Jump to content

Recommended Posts

Posted
15 godzin temu, Piotr W napisał(a):

Często już koło południa jest z pół baterii  zjedzone bez nadużywania telefonu.

Dziękuję za info .  Czy mógłbyś napisać precyzyjniej co miałeś na myśli "  pół baterii  zjedzone bez nadużywania telefonu " . Jakoś tego nie mogę sobie wyobrazić 

Czy jest to tylko na zasadzie : kilka telefonów ,trochę internetu itp - jeśli tak to albo coś ewidentnie coś nie tak z systemem ,zarządzaniem baterią  albo samą 

baterią .

9 godzin temu, Piotr W napisał(a):

Mi już poprawił...

Czy Twoje stwiedzenie  że  "50% w pół dnia" to przed czy po zrobieniu debloatu ? 

Posted

debloat debloatowi też nie równy ... zależy od tego ile i co wywalimy ... z jednej strony usunięcie kilku usług / procesów dużo nie da w praktyce a z drugiej wywalając za dużo może nam zrobić różne biedy w korzystaniu z fona ... ja tu kiedyś wrzucałem co u siebie wywaliłem - to kilkadziesiąt pozycji ... i jest efekt 🙃 też starałem się nie ruszać czegoś co nie byłem pewny a już na pewno nie tego co było w zakładce krytycznych - tu pisze o programiku universal android debloater ... statystyki zużycia baterii przez apki pokazuje np accu battery - fajny programik - ostatnio była promka do ulepszenia do wersji pro za kilka złotych to skorzystałem ... takie zużycie o którym pisał załogant wcześniej na pewno nie jest normalne ...

Posted

Wiecie może czy usunięcie com.miui.powerkeeper jest bezpieczne?? Denerwuje mnie dławienie tego telefonu. I tak szybkie nagrzewanie. Zaledwie kilka minut gry w Pubg Mobile i to nawet nie na najwyższych ustawieniach i mamy 45 stopni.. 

No nie jeden 3-4 letni telefon wytrzymuje więcej..

Posted
3 minuty temu, Patryk Kowalski napisał(a):

Wiecie może czy usunięcie com.miui.powerkeeper jest bezpieczne?? Denerwuje mnie dławienie tego telefonu. I tak szybkie nagrzewanie. Zaledwie kilka minut gry w Pubg Mobile i to nawet nie na najwyższych ustawieniach i mamy 45 stopni.. 

No nie jeden 3-4 letni telefon wytrzymuje więcej..

tu masz troche info o tym na innym forum ... ja nie pamietam nawet czy to u siebie wywalalem ale tak patrzac po nazwie to mi sie nie kojarzy ...

https://xdaforums.com/t/psa-com-miui-powerkeeper-acts-like-a-malware-remove-it-trough-adb-for-increased-performance.4514455/

Posted

Trochę się gubię bo mam rom xiaomi eu i ciężko mi sobie wyobrazić konieczność głębokiego debloatu. Coś tam jeszcze wyrzuciłem czego nie używam i tyle. A bateria jest dość nędzna. Łapię się na tym że patrzę na telefon koło południa a tam już z 50  procent baterii. Po prostu jest kiepsko choć nie tragicznie. 

Posted
10 minut temu, Piotr W napisał(a):

Trochę się gubię bo mam rom xiaomi eu i ciężko mi sobie wyobrazić konieczność głębokiego debloatu. Coś tam jeszcze wyrzuciłem czego nie używam i tyle. A bateria jest dość nędzna. Łapię się na tym że patrzę na telefon koło południa a tam już z 50  procent baterii. Po prostu jest kiepsko choć nie tragicznie. 

ja wywaliłem kilkadziesiąt pozycji 🙃 myślę że to dość głęboki debloat ... z fonem zero problemów śmiga wszystko jak należy a bateria luks trzyma ... rom Xiaomi eu jest wstępnie już czyszczony z tego chińskiego śmiecia ale jeszcze dużo do poprawy w tym zakresie ... jak chcesz to mogę wrzucić co u siebie wywaliłem - podłącze fona do kompa i zrobię zrzuty ekranu z UAD ...

• 2 weeks later...
Posted

Mam dwa pytania do posiadaczy F6. Po zainstalowaniu romu xiaomi.eu:

1. Działa Revolut? (w niektórych modelach Xiaomi po odblokowaniu BL nie działa - wyświetla komunikat o zrootowanym telefonie).

2. Czy jest możliwość zmiany stylu centrum powiadomień? (na globalu nie można zmienić na stary wygląd).

Posted (edited)

Ad.2  Jest metoda przywracania starego centrum powiadomień .Sprawdzałem na kilku romach i działa w tym na HyperOS2  gdzie wszyscy pisali  że starego centrum nie ma i nie będzie . Warunek jest jeden  -czy masz root ? 

Edited by VRil
Posted

3 godziny temu, VRil napisał(a):

Ad.2  Jest metoda przywracania starego centrum powiadomień .Sprawdzałem na kilku romach i działa w tym na HyperOS2  gdzie wszyscy pisali  że starego centrum nie ma i nie będzie . Warunek jest jeden  -czy masz root ? 

Właśnie interesuje mnie to czy bez roota jest możliwość włączenia starego centrum, bez dodatkowych kombinacji z poziomu nakładki xiaomi.eu. Czy sama nakładka daje taką możliwość. Np. w POCO F3 w MIUI 14 taka opcja była, a po przejściu na HyperOS już nie.

Posted
Godzinę temu, trencz napisał(a):

Właśnie interesuje mnie to czy bez roota jest możliwość włączenia starego centrum, bez dodatkowych kombinacji z poziomu nakładki xiaomi.eu. Czy sama nakładka daje taką możliwość. Np. w POCO F3 w MIUI 14 taka opcja była, a po przejściu na HyperOS już nie.

Nie daje. Revolut działa 

• 2 weeks later...
Posted

Wersja 2.0.2 to jakaś porażka, na A14 bataria działał bez problemu 2 dni na A15 ledwo półtora dnia, chyba Xiaomi bierze przykład ze zgniłego jabłuszka i tak ubija "starsze" modele.

Posted (edited)

Ja natomiast jestem całkiem zadowolony z aktualizacji na 2 - zaktualizowałem w dniu jak mi się pojawiła jakoś w zeszłym tygodniu.

Mam wrażenie że w standby trochę mniej baterii ciągnie.

Niestety podczas normalnego użytkowania telefonu - przeglądarka (Brave), facebook, messenger, rozmowy telefoniczne - tutaj chyba wiele się nie zmieniło.
Do tego mam nakładkę Nova Launcher - nie wiem czy ona coś więcej ciągnie, na liście tego co żre baterię jej nie widzę.

Tylko, dlaczego to się nazywa 2.0? tego nie wiem, po aktualizacji w zasadzie 0 zmian :D 

Siedzę teraz z odpalonym w rogu monitorem zużycia baterii z Accubattery - jakiejś psychozy monitorowania dostałem haha
Tylko niestety czasami zdarzy mi się ją ubić w tle.

Co mnie tylko niepokoi, do tej pory ładowałem telefon zawsze do 80%, ładowałem zawsze z tymi wszystkimi systemami oszczędzania i ochrony baterii, nie rozładowywałem poniżej 20-30% a stan, pierwotnie po kalibracji w accubattery miałem nieco ponad 5000 mAh, a teraz "nagle" w zakładce zdrowie widzę 94% i pojemność 4700 vs 5000, jeszcze zrobię kilka pełniejszych "15-100" i będę obserwował.
Też tutaj nie dolicza wielu sesji, choćby tych poniżej 80% ale to ja chyba to źle interpretuje jak to działa.

image.thumb.png.95aa773422957b3f58c1eedbb3f90bf6.png

Na pewno mega ciągnie baterię aparat i kamera, przy włączonym aparacie sam podgląd ~700-800 a zrobienie zdjęcia (wiadomo że chwilowe) -1500.

Nagrywanie 1080/4K@60 - 1000-1300

Ale to wszystko, w sensie kalkulacja zużycia działa beznadziejnie, bo bateria spier.... (dobre określenie) a w aplikacjach faktycznie zużycie jest b. małe, bym powiedział niewspółmierne to tego ile zniknęło baterii - tutaj widać ciągnie cała reszta "nieujęta" procek, soft, pamięć, ram itd itp czyli cały "background".

Tutaj mam wrażenie brakuje jakiejś dobrej optymalizacji. Ja rozumiem kodowanie, 4k, 60FPS... ładnie to wygląda, bo papier wszystko przyjmie ale aparat tam po ch..u totalnym jest, i boli że bateria jedzie jak na łyżwach a jakości z tego nie ma.

Ogólnie wciąż podtrzymuję - jestem zawiedziony....

Responsywność dotyku (odcisk palca) i np. aplikacja IKO w tym czekanie na pole na odcisk palca czy potwierdzenie transakcji - trwa dosłownie wieki.
Te pole na palec, to często trzeba na niego czekać długo.

Chyba nigdy się z tym nie pogodzę, bo mobilne płatności i różnego rodzaju autoryzacje - korzystam z tego b.często.

Edited by wid3l3c
  • Like 1
Posted

No ale debloat możesz zrobić zawsze. A co do 2.0 to główne zmiany to chyba te funkcje z ai. Tłumaczenie itp 

Posted

U mnie po aktualizacji do 2.0 wszystko działa OK, jedyny minus to strasznie wolno pobierane są aplikacje ze sklepu play.

Posted
23 godziny temu, Piotr W napisał(a):

No ale debloat możesz zrobić

Debloat został zrobiony. Ponad 40 pozycji wywaliłem.

Może nie jest to imponująca liczba, ale nie mam na tyle wiedzy by zaryzykować i bardziej coś dłubnąć, a i też nie chcę z pewnych funkcji rezygnować - nie na tym polega korzystanie z telefonu przecież :D Wyłączyłem co mi się wydało osobiście w 100% zbędne.

Mam listę w Canta, ale nie potrafię tego wyeksportować, musiałbym screenami zasypać, a nie wiem czy sens.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Słyszałem narzekanie na baterię Poco F6. Specjalistyczne testy nie wykazują problemu  https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Xiaomi-Poco-F6-smartfon-ze-sredniej-polki-jest-idealny-dla-osob-zwracajacych-uwage-na-cene.878424.0.html podobnie jak Poco F6 PRo https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-smartfona-Xiaomi-Poco-F6-Pro-Wiecej-niz-granie.874605.0.html Problem leży w 5G i złym skonfigurowaniu systemu?

Edited by zagrobelny
Posted (edited)

zagrobelny trochę masz racji, jak napisałeś: Problem leży w 5G i złym skonfigurowaniu systemu. Ale weź pod uwagę nowe szybsze procesory, nowe wyświetlacze, i właśnie 5G tak drenują baterię jeszcze jak dużo używasz telefonu, ze szok. I nieważne czy bateria ma 5000 mAh, czy nawet 6000 mAh. Coś za coś. Ja moje Xiaomi 14 Ultra nieraz ładuję 2 razy dziennie, a jak gdzieś jadę, to biorę ze sobą powerbank, żeby mi nagle się nie wyłączył. A porównując mój telefon do mojego naprawdę niezłego gamingowego laptopa, to czasem odnoszę wrażenie, a nawet na pewno tak jest, że smartfon śmiga szybciej i lepiej. Dopóki nie wymyślą nowej superbaterii, tak będzie.

I jeszcze jedno mam w domu i nieraz nawet w aucie — mam dwie karty: Orange i Premium Mobile, 3 maszty obok siebie, 2 w odległości 500 m widzę je a jeden półtora km, i Orange ma jedną, dwie kreski a Premium Mobile zawsze 5, główna karta to Orange i myślę, że to też wpływa na baterie. Owszem światłowód mam 2 Gb/s i śmiga niesamowicie, ale dzwoniłem kilka razy do Orange w sprawie tego sygnału to wiedzą i trwają prace modernizacyjne, i tak już pół roku.

Edited by kris68
Posted (edited)

@kris68 Tel oferują np. 38, 44 czy  inną ilość obsługiwanych pasm (4G, 5G). Agregacja jak największej ilości to max uciągu danych = szybka bat. w dół przez eksplotację wyższych częstotliwości naraz. https://beta.btsearch.pl/ pokazuje czym sypie baza wokół Ciebie i co wynegocjuje Twój t.

Edited by zagrobelny
Posted

No i mamy wyjaśnienie. Może wyłączenie 5G trochę opanuje smak telefonu na energię, ale z drugiej strony jak mam nowy telefon i 5G i go nie używać tego bez sensu. Kwadratura koła.....

Posted (edited)

Poco F6 zapieczętowany  nowy kupiony gdziekolwiek w UE: FR, ES, DE przychodzi  z A14 HyperOS 1?

Edited by zagrobelny
Posted

Ten telefon nie wyszedł z MIUI więc zapewne z hyperOS 1. HyperOS 2.0 wyszło później na niego.

Posted

Dziwny jest ten świat, a raczej HyperOS.... Po miesiącu użytkownika wersji 2.0.2 bateria jakby się ogarnęła i telefon rozładowuje się znacznie wolniej (praktycznie tak samo go używam). Na jednym ładowaniu 2 dni i jeszcze 39% zostało.

Screenshot_2025-03-14-12-12-58-690_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.452c2411d7b94ff9c3951d5e0366e4e9.jpg

Posted (edited)

@qubeq Naładuj noc najwolniejszą ładowarką. Jeśli głęboko nie rozładujesz, 0.5A ruszy z starych smartfonów lub komp. USB 2.0. Efekt może zaskoczyć. Mieszkasz w aglomeracji, ustabilizowanie prądożernej agregacji 5G :)?

Edited by zagrobelny
Posted

Poco F6 Peridot jeszcze obecny z HyperOS 1.0.9.0 UNPEUXM Global A14 z dystrybucji PL. Dlaczego ROM jest nazwany CN a nie EU? xiaomi.eu_PERIDOT_OS2.0.102.0.VNPCNXM_15.zip. Zapewne brzydko zeznaje w ustawieniach jako Turbo3. Ładować?

Posted (edited)

Tak, ale istnieje EU 2.0.2.0 UNPEUXM , CN 2.0.102 ma ciekawsze zmiany dev? Polityka aby modyfikać ostatnią możliwą podwersję?

Edited by zagrobelny
  • 3 weeks later...
Posted

Dzisiaj pokazała się aktualizacja do wersji 2.0.102.0.VNPMIXM (zaktualizowano pakiet bezpieczeństwa do marca 2025).

• 1 month later...
Posted

Właśnie pojawiła się aktualizacja do wersji 2.0.103.0.VNPMIXM (zaktualizowano pakiet bezpieczeństwa do kwietnia 2025).