Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Września 2023 Opublikowano 1 Września 2023 Poprawki zabezpieczeń Androida z września 2023 roku dla niektórych urządzeń 22 września - koniec aktualizacji beta dla serii Mi 11 i Redmi K40S/POCO F4. Informacja Pełna lista zmian: polska, angielska Informacja – Android 14 Xiaomi rozpoczęło wydawanie aktualizacji wersji beta opartych na Androidzie 14 dla Xiaomi 13 i 13 Pro. Są one udostępniane tym osobom, które zgłosiły się do programu testów MIUI China, zatem nie są to publiczne kompilacje dostępne dla wszystkich testerów w Chinach (choć linki do nich pojawiły się już po paru minutach od ich wydania). Na razie nie wiadomo, kiedy będziemy publikować aktualizacje Xiaomi.eu oparte na Androidzie 14. Wydarzy się to na pewno nie wcześniej niż we wrześniu, bo oczekujemy na wydanie kodu źródłowego AOSP opartego właśnie o Androida 14. W międzyczasie Xiaomi nadal będzie publikować aktualizacje oparte na Androidzie 13, zatem nie przewidujemy przerwy w wydawaniu ROM-ów dla tych dwóch telefonów. Artykuł na temat aktualizacji tutaj. Informacja – POCO F5 Pro ROM-y Xiaomi.eu (zarówno w wersji beta, jak i stabilnej) cierpią na problem braku możliwości wykonywania połączeń telefonicznych na globalnej wersji POCO F5 Pro (chińskiego Redmi K60 to nie dotyczy). Wygląda na to, że Xiaomi ma różne warianty modemów w globalnych i chińskich wersjach ROM-u. Aby przywrócić możliwość dzwonienia, trzeba wgrać modem z wersji Global EEA. Pobierz modem i rozpakuj wszystkie pliki do jakiegokolwiek folderu. W tymże folderze trzeba otworzyć Wiersz poleceń bądź PowerShell (w Windowsie 11 opcja Uruchom w Terminalu). Uruchom telefon w trybie Fastboot (vol- i power). Wgraj modem komendą fastboot flash modem_ab modem.img. Uruchom telefon komendą fastboot reboot. Nie wiemy, czy i kiedy Xiaomi ujednolici modemy w tym modelu. Nie możemy też zastąpić chińskiego modemu jego globalnym odpowiednikiem, ponieważ ROM ma wspierać zarówno POCO F5 Pro, jak i Redmi K60; nie wiemy, jak globalny modem zachowuje się na chińskim modelu. Wgrywanie odpowiedniego modemu w zależności od wariantu telefonu również nie wchodzi w grę, ponieważ nie istnieje żadna możliwość odróżnienia wariantów telefonu w trybie Fastboot, a ponadto taki modem przestałaby działać po aktualizacji Androida (Global jest wydawany zawsze później niż ROM chiński). Przepraszamy za utrudnienia — niestety, nie mamy na nie żadnego wpływu. Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka: Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+) Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000) Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100) Redmi Note 11T+ Pro [xagapro] (Dimensity 8100) Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT [xaga] (Dimensity 8100) Redmi K50i [xagain] (Dimensity 8100) Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach. Sprawdź też dostępne poradniki instalacji: Masz jeszcze Redmi Note 8T? Zainstaluj Androida 13 Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13 Ultra? Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13 i 13 Pro? Nowe, hybrydowe ROMy Xiaomi.eu/MIUI Polska: Jak zainstalować ROM po raz pierwszy? Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA? Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu. WESPRZYJ NAS! Motyw: tutaj. 2
Master Opublikowano 1 Września 2023 Opublikowano 1 Września 2023 już dzisiaj? u mnie updater jeszcze nie widzi tej wersji ... ale czekam ... 🙃
ketesch Opublikowano 1 Września 2023 Opublikowano 1 Września 2023 Pobrane, zainstalowane, poprawki zabezpieczeń z 01.09. Tym razem kilka linii na czerwono w twrp. Mi11Pro
Master Opublikowano 1 Września 2023 Opublikowano 1 Września 2023 podobnie jak powyżej ... też poprawki już wrześniowe i też błędy (tradycyjne) tylko poprzednia wersja poszła bez nich 🙃 tak przy okazji - panel sterowania - czy ktoś mógłby sprawdzić czy optymalizuje się do 100wy i czy skaner Avast przechodzi do końca? u mnie przywiesza się na 11 procentach a optymalizacja też nie dobija na maksa - jak ostatnio to robiłem było bez tych wskazań / objawów 🙃
Test Opublikowano 1 Września 2023 Opublikowano 1 Września 2023 Aktualizacja przez TWRP bez żadnych błędów, ale być może dlatego, że zaktualizowałem ostatnio TWRP do wersji 7.9, bo w ROMie była 7.7. Panel sterowania też OK u mnie. Optymalizacja oraz skanowanie przebiega normalnie.
Master Opublikowano 2 Września 2023 Opublikowano 2 Września 2023 (edytowane) dzięki że sprawdziłeś - co ciekawe u mnie dzisiaj bez problemu optymalizacja wskoczyła na 100 procent ... i ten skaner Avasta nie zawiesza się już na tym poziomie co poprzednio ale i tak działa dziwnie bo z tych 11 procent od razu wskakuje na 100 i kończy robotę - wcześniej przelatywał po kolei wszystkie aplikacje a teraz nie ... nie ma takiego procentowego postępu jak powinno być ... też aktualizuje się bez końca 🙃 ot się zbiesil jakoś dziwnie 🙃 no twrp można wrzucić nowsze jak jest - nie sprawdzałem ostatnio czy wyszła nowsza wersja - a i tymi błędami też przecież za bardzo nie ma co się przejmować 🙃 ale ciekawe jest to, że poprzednia rozwojowa poszła bez nich a twrp przecież te same co teraz ... ps. w każdym razie nowa wersja twrp wrzucona - jest też do pobrania przez stronkę miui polska - zobaczymy za tydzień czy będą te czerwone uwagi ... ps2. po restarcie odpaliłem ten skaner Avasta i znowu wisi na 11 procentach 🙃 Edytowane 2 Września 2023 przez Master
mr.sosu Opublikowano 2 Września 2023 Opublikowano 2 Września 2023 Póki co, wszystko gra. Ale od wielu ostatnich wersji jest dość spokojnie i stabilnie. Skaner przeszedł mi do 100% bez problemów, aktualizacja definicji Avasta również.
Master Opublikowano 2 Września 2023 Opublikowano 2 Września 2023 (edytowane) u mnie pomogło na to wyczyszczenie wszystkich danych aplikacji (wcześniej czyścilem cache ale to nic nie dało) - teraz jest już oki ... w sumie pierwszy raz tak zrobiłem dla tego panelu sterowania ale jak widać pomogło 🙃 i tak jak piszesz - ostatnie wersje na spokojnie ... ważne że nic nie zepsuli ... Edytowane 2 Września 2023 przez Master
ukey Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 Mam dziwny problem z VPNem. Mam postawiony serwer w domu - Wireguard. Mój telefon łączy się z siecią bez problemu, internet śmiga, ale gdy chce coś skopiować na serwer to gdy jestem podłączony do WiFi (np w pracy) to prędkość dochodzi do ok 700kb/s i koniec wisi. Analogicznie sprawdziłem na innym telefonie (ta sama konfiguracja VPN i ta sama sieci WiFi) i tutaj utrzymuje stałe połączenie i przesyłam pliki z prędkością maksymalną. Więc problem musi być po stronie WiFi - Xiaomi 12. Po wyłączeniu WiFi i będąc na pakiecie danych problemu nie ma leci maxem transfer.
Rekomendowane odpowiedzi