Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

22526.png

• Poprawki bezpieczeństwa Androida z czerwca 2022 roku
  • Póki co brak aktualizacji (czekamy na odnośniki) dla: Xiaomi 11 Lite 5G NE, Xiaomi Civi, Xiaomi MIX 4
  • Brak aktualizacji w tym tygodniu dla Mi 10 Pro – problemy z restartami, Redmi Note 9 4G/Redmi 9T – testy Androida 12
  • Od 18 lipca 2022 roku nie będziemy już wydawali wersji rozwojowych MIUI dla następujących urządzeń: Mi CC9 Pro/Mi Note 10/Pro, Mi 10, Mi 10 Pro, Mi 10 Lite Zoom, Redmi K30, Redmi K30 5G, Redmi K30i 5G, Redmi K30 Pro/POCO F2 Pro. Xiaomi kończy dla nich wsparcie wersji beta
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Android 12

Ponieważ TWRP nie współpracuje z Androidem 12, aktualizacje dla telefonów z tą wersją systemu muszą być wgrywane w trybie Fastboot — szczegóły w naszym artykule.

Jeśli po instalacji naszego oprogramowania telefon wyświetla informację o tym, iż aplikacja Uprawnienia przestała działać bądź samoczynnie się restartuje, należy wyczyścić dane tej aplikacji w Ustawieniach (Ustawienia > Aplikacje > Zainstalowane > 3 kropki > Pokaż wszystkie aplikacje > wtedy wyszukać Uprawnienia). Jeśli natomiast występują u Państwa problemy z dostępem do pamięci w niektórych aplikacjach, należy wykonać reset do ustawień fabrycznych lub zainstalować jeszcze raz ROM z formatowaniem danych.

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum.

Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)?

W przypadku niepowodzenia w aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (klawisze Głośność+ i Power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne.

W przypadku, gdy posiadamy stockowe recovery od Xiaomi, uruchamiamy je za pomocą tej samej kombinacji klawiszy i wybieramy drugą opcję (Wipe Data), a następnie ją zatwierdzamy. Potem opcją nr 1 uruchamiamy telefon ponownie.

Root

Root z Magisk 24.3 do instalacji z TWRP (plik apk jest jednocześnie instalatorem — w celu instalacji w TWRP należy zmienić rozszerzenie z apk na zip. Najnowsze wersje TWRP wspierają instalację Magiska bez zmiany nazwy). Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu.

Magisk w wersji 24 i wyżej nie wspiera już narzędzia MagiskHide, co może powodować problemy z poprawnym przechodzeniem testu SafetyNet (związanego m.in. z płatnościami Google Pay) przy korzystaniu z roota. Należy wtedy skorzystać ze starszej wersji 23 lub włączyć opcję Zygisk w ustawieniach aplikacji Magisk i wgrać moduł SafetyNet Fix w wersji pod Zygiska.

Polecane aplikacje MIUI

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc.

Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć, klikając w przycisk poniżej.

Motyw: tutaj.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

no to trza będzie sprawdzić przy okazji - u mnie był jakiś problem z galerią którego wcześniej nigdy nie było - a jako że coś w tej wersji z tym zmieniali to może i z tego to wyszło - zrobiłem zdjęcie i chciałem wysłać przez GG - pojawił się czarny ekran a przyciski funkcyjne nie działały - nie można też było dołączyć zdjęcia przez GG jako dodaj plik - a zawsze to działało - zrobiłem restart fona i to pomogło - teraz chyba jest ok .... w każdym razie nie miałem jeszcze takiej sytuacji na żadnej wcześniejszej wersji ....

ps. ok google chyba działa na tyle na ile sprawdziłem - w sumie nie wiem po co to komu potrzebne ale działa :)

Edytowane przez Master
Opublikowano

Przy okazji poprzednich wersji wspominałem o tym, że po odłączeniu słuchawek BT dźwięk nie jest odtwarzany przez głośnik i pomaga tylko restart telefonu.
Chyba znalazłem przyczynę takiego zachowania. Winnym okazała się końcówka kabla magnetycznego, którą najwidoczniej się skończyła i będą w porcie telefon myślał, że miał podłączone słuchawki. Po wymianie końcówki na nową problem póki co się nie powtórzył.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, 77kylo napisał:

Jakie zmiany w galerii,bo nic nie widzę?

W kodzie niby zmieniło się dużo, ale wiele istotnych zmian w Galerii nie widać, stąd tylko informacja o tym że jest nowsza wersja (było 3.4.7.2, jest 3.4.8).

Opublikowano (edytowane)

W dalszym ciągu jest błąd z widgetem kalendarza. Pisanie: u mnie działa świadczy o ignorowaniu błędów. Zrzut ekranu z dzisiaj rana:

kalendarz.jpg

Dodam, że cały czas na widgecie widnieje niedziela.

Edytowane przez qwerty01
Opublikowano

Posiadam Lite 11 5G NE, jest problem z aparatem, czasami nie chce się włączyć APK kamery, a w FB/Meta Messenger nie chce się w ogóle załaczyć i jest cały czarny ekran. Czy ktoś miał podobny problem? Podejrzewam, że może chodzić o uprawnienia które są przydzielone.

Opublikowano
6 godzin temu, qwerty01 napisał:

Pisanie: u mnie działa świadczy o ignorowaniu błędów.

A jak mam pomóc, skoro nie mogę tego zrekonstruować...? Mam wyciągnąć magiczną kulę i wróżyć, co tym razem jest popsute?

• Haha 2
Opublikowano

tak z ciekawości sprawdziłem kalendarz u siebie i wydaje się że wszystko jest ok - wrzuciłem te dwa które są w widzetach i z datą nie ma problemu - aparat też jest w porządku z tego co widzę - ogólnie poza problemem który miałem z tą galeria - która poza tym działa bardzo przyzwoicie - to specjalnie nie ma jakichś problemów powiadomienia chyba też są w miarę ok - przynajmniej na tych aplikacjach z których korzystam .... zobaczymy niedługo co tam się pojawi w nowej wersji :)

Opublikowano
W dniu 30.05.2022 o 15:09, Kacper Skrzypek napisał:

A jak mam pomóc, skoro nie mogę tego zrekonstruować...? Mam wyciągnąć magiczną kulę i wróżyć, co tym razem jest popsute?

Zaobserwowałem, że jest to z niedzieli na poniedziałek. Wystarczy wyciągnąć widget i codziennie sprawdzać. Na nowym romie (nawet na 22.06.01) są te puste powiadomienia z Zdrowie). Ją jakieś działania, aby one w końcu zniknęły?

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, qwerty01 napisał:

Zaobserwowałem, że jest to z niedzieli na poniedziałek. Wystarczy wyciągnąć widget i codziennie sprawdzać. Na nowym romie (nawet na 22.06.01) są te puste powiadomienia z Zdrowie). Ją jakieś działania, aby one w końcu zniknęły?

powiadomienia wyłącz po prostu w menadżerze powiadomień - i problem z głowy :)

ps. kolejna wersja rozwojowa do pobrania - wrzucona bezproblemowo - zobaczymy w praktyce co tam będzie ... a i jest jeszcze nowa aktualizacja systemowa Google Play to też można zapodac przy okazji ....

Edytowane przez Master
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...