Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja mam xiaomi.eu i się trochę zakręciłem ;)

Opcja działa tylko z oryginalnym launcherem. 75419bc7853da52871c8379b3dea2d9b.jpg

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Tu evie d8c8ac34b3dae66d400ee75cc3b5c7f6.jpg

Posted

Hej wszystkim. Nie dawno kupiłem Mi 9 6/128GB i mam do was kilka pytań...

1. Ile u was w ciągu nocy zjada baterii? Po wyłączeniu prawie wszystkich apek w tle w ustawieniach baterii na 8.5h snu zjadło mi 5% baterii. Czy to dużo ?

2. Czy u was na najnowszym global po resecie/wyłączeniu telefonu ikona LTE zmienia się na 4G? Da się to naprawić żeby zawsze pokazywał LTE ?

3. Czy da się dać ikonkę NFC na belkę z szybkimi skrótami? Wiem można przetrzymać na tryb samolotowy i przenosi mnie  w miejsce gdzie się włącza NFC ale to jednak trochę uciążliwe przy płaceniu.

4. Czy w Play da się włączyć na tym telefonie VoLTE?

Posted

Hej wszystkim. Nie dawno kupiłem Mi 9 6/128GB i mam do was kilka pytań...
1. Ile u was w ciągu nocy zjada baterii? Po wyłączeniu prawie wszystkich apek w tle w ustawieniach baterii na 8.5h snu zjadło mi 5% baterii. Czy to dużo ?
2. Czy u was na najnowszym global po resecie/wyłączeniu telefonu ikona LTE zmienia się na 4G? Da się to naprawić żeby zawsze pokazywał LTE ?
3. Czy da się dać ikonkę NFC na belkę z szybkimi skrótami? Wiem można przetrzymać na tryb samolotowy i przenosi mnie  w miejsce gdzie się włącza NFC ale to jednak trochę uciążliwe przy płaceniu.
4. Czy w Play da się włączyć na tym telefonie VoLTE?

1 normalne. 3. Po co wyłączasz NFC?

Posted
1 minutę temu, simcold napisał:

1 normalne. 3. Po co wyłączasz NFC?

Ze względu na baterie i tego, że przy kradzieży ktoś może wyczyścić konto

Posted
Baterie to akurat bzdura i drugie też nie. Musi odblokować telefon więc i wtedy może włączyć NFC więc.....

Posted
8 minut temu, Adasiek74 napisał:

W sensie że złodziej nie potrafi włączyć NFC tak?

Posted

NFC można włączyć po odblokowaniu telefonu. Nie wiem może w tym modelu da się obejść to zabezpieczenie i odblokować go aczkolwiek zawsze to jakieś utrudnienie a tak gdy mam włączone NFC można 3 albo 5 razy zapłacić podświetlając tylko ekran - bez jego odblokowania do max 50 zł. 

Posted
NFC można włączyć po odblokowaniu telefonu. Nie wiem może w tym modelu da się obejść to zabezpieczenie i odblokować go aczkolwiek zawsze to jakieś utrudnienie a tak gdy mam włączone NFC można 3 albo 5 razy zapłacić podświetlając tylko ekran - bez jego odblokowania do max 50 zł. 
No nie. Zapłacić możesz po odblokowaniu całkiem. Nie po podswietleniu

Posted
Przed chwilą, simcold napisał:

No nie. Zapłacić możesz po odblokowaniu całkiem. Nie po podswietleniu

Nie mówię o czymś czego nie sprawdzałem. Nie wiem w jaki sposób ty płacisz (czy używasz Google Pay). Ja korzystam z Google Pay i nawet samo google zastrzega, że można albo 3 albo 5 razy zapłacić podświetlając tylko ekran na włączonym NFC. Potem wymagane jest odblokowanie ekranu - takie zabezpieczenie google przed złodziejami właśnie. Jestem tego pewny bo sam zawsze płacę przy zablokowanym ekranie ale podświetlonym i nfc wtedy normalnie działa powyżej 50 zł muszę tylko pin wprowadzić

Posted

Tylko debil płaciłby kradzionym telefonem w dobie 99% monitoringu.

Ja płacę przez bank i mam do wyboru czy ma być odblokowany czy nie. Samo podświetlenie nic nie da, testowałem. Czy GP jest inaczej? Nie wiem.

• Like 1
Posted

Możecie skupić się na odpowiedzi zamiast spamować, co i jak powinno się robić z NFC - nie Wasz interes i nie Wasze zmartwienie.

Tak więc - nie, na globalnym oprogramowaniu nie ma tego skrótu. Dodali go w xiaomi.eu.

Posted

Zauważyłem, że przy UHD 30fps ze stabilizacją podczas startu nagrywania zdarza się lekka przycinka na nagraniu. Tylko raz i to jakoś w pierwszej sekundzie, potem już idzie normalnie. Nie wiem czy skopali coś z tą stockową aplikacją? Bardzo to wkurzające gdy akurat wystąpi na ważnym nagraniu. Wygląda to jak by ta stabilizacja elektroniczna z opóźnieniem chciała zaskoczyć. Napisałem o tym dlatego, że może nikt na to nie zwrócił uwagi, a po przeczytaniu dacie znać czy zdarzyło się to i u was.

Sprawdzałem inne rozdzielczości, klatki i nie zauważyłem podobnego zachowania.

Ps. Znacie jakiś host na który mogę dać krótki filmik? By go zamieścić na forum?

Posted

Cześć,

jesteście zadowoleni z aparatu w mi9? Kupiłem swojego w poprzednim tygodniu z nadzieją, że fotki będą co najmniej trochę lepsze niż w iphonie 7 (chodzi o szczegółowość fotek) lub porównywalne do Xr'a a tymczasem zdjęcia są dramatyczne nawet dla mojego oka bez żadnego porównania. Wszędzie widać piksele i przesycone kolory, a po lekkim przybliżeniu nawet na zdjęciu 48MP od razu widać niedoskonałości. W świetle dziennym, gdzie nawet mój stary MI 4 potrafi zrobić zdjęcie tak abym widział tytuł książki na półce ok 3m przede mną to w MI9 zależy to chyba od algorytmu bo raz widać, a raz zlany jest napis w całość

Dodatkowo podłączę się do posta wyżej, który mówi o ścinaniu się kamery w 4k 30fps w pierwszych sekundach... No bardzo słabo to wygląda patrząc nawet na kilkuletnie modele konkurencji ;-/

• Sad 2
Posted
Cześć,
jesteście zadowoleni z aparatu w mi9? Kupiłem swojego w poprzednim tygodniu z nadzieją, że fotki będą co najmniej trochę lepsze niż w iphonie 7 (chodzi o szczegółowość fotek) lub porównywalne do Xr'a a tymczasem zdjęcia są dramatyczne nawet dla mojego oka bez żadnego porównania. Wszędzie widać piksele i przesycone kolory, a po lekkim przybliżeniu nawet na zdjęciu 48MP od razu widać niedoskonałości. W świetle dziennym, gdzie nawet mój stary MI 4 potrafi zrobić zdjęcie tak abym widział tytuł książki na półce ok 3m przede mną to w MI9 zależy to chyba od algorytmu bo raz widać, a raz zlany jest napis w całość
Dodatkowo podłączę się do posta wyżej, który mówi o ścinaniu się kamery w 4k 30fps w pierwszych sekundach... No bardzo słabo to wygląda patrząc nawet na kilkuletnie modele konkurencji ;-/
Niestety nie jest dobrze. Mam w domu iPhone X i przy nim to słaby zawodnik. Kupiłem mi9 ale nie jestem szczególnie zadowolony

• Sad 2
Posted

Jeśli będzie miu pro na mi9 to płaci się ile?

Opłata jest jednorazowa? Miesięczna?

Co daje więcej miu pro?

Posted
Jeśli będzie miu pro na mi9 to płaci się ile?

Opłata jest jednorazowa? Miesięczna?

Co daje więcej miu pro?

Możesz zapłacić za miesięczny lub roczny dostęp. MiuiPro tj xiaomi.eu na mocnych sterydach. Używałem tego długo na mi 6

Posted
16 godzin temu, Karll napisał:

Cześć,

Niestety dla mnie Mi 9 to krok wstecz względem Mi 8 w kwestii aparatu. Spróbuj zainstalować GCam, w jednej wersji widziałem modyfikację na wyższe ISO, co skraca czas naświetlania i fotki podobno są lepsze, ale nie mam tego telefonu w ręku żeby potwierdzić.

Posted

Hej, jestem na etapie dogłębnego testowania mi 9, podczas robienia zdjęć zauważyłem coś dziwnego, a mianowicie gdy ustawiam fokus na jakieś światło to aparat dziwnie się zachowuje co widać na filmiku. Ani w trzybie szerokokątnym ani w trybie nagrywania tego nie ma. Więc czy to zjawisko jest normalne ? 

https://www.youtube.com/watch?v=QEBDuT9dNbo

Posted
1 minutę temu, simcold napisał:

Normalne

O, jeśli można spytać czemu tak się dzieje ? Na redmi note 4x po prostu się ściemniało bez tego efektu.

Posted
O, jeśli można spytać czemu tak się dzieje ? Na redmi note 4x po prostu się ściemniało bez tego efektu.
Zmień szumy kreskowe i sprawdź albo włącz DC dimming.

Posted
Niestety dla mnie Mi 9 to krok wstecz względem Mi 8 w kwestii aparatu. Spróbuj zainstalować GCam, w jednej wersji widziałem modyfikację na wyższe ISO, co skraca czas naświetlania i fotki podobno są lepsze, ale nie mam tego telefonu w ręku żeby potwierdzić.
Która wersja ma coś takiego? Czy to nie jest przypadkiem osobna modyfikacja wymagająca wgranie przez twrp itp?

Posted
5 minut temu, gore2kill4 napisał:

Która wersja ma coś takiego? Czy to nie jest przypadkiem osobna modyfikacja wymagająca wgranie przez twrp itp?

Nie mam pojęcia, musisz poszukać. Wiem że jest taka opcja, nic więcej. Zajrzyj na XDA.