damianprz Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Użytkuję Mi 9T, ale mam do czynienia z telefonami Redmi Note. Niby w najnowszej serii telefonów i w Redmi Note i w klasycznym Xiaomi jest MIUI 14 ale wersja pod Redmi jest jakby ograniczona. Pomijam fakt że wygląd jest inny jak choćby ikony systemowe (w Redmi ikony połączeń, kontaktów i wiadomości są biało niebieskie, a w Xiaomi kolorowe, ale to szczegół) ale Redmi ma tego Androida jakby ograniczonego. W moim 9T mogę np. nagrywać rozmowy (wszystkie lub wybranych użytkowników), a żaden Redmi do tej pory tego nie miał. Always on display można uruchamiać w dowolnym trybie, czy to mój 9T czy nowe modele. W Redmi nowe modele mają AoD tylko przez 10 sekund. Przecież to nie jest normalne. "Always" przez 10 sekund. Przecież to jakiś oksymoron. O co im chodzi?
Gorus Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Z tym AoD się zgodzę - nie wiadomo co autor miał na myśli. Ale odnośnie reszty to tak : Ikonki powiadomień możesz zmienić w ustawieniach - domyślnie ustawione są androidowe, po przełączeniu na MIUI są kolorowe. Odnośnie nagrywania, to pod naciskiem UE i googla producenci telefonów musieli zrezygnować z udostępniania takiej opcji. 9T to stary model który jeszcze nie załapał się na te regulacje i domyślnie w oprogramowaniu był dialer od xiaomi, który pozwalał na nagrywanie rozmów. Można to obejść wygrywając rom na rynek indonezyjski lub tajwański. Obecnie każdy xiaomi, redmi i poco na rynek europejski, ma na starcie dialer w tym książkę telefoniczną oraz smsy od googla. 1
gwalberg Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 (edytowane) Zainstalowałem HyperOs jak na razie okej ale jak zwykle nie obyło się bez problemów. Co zmieniam telefon to są większe utrudnienia. Ciekawe co mnie czeka przy następnej zmianie. Teraz przyszedł czas na roota, ma ktoś roota w telefonie i nim płaci przez NFC? Ostatnio miałem problemy z płatnościami na RN9PRO nawet mając zainstalowany zygisk i ukryty pakiet magiska Edytowane 4 Kwietnia 2024 przez gwalberg
gwalberg Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Wszystko ładnie działa, root ukryty przed apk bankową, płatności NFC działają. Tylko mam jeden problem, miałem go już na poprzednim fonie ale nie aż tak zauważalnie. Problem z czarnym motywem, w niektórych apk w ogóle nie działa ale nie w tym problem. Na przykład w Sklepie Play i Gmailu częściowo nie jest czarny tylko "chwyta" jakieś odbicie tapety na pulpicie. Idzie z tym coś zrobić żeby czarny był faktycznie czarny?
Master Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 (edytowane) 17 minut temu, gwalberg napisał(a): Wszystko ładnie działa, root ukryty przed apk bankową, płatności NFC działają. Tylko mam jeden problem, miałem go już na poprzednim fonie ale nie aż tak zauważalnie. Problem z czarnym motywem, w niektórych apk w ogóle nie działa ale nie w tym problem. Na przykład w Sklepie Play i Gmailu częściowo nie jest czarny tylko "chwyta" jakieś odbicie tapety na pulpicie. Idzie z tym coś zrobić żeby czarny był faktycznie czarny? no nie ... to funkcjonalność systemu ... nazywa się to "material you" ... polega to właśnie na tym co napisałeś ... że są przechwytywane kolory z motywu / tapety ... jedyne co tu można kombinować to właśnie zmiana powyższych ... tu masz troszkę infa w tym temacie https://miuipolska.pl/material-you-wkracza-do-miui/ ps. możesz spróbować metody na obejście tego - tak jak w załączniku opisał to jakiś typ 🙃 Edytowane 5 Kwietnia 2024 przez Master 1
gwalberg Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 (edytowane) Dzięki pomogło. Mam jeszcze jedno pytanie; jak byłem na globalu i oczekiwałem na odblokowanie bootloadera to w motywach były płatne motywy, teraz ta opcja zniknęła, można było nawet blikiem zapłacić. Teraz nie ma nawet opcji kupna. Podejrzewam że można tylko kupić motyw na globalu. Można to jakoś obejść i kupić motyw na HyperOs? Edytowane 6 Kwietnia 2024 przez gwalberg
Master Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 (edytowane) 6 godzin temu, gwalberg napisał(a): Dzięki pomogło. Mam jeszcze jedno pytanie; jak byłem na globalu i oczekiwałem na odblokowanie bootloadera to w motywach były płatne motywy, teraz ta opcja zniknęła, można było nawet blikiem zapłacić. Teraz nie ma nawet opcji kupna. Podejrzewam że można tylko kupić motyw na globalu. Można to jakoś obejść i kupić motyw na HyperOs? możliwe że to wynika z tego, że Xiaomi eu bazuje na chińskiej wersji romu i nasze płatności nie są obsługiwane ... do tego widocznie region motywów jest domyślny - czyli CN ... tu nie jestem pewny ale tak może być - global ma to widocznie inaczej rozwiązane (inny region to i jest dodatkowa funkcjonalność dla użytkowników europejskich ...) no ale tu trzeba by się podpytać jakiegoś fachowca admina ... nawet nie zwróciłem na to uwagi bo ogólnie te motywy mi nie przypasowały (korzystam z animowanej tapety + pobrana paczka darmowych ikon z motywów + trochę widżetów ...) Edytowane 6 Kwietnia 2024 przez Master
kris68 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 À propos płatności mały offtop.Kupiłem Smart Band 8 Pro CN - czyli najnowszą wersję-na razie. W opcjach po angielsku była możliwość dodania karty niestety tylko chińskiej. Teraz znalazłem sposób na uzyskanie wersji polskiej. Kosztowało grosze. I jest wszystko oprócz płatności kartami. Teoretycznie jest to opcja NFC, ale w polskim sofcie nie ma takiej opcji.
lucas7911 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Na jakie nieprzyjemności muszę się przygotować po aktualizacji do HyperOS
Master Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 21 minut temu, lucas7911 napisał(a): Na jakie nieprzyjemności muszę się przygotować po aktualizacji do HyperOS no może ktoś tu to opisze 🙃 poprzeglądaj forum i na pewno narzekania znajdziesz ... nie wiem jak sytuacja wygląda na RN13 ale ja jestem bardzo zadowolony z hyperos ... z drugiej strony nie miałem możliwości bezpośredniego porównania z miui 14 bo na mój sprzęt miui 14 w ogóle nie było 🙃 ogólnie jeśli na ten model który jest masz dostępne miui14 i masz unlocka to w ostateczności możesz do niego wrócić (z tym że bez czystej instalacji raczej tu się nie obejdzie ...) hyperosy też czasami dość mocno się różnią od siebie - szczególnie pierwsze buildy ...
graco2213 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Czy miał ktoś problem z błędem konta przy próbie odblokowania bootloadera? czekam już drugi raz, najpierw odrzuciło konto na dobę, odczekałem 10 dni do wczoraj by ponownie nacisnąć odblokuj bootloader, czas beijing 00:15 token przeszedł i odrzuciło bo błąd konta. Region global, OEM unlock jest, nic mi już nie pomaga żaden poradnik. Wersji Xiaomi Community 5.3.31 znów musze czekać 10 dni. Redmi Note 13 Pro
gwalberg Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 14 godzin temu, lucas7911 napisał(a): Na jakie nieprzyjemności muszę się przygotować po aktualizacji do HyperOS Żadne, u mnie wszystko jest ok, działa tak jak powinno. Telefon zrootowany, płatności działają. HyperOs zdecydowanie odchudzony. Jeśli jednak planujesz roota to możesz go zrootować na globalu i sam odchudzić fona. HyperOs możesz później zainstalować jak będzie bardziej dopracowany. 3 godziny temu, graco2213 napisał(a): Czy miał ktoś problem z błędem konta przy próbie odblokowania bootloadera? czekam już drugi raz, najpierw odrzuciło konto na dobę, odczekałem 10 dni do wczoraj by ponownie nacisnąć odblokuj bootloader, czas beijing 00:15 token przeszedł i odrzuciło bo błąd konta. Region global, OEM unlock jest, nic mi już nie pomaga żaden poradnik. Wersji Xiaomi Community 5.3.31 znów musze czekać 10 dni. Redmi Note 13 Pro Też tak miałem ale zalogowałem się na inne konto Xiaomi i przeszło bez problemu czyli 168godz do odblokowania.
lucas7911 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 2 godziny temu, gwalberg napisał(a): Żadne, u mnie wszystko jest ok, działa tak jak powinno. Telefon zrootowany, płatności działają. HyperOs zdecydowanie odchudzony. Jeśli jednak planujesz roota to możesz go zrootować na globalu i sam odchudzić fona. HyperOs możesz później zainstalować jak będzie bardziej dopracowany. Dzięki więc sprawdzę , nie zamierzam rootować, kiedyś zawsze zmieniałem soft na Miui.pl/Xiaomi.eu ale od jakiegoś czasu nie chce mi się ryzykować
kris68 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Alejak odblokujesz bootloader, mozesz go w każdej chwili zablokować i śladu nie ma, a zrootowanie telefonu jest sorry proste jak konstrukcja cepa, a pomaga przy wielu problemach.
gwalberg Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Jeśli na swoim starym fonie RN9PRO zainstaluje globala zarejestruje się na swoje konto xiaomi na te samo gdzie mam zalogowanego nowego fona. To czy będę miał możliwość kupić na RN9PRO płatne motywy? Czy będę miał też możliwość zainstalować je na obecnym fonie? Tam mi się spodobały ikony które chciałbym mieć na RN13
Master Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Opublikowano 9 Kwietnia 2024 (edytowane) 14 minut temu, gwalberg napisał(a): Jeśli na swoim starym fonie RN9PRO zainstaluje globala zarejestruje się na swoje konto xiaomi na te samo gdzie mam zalogowanego nowego fona. To czy będę miał możliwość kupić na RN9PRO płatne motywy? Czy będę miał też możliwość zainstalować je na obecnym fonie? Tam mi się spodobały ikony które chciałbym mieć na RN13 ja kiedyś kombinowałem z tym na mi 11 jak był błąd pobierania motywów czy paczek ikon i jakość to pośrednio ogarnąłem ale to były lata temu ... i nie pamiętam w szczegółach ... te pliki motywów - np. ikony to one tam się gdzieś pobierają do jakiegoś katalogu w systemie - nawet jak wywalało że błąd pobierania to tam był plik - chyba z końcówką MTZ - jakoś tak ... można na pewno co do tego gdzieś w necie się upewnić bo pisze z ulotnej pamięci teraz (czyli starego pustego cymbała 🙃) jak ściągniesz to sobie na innym telefonie to może to znajdziesz gdzieś w tych katalogach systemowych ... i skopiujesz sobie na drugiego fona ... potem to wczytuje się przez motyw - tam była jakaś opcja chyba dodaj motyw - mi tak ikony wskoczyły - motywu jako takiego - tzn. pulpit tapeta itp. co prawda nie wrzucałem - bo jak pisałem już chyba są one dla mnie szpetne i niegodne umieszczania w pamięci 🙃 wiem wiem ... o gustach się nie dyskutuje ... no ale zakładam że może to ten sam format pliku i jak wskoczyły ikony to i wskoczy cały motyw ... może da się to właśnie jakoś tak ogarnąć ... z kupnych tak nie korzystałem - ale jeśli global umożliwia kupno tych motywów / ikon to powinno się udać bo plik wsadowy do apki motywow i tak musi być pobrany ... Edytowane 9 Kwietnia 2024 przez Master
Gorus Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 No proszę, aktualizacja do hyperosa jednak wskoczyła
lucas7911 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 24 minuty temu, Gorus napisał(a): No proszę, aktualizacja do hyperosa jednak wskoczyła Zainstalowałem kilka dni temu bo już powiadomienie codziennie się pojawiało, wszystko hula tak jak wcześniej, aparatu jeszcze nie miałem okazji sprawdzić ( pulsowania przy nagrywaniu )
Gorus Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 3 godziny temu, lucas7911 napisał(a): Zainstalowałem kilka dni temu bo już powiadomienie codziennie się pojawiało, wszystko hula tak jak wcześniej, aparatu jeszcze nie miałem okazji sprawdzić ( pulsowania przy nagrywaniu ) Też zainstalowałem właśnie. Aparat bez zmian jeśli chodzi o pulsowanie, ale również w przypadku zacięć podczas nagrywania w 60 klatkach Ps na ekranie blokady w miejscu czujnika jest kółko - da się przywrócić odcisk palca?
Master Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 56 minut temu, Gorus napisał(a): Ps na ekranie blokady w miejscu czujnika jest kółko - da się przywrócić odcisk palca? nigdzie chyba nie ma takiej opcji - przynajmniej nie widziałem ... jedyne co można zmienić to ustawić kolory i efekty po przyłożeniu szpona albo je w ogóle wyłączyć - też wibracje - można też ilość światła ograniczyć - zresztą te chyba gdzieś widziałem że tego kółka w ogóle nie wyświetla na ekranie blokady i AOD ... no ale wtedy trzeba na czują już szpon kierować 🙃 z drugiej strony po dłuższym używaniu fona chyba też nie powinno to być problemem ...
Gorus Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Ciekawostka, przed instalacja hyperosa miałem zajęte 111GB, teraz tylko 96gb choć nic nie usuwałem a wręcz kilka filmików i zdjęć doszło. Nieźle odchudzili system.
heban Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 W dniu 12.04.2024 o 18:56, Gorus napisał(a): Też zainstalowałem właśnie. Aparat bez zmian jeśli chodzi o pulsowanie, ale również w przypadku zacięć podczas nagrywania w 60 klatkach Ps na ekranie blokady w miejscu czujnika jest kółko - da się przywrócić odcisk palca? Gdzie można tych chińczyków męczyć żeby to w końcu poprawili jeśli się da ?
Master Opublikowano 13 Kwietnia 2024 Opublikowano 13 Kwietnia 2024 4 minuty temu, heban napisał(a): Gdzie można tych chińczyków męczyć żeby to w końcu poprawili jeśli się da ? pisać na ich community ... to pewnie trochę tsk jak rzucać kamieniem w ścianę ... ale gdzieś tam słabsze spoiwo może puścić 🙃
heban Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Ale swoją drogą ciekawe czy to występuje też np. w modelu z plusem czy tylko u nas i czy u wszystkich czy tylko w niektórych egzemplarzach bo jeśli u wszystkich to chyba raczej o tym wiedzieliby
Gorus Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Godzinę temu, heban napisał(a): Ale swoją drogą ciekawe czy to występuje też np. w modelu z plusem czy tylko u nas i czy u wszystkich czy tylko w niektórych egzemplarzach bo jeśli u wszystkich to chyba raczej o tym wiedzieliby W temacie obok dotyczący plusa ktoś zgłaszał ten sam problem, ale jak na tak istotną kwestią to odzew jest mały. Albo ludziom to nie przeszkadza, albo to kwestia wybranych modeli. 1
rumot Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 (edytowane) Na moim RN 13-Pro+, ( HyperOS ) film 60 FPS wygląda tak https://youtu.be/pBSSkckH9EU Zdjęcia nie pulsują. Edytowane 14 Kwietnia 2024 przez rumot
Uszaty Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 (edytowane) Ogarnął ktoś do tego modelu i może się podzielić rekomendacją dobrze dopasowane szkło, które nie zostawia 0.5cm miejsca na krawędziach i dobrze przylega nie robiąc ramki z powietrza dookoła? Edytowane 14 Kwietnia 2024 przez Uszaty
rumot Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 6 godzin temu, heban napisał(a): Ale swoją drogą ciekawe czy to występuje też np. w modelu z plusem czy tylko u nas i czy u wszystkich czy tylko w niektórych egzemplarzach bo jeśli u wszystkich to chyba raczej o tym wiedzieliby Na moim RN 13-Pro+, ( HyperOS ) film 60 FPS wygląda tak https://youtu.be/pBSSkckH9EU Zdjęcia nie pulsują.
lucas7911 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 2 godziny temu, rumot napisał(a): Na moim RN 13-Pro+, ( HyperOS ) film 60 FPS wygląda tak https://youtu.be/pBSSkckH9EU Zdjęcia nie pulsują. Musiałbyś nagrać filmik np idąc na zewnątrz , wtedy to pulsowanie jest widoczne najbardziej, nawet przy powolnym przesuwaniu obszaru nagrywania , na twoim filmiku focus nie ma czasu na ostrzenie więc i pulsowania nie ma 1
rumot Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 29 minut temu, lucas7911 napisał(a): Musiałbyś nagrać filmik np idąc na zewnątrz , wtedy to pulsowanie jest widoczne najbardziej, nawet przy powolnym przesuwaniu obszaru nagrywania , na twoim filmiku focus nie ma czasu na ostrzenie więc i pulsowania nie ma Jeżeli masz taki filmik to go wrzuć żeby można było zobaczyć na czym polega to pulsowanie.
rumot Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 (edytowane) 21 minut temu, rumot napisał(a): Jeżeli masz taki filmik to go wrzuć żeby można było zobaczyć na czym polega to pulsowanie. znalazłem filmik z imprezki 18-stki. https://youtu.be/WPcmSF_4XyM ten sam tylko bez kompresji jaka jest na youtubie https://mega.nz/file/oxJzUKDQ#u3xqyRFJj9GrNnmaa8fgMiW5d5qM2ABnyoJOrHz09s4 Edytowane 14 Kwietnia 2024 przez rumot
Gorus Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 W tym poście masz przykłady i opis o co Kaman
rumot Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 13 minut temu, Gorus napisał(a): W tym poście masz przykłady i opis o co Kaman jutro nagram
heban Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 19 godzin temu, rumot napisał(a): jutro nagram https://drive.google.com/file/d/19jBQlolMfNDkL2VagjncznJNZIDBSUVa/view?usp=sharing Tu masz przykład filmiku co ja nagrałem polecam pobrać na dysk i obejrzeć w full hd bo odtwarzacz ze strony max w 480p odtwarza nie wiem czemu
Gorus Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 2 godziny temu, heban napisał(a): https://drive.google.com/file/d/19jBQlolMfNDkL2VagjncznJNZIDBSUVa/view?usp=sharing Tu masz przykład filmiku co ja nagrałem polecam pobrać na dysk i obejrzeć w full hd bo odtwarzacz ze strony max w 480p odtwarza nie wiem czemu Pulsuje aż oczy bolą... zacięcie też jest, w 3 sekundzie (jak się obracasz prawie za siebie) tylko że je lepiej widać jak się skupiasz na jakimś konkretnym obiekcie. No nic, trzeba liczyć na jakąś aktualizację chyba.
Rekomendowane odpowiedzi