Uszaty Opublikowano 13 Lutego 2025 Opublikowano 13 Lutego 2025 Jaki macie SOT na baterii? U mnie max 7h w gsam battery od 100 do 20% przy praktycznie tylko korzystaniu z przeglądarki i trochę YouTube na wi-fi, nie gram w żadne gry czy inne bardziej wymagające rzeczy. Nie powinno być sporo więcej?
Kestiri X Opublikowano 23 Lutego 2025 Opublikowano 23 Lutego 2025 W dniu 13.01.2025 o 18:45, Kestiri X napisał(a): Witam, po aktualizacji do hyperOS 2 animacje w całym systemie się delikatnie zacinają na początku. Gdy drugi raz i więcej wywołuje animacje problem powoli znika, chyba zaczyna się cykl psucia starych telefonów w aktualizacjach. Ale przynajmniej czas na baterii uległ nieznacznej poprawie. Po aktualizacji do 2.0.4.0 problem znikł ale nie jestem jeszcze pewien.
kaem84 Opublikowano 25 Lutego 2025 Opublikowano 25 Lutego 2025 (edytowane) W dniu 13.02.2025 o 15:08, Uszaty napisał(a): Jaki macie SOT na baterii? U mnie max 7h w gsam battery od 100 do 20% przy praktycznie tylko korzystaniu z przeglądarki i trochę YouTube na wi-fi, nie gram w żadne gry czy inne bardziej wymagające rzeczy. Nie powinno być sporo więcej? U mnie zawsze było na Xiaomi.eu ok 6,5 godz. Przeszedłem na crDroid i teraz mam ok 10 godz SOT. Serio, ciężko w to uwierzyć ale naprawdę tak jest. W dniu 13.01.2025 o 18:45, Kestiri X napisał(a): Witam, po aktualizacji do hyperOS 2 animacje w całym systemie się delikatnie zacinają na początku. Gdy drugi raz i więcej wywołuje animacje problem powoli znika, chyba zaczyna się cykl psucia starych telefonów w aktualizacjach. Ale przynajmniej czas na baterii uległ nieznacznej poprawie. Hiperos 2 to jest porażka jakiej jeszcze nie widziałem nigdy w telefonie xiaomi. Mój rn13pro5g tak zwolnił, że przecierałem oczy z niedowierzaniem. Nie naprawili zaicnajacej kamery przy nagrywaniu 4k. W dodatku coś spierniczyli i telefon nie chciał się ładować kiedy ekran jest wyłączony (dokładnie to firmware jest uwalony). Zainstalowałem crDroid i telefon chodzi 100x szybciej Edytowane 4 Kwietnia 2025 przez kaem84 Błędy
Kestiri X Opublikowano 27 Lutego 2025 Opublikowano 27 Lutego 2025 Wie ktoś z jaką mocą jest ładowany telefon gdy jest wyświetlany napis MI turbo chrarge? zmieniłem kabel od ładowarki, i na nim było normalnie 67 wat max.
kuszelax Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 Lepsze jest wrogiem dobrego. Zapamiętajcie to sobie. Po ucegleniu jednego RM12, powiedziałem sobie, że nigdy nie przejdę na HyperOs. I stosownie się zabezpieczyłem. Systemy mi pracują na pozostałych urządzeniach ( a jest ich trochę) , brak żadnych problemów. Kto tam chce, niech sobie wgrywa eu, fixy, etc ... Gorzej będzie, jak przy kasie dojdzie do płatności i fon odmówi posłuszeństwa, albo przelew bankowy zawiśnie. Ale to już dla desperatów, którzy ponad funkcjonalność, kładą kolory dymków w sms, albo inne wodotryski. Telefon ma być narzędziem i to funkcjonalnym,. O swoich bojach z portfel google pisałem w osobnym wątku. Raz działa, raz nie działa. Cześciej nie działą, albo wcale. Nie stać mnie na pomyłki. O innych błędach HyperOs nie wspomnę, a jest ich sporo. Mam stajnię fonów i pozostaję przy and13 i MIUI14. Skutecznie zablokowałem aktualizacje. Przynajmniej mam święty spokój, a to droższe od pieniędzy., Jeszcze kilka lat, dopóki mi baterie w fonach nie padną. Czas Xaomi powoli się kończy. W perspektywie widzę przesiadkę na Samsunga. Jestem zwolennikiem "S i Z" tzn. skonfiguruj i zapomnij. Pozdrawiam pasjonatów.
kris68 Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 Dlatego oprócz telefonu w etui z nim zawsze noszę fizyczną kartę bankową. Pełny koszyk zakupów i zonk, nic miłego....
Agnieszka Przybylska Opublikowano 15 Marca 2025 Opublikowano 15 Marca 2025 Od wczoraj nie mogę płacić telefonem, informacja że telefon nie spełnia norm bezpieczeństwa. Do tej pory było wszystko ok, wina po mojej stronie czy coś kombinują?
Netoper Opublikowano 17 Marca 2025 Opublikowano 17 Marca 2025 Rom masz fabryczny? czy XiaomiEu?Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
kuszelax Opublikowano 17 Marca 2025 Opublikowano 17 Marca 2025 W dniu 15.03.2025 o 12:22, Agnieszka Przybylska napisał(a): Od wczoraj nie mogę płacić telefonem, informacja że telefon nie spełnia norm bezpieczeństwa. Do tej pory było wszystko ok, wina po mojej stronie czy coś kombinują? To wina HyperOs.
Dariusz Wasik Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 W dniu 5.01.2024 o 10:03, Radosław Badach napisał(a): Dialer i SMS od google. Zdjęta kłódka ? Nie bardzo wiem o co chodzi , ja z telefonu tylko dzwonię 😉 P.s Ok . Kłódka otwarta. Netflix nie da rady zainstalować. Chodzilo o to czy bootloader odblokowany czyli symbol klodki
mariokej Opublikowano 22 Kwietnia 2025 Opublikowano 22 Kwietnia 2025 Przespałem temat z odblokowaniem boatloadera wcześniej. Global kupiony z MIUI 14 a teraz już na Hyperos 2. Jak można go odblokować bez płacenia? Codzienna próba dodania go do konta i wnioski na Community są bezskuteczne.
Master Opublikowano 22 Kwietnia 2025 Opublikowano 22 Kwietnia 2025 26 minut temu, mariokej napisał(a): Przespałem temat z odblokowaniem boatloadera wcześniej. Global kupiony z MIUI 14 a teraz już na Hyperos 2. Jak można go odblokować bez płacenia? Codzienna próba dodania go do konta i wnioski na Community są bezskuteczne. poczytaj co tam pisza w tutorialu ... szczegolnie te ostatnie wpisy ... niektorym sie udaje ... innym nie ... ogolnie bieda z tym straszna
Kuchta2022 Opublikowano 23 Kwietnia 2025 Opublikowano 23 Kwietnia 2025 Działa wam NFC na Xiaomi.eu na garnet? Mi od początku nie działa na tym systemie i nie wiem czemu.
sonek Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Mam taki system z odblokowanym bootloaderem. Mam też taką informację w nim o aktualizacji. Warto ją zrobić? Stracę jakieś dane? Zablokuje się bootloader?
Master Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 (edytowane) Godzinę temu, sonek napisał(a): Mam taki system z odblokowanym bootloaderem. Mam też taką informację w nim o aktualizacji. Warto ją zrobić? Stracę jakieś dane? Zablokuje się bootloader? żadnych danych nie stracisz a bootloader się nie zablokuje - możesz robić ... albo przez twrp - o ile masz wrzucone ... albo leć jako upgrade przez kompa (tryb fastboot) ps. nowy rom będzie już na andku 15 ... to jeśli korzystasz z twrp będziesz musiał poszukać i wrzucić nowsza wersję (o ile jest ...) Edytowane 4 Sierpnia 2025 przez Master
sonek Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Nie pamiętam czy korzystałem z twrp czy fastboot ale tutaj jakby system sam znalazł aktualizację to ogarnie instalacje też?
FromWP Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Jak będzie w stanie uruchomić twrp to tak. Możliwe że plik pobierze i trzeba będzie uruchomić twrp ręcznie.
Master Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 (edytowane) 40 minut temu, sonek napisał(a): Nie pamiętam czy korzystałem z twrp czy fastboot ale tutaj jakby system sam znalazł aktualizację to ogarnie instalacje też? to co pisał Kolega powyżej ... w twrp będziesz musiał ręcznie wskazać paczkę z romem (wchodzisz w kafelek install) - warunek to deszyfracja pamięci i dostęp do partycji ... paczka będzie w katalogu download jeśli pobierałes updaterem systemowym (no i też oczywiście jak ciągnales download z serwera przez przeglądarkę ...) kiedyś rom zapisywał się w głównej pamięci - a nie w download - no ale zawsze możesz pominąć twrp i puścić to ręcznie przez kompa - tyle że tu musisz rozpakować pobrana paczkę i skorzystać z pliku upgrade - wtedy nie stracisz danych i ustawień ... fona podłączasz odpalonego w trybie fastboot i w sumie tyle ... jak będziesz mieć jakiś problem z komunikacją upewnij się że telefon jest widziany przez system jako urządzenie o nazwie Android bootloader interface (w menadżerze urządzeń) partycja nie będzie widziana w systemie w trybie dostępu do danych ale to tak ma być (uruchomiony tryb fastboot) Edytowane 4 Sierpnia 2025 przez Master
sonek Opublikowano 5 Sierpnia 2025 Opublikowano 5 Sierpnia 2025 No dobra a system jest stabilny dosyć czy nic ciekawego ta aktualizacja?
Master Opublikowano 5 Sierpnia 2025 Opublikowano 5 Sierpnia 2025 (edytowane) 40 minut temu, sonek napisał(a): No dobra a system jest stabilny dosyć czy nic ciekawego ta aktualizacja? no to przejście na nowego andka 🙃 myślę że ciekawe ... tu masz changelog ... Poprawiono płynność animacji przy wchodzeniu do podstron aplikacji oraz podczas przełączania się między aplikacjami. Dodano obsługę efektu rozmycia dla tapet pulpitu, zoptymalizowano wyświetlanie animacji przy otwieraniu aplikacji, wprowadzono większe czcionki w niektórych scenach dla trybu dużych czcionek, naprawiono problemy z animacjami otwierania/zamykania aplikacji oraz zintegrowano poprawki bezpieczeństwa z lipca 2025 roku. Dodano efekt cienia dla tekstu ikon pulpitu w jasnych obszarach tapety oraz zoptymalizowano strategię wyzwalania odświeżania pamięci podręcznej. Dodano ręczne dodawanie tras w „Asystencie podróży”, wprowadzono rekomendacje punktów wynajmu power banków i sugestie włączenia trybu oszczędzania energii przy niskim poziomie baterii, a także dodano nowy szablon ekranu blokady w stylu estetyki orientalnej. Dodano nowe szablony, efekty soczewkowe dla tapet oraz możliwość personalizacji skrótów i animacji odblokowania odciskiem palca. Wprowadzono nową wersję z profesjonalnym stylem wizualnym, uproszczonym menu funkcji i ustawieniami, ulepszonym trybem profesjonalnym oraz rozszerzonymi opcjami znaków wodnych (np. znaki wodne z lokalizacją, opcje kolorystyczne dla znaków wodnych z kliszy, niestandardowe położenie standardowych znaków wodnych) i personalizacją schematów kolorów interfejsu aparatu. Zoptymalizowano szybki dostęp do ustawień nawigacji systemowej w ustawieniach pulpitu. Dodano możliwość personalizacji wyświetlania niektórych ikon na pasku stanu, zoptymalizowano anulowanie zwijania niestandardowych powiadomień oraz usunięto stałe wyświetlanie ikony HD sygnału na pasku stanu. Dodano obsługę niestandardowych kolorów dla stron aparatu i zoptymalizowano dostęp do szybkich funkcji nawigacji systemowej z ustawień pulpitu. Wprowadzono możliwość dostosowywania wyświetlania ikon na pasku stanu, zoptymalizowano niestandardowe powiadomienia oraz usunięto ikonę HD sygnału z paska stanu. Naprawiono szereg problemów związanych z usługą TalkBack (dotyk, regulacja głośności, nagrywanie dźwięku) oraz poprawiono błędy w powiadomieniach i odczytywaniu przycisków w różnych aplikacjach (np. Ustawienia, Centrum Sterowania, Wiadomości. Edytowane 5 Sierpnia 2025 przez Master
Marek Waszkiewicz Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Od kilku dni (pewnie po aktualizacji telefonu Redmi Note 13 pro 4g) zmieniła się aplikacja aparatu fotograficznego i jest dla mnie nieczytelna, dodatki typu rozmycie tła mnie nie interesują. Od tego mam osobny aparat. W poprzedniej wersji wszystko było dla mnie jasne i przejrzyste. Tryb PRO był wyraźnie oddzielony od standardowego. Mogłem np. ustawić ilość klatek, a teraz mam informację że jak będzie trzeba to program zmniejszy ilość klatek, nie wiadomo od czego i nie wiadomo na ile i w jakich warunkach. Czy można przywrócić tą aplikację do stanu sprzed aktualizacji? Lub pobrać tą poprzednią wersję i zainstalować zamiast nowej?
Licht Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 8 godzin temu, Marek Waszkiewicz napisał(a): Czy można przywrócić tą aplikację do stanu sprzed aktualizacji? Lub pobrać tą poprzednią wersję i zainstalować zamiast nowej? Tego nie wiem, ale wiem że można zastąpić systemową aplikację, modyfikowanymi aplikacjami GCam, które działają bardzo dobrze i wynikowo mogą zapisywać nieskompresowane RAWy (DNG). https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/ 1
Marek Waszkiewicz Opublikowano 8 Sierpnia 2025 Opublikowano 8 Sierpnia 2025 4 godziny temu, Licht napisał(a): Tego nie wiem, ale wiem że można zastąpić systemową aplikację, modyfikowanymi aplikacjami GCam, które działają bardzo dobrze i wynikowo mogą zapisywać nieskompresowane RAWy (DNG). https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/ Bardzo dziękuję za pomoc. Strona bardzo fajna. Zainstaluję i pobawię się w testowanie.
sonek Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Opublikowano 15 Sierpnia 2025 W dniu 5.08.2025 o 11:58, Master napisał(a): no to przejście na nowego andka 🙃 myślę że ciekawe ... tu masz changelog ... Poprawiono płynność animacji przy wchodzeniu do podstron aplikacji oraz podczas przełączania się między aplikacjami. Dodano obsługę efektu rozmycia dla tapet pulpitu, zoptymalizowano wyświetlanie animacji przy otwieraniu aplikacji, wprowadzono większe czcionki w niektórych scenach dla trybu dużych czcionek, naprawiono problemy z animacjami otwierania/zamykania aplikacji oraz zintegrowano poprawki bezpieczeństwa z lipca 2025 roku. Dodano efekt cienia dla tekstu ikon pulpitu w jasnych obszarach tapety oraz zoptymalizowano strategię wyzwalania odświeżania pamięci podręcznej. Dodano ręczne dodawanie tras w „Asystencie podróży”, wprowadzono rekomendacje punktów wynajmu power banków i sugestie włączenia trybu oszczędzania energii przy niskim poziomie baterii, a także dodano nowy szablon ekranu blokady w stylu estetyki orientalnej. Dodano nowe szablony, efekty soczewkowe dla tapet oraz możliwość personalizacji skrótów i animacji odblokowania odciskiem palca. Wprowadzono nową wersję z profesjonalnym stylem wizualnym, uproszczonym menu funkcji i ustawieniami, ulepszonym trybem profesjonalnym oraz rozszerzonymi opcjami znaków wodnych (np. znaki wodne z lokalizacją, opcje kolorystyczne dla znaków wodnych z kliszy, niestandardowe położenie standardowych znaków wodnych) i personalizacją schematów kolorów interfejsu aparatu. Zoptymalizowano szybki dostęp do ustawień nawigacji systemowej w ustawieniach pulpitu. Dodano możliwość personalizacji wyświetlania niektórych ikon na pasku stanu, zoptymalizowano anulowanie zwijania niestandardowych powiadomień oraz usunięto stałe wyświetlanie ikony HD sygnału na pasku stanu. Dodano obsługę niestandardowych kolorów dla stron aparatu i zoptymalizowano dostęp do szybkich funkcji nawigacji systemowej z ustawień pulpitu. Wprowadzono możliwość dostosowywania wyświetlania ikon na pasku stanu, zoptymalizowano niestandardowe powiadomienia oraz usunięto ikonę HD sygnału z paska stanu. Naprawiono szereg problemów związanych z usługą TalkBack (dotyk, regulacja głośności, nagrywanie dźwięku) oraz poprawiono błędy w powiadomieniach i odczytywaniu przycisków w różnych aplikacjach (np. Ustawienia, Centrum Sterowania, Wiadomości. Znalazłem informacje o problemach z esim, to prawda? Zostały rozwiazane? Obecnie eSim działą
Master Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Opublikowano 15 Sierpnia 2025 8 minut temu, sonek napisał(a): Znalazłem informacje o problemach z esim, to prawda? Zostały rozwiazane? Obecnie eSim działą a tego nie wiem ... nie korzystałem nigdy z tego w praktyce ... to już trzeba by samemu poszukać po necie jakiegoś info - no albo zaczekać aż tutaj ktoś coś napisze w temacie 🙃 nawet nie wiem kto tutaj na forum korzysta z esima ...
sonek Opublikowano 3 Września 2025 Opublikowano 3 Września 2025 (edytowane) Siadł Revolut.. Patrzę na forum że jednym działa tak, innym wcale. Jakaś pewna metoda na nasz model? Ewentualnie jak wrócić na stocka z zablokowanym BL i nie mieć reklam. Edytowane 3 Września 2025 przez sonek
kris68 Opublikowano 4 Września 2025 Opublikowano 4 Września 2025 @sonek, jeżeli masz xiaomi.eu no to masz odblokowany bootloader, więc żaden problem znajdujesz właściwy ROM do swojego modelu, a jeżeli chcesz mieć nagrywanie rozmów, to szukasz wersji ROM-u Taiwan albo Indonezja, miflash i flashujesz telefon, tyle że na dole zaznaczasz, żeby zablokował bootloader i po wszystkim. Tyle że ci wyczyści fona, więc wcześniej zrób sobie backup. I przestaniesz mieć problem z aplikacjami typu Revolut i podobnymi drażliwymi. A co do reklam AdGuard przy zastosowaniu odpowiednich ustawień i filtrów ja żadnych reklam nie widzę. Jak pogmerasz po necie to trafisz na jakąś promkę AdGuarda, ja dawno już trafiłem i mam wersje lifetime na 3 urządzenia. Mały program, ale odpowiednio ustawiony ubija wszystkie reklamy.
sonek Opublikowano 4 Września 2025 Opublikowano 4 Września 2025 Czyszczenie telefonu to jest dramat 😭
sonek Opublikowano 4 Września 2025 Opublikowano 4 Września 2025 Robi się robi ale chyba żaden nie działa idealnie
sonek Opublikowano 14 Września 2025 Opublikowano 14 Września 2025 Jakiś pomysł czemu google nie wykrył kopii zapasowych? Nie mam smsów i części kontaktów.
kris68 Opublikowano 14 Września 2025 Opublikowano 14 Września 2025 Są programy do tego, nigdy nie robię kopii jedynie w chmurze Google.
Janwoj Opublikowano 19 Września 2025 Opublikowano 19 Września 2025 (edytowane) Czy do RN 13 Pro 5G poprzez USB-C, można podłączyć np. monitor 14" posiadający wejście HDMI mini, aby uzyskać dźwięk i obraz. Edytowane 19 Września 2025 przez Janwoj
kris68 Opublikowano 19 Września 2025 Opublikowano 19 Września 2025 Kiedyś próbowałem, ale z innym modelem fona, kupiłem kabel i kiszka. Albo kabel był podłej jakości, albo się po prostu nie da.
Rekomendowane odpowiedzi