PaFcio

Użytkownicy
  • Content Count

    37
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About PaFcio

  • Rank
    Użytkownik

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Co do HUBów to właśnie znalazłem taką ciekawostkę, ciekawe czy się potwierdzi: https://homekitnews.com/2020/04/19/eu-mi-smart-gateway-rumoured-for-summer-released/ Co do samego gateway'a v2 eu to nie jest tak źle, obecnie lista w Mi Home co do kompatybilnych urządzeń na EU serwerze dość szybko się powiększa.
  2. Powodzenia. Walczę z tym problemem od jakiegoś roku i mimo wielu prób nie znalazłem dobrego rozwiązania. U mnie mam jeszcze motion sensor. Na samym czujniku otwarcia drzwi możesz zrobić to na dwóch automatyzacjach: Automatyzacja 1: if open door then: - light on - delay 10s (albo jaki tam czas chcesz) - turn on automation 2 - turn off automation 1 Automatyzacja 2: if open door then: - light off - turn on automation 1 - turn off automation 2 Oczywiście nie będzie to dobrze działać jeśli przewidujesz wchodzenie i wychodzenie dodatkowej osoby do pomieszczenia. Problem światła w pomieszczeniu trzebaby załatwić czujnikiem zliczającym ilość osób w pomieszczeniu ale nie jest to zbyt łatwe do wykonania i na rynku jest chyba tylko jedno gotowe rozwiązanie pod Homekit.
  3. Próbowałeś może podłączyć do zasilania z już wciśniętym przyciskiem resetu? Ten jasnoniebieski kolor światła jest zazwyczaj przy podpięciu do zasilania i pewnie oznacza start systemu. Widać zawiesza się na samym początku.; Ew. zostaw podłączoną na dłuższy czas, może się przebudzi.
  4. Z ekranu głównego wejdź w drugą zakładkę - automatyzacje i tam logi. Są osobne logi dla automatyzacji i sensorów i czasem pokazują różne rzeczy
  5. Sprawdź jeszcze logi automatyzacji, może tam się jakiś błąd pokaże.
  6. Wg. info tu: https://homekitnews.com/2020/01/10/mi-smart-gateway-review/ to tak.
  7. Powinno działać. Sprawdź jeszcze logi czy nie ma jakiś anomalii. Serwer EU czy CN?
  8. W automatyzacji wszystko poprawnie ustawione?
  9. Trójklik na bramce, w sensorach tryb parowania to zazwyczaj 5s trzymanie przycisku reset
  10. A włączyłeś tryb parowania w sensorze?
  11. Mam problem z Mi WiFi Plug w wersji eu (ZNCZ05CM). Po zmianie modemu w UPC na Giga Connect Boxa za cholerę nie mogę jej podłączyć do sieci. Bramka, oczyszczacz i lightstrip bez żadnych problemów się połączyły. Sama wtyczka na pewno działa bo na innych sieciach łączy się bez problemu. Do tej pory spróbowałem: pozbyłem się znaków specjalnych z SSID, upewniłem się, że hasło jest typu WPA-WPA2-Personal - nie działa próbowałem łączyć po WPS - nie działa tworzyłem hotspota o tym samym SSID i haśle, łączyłem z nim wtyczkę by później wyłączyć hotspota i przywrócić sieć domową - nie działa wyłączyłem wszystkie firewalle na modemie, przełączyłem z trybu DHCPv6 na DHCPv4 - nie działa tworzyłem na modemie sieć gościnną - nie działa Pewnie coś jeszcze ale zdążyłem zapomnieć... Modem sam w sobie nie ma możliwości odfiltrowywania konkretnych stron (na fb zasugerowano mi "blocking some "uncategorised sites" such as "lumi-gateway-mieu01*" and/or "miot-spec.org"."). Nie mogę też nigdzie znaleźć informacji co do tego na jakich portach się to urządzenie komunikuje by zrobić na nie filtry. Nie mam już w ogóle pomysłów. Jest ktoś w stanie pomóc?
  12. Pytanie pewnie głupie: rozumiem że nowy Hub, tak jak inne, widzi urządzenia dla regionu Chiny i nie da się go podpiąć na serwerze eu?
  13. U mnie był ten problem po zalaniu czujnika. Rozłożyłem wyczyściłem i tak kilka razy i w końcu jakoś magicznie udało mi się go zresetować i od tamtej pory działa jak drugi, nowy. Nie sugeruję rozpirzania na części bo nie ma pewnie takiej konieczności ale przyjrzyj się stykom, może jest jakieś zabrudzenie które sprawia, że czujnik traci napięcie okresowo. Skoro próbowałeś już wywalania i dodawania od nowa to może pozostaw bez baterii na chwilę i znowu spróbuj?
  14. Co do czujników wewnętrznych to bezproblemowo, łącznie z zanieczyszczeniem powietrza (choć ten do podpięcia na chińskiej wersji aplikacji albo na zmodowanej). Jeśli chodzi o zewnętrzne to gorzej, ja mam na zewnątrz czujnik aqara w obudowie ochronnej na oknie i jak na razie działa ok. Zobaczymy jak/czy przeżyje zimę bo ma rating do -10 stopni.
  15. Możesz zrobić to dwojako (poza tym sposobem który sam opisałeś [a przynajmniej ja tak to widzę]): 1. Relay na dwa kanały, jeden na lampę, jeden na wentylator. Do tego możesz spiąć przewody pod włącznikiem na stałe i przykleić na jego miejsce przełącznik dwuprzyciskowy bezprzewodowy. Będzie działać za pośrednictwem bramki. 2. Włącznik kablowy dwuprzyciskowy i do tego relay. Relay wpięty między lampy, a wentylator (używany tylko jeden kanał). Włącznik uruchamiający lampy konwencjonalnie, a wentylator za pomocą przycisku przekonwertowanego na wirtualny. W przypadku opcji lampy + wentylator na raz trzeba by było przemyśleć by obiegu głównego użyć jako obiegu włącznika w relayu ale nie wiem czy tak można. Tu pasowałoby żeby ktoś bardziej kumaty w tym się wypowiedział. Edit Ad2: Sprawdziłem. Nie da rady w ten sposób, terminale do podpięcia przełącznika nie mogą spinać głównej linii zasilania.