zook Posted September 14, 2019 Share Posted September 14, 2019 (edited) Witam, kupiłem właśnie Gateway Mi Home... szukam gniazdek... idealnie jeśli będą z pomiarem zużycia energii. Możecie coś polecić? Znalazłem tylko oryginalne Xiaomi (niestety nie ma wersji EU) i OSRAM (ma zigbee, ale nie wiem czy będzie działało). Wszystko poza tym jest po Wifi i nie mam pojęcia czy da się podłączyć i jak to zrobić. Proszę o podpowiedzi (tematy na forum są bardzo stare - 2016). Edited September 14, 2019 by zook Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted September 14, 2019 Share Posted September 14, 2019 (edited) osram nie bedzie dzialal. z eu wifi to znam tylko to od chuangmi, czytaj jakos o tego posta: https://miuipolska.pl/forum/topic/15542-smart-home-od-xiaomi/page/93/?tab=comments#comment-524971 jesli musi byc zigbee to w lumi wlasnie robia gniazdko eu, ale chyba tez jak powyzsze bedzie typu F, wiec albo musisz wymienic gniazdko do ktorego podpinasz, albo dac bez uziemienia. Edited September 14, 2019 by rezmus Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMART HOME PL Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 rezmus a te gniazdka(z polską wtyczką) nie będą działać na chińskim serwerze prawda ? (bo nie ma ich serwerze chińskim) i tylko jedyna opcja wchodzi w grę czyli mod apki tak ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zook Posted September 15, 2019 Author Share Posted September 15, 2019 (edited) Jooj... to wydałem ponad 300 zł (kupilem z polskiej dystrybucji) a ciężko rozbudować system chociażby o gniazdko... masakra... Może jednak macie rozwiązanie? Przecież Osram ma zigbee (https://m.ceneo.pl/60863405#tab=click). Dla mnie gniazdka to podstawa (idealnie z pomiarem zużycia energii). Edited September 15, 2019 by zook Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 @bobo123 wedlug xiaomi - gniazdko jest eu, wiec po co mialo by byc na chinach jedynie mod wchodzi w gre. @zook nie ma znaczenia, ze osram ma zigbee. caly ten sprzet (hub + sensory) robi firma lumi united i w swoim firmware nie wspiera urzadzen innych producentow (z wyjatkiem kilku zarowek ikea w chinskim hubie). po prostu na dzis nie ma od lumi gniazdka eu zigbee, bedzie pewnie w ciagu kilku miesiecy. jesli kupisz gniazdko chuangmi na wifi to ono w zasadzie nic do bramki nie ma co nie znaczy, ze nie bedzie z nia wspolpracowac jak kazde urzadzenie ekosystemu xiaomi z wifi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zook Posted September 15, 2019 Author Share Posted September 15, 2019 @rezmus, czyli podsumowując na razie gniazdek EU, które działają w Mi Home nie ma. Trzeba czekać na nowości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 (edited) zigbee nie ma, wifi sa (typ F). Edited September 15, 2019 by rezmus 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zook Posted September 15, 2019 Author Share Posted September 15, 2019 Super, dzięki. Znalazłem na Gearbest (https://m-pl.gearbest.com/smart-socket-plug/pp_009500009699.html). Jeszcze nie zamawiałem tam nigdy. Ale zaraz spróbuję. Wiesz może czy ma pomiar energii? Nie doczytałem nigdzie. Bardzo by się przydał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaFcio Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Owo gniazdko nie ma pomiaru energii niestety :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
karol_zamosc Posted December 10, 2019 Share Posted December 10, 2019 Witam wszystkich, mój pierwszy post na forum. Trafiłem na ten wątek ponieważ poszukuję jakiegoś rozwiązania do sterowania grzejnikami elektrycznymi w domku letniskowym. Na co dzień używam systemu Xiaomi Home i w tym przypadku również skłaniam się ku temu rozwiązaniu. Czy ktoś mógłby polecić jakieś "mocne" gniazdko Wi-Fi lub Zigbee którym będzie można w automatyzacji sterować na podstawie odczytów temperatury oraz dodatkowym przyciskiem, które uciągnie grzejnik powiedzmy 3000W? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted December 31, 2019 Share Posted December 31, 2019 Z taką mocą będzie ciężko, chociaż gniazdko które wspomniano powyżej w parametrach ma z tego co podają 16A, 3680W ( max ). Działa z MiHome ale region EU tylko, jeśli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
epatryd Posted January 21, 2020 Share Posted January 21, 2020 Newsy szybko się rozchodzą, ale mimo to: https://mi-home.pl/inteligentne-urzadzenia/mi-smart-power-plug-zigbee Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted January 21, 2020 Share Posted January 21, 2020 gdyby ktos chcial kupic to dziala z hubem mi eu, aqara i nowym mi combo (pomijam regionalizacje). nie dziala z g2 i mi cn (najbardziej popularny z radiem nazywany gateway v2). Link to comment Share on other sites More sharing options...
epatryd Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 nie moge tego gniazdka namierzyc na Ali... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 szukaj ZNCZ04LM, ale kosztuje okolo 19 usd, wiec przy tak malej roznicy lepiej brac z polski z gwarancja (chyba, ze masz dobre kupony). Link to comment Share on other sites More sharing options...
epatryd Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 dzieki. faktycznie czału nie ma a i czekać nie trzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian666 Posted December 11, 2020 Share Posted December 11, 2020 (edited) Posiadam brame Aqara Hub na chiny, zakupiłem gniazdko MiSmartPlug (Zigbee) w wersji na EU - da radę to jakoś ominąć? Apka pokazuje że urządzenie nie jest zgodne. Ciekawe że wszelkie czujniki, lampki, nawilżacze czy czajnik nie mają z tym problemu bez względu na to czy kupowane na rynek chiński czy europejski. Kolega rezmus pomógł bezproblemowo - wystarczyło 3x klik na hubie + 5s gniazdko i połączyło się od strzała. Geniusz! Aqara - 1.6.8_003 / wersja z wtyczką 1.0.64, gniazdko kupione w polsce - niby na EU ZNCZ04LM Edited December 11, 2020 by Damian666 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts