Jump to content

Xiaomi 11T/Pro - oficjalne wersje MIUI

Kacper Skrzypek

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

@Benucci

Już jest 12.5.11. Przełącz na inny region niż Polska, np. Niemcy. Zaktualizuj i przełącz z powrotem na Polska.

Dodatkowe ustawienia -> Region

A tutaj możesz sobie sprawdzać czy są nowe aktualizacje, jeśli telefon sam ich nie proponuje:

https://xiaomifirmwareupdater.com/miui/vili/

https://mirom.ezbox.idv.tw/en/phone/vili/

Możesz stamtąd ściągnąć cały rom i sam zaktualizować system.

Wysłane z mojego Xiaomi 11T Pro przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...
Jest już wersja 12.5.13 Zauważyłem, że doszło rozszerzenie pamięci. Czy może było już wcześniej tylko nie zauważyłem?

Zaktualizowane. Nie wiem czy zauważyłeś ale oprócz rozszerzenia pamięci dostaliśmy wersję "enhanced" miui 12.5 której w wersji 12.5.11 jeszcze nie było (pod napisem MIUI 12.5 jest teraz małymi literami dopisek enhanced). 0a57cc87b7d9ca70078c718e2f773506.jpg

• Like 1

Na wcześniejszych wersjach miałem SOT jak na załączonym obrazku. Ustawień nie zmieniałem od pierwszej konfiguracji po zakupie telefonu. Zestaw aplikacji również bez zmian. 5 godzin to wytrzymuje mój Mi 9 na baterii 3300mAh e55d59a9eae14c6e7ec5c863a3336aa5.jpg

A obecnego zrzutu dlaczego nie pokazałeś?

Ponieważ nie robiłem takowego, nie mam i nie widzę potrzeby Jeśli ci jednak bardzo zależy, to po następnym cyklu zrobię i tu wrzucę.

a jakie masz ustawienia ekranu? u mnie na 12.5.13 jest to ok 5 godzin SoT 
120 Hz, tryb ciemny, na zewnątrz jasność auto, w domu manualnie; animacje ustawione na x0,5; AOD włączone od w godz. 6.30-0.00. Do tego preferowany tryb sieci LTE (5G u mnie nie ma), wyłączone prawie wszystkie aplikacje googlowskie (z tych, które dały się wyłączyć), wyłączona autosynchronizacja. Możliwe, że o czymś zapomniałem i nie wymieniłem

ad37b60fa23c532ab7ad8d48e479f4de.jpg

@lukaschels
@Benucci

A jakiego internetu używacie, WiFi czy mobilnego? Teraz dopiero skojarzyłem, że zwiększenie apetytu na energię zbiegło się mniej więcej z moją przeprowadzką, ale i najnowszą aktualizacją. Wcześnie używałem głównie WiFi (ok. 80% czasu). Teraz cały czas LTE, bo nie mam jeszcze kabla. Do tego doszło udostępnianie internetu (hotspot) na potrzeby monitoringu paneli fotowoltaicznych. Może tu tkwi problem w moim przypadku...

@Benucci

Chyba miałeś rację, że to wina udostępniania internetu. Wyłączyłem je i naładowałem baterię, aby to sprawdzić. SOT już ponad 5 godzin a jeszcze pół baterii zostało Do 7 godzin powinienem dociągnąć.

48e7953606467aaa90c4fc3ae527138f.jpg

• Like 1

@lukaschels

Generalnie staram się ograniczyć działanie różnych aplikacji i usług w tle. Oprócz tego o czym pisałem powyżej wyłączam powiadomienia dla wszystkich aplikacjj oprócz tych, na których mi zależy a także usługi drukowania, asystenta wi-fi, game turbo, automatyczne aktualizacje, aplikacje w autostarcie, ... Zasadniczo nic nie tracę na funkcjonalności i przyjemności użytkowania a zyskuję dłuższe działanie na jednym ładowaniu. Gdybym miał roota, to jeszcze bym wywalił z kilkanaście aplikacji Xiaomi. Niestety deweloperzy nie kwapią się, aby zacząć coś robić dla naszego telefonu. Na Mi 9 robiłem dokładnie tak samo i na tak małej baterii miałem SOT w okolicach 5 godzin. Pewnie dużo zależy też od zestawu aplikacji, których się używa. Ja na przykład nie jestem graczem. Pykam tylko w jedną mało zasobożerną - Soccer Stars. Nie używam też aplikacji Facebooka, która znana jest z tego, że ma duże zapotrzebowanie na energię. Wolę przeglądać fb na przeglądarce. Wystarczą 2-3 trefne aplikacje i sytuacja może wyglądać zupełnie inaczej.

• 2 weeks later...
36 minut temu, aromat napisał:

...16 ?! Nie mam innej . Gdzie znalazłeś ten update?90d66a0e9b3c52b5dad9265e3b18b80f.jpg

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

Zmień region np na Szwajcarię i pojawi się. Ja tak mam i właśnie się ściąga.

W dniu 20.10.2021 o 00:54, Benucci napisał:

Dzięki @antykat, skorzystałem z tej drugiej opcji. Cieszę się, że przy okazji tej aktualizacji volte i wificalling się odblokowało.

P.S. Czy te aktualizacje do 12.5.11 zawierają już tą edycję 12.5 enhanced? Wie ktoś coś o tym?

Mam pytanie odnośnie wifi-calling. U mnie mimo spełnienia wszystkich warunków nadal nie działa. Zrobiłem też aktualizacje do tej wersji systemu.

W jakiej sieci masz nr tel?

Kupowałeś telefon u operatora?

Korzystasz z dual SIM?

• 2 weeks later...