Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli nie ma praktycznie pewnego sposobu na to żeby kupić telefon na trade i mieć bezproblemowe płatności i nagrywanie rozmów
No jak nie ma jak jest, zanabywasz telefon na trade w wersji CN i nic nie robiąc masz i płatności i nagrywanie z tym, że interfejs masz albo w chińczakowych krzaczkach, albo ustawiasz język angielski.
Chyba że mają w ofercie telefony w wersji global, to wtedy oblokowujesz BL, wgrywasz rom TW czy ID z opxją blokady BL i też masz płatności i nagrywanie.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
10 godzin temu, Netoper napisał(a):

No jak nie ma jak jest, zanabywasz telefon na trade w wersji CN i nic nie robiąc masz i płatności i nagrywanie z tym, że interfejs masz albo w chińczakowych krzaczkach, albo ustawiasz język angielski.
Chyba że mają w ofercie telefony w wersji global, to wtedy oblokowujesz BL, wgrywasz rom TW czy ID z opxją blokady BL i też masz płatności i nagrywanie.

No jak widzę mają wersję global w ofercie tylko że tam jest napisane że jest odblokowana to znaczy że nie musze juz bl dblowkowywac tak? No i czy taki odblokowany telefon można wtedy wykorzystać żeby wgrać na przykład indonezję i potem zablokować bl

Screenshot_20240120_140245_Chrome.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, agrest04 napisał(a):

No i czy taki odblokowany telefon można wtedy wykorzystać żeby wgrać na przykład indonezję i potem zablokować bl

Nie można. To ciągle chińska wersja. Globalnych by nie odblokowywali.

Opublikowano
5 minut temu, ZduneX25 napisał(a):

Ze oferują odblokowane urządzenia i tyle. To co zrobisz potem to Twoja mańka.

Czyli co to jest chińska wersja odblokowana w końcu czy odblokowany global bo tam jest informacja że na odblokowane trzeba dłużej czekać 

Screenshot_20240120_142331_Chrome.jpg

Opublikowano

Przychodzę z zapytaniem do fachowców. Żeby przejść z romu global eu (EEA) na rom glowal tajwan (TW) Recovery ROM muszę zrobić takie kroki:

-odblokować bootloader

-wgrac TWRP

-zainstalować ROM (TW) 

-zrobić full wipe 

-zablokować bootloader 

Czy dobrze tak będzie żeby wszyztko chulało z płatnościami itp.? 

Opublikowano

Nie ma potrzeby wgrywania TWRP, oblokowujesz BL i za pomocą miflash wgrywasz rom, w miflash masz od razu opcję zablokowania BL.
Płatności i inne usługi będą działać bo Tajwan jest fabrycznym romem global.

Opublikowano
4 godziny temu, Netoper napisał(a):

Nie ma potrzeby wgrywania TWRP, oblokowujesz BL i za pomocą miflash wgrywasz rom, w miflash masz od razu opcję zablokowania BL.
Płatności i inne usługi będą działać bo Tajwan jest fabrycznym romem global.

Ok dzięki za info.  Pozdrawiam. 

Opublikowano

Takie pytanko: Mam wgrane twrp i od momentu kiedy zabezpieczyłem telefon pinem. twrp też tego wymaga przy wejściu. Czy teraz nie będzie problemu z aktualizacją ? Czy trzeba zdjąć pin z telefonu przed aktualizacją, a może jest jakiś sposób na pozbycie się pinu z twrp ? Na mi8 tak nie było.

Opublikowano
Takie pytanko: Mam wgrane twrp i od momentu kiedy zabezpieczyłem telefon pinem. twrp też tego wymaga przy wejściu. Czy teraz nie będzie problemu z aktualizacją ? Czy trzeba zdjąć pin z telefonu przed aktualizacją, a może jest jakiś sposób na pozbycie się pinu z twrp ? Na mi8 tak nie było.
Będziesz musiał ręcznie wskazać plik aktualizacji z poziomu TWRP. Sama aktualizacja pójdzie bez problemu.
Opublikowano
19 minut temu, zmylna napisał(a):
Godzinę temu, Maverick1970 napisał(a):

Będziesz musiał ręcznie wskazać plik aktualizacji z poziomu TWRP. Sama aktualizacja pójdzie bez problemu.

Rozuiem, tak podejrzewałem. Bo wyłączyć hasła w TWRP sie nie da, pewnie trzeba w telefonie pin wyłączyć ?

Opublikowano
Rozuiem, tak podejrzewałem. Bo wyłączyć hasła w TWRP sie nie da, pewnie trzeba w telefonie pin wyłączyć ?
Dokładnie tak. Lepiej zostawić tak jak jest ;)
Opublikowano
5 godzin temu, zmylna napisał(a):

Dokładnie tak. Lepiej zostawić tak jak jest ;)

Zastanawia mnie tylko dlaczego w MI8 tak się nie działo ? Miałem twrp i pin w telefonie (jak zresztą każdy lub jakiś inny kod) a jednak w twrp nie było komunikatu o kodzie. Hyperos czy głębiej sięgający twrp ?

Opublikowano
Zastanawia mnie tylko dlaczego w MI8 tak się nie działo ? Miałem twrp i pin w telefonie (jak zresztą każdy lub jakiś inny kod) a jednak w twrp nie było komunikatu o kodzie. Hyperos czy głębiej sięgający twrp ?
Jak sądzę wymusił to nowszy Android.
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.
W Mi13 brakuje podglądu na którą kartę SIM były połączenia nieodebrane.
Przy połączeniu przychodzącym też nie wyświetla na który numer ktoś dzwoni.

HyperOS 1.0.1.0

Czy to można gdzie włączyć/ustawić czy po prostu nie ma takiej funkcji?

Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.02.2024 o 02:02, 2zerozero7 napisał(a):

Mam taką warsje jak na screenie,  czy komuś zniknęło nagrywanie podwójne przednim i tylnym aparatem w Xiaomi 13?

Screenshot_2024-02-08-19-01-00-347_com.android.settings.jpg

Taaa, ogólnie dużo rzeczy gdzieś zniknęło . Mam nadzieję, że zostaną przywrócone.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich, chciałbym kupić Xiaomi 13 przez TradingShenzhen. Na stronie do wyboru jest kilka opcji, z tego co zrozumiałem jak chce żeby wszystko działało powinienem wybrać wersję XIAOMI.EU TWRP

Proszę o informację od użytkowników jak ta wersja się sprawuje w praktyce. Zależy mi na bezproblemowych płatnościach, jak wygląda kwestia aktualizacji, czy muszę coś wgrywać do takiego telefonu, czy odbywa się to jak w wersjach europejskich. Ogólnie prosiłbym o informację czy są jakieś różnice w użytkowaniu telefonu z takim oprogramowaniem

Screenshot_2024-07-21-11-06-49-404_com.android.chrome.jpg

Opublikowano
18 godzin temu, Piopet napisał(a):

Zależy mi na bezproblemowych płatnościach, jak wygląda kwestia aktualizacji, czy muszę coś wgrywać do takiego telefonu, czy odbywa się to jak w wersjach europejskich.

Kolego jak wiesz co to TWRP i jak używać, FASTBOOT i co można w nim zrobić to wtedy telefon dla Ciebie. 

Ogólnie aktualizacje nie robią się jak w wersjach europejskich.

Przeczytaj poradnik https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-na-xiaomi-13-i-13-pro/

i zobacz czy sam byś to dał radę to przejść i drugi o płatnościach Google Pay https://miuipolska.pl/naprawa-portfela-google-na-xiaomi-eu/

Jeżeli wszystko jest zrozumiałe to tak telefon dla Ciebie i "będzie Pan zadowolony".

Opublikowano
5 godzin temu, grzegorz.lki napisał(a):

Kolego jak wiesz co to TWRP i jak używać, FASTBOOT i co można w nim zrobić to wtedy telefon dla Ciebie. 

Ogólnie aktualizacje nie robią się jak w wersjach europejskich.

Przeczytaj poradnik https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-na-xiaomi-13-i-13-pro/

i zobacz czy sam byś to dał radę to przejść i drugi o płatnościach Google Pay https://miuipolska.pl/naprawa-portfela-google-na-xiaomi-eu/

Jeżeli wszystko jest zrozumiałe to tak telefon dla Ciebie i "będzie Pan zadowolony".

Dzięki za linki, przejrze sobie. Moim pierwszym telefonem z chińskiej dystrybucji był mi5, wtedy sobie poradziłem więc teraz też myślę że nie powinno być problemów. Przez lata człowiek zrobił się wygodny, nie wiem czy będzie mi się chciało grzebać w necie w poszukiwaniu poradników jak rozwiązywać jakieś problemy które mogą trapić mój przyszły telefon, dlatego chciałem podpytać jak wygląda użytkowanie takiego telefonu w praktyce. Jak to teraz wygląda

Opublikowano
29 minut temu, Piopet napisał(a):

Dzięki za linki, przejrze sobie. Moim pierwszym telefonem z chińskiej dystrybucji był mi5, wtedy sobie poradziłem więc teraz też myślę że nie powinno być problemów. Przez lata człowiek zrobił się wygodny, nie wiem czy będzie mi się chciało grzebać w necie w poszukiwaniu poradników jak rozwiązywać jakieś problemy które mogą trapić mój przyszły telefon, dlatego chciałem podpytać jak wygląda użytkowanie takiego telefonu w praktyce. Jak to teraz wygląda

Proszę o informację od użytkowników jak ta wersja się sprawuje w praktyce. Zależy mi na bezproblemowych płatnościach, jak wygląda kwestia aktualizacji, czy muszę coś wgrywać do takiego telefonu, czy odbywa się to jak w wersjach europejskich. Ogólnie prosiłbym o informację czy są jakieś różnice w użytkowaniu telefonu z takim oprogramowaniem

część opisał już Kolega powyżej ale jeszcze w kwestii uzupełnienia ...

- bezproblemowe płatności - w tej chwili na romie Xiaomi eu i telefonach z chińskiej dystrybucji nie ma żadnych problemów - dla płatności Googla jest wymagana instalacja fixa - taki moduł inject - on działa dopóki google nie zacznie mieszać w zabezpieczeniach - wtedy ekipa Xiaomi eu wydaje kolejnego fixa - jest to puszczane zazwyczaj bardzo szybko choć może być jakiś drobny poślizg - ale tak ogólnie wszystko jest ok - dopóki płatności i apki bankowe nie będą wymagały tzw. strong integrity będzie wszystko działać ... strong integrity to pewnie przejdzie tylko na zablokowanych telefonach (a tego nie możesz zrobić na romie Xiaomi eu ...)

- aktualizacje - robisz to albo przez zainstalowane custom recovery - tzw. twrp albo w trybie fastboot przez kompa - jedna i druga opcja jest szybka i bezproblemowa ... nie ma jako takich aktualizacji w trybie ota - aktualizator po prostu pobiera plik ZIP z systemem i możesz od razu z poziomu aktualizatora przejsc do twrp gdzie wskazujesz plik ZIP i jedziesz update ... to najszybszy sposób i nie musisz fona podłączać do kompa ...

- wgrywać nic nie musisz - twrp też nie jest konieczne ... ale warto mieć wrzucone żeby był pod ręką ... szczególnie jak korzystasz z wersji beta systemu bo one częściej wychodzą (choć od przyszłego miesiąca nie wiadomo jak to będzie wyglądać w praktyce ...) do tej pory mieliśmy (i jeszcze mamy) tzw. tygodniówki ale to może już przejść do historii ...

- czy sobie poradzisz? pewnie że tak ... najważniejsze to zrobić unlocka i postawić pierwsza instalkę Xiaomi eu ... potem już z górki ... 🙃

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Trudno powiedzieć. Surge robi co chce. Na pewno 67W ładowanie w Xiaomi jest lepiej znoszone przez baterię niż 45W w Samsungu. Przynajmniej w moim użyciu gdzie bardzo sporadycznie doładowuję między ładowaniami.

BTW Pojawiły się w oficjalnym globalu lipcowe łatki ale nie naprawili AOD z fazami słońca (zepsuli z aktualizacja z majowymi łatkami - wcześniej wyświetlał w naszej strefie, a od jakiegoś czasu w Pekinie ;)

Edit

Przy wrześniowych łatkach, które pojawiły się jakieś 2t temu naprawili AOD ale skopali dynamiczną częstotliwość - zamiast 30/60/120 nie zbija na statycznym ekranie do 60.

Edytowane przez anemusek
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 8.11.2024 o 20:05, Kacper Skrzypek napisał(a):

Xiaomi 13 wyszło z MIUI, więc możesz próbować bypassu.

https://github.com/MlgmXyysd/Xiaomi-HyperOS-BootLoader-Bypass

Nie rozumiem totalnie tego poradnika. Próbowałem robić według innych filmów na Youtube. Ogarnąłem nawet konto które jest powyżej 30dni ale to też nic nie zmienia, bo każe mi czekać 3dni. Po tym 3 dniach jak rozmawiałem z innym użytkownikiem jest kolejne trzy dni i tak w kółko. Podobno nie ma żadnego sposobu na dzień dzisiejszy... Kacper ale może Ty jeszcze coś znasz albo jesteś mi w stanie jakoś ten wysłany poradnik przetłumaczyć?

Opublikowano

Ściagasz paczkę stąd: https://github.com/MlgmXyysd/Xiaomi-HyperOS-BootLoader-Bypass/releases/tag/1.0-fix (pierwszą). Rozpakowujesz ją na komputerze.

Musisz ściągnąć PHP: https://windows.php.net/downloads/releases/php-8.3.13-Win32-vs16-x64.zip i też je rozpakować - najlepiej do C:\Windows\System32, aby CMD je odczytał od razu po odpaleniu skryptu (chyba że rozpakujesz gdzie indziej i dodasz ściezkę do zmiennych środowiskowych). Potem odpalasz bypass.cmd i postępujesz zgodnie z instrukcjami. Jeśli nie pójdzie, to musisz zainstalować ustawienia z drugiej paczki z pierwszego linku i spróbować ponownie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Napisz mi ktoś proszę bo szukam i czytam ale nadal nie wiem jak to jest obecnie na najnowszych romach xiaomi.eu...

Czy aplikacje bankowe i rządowe (etoll) oraz płatności nfc działają poprawnie? Czy też wymagane są jakieś dodatkowe fixy lub może tylko na romie global z zablokowanym BL działa wszystko poprawnie? 

Czy ewentualnie trzeba m żeby wygrać global Indonesia trzeba i tak odblokować BL, a po wgraniu go ponownie zablokować?