nie masz gms I tu gwóźdź do trumny, bo to w sumie jakbyś kupił jakiegoś hweja z którym też nic nie zrobisz Dużo Global to jak wersja MIUI Lite 🤏 Brak pełnej kontroli nad Nie wcale xD Otóż szanowny kolego, na chinolu wszystkie aplikacje Googla za wyjątkiem Android auto śmigają jak ta lala. I portfel Googla oczywiście też. Następnym razem jak będziesz coś pisał na forum to radziłbym ci nabyć trochę elementarnej wiedzy na tematy na które się wypowiadasz a nie raczył nas " swoimi mądrościami". 1
BlacK MagiC Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 Tak śmigają https://support.google.com/wallet/thread/355855796/google-wallet-doesn-t-let-me-pay-with-xiami-mi-15-pro-cn-version?hl=en
Master Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 najlepiej niech się tu wypowie osoba która ma taki fon i korzysta ... ja osobiście w ogóle nie zaglądam na tego typu strony supportów bo nigdy nic tam ciekawego nie piszą, a często wręcz piszą za przeproszeniem ignoranci i barany ... ostatnio gdzieś czytałem dyskusje że płatności zbliżeniowe w telefonie nie działają ... okazało się że dyskutant nie wiedział że trzeba mieć włączone NFC ... bo słyszał o tym że trzeba telefon przyłożyć i działa ... no i nie działa ... dramat nastąpił ... argagamedon i akokalipsa ... co do Chińczyków na tyle na ile śledziłem fora typu Reddit czy Xiaomi eu to były kiedyś jakieś problemy z whatsappem - powiadomienia - ale to temat już raczej nieaktualny ... zakładam, że skoro rom Xiaomi eu to modyfikowany chińczyk to wszystko powinno być oki - nie mam u siebie żadnych problemów z whatsappem i w sumie nigdy nie miałem ... ani na 14 pro ani teraz na 15 ultra ...
Licht Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 @Master A powiedz, czy na swoich telefonach bawisz się w mocne ubijanie bloatware i innych śmieci, czy raczej używasz systemów jak producent przykazał ? Bywają nierzadko zależności pomiędzy aplikacjami i systemowymi procesami, które nie są tak czytelne, jak w systemach M$, a powodujące w razie ich zakłócenia przez użytkownika realne problemy. Mnie już kilka razy zdarzyło się przesadzić przy polowaniu na pasożyty systemu Android i mus było przeinstalować system.
Master Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 (edytowane) 33 minuty temu, Licht napisał(a): @Master A powiedz, czy na swoich telefonach bawisz się w mocne ubijanie bloatware i innych śmieci, czy raczej używasz systemów jak producent przykazał ? Bywają nierzadko zależności pomiędzy aplikacjami i systemowymi procesami, które nie są tak czytelne, jak w systemach M$, a powodujące w razie ich zakłócenia przez użytkownika realne problemy. Mnie już kilka razy zdarzyło się przesadzić przy polowaniu na pasożyty systemu Android i mus było przeinstalować system. debloat to od razu po instalacji systemu ... w tej chwili mam wywalone kilkadziesiąt pozycji ... korzystam z softu universal Android debloater - no i oczywiście w trybie dostępu z debugowaniem USB ... no ja właśnie staram się nie przesadzić ... tym bardziej że w tym sofcie nie wszystkie usługi / procesy są dobrze opisane ... czasami nie są w ogóle czasami skąpo a czasami to w ogóle nie wiadomo do czego co jest 🙃 mam już z tym trochę doświadczenia więc nie ma tu tragedii ... ten soft ma też fajnie to pogrupowane w zakładki typu recommended advanced critical itp. a część usług / procesów jest wprost opisane żeby ich się nie chytac ... no są kluczowe dla poprawności działania ... trochę dyskusji na ten temat jest w temacie debloat - dział dyskusje o aplikacjach 🙃 ps. do debloatu to się przekonałem jeszcze na mi 11 - ogólnie sądziłem że rom Xiaomi eu jest dobrze z tego poczyszczony ... to że poczyszczony to na pewno ale jest nadal miejsce do działania ... temat nadal też @kris68 wysyłałem mu swoje listy co wywaliłem i o ile pamiętam to było wszystko oki ... Edytowane 28 Lipca 2025 przez Master
Licht Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 @Master Jeżeli to nie kłopot, to mógłbys mi przesłać takiego pewniaka (listę) na priv ?
AdrianJarocin Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 (edytowane) 13 godzin temu, BlacK MagiC napisał(a): Tak śmigają https://support.google.com/wallet/thread/355855796/google-wallet-doesn-t-let-me-pay-with-xiami-mi-15-pro-cn-version?hl=en A u mnie tak śmiga portfel google. Screenrecorder-2025-07-28-22-09-01-834.mp4 Edytowane 29 Lipca 2025 przez Kacper Skrzypek Film wrzucony dwa razy 1
Master Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 (edytowane) 45 minut temu, Licht napisał(a): @Master Jeżeli to nie kłopot, to mógłbys mi przesłać takiego pewniaka (listę) na priv ? pewnie ... muszę poszukać bo ostatnio komuś wysyłałem to żeby nie robić printow na nowo 🙃 tu ogólnie zasada jest dość prosta - czytamy opisy na dole no i decydujemy ... czasami od razu wiadomo co robić a czasami trzeba chwilę się zastanowić ... tam coś pamiętam w dyskusji o debloat pisalismy o jakimś skrócie w ułatwieniach dostępu który wywaliło i nie mogliśmy ogarnąć co za to odpowiada ... 🙃 patrzę po mailach ale chyba już skasowałem te printy bo czyściłem ostatnio załączniki (brak miejsca ...) jutro będę przy kompie to zrobię nowe 🙃 Edytowane 28 Lipca 2025 przez Master 1
dudijack Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Opublikowano 2 Sierpnia 2025 (edytowane) Chłopaki, powiedzcie mi proszę, jak udało mi się wgrać TWRP poleceniem „ fastboot flash recovery filename.img ”, chociaż potrzebowałem „ fastboot flash recovery_ab recovery.img ”. Ku mojemu zaskoczeniu, recovery działa. Czy może to jakoś wpłynąć na dalszą instalację Magiska? Edytowane 4 Sierpnia 2025 przez dudijack
Sebastian Witek Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Opublikowano 6 Sierpnia 2025 U mnie w dalszym ciągu jest wersja 2.0.109.0 ... Mam "zwykłą" 15-stkę ... Można też taką listę otrzymać?
Master Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Opublikowano 6 Sierpnia 2025 15 minut temu, Sebastian Witek napisał(a): U mnie w dalszym ciągu jest wersja 2.0.109.0 ... Mam "zwykłą" 15-stkę ... Można też taką listę otrzymać? do debloata? to mogę wysłać na priv albo dodam Cię tam do listy korespondencji ... to powinieneś dostać ... 🙃 a 15tka zwykła jakie ma romy aktualne - no to jeśli chodzi o global to nasz EEA jest już na andku 16 OS2.0.218.0.WOCEUXM a chińczyki i my na Xiaomi eu mamy jeszcze na 15tym ... OS2.0.214.0.VOCCNXM 🙃
kamil3451 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Jak sprawdzić czy rom który próbuje wgrać nie jest starszy niż który mam w tel: W tel Xiaomi 15 mam wersje OS 2.0.9.0 V0CEUXM wersja android 15 AQ3A.240812.002, a pobrany rom taiwan fastboot to dada_tw_global_images_OS2.0.107.0.VOCTWXM_20250624.0000.00_15.0_tw_822890a9e7 (ta 9 w tel to informuje ze to 109?)
Master Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 (edytowane) 2 godziny temu, kamil3451 napisał(a): Jak sprawdzić czy rom który próbuje wgrać nie jest starszy niż który mam w tel: W tel Xiaomi 15 mam wersje OS 2.0.9.0 V0CEUXM wersja android 15 AQ3A.240812.002, a pobrany rom taiwan fastboot to dada_tw_global_images_OS2.0.107.0.VOCTWXM_20250624.0000.00_15.0_tw_822890a9e7 (ta 9 w tel to informuje ze to 109?) 2.0.107.0 jest to takie dziwne oznaczenie wersji 2.1 ... czyli będzie nowszy ... na zwykłą 15tke najnowszy rom typu global to OS2.0.218.0.WOCEUXM już na andku 16 ... jest tzw. hyperos 2.2 a najnowsza wersja romu dla chińczyka OS2.0.214.0.VOCCNXM która jest jeszcze na andku 15tym Edytowane 10 Sierpnia 2025 przez Master
kamil3451 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 1 minutę temu, Master napisał(a): 2.0.107.0 jest to takie dziwne oznaczenie wersji 2.1 ... czyli będzie nowszy ... tak w tel mam 1 ale mimo wszystko nie wiem dlaczego nie działa
Master Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 2 minuty temu, kamil3451 napisał(a): tak w tel mam 1 ale mimo wszystko nie wiem dlaczego nie działa a co konkretnie Ci nie działa i w ogóle co chcesz zrobić? w jaki sposób chcesz wygrać? masz w ogóle unlocka w telefonie?
kamil3451 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Teraz, Master napisał(a): a co konkretnie Ci nie działa i w ogóle co chcesz zrobić? w jaki sposób chcesz wygrać? masz w ogóle unlocka w telefonie? tak wątek przy wrzucaniu romu na ogólnym. Mam odblokowany od wczoraj. Ostatni problem (od południa/moze od rana) że antirollback wyrzuca mi
Master Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 (edytowane) 44 minuty temu, kamil3451 napisał(a): tak wątek przy wrzucaniu romu na ogólnym. Mam odblokowany od wczoraj. Ostatni problem (od południa/moze od rana) że antirollback wyrzuca mi no to zakładam że to telefon z dystrybucji globalnej bo inaczej nie zrobiłbyś unlocka ... czyli zakładam że chcesz wrzucić rom Xiaomi eu - to tu najnowsza wersja jest do pobrania na forum albo bezpośrednio z serwera sourceforge ... to będzie hyper 2.2 na andku 15 OS2.0.214.0.VOCCNXM ps. pamiętaj tylko że nie możesz zrobić locka na tym systemie ... a jeśli będziesz chciał zrobić locka ponownie to możesz wrzucić np. ten najnowszy rom na andku 16 i locka zrobić już przy wgrywaniu (miflash) Edytowane 10 Sierpnia 2025 przez Master
kamil3451 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 20 minut temu, Master napisał(a): no to zakładam że to telefon z dystrybucji globalnej bo inaczej nie zrobiłbyś unlocka ... czyli zakładam że chcesz wrzucić rom Xiaomi eu - to tu najnowsza wersja jest do pobrania na forum albo bezpośrednio z serwera sourceforge ... to będzie hyper 2.2 na andku 15 OS2.0.214.0.VOCCNXM ps. pamiętaj tylko że nie możesz zrobić locka na tym systemie ... a jeśli będziesz chciał zrobić locka ponownie to możesz wrzucić np. ten najnowszy rom na andku 16 i locka zrobić już przy wgrywaniu (miflash) mam z polskiej dystrybucji, chce wrzucic taiwan
Master Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 3 minuty temu, kamil3451 napisał(a): mam z polskiej dystrybucji, chce wrzucic taiwan no to spoko - możesz - też z lockiem - najnowsza wersja na Tajwan to OS2.0.107.0.VOCTWXM ściągnij tylko w wersji fastboot - no i potem miflash + lock ...
kamil3451 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 1 minutę temu, Master napisał(a): no to spoko - możesz - też z lockiem - najnowsza wersja na Tajwan to OS2.0.107.0.VOCTWXM ściągnij tylko w wersji fastboot - no i potem miflash + lock ... niby wszytsko jasne ale wyrzuca mi caly czas antirollback check error
Master Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 42 minuty temu, kamil3451 napisał(a): niby wszytsko jasne ale wyrzuca mi caly czas antirollback check error a czytałeś może ten temat? https://xiaomi.eu/community/threads/antirollback-check-error-poco-f4-fastboot-anti-1-rom-anti-1-safe-to-override.68804/
kamil3451 Opublikowano 11 Sierpnia 2025 Opublikowano 11 Sierpnia 2025 15 godzin temu, Master napisał(a): a czytałeś może ten temat? https://xiaomi.eu/community/threads/antirollback-check-error-poco-f4-fastboot-anti-1-rom-anti-1-safe-to-override.68804/ skracałem nazwy, ale problem był po mojej stronie ponieważ dałem ścieżkę do rom za głęboko bo bezpośrednio do image stąd te problemy (wcześniej wrzuciłem te pliki flash do image bo nie chciało startować). 10h stracone na rozkminy ale sam namotałem 1
Master Opublikowano 11 Sierpnia 2025 Opublikowano 11 Sierpnia 2025 55 minut temu, kamil3451 napisał(a): skracałem nazwy, ale problem był po mojej stronie ponieważ dałem ścieżkę do rom za głęboko bo bezpośrednio do image stąd te problemy (wcześniej wrzuciłem te pliki flash do image bo nie chciało startować). 10h stracone na rozkminy ale sam namotałem stara zasada ... zawsze ścieżki jak najkrótsze ... ja daje katalogi na C i jakaś krótka nazwa ... 🙃 to jeszcze nawyk z systemu DOS - było coś takiego przed Windowsami ... że trzeba było pisać ręcznie polecenia ... to ułatwiało życie ... choć potem zrobili taka nakładkę Norton commander to latało się po katalogach strzałkami ... no ale krótkie nazwy też były lepsze bo całe się mieściły w polach widoczności 🙃 w każdym razie jakby na to nie patrzeć nawet teraz to się przydaje ... jak pokazuje praktyka ... fajnie że ogarnąłes 👍
Rekomendowane odpowiedzi