Kacper Skrzypek Posted April 29, 2023 Share Posted April 29, 2023 Nowy wygląd aplikacji Aparatu (Xiaomi 13/Pro) Dla większości urządzeń ROM pojawi się z opóźnieniem. Nie mamy linków do chińskich wydań z tego tygodnia; aktualizacje będą publikowane, gdy je otrzymamy Następna aktualizacja, w związku ze Świętem Pracy, prawdopodobnie 13 maja 4 sierpnia - koniec aktualizacji beta dla Xiaomi MIX 4 i Xiaomi 12X. Informacja Pełna lista zmian: polska, angielska Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka: Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+) Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000) Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100) Redmi Note 11T+ Pro [xagapro] (Dimensity 8100) Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT [xaga] (Dimensity 8100) Redmi K50i [xagain] (Dimensity 8100) Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach. Sprawdź też dostępne poradniki instalacji: Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13 i 13 Pro? Nowe, hybrydowe ROMy Xiaomi.eu/MIUI Polska: Jak zainstalować ROM po raz pierwszy? Jak zainstalować Xiaomi.eu po polsku na Xiaomi 12T Pro? Jak zainstalować Xiaomi.eu po polsku na Xiaomi 12T? Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA? Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu. WESPRZYJ NAS! Motyw: tutaj. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted April 29, 2023 Share Posted April 29, 2023 (edited) dla mi 11 updater jeszcze nie widzi ... ciekawa sprawa to pominięcie mixa 4 ... w sumie sprzęt całkiem nowy ... a i następca jeszcze nawet nie zapowiedziany ... ogólnie patrząc po changelogu ta wersja chyba dużo nie zmieni ... ale to w sumie i dobrze bo specjalnie do poprzedniej bety nie na co się przyczepić Edited April 29, 2023 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted April 29, 2023 Share Posted April 29, 2023 Masakra, dopiero co wymieniłem 11 na 12x żeby mieć dłużej wsparcie bety, a tu stare 11 będzie wspierane, 12x nie... Cóż trzeba będzie żyć bez aktualizacji.sędnięte z MI 12X Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted April 29, 2023 Share Posted April 29, 2023 19 minut temu, kaciek napisał(a): trzeba będzie żyć bez aktualizacji. jak tylko skończy się dla mi 11 od razu wymieniam na jakiś aktualny model - w tym momencie 13 pro nie ma życia bez aktualizacji 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.sosu Posted April 29, 2023 Share Posted April 29, 2023 Póki co na Mi 11 Ultra żadnych problemów:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted April 30, 2023 Share Posted April 30, 2023 pobrane updaterem - szybko i sprawnie - instalacja przez twrp - to samo co powyżej i tak jak pisał załogant mr.sosu - so far so good ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zajec Posted May 2, 2023 Share Posted May 2, 2023 Mi11 dwie kwestie które też występowały na stabilnym soft 14.0.9.0. 1. Płatności mobilne, karta dodana do portfela Google, portfel NFC z HCE. Test Safety Net przechodzi z powodzeniem, ale gdy przykładam telefon do temrinala zero reakcji. 2. Aparat w trybie standardowym 1X aparat nie łapie ostrości. Tzn pierwszy plan tak do 30 cm jest ok reszta rozmazana. Zdjęcie np jakiegoś widoku nie ma sensu, wszystko rozmazane. W trybie szerokokątnym 0.6 wszystko idealnie wychodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted May 2, 2023 Share Posted May 2, 2023 (edited) 1 godzinę temu, zajec napisał(a): Mi11 dwie kwestie które też występowały na stabilnym soft 14.0.9.0. 1. Płatności mobilne, karta dodana do portfela Google, portfel NFC z HCE. Test Safety Net przechodzi z powodzeniem, ale gdy przykładam telefon do temrinala zero reakcji. 2. Aparat w trybie standardowym 1X aparat nie łapie ostrości. Tzn pierwszy plan tak do 30 cm jest ok reszta rozmazana. Zdjęcie np jakiegoś widoku nie ma sensu, wszystko rozmazane. W trybie szerokokątnym 0.6 wszystko idealnie wychodzi. może taka dziwna uwaga - ale zacznij od tego żeby w ogóle sprawdzic czy działa NFC ... tzn czy jest wysyłany / odbierany sygnał ... może to coś z modułem ... płatności zbliżeniowe działają bez zarzutu (mi 11 + aplikacja IKO) - nie wiem jak na stabilnej ale na rozwojowej wszystko jest w porządku ... aparat wydaje się ok - ostatnio co robiłem zdjęcia to nie widziałem żadnego problemu ale zobaczymy co z tą ostrością ... dam znać jak sprawdzę ... ps. wzdjęcie w trybie X1 zrobione przed chwilą już taki lekki półmrok ale wyszło jako tako ... https://we.tl/t-sD18gZmPTK Edited May 2, 2023 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
lockerek Posted May 2, 2023 Share Posted May 2, 2023 No w sumie przykro, że już nie bedzie na 12X... Telefon od poczatku roku a juz nie bedzie aktulizacji od sierpnia.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted May 2, 2023 Share Posted May 2, 2023 Mi11 2. Aparat w trybie standardowym 1X aparat nie łapie ostrości. Tzn pierwszy plan tak do 30 cm jest ok reszta rozmazana. Zdjęcie np jakiegoś widoku nie ma sensu, wszystko rozmazane. W trybie szerokokątnym 0.6 wszystko idealnie wychodzi. Co do aparatu na Mi11 to miałem tak jak ty napisałeś. Szerokokątny i makro było ok, ale na głównym ostrość max na 0,5 m . Jak dawałem ustawienia ostrości ręczne to byłem w stanie złapać ostrość na max 2m. Też myślałem że to soft ale jak wróciłem na stock i było to samo to już wiedziałem że to uszkodzony moduł główny aparatu. Po wymianie (koszt 500zl) wszystko działa poprawnie. Sprawdzisz jak wygrasz stock, ale niestety to wiąże się z resetem. Ale bez aparatu to figa z tego telefonu.Sędnięte z MI 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek619 Posted May 3, 2023 Share Posted May 3, 2023 Po tej aktualizacji, jedna jedyna spośród wszystkich aplikacji w ogóle nie chce działać (nie uruchamia się, "wciąż przestaje działać"). Czyściłam wszystkie jej dane, instalowałem ponownie, instalowałem starszą wersję, aktualizowałem usługi Google - nic nie pomogło. A stało się tak dosłownie tuż po aktualizacji. Co mogę spróbować jeszcze zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted May 3, 2023 Share Posted May 3, 2023 Ale to jedna jedyna aplikacja to ma jakąś nazwę?Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek619 Posted May 3, 2023 Share Posted May 3, 2023 (edited) 32 minuty temu, Netoper napisał(a): Ale to jedna jedyna aplikacja to ma jakąś nazwę? Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edited May 3, 2023 by Olek619 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted May 3, 2023 Share Posted May 3, 2023 U mnie też nie działa, trzeba by przesłać loga.sędnięte z MI 12X Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 3, 2023 Author Share Posted May 3, 2023 3 godziny temu, Olek619 napisał(a): Po tej aktualizacji, jedna jedyna spośród wszystkich aplikacji w ogóle nie chce działać (nie uruchamia się, "wciąż przestaje działać"). Czyściłam wszystkie jej dane, instalowałem ponownie, instalowałem starszą wersję, aktualizowałem usługi Google - nic nie pomogło. A stało się tak dosłownie tuż po aktualizacji. Co mogę spróbować jeszcze zrobić? Jaką miałeś aktualizację przed tą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek619 Posted May 3, 2023 Share Posted May 3, 2023 (edited) 19 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Jaką miałeś aktualizację przed tą? V14.0.23.1.9.DEV; teraz obecna wersja instalowana automatycznie, klikając w głównym folderze ROMu plik "install update (...)" Edited May 3, 2023 by Olek619 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted May 9, 2023 Share Posted May 9, 2023 Jak załączę GPS to czasami wyskakuje mi "Przybliżona lokalizacja włączona". Jak to cholerstwo wyłączyć? Mam wyłączone użyj wspomaganego systemu GPOS, Udostępniaj informację o lokalizacji operatorowi i usługi lokalizacyjne (Wi-Fi, Bluetooth). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 9, 2023 Author Share Posted May 9, 2023 19 minut temu, qwerty01 napisał(a): Jak załączę GPS to czasami wyskakuje mi "Przybliżona lokalizacja włączona". Jak to cholerstwo wyłączyć? Mam wyłączone użyj wspomaganego systemu GPOS, Udostępniaj informację o lokalizacji operatorowi i usługi lokalizacyjne (Wi-Fi, Bluetooth). W uprawnieniach lokalizacji dla danej aplikacji będziesz miał obrazek od przybliżonej lokalizacji, dotykasz tam przycisku i będziesz miał wyłączona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted May 9, 2023 Share Posted May 9, 2023 Dzięki. Tak schowane, że nigdy bym nie znalazł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted May 9, 2023 Share Posted May 9, 2023 Jeszcze 2 sprawy. 1. Jak wyłączyć smart hub. Na liście uruchomionych aplikacji jak przytrzymam to mam od tego ikonę. Próbowałem adb shell pm disable-user --user 0 com.xiaomi.smarthome i adb shell pm disable com.xiaomi.smarthome ale nie widzi paczki... 2. Nie wiem czemu ale jak przeglądam firefox i wejdę w inną aplikację i jak powrócę to wczytuje na nowo stronę (nie trzyma w pamięci) i na nowo muszę klikać akceptację ciasteczek czy akceptację regulaminów... Strasznie wkurzające. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 9, 2023 Author Share Posted May 9, 2023 Godzinę temu, qwerty01 napisał(a): Jak wyłączyć smart hub Mówisz o menu w Centrum funkcji? Jeśli tak, to Ustawienia > Powiadomienia i Centrum funkcji > Dodatkowe karty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted May 10, 2023 Share Posted May 10, 2023 Chodzi o to: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 10, 2023 Author Share Posted May 10, 2023 To nie ma przełącznika od tego. Być może dałoby się to wyłączyć, ale musiałbyś wyłączyć całą aplikację odpowiedzialną za projekcję/przesyłanie ekranu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted May 10, 2023 Share Posted May 10, 2023 Pojawiło się w 4.25? W 4.10 tego na bank nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 10, 2023 Author Share Posted May 10, 2023 Chyba już w marcu był ten przycisk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irek854 Posted May 11, 2023 Share Posted May 11, 2023 Ostatnio zauważyłem dziwny problem w trakcie używania Android Auto podczas jazdy. Standardowo podczas nawigacji telefon ma wygaszony ekran i jest zablokowany. Gdy potrzebuję coś zrobić na telefonie, standardowo używam odcisku palca, telefon wydaje dźwięk odblokowania, ale ekran jest czarny. Aby zobaczyć pulpit muszę wcisnąć przycisk "power" lub ponownie odcisk palca. Zachowuje się dość dziwnie i nieprzewidywalnie. Niemniej powtarza się regularnie. Efekt jest taki, że chcąc sprawdzić coś na szybko, telefon absorbuje bardzo dużo uwagi i jest uciążliwe. Czy ktoś może sprawdzić, potwierdzić podobne zachowanie? Jakiś pomysł jak rozwiązać problem? W sensie spodziewałbym się, że po przyłożeniu palucha do czytnika zobaczę pulpit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted May 11, 2023 Share Posted May 11, 2023 (edited) @irek854 to nie wina MIUI tylko Googla. Takie zabezpieczenie żeby nie używać telefonu podczas jazdy. Według Googla masz już wszystkie najważniejsze apki na ekranie Android auto. Tak jest od wersji Android 13. Na innych markach telefonów z Android 13 też tak jest. Ja na przykład odblokowuje odciskiem i pukam w ekran i jest widoczne. Edited May 11, 2023 by grzegorz.lki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
irek854 Posted May 13, 2023 Share Posted May 13, 2023 @grzegorz.lki Dzięki za informacje, nie wiedziałem o tym. Przy okazji wyjaśnia to drugi problem, jaki mam podczas używania AA. Mianowicie nie wybudza się od razu aparat po wciśnięci 2x Vol- Jw jest czarny ekran i trzeba wcisnąć PWR aby móc zrobić zdjęcie. Logika googla jest okropnie karkołomna w tym przypadku, jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić na ekranie AA tego co potrzebuję nawet w zaparkowanym aucie. Natomiast obecne zachowanie telefonu bynajmniej nie poprawia bezpieczeństwa itp. Szczególnie że w AA jest teraz opcja używania map na telefonie podczas gdy telefon jest podłączony do auta (to akurat na plus, tylko wymaga dopracowania). Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted May 15, 2023 Share Posted May 15, 2023 Co ma związanego prawosławny kapłan?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 15, 2023 Author Share Posted May 15, 2023 Tak było po angielsku. Nie miałem pomysłu, jak to logicznie przetłumaczyć, więc zostawiłem jak jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irek854 Posted May 17, 2023 Share Posted May 17, 2023 W ciągu tygodnia 2x zdarzyło mi się, że zniknęła karta płatnicza z portfela google która była ustawiona do płatności zbliżeniowych. Brak jakiegokolwiek komunikatu czy ostrzeżenia. Dowiadywałem się o tym przy próbie zapłacenia przy terminalu. Wcześniej nigdy się to nie zdarzyło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts