Matheusz Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 (edited) Witam. Sprawdziłem poniższą metodę na Redmi Note 7 i postanowiłem się nią tutaj podzielić. Oto co należy wykonać, aby pozbyć się niemożliwych do usunięcia z poziomu telefonu bez roota aplikacji i usług: 1. Pobrać 3 narzędzia: Pierwsze to Xiaomi ADB Fastboot z github.com/Saki-EU/ - XiaomiADBFastbootTools Drugie narzędzie to sterowniki ADB do RN7 - ADB Driver - należy je zainstalować, jeśli ktoś posiada te sterowniki może ten krok pominąć.(Poradnik instalacji ADB Drivers) Trzecie to oprogramowanie JAVA, które pozwala uruchamiać pliki *.jar - JAVA , po pobraniu należy zainstalować. 2. Włączyć opcje programistycze na urządzeniu Android: MIUI: Ustawienia> Informacje o urządzeniu > Dotknij siedem razy „Wersja MIUI”, aby włączyć opcje programistyczne. Android One: Wybierz Ustawienia> System> Informacje o urządzeniu > dotknij siedem razy „Numer kompilacji”, aby włączyć opcje programistyczne. 3. Włącz debugowanie USB w Androidzie: MIUI: Ustawienia> Dodatkowe Ustawienia> Opcje programisty > Włącz debugowanie USB, a także Debugowanie USB (Ustawienia zabezpieczeń). Android One: Ustawienia> System> Opcje programistyczne i Włącz debugowanie USB. 4. Podłącz urządzenie do komputera i uruchom aplikację. Urządzenie poprosi o autoryzację, na którą musisz zezwolić. Poczekaj, aż aplikacja wykryje twoje urządzenie. Informacje o urządzeniu powinny pojawić się w lewej górnej części. 5. W sekcji ADB / Unistaller mamy listę aplikacji dostępnych do usunięcia. Niżej screen aplikacji, które osobiście usunąłem. System działa normalnie bez nich. Jak widać można też przywrócić te aplikacje. Należy jednak pamiętać, że jeżeli usunięmy coś co spowoduje, że urządzenie będzie pracować niestabilnie, przywrócenie ich może stać się niemożliwe. Przy usuwaniu zalecam pomyśleć dwa razy i ewentualnie doczytać w necie za co dana apka odpowiada. Nie odpowiadam za wszelkie uszkodzenia w wyniku działań podjętych na bazie tego poradnika. Żródła: https://github.com/Saki-EU/XiaomiADBFastbootTools http://adbdriver.com/documentation/ Edited March 2, 2023 by Matheusz 1 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiechura Posted October 11, 2019 Share Posted October 11, 2019 Dzięki, działa bez problemu, dodatkowo usunąłem przeglądarkę MI oraz MI muzyka i play . Przydało się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 17, 2019 Share Posted October 17, 2019 @Matheusz, jak rozumiem, appka usuwa wybrane aplikacje z telefonu? Czyli działa inaczej niż skrypt z poniższego poradnika? Przy okazji, warto by uzupełnić pierwszy post o informację o konieczności instalacji środowiska Oracle Java i podanie linku do instalatora... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matheusz Posted October 17, 2019 Author Share Posted October 17, 2019 Myślę, że zasada działania jest taka sama, ale nie trzeba ręcznie klepać komend. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 17, 2019 Share Posted October 17, 2019 Dokładnie działa na tej samej zasadzie, a dużym plusem jest że wszystkie zainstalowane aplikacje mamy na ekranie. Link do strony pobrania Javy https://www.java.com/pl/download/ (środowisko potrzebne do uruchomienia aplikacji rozszerzenie .jar). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 17, 2019 Share Posted October 17, 2019 @Matheusz, w skrypcie też nie trzeba klepać komend. Uzupełniony skrypt to tylko wpisanie cyfr odpowiadających konkretnej aplikacji na liście. Nie mniej aplikacja z tego wątku jest zdecydowanie bardziej przyjazna i łatwiejsza w obejściu dla użytkownika... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archon1 Posted November 22, 2019 Share Posted November 22, 2019 (edited) Mam pytanie, ponieważ posiadam mi a3 z gołym androidem 9. Usówać niczego nie chcę bo nic nie ma, ale chętnie bym kilka apek dodał do systemowych. Czy działa to również w tą stronę? Edited November 22, 2019 by Archon1 Błąd Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrPatrys100 Posted November 24, 2019 Share Posted November 24, 2019 Dzięki, tego mi brakowało :) Prosty, łatwy sposób na usunięcie zbędnych apek Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucas7911 Posted January 2, 2020 Share Posted January 2, 2020 (edited) Jak uruchomić aplikację ADB po wypakowaniu mam folder bin a w nim dwie aplikacje ADB.exe i fastboot.exe, żadna nie uruchamia tego programu, Jave mam zainstalowaną, ok uruchomiłem ale za każdym razem mam komunikar Fatal error ERROR cannot find adb/fastboot Edited January 2, 2020 by lucas7911 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz5891 Posted January 2, 2020 Share Posted January 2, 2020 @lucas7911 zezwól na debugowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucas7911 Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Miałem włączone ale nie wyświetliła mi się informacja o zaakceptowaniu klucza RSA, skorzystałem z gotowego skryptu od Orjon i ponowne odebranie i nadanie uprawnień debugowania rozwiązało problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmarcinpx Posted February 18, 2020 Share Posted February 18, 2020 mozna poprosic jeszcze raz zdjecie appek do usunecia bo nie wyswietla dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted February 18, 2020 Share Posted February 18, 2020 1 godzinę temu, xmarcinpx napisał: mozna poprosic jeszcze raz zdjecie appek do usunecia bo nie wyswietla dzieki Sam program Ci wyświetli. Wszystkie które tam są można bezpiecznie usunąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lakers67 Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 @Matheusz można prosić o edycję pierwszego post. Przy najnowszej wersji Fastboot Tools 6.9 potrzebna jest Java minimum 11. Link do wersji którą zainstalowałem i program ruszył poniżej. javase-jdk13 pzdr. lakers67 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Dnia 20.02.2020 o 16:47, lakers67 napisał: Przy najnowszej wersji Fastboot Tools 6.9 potrzebna jest Java minimum 11. Link do wersji którą zainstalowałem i program ruszył poniżej. Podmienione. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomequ12345 Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 Aplikacja się nie otwiera. Pokazuje się w menadżer zadań, ale nic się nie dzieje. Proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted April 6, 2020 Share Posted April 6, 2020 Dnia 22.03.2020 o 18:25, Tomequ12345 napisał: Aplikacja się nie otwiera. Pokazuje się w menadżer zadań, ale nic się nie dzieje. Włączyłeś debugowanie USB? Na smartfonie kliknąłeś (po podłączeniu do PC i uruchomieniu aplikacji) zgodę na tryb debudowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Critical Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 Czy ten sposób działa też dla nowego MIUI 12? Testował ktoś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomequ12345 Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 Sorki, że tak długo nie odpisywałem. No więc pobrałem jeszcze raz i działa, od razy się aplikacja otwiera i telefon pyta, czy zezwolić na debugowanie (choć było włączone, no ale to pewnie takie potwierdzenie). Dzięki za zainteresowanie! Critical, tak, działa. Właśnie odinstalowałem niepotrzebne aplikacje (Google i inne śmieci) na MIUI 12. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio Posted May 16, 2020 Share Posted May 16, 2020 Wielkie dzięki na mi mix 3 miui 11 global działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozseb Posted April 11, 2021 Share Posted April 11, 2021 Witam, które aplikacje można usunąć i za co odpowiada? android.aosp.overlay android.miui.overlay android.overlay.common android.qvaoverlay.common com.android.apps.tag com.android.backupconfirm com.android.bluetooth com.android.bluetooth.overlay.common com.android.bluetoothmidiservice com.android.bookmarkprovider com.android.calllogbackup com.android.captiveportallogin com.android.carrierconfig com.android.carrierconfig.overlay.common com.android.carrierdefaultapp com.android.cellbroadcastreceiver com.android.cellbroadcastreceiver.overlay.common com.android.certinstaller com.android.companiondevicemanager com.android.contacts com.android.cts.ctsshim com.android.cts.priv.ctsshim com.android.dynsystem com.android.egg com.android.emergency com.android.externalstorage com.android.hotspot2 com.android.incallui com.android.inputdevices com.android.internal.display.cutout.emulation.corner com.android.internal.display.cutout.emulation.double com.android.internal.display.cutout.emulation.tall com.android.internal.systemui.navbar.gestural com.android.internal.systemui.navbar.gestural_extra_wide_back com.android.internal.systemui.navbar.gestural_narrow_back com.android.internal.systemui.navbar.gestural_wide_back com.android.internal.systemui.navbar.threebutton com.android.internal.systemui.navbar.twobutton com.android.keychain com.android.localtransport com.android.location.fused com.android.managedprovisioning com.android.mms com.android.mms.service com.android.mtp com.android.networkstack.inprocess com.android.networkstack.permissionconfig com.android.nfc com.android.ons com.android.pacprocessor com.android.phone com.android.phone.overlay.common com.android.providers.blockednumber com.android.providers.calendar com.android.providers.contacts com.android.providers.downloads com.android.providers.media com.android.providers.settings com.android.providers.telephony com.android.providers.userdictionary com.android.provision com.android.proxyhandler com.android.se com.android.server.telecom com.android.server.telecom.overlay.common com.android.settings com.android.settings.intelligence com.android.settings.overlay.miui com.android.sharedstoragebackup com.android.shell com.android.simappdialog com.android.smspush com.android.statementservice com.android.storagemanager com.android.systemui com.android.systemui.gesture.line.overlay com.android.systemui.icon.overlay com.android.systemui.navigation.bar.overlay com.android.systemui.overlay.common com.android.systemui.overlay.miui com.android.theme.color.black com.android.theme.color.cinnamon com.android.theme.color.green com.android.theme.color.ocean com.android.theme.color.orchid com.android.theme.color.purple com.android.theme.color.space com.android.theme.font.notoserifsource com.android.theme.icon.roundedrect com.android.theme.icon.square com.android.theme.icon.squircle com.android.theme.icon.teardrop com.android.theme.icon_pack.circular.android com.android.theme.icon_pack.circular.launcher com.android.theme.icon_pack.circular.settings com.android.theme.icon_pack.circular.systemui com.android.theme.icon_pack.circular.themepicker com.android.theme.icon_pack.filled.android com.android.theme.icon_pack.filled.launcher com.android.theme.icon_pack.filled.settings com.android.theme.icon_pack.filled.systemui com.android.theme.icon_pack.filled.themepicker com.android.theme.icon_pack.rounded.android com.android.theme.icon_pack.rounded.launcher com.android.theme.icon_pack.rounded.settings com.android.theme.icon_pack.rounded.systemui com.android.thememanager com.android.thememanager.module com.android.traceur com.android.vending com.android.vpndialogs com.android.wallpaperbackup com.android.wifi.resources.xiaomi com.bsp.catchlog com.bsquare.ucdetectservice com.fido.asm com.fido.xiaomi.uafclient com.fingerprints.extension.service com.fingerprints.sensortesttool com.fusionmedia.investing com.ghisler.tcplugins.drive com.goodix.fingerprint com.goodix.gftest com.google.android.apps.maps com.google.android.apps.photos com.google.android.apps.walletnfcrel com.google.android.configupdater com.google.android.ext.services com.google.android.ext.shared com.google.android.feedback com.google.android.gms com.google.android.gsf com.google.android.ims com.google.android.modulemetadata com.google.android.onetimeinitializer com.google.android.overlay.gmsconfig com.google.android.overlay.gmsgsaconfig com.google.android.overlay.modules.ext.services com.google.android.overlay.modules.permissioncontroller com.google.android.overlay.modules.permissioncontroller.forframework com.google.android.partnersetup com.google.android.permissioncontroller com.google.android.printservice.recommendation com.google.android.setupwizard com.google.ar.core com.google.vr.vrcore com.huawei.hwid com.iggroup.android.cfd com.lbe.security.miui com.mgoogle.android.gms com.microsoft.appmanager com.microsoft.emmx com.milink.service com.miui.aod com.miui.audioeffect com.miui.backup com.miui.catcherpatch com.miui.cit com.miui.cleanmaster com.miui.cloudbackup com.miui.cloudservice com.miui.cloudservice.sysbase com.miui.compass com.miui.contentcatcher com.miui.core com.miui.daemon com.miui.documentsuioverlay com.miui.extraphoto com.miui.face com.miui.face.overlay.miui com.miui.freeform com.miui.guardprovider com.miui.home com.miui.micloudsync com.miui.misound com.miui.nextpay com.miui.notification com.miui.packageinstaller com.miui.phrase com.miui.powerkeeper com.miui.qr com.miui.rom com.miui.securityadd com.miui.securitycenter com.miui.securitycore com.miui.smsextra com.miui.system com.miui.systemui.carriers.overlay com.miui.systemui.devices.overlay com.miui.systemui.overlay.devices.android com.miui.vpnsdkmanager com.miui.vsimcore com.qti.confuridialer com.qti.dpmserviceapp com.qti.qualcomm.datastatusnotification com.qti.qualcomm.deviceinfo com.qti.service.colorservice com.qti.snapdragon.qdcm_ff com.qti.xdivert com.qualcomm.atfwd com.qualcomm.embms com.qualcomm.qcrilmsgtunnel com.qualcomm.qti.callfeaturessetting com.qualcomm.qti.cne com.qualcomm.qti.dynamicddsservice com.qualcomm.qti.improvetouch.service com.qualcomm.qti.ims com.qualcomm.qti.lpa com.qualcomm.qti.performancemode com.qualcomm.qti.poweroffalarm com.qualcomm.qti.qcolor com.qualcomm.qti.qtisystemservice com.qualcomm.qti.remoteSimlockAuth com.qualcomm.qti.seccamservice com.qualcomm.qti.services.secureui com.qualcomm.qti.services.systemhelper com.qualcomm.qti.simcontacts com.qualcomm.qti.telephonyservice com.qualcomm.qti.uceShimService com.qualcomm.qti.uim com.qualcomm.qti.uimGbaApp com.qualcomm.qti.workloadclassifier com.qualcomm.timeservice com.qualcomm.uimremoteclient com.qualcomm.uimremoteserver com.qualcomm.wfd.service com.quoord.tapatalkpro.activity com.tencent.soter.soterserver com.wapi.wapicertmanage com.xiaomi.account com.xiaomi.bluetooth com.xiaomi.bluetooth.overlay com.xiaomi.bsp.gps.nps com.xiaomi.finddevice com.xiaomi.joyose com.xiaomi.mi_connect_service com.xiaomi.micloud.sdk com.xiaomi.miplay_client com.xiaomi.mirecycle com.xiaomi.misettings com.xiaomi.powerchecker com.xiaomi.simactivate.service com.xiaomi.xmsf com.xiaomi.xmsfkeeper eu.xiaomi.ext miui.systemui.plugin org.codeaurora.ims pl.zdunex25.updater sgj.ba vendor.qti.hardware.cacert.server vendor.qti.iwlan Link to comment Share on other sites More sharing options...
stany Posted January 9, 2022 Share Posted January 9, 2022 (edited) bardzo dobra i bezpieczna aplkacja ZOSTAWILEM TYLKO TO RESZTA WYWALONA Edited January 9, 2022 by stany Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted January 9, 2022 Share Posted January 9, 2022 Chyba wyłączona a nie wywalona? Tym nie da się odinstalować aplikacji. A i niektóre np. mi wideo samo się włączy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucas7911 Posted December 25, 2023 Share Posted December 25, 2023 Linki z pierwszego postu już nie działają , może można by uaktualnić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts