sp4ubw Posted April 4, 2019 Share Posted April 4, 2019 Temat do dyskusji o jakości zdjęć w tym modelu. Mam nadzieję, że któryś moderator przerzuci tutaj wpisy z dyskusji ogólnej. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
xenon9 Posted April 7, 2019 Share Posted April 7, 2019 Podsyłam porównanie aparatów Mi 9 vs P30 pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
djseba3 Posted April 11, 2019 Share Posted April 11, 2019 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wampiros6 Posted April 30, 2019 Share Posted April 30, 2019 Co do aplikacji, tryb nocny lepszy na gcam a na gcam gorsza stabilizacja i brak filmowania w slowmo. Tak to różnic nie widzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter_00 Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 Witam.Jak wygląda sprawa ze zdjęciami obiektów w ruchu (pies, dziecko, jadący samochód itp) w słabych warunkach oświetleniowych (pochmurny dzień, zmierzch, pomieszczenie ze słabym oświetleniem)? Wychodzą ostre czy rozmazane? Mógłby ktoś wykonać jakieś przykładowe zdjęcie i wrzucić w pełnym rozmiarze?Rozważam zakup Mi9, ale nie ukrywam że aparat jest dla mnie istotny. Na wyjazdy itp mam lustrzankę, ale na co dzień potrzebne mi coś co zrobi ładne zdjęcie, a tak naprawdę ruchome obiekty są dla telefonów zazwyczaj najbardziej problematyczne przy dłuższym czasie naświetlania.Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 @piter_00 niestety radzi sobie dokładnie tak samo jak Samsung s9 (bo nie wiem jak s10) czyli sobie nie radzi będzie rozmazanie niestety. Ewentualnie ręcznie migawka na dość szybką i wtedy podbić iso. A jak już automat to próbować z wylączonym hdr i ai. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zibi1970 Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 piter, żaden telefoniczny aparat nie zrobi dobrych zdjęć w ruchu i jeszcze do tego w słabych warunkach oświetleniowych. Przecież nawet lustrzanki ze standardowym (ciemnym) obiektywem źle sobie radzą ze zdjęciami w ruchu. W dobrych warunkach oczywiście jak najbardziej telefony dadzą radę. Musisz wiedzieć że wszelkie zdjęcia w gorszym oświetleniu są realizowane na zasadzie łączenia kilku zdjęć w jedno i odejmowanie szumu, a więc ruch powoduje rozmazywanie wynikowego obrazka. Zachwycamy się jakie ładne te zdjęcia z telefonu, ale znów większość to nieruchome obiekty. Jednak przejście w tryb manualny obnaża sztuczki programowe i diametralnie zmienia jakość zdjęć w dół bo tu już z reguły jest jedno zdjęcie o zadanych parametrach a nie nakładka kilku. Co z tego że będziesz mógł w manualu ustawić 1/200 s do nieruchomego zdjęcia jak okaże się że Iso potrzebne do zrobienia tego zdjęcia będzie na poziomie 6400 --- w górę co da Ci kaszę na ekranie, a obniżanie ISO wydłuża czas potrzebny na zrobienie zdjęcia co znów da rozmazane fotki. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek_Pietras Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Takie, pytanko. Kolega ma Mi Mix 2 i twierdzi, że po zainstalowaniu Google camera, telefon robi znacząco lepsze zdjęcia. Czy może to być prawda? Czy w takim przypadku nie warto było by tego zainstalować na Mi9? Jednak z tego co wiem wymaga roota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Gcam jest stary jak świat, Ameryki nie odkryłeś. I tak, poprawia zdjęcia na Mi 9 ale i tak w ciemności będzie słabo, bo Gcam jest stworzony do OIS, którego ten telefon nie ma. W nocy Mi 8 pokonuje swojego następcę. OP7 chyba ma OIS, ale znowu cena z kosmosu dla mnie (bo nie jest nadzwyczajny, a mało tego ma spore problemy z ekranem chociażby). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zibi1970 Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 OP7 nie ma OIS. OP7 Pro ma OIS. Odnośnie nocnych z MI9 to da się naprawdę wyciągnąć fajne fotki z ręki. Standardowa aplikacja nie pozwala na żadne ustawienia nocnych zdjęć, a GCam posiada mnogość ustawień i tak robi znacznie lepsze zdjęcia nocne. Można np. ustawić na jakim czasie ma robić poszczególne klatki zdjęcia, które potem składa w całość. Mnie się udaje czasami 1/6 sek utrzymać, czasami 1/10. Wynikowo jest mniejszy szum, lepsze krawędzie i więcej szczegółów ale .... to są wciąż zdjęcia statyczne, nic w ruchu. Aaaa GCam nie wymaga roota w Mi 9. Tu masz moje przykładowe zdjęcia ze stockowej aplikacji: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek_Pietras Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Ok, mógł byś podać linka, skąd to pobrać dla MI9? Czy GCam obsługuje też tryb AI? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zibi1970 Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 https://forum.xda-developers.com/Mi-9/themes/xiaomi-mi9-googlecam-port-t3910034 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted June 4, 2019 Author Share Posted June 4, 2019 31 minut temu, Tomek_Pietras napisał: Ok, mógł byś podać linka, skąd to pobrać dla MI9? Czy GCam obsługuje też tryb AI? Dział modyfikacji systemowych, wątek o Gcam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek_Pietras Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Ok, mam, ale nie działa AI, oraz szeroki kąt... Nie widzę jakiejś super poprawy, więc chyba wrócę na oficjalną app.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zibi1970 Posted June 4, 2019 Share Posted June 4, 2019 Ale doczytałeś że trzeba oprócz samego Gcama jeszcze dodać plik z konfiguracją pod Mi 9? Po dodaniu tych plików program jest ustawiony pod matryce z Mi9. Są dwa rodzaje do zdjęć dziennych i nocnych. Szeroki kąt oczywiście działa. Można uruchomić każdy z trzech aparatów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek_Pietras Posted June 5, 2019 Share Posted June 5, 2019 Zrobiłem wszystko według instrukcji znalezionej do MI9. Mimo to w ogóle nie ma opcji włączenia szerokiego kąta.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted June 5, 2019 Share Posted June 5, 2019 @Tomek_Pietras a próbowałeś na raz cisnąć zmianę obiektywu i ostatnio zrobione zdjęcie ? Potem wystarczy przytrzymać zmianę obiektywu i masz wybór normalny i tele, a po przytrzymaniu znowu tego co zaznaczyłem masz normalny plus tele Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zibi1970 Posted June 5, 2019 Share Posted June 5, 2019 Kolor tego "kręciołka ze strzałkami" pokazuje jaki obiektyw jest w użyciu. Niebieski - standard, Czerwony - szeroki, Różowy - tele Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted June 9, 2019 Share Posted June 9, 2019 Podzielę się dzisiejszą sesyjka Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted June 12, 2019 Share Posted June 12, 2019 Tryb nocny w Mi9 na auto fajnie działa dość. Dzisiejsza nocka okolice 23:20. Mi Max 3 (sam w łapie trzymałem) : https://photos.app.goo.gl/adWQ6DDcPzvxm273A Mi 9 (trzymała właścicielka) : https://photos.app.goo.gl/wSJEUirtdMCdwcAAA Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 2, 2019 Share Posted August 2, 2019 Ktoś narzekał na makro z tego telefonu. To ma z miui 10.2.28 i stokowej apki, z pełnego automatu: https://photos.app.goo.gl/PdYNyo25gmpNkQ9a9 - jedno https://photos.app.goo.gl/9MojG2nDc2d39DuT9 - drugie. Proszę połączyć jak coś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted August 2, 2019 Share Posted August 2, 2019 Niestety nie mogę tego oglądnąć bo zepsuli zdjęcia google(bo tak mi się uruchamia) i ściemnia zdjęcia strasznie xd chyba, że to znów wina xiaomi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 2, 2019 Share Posted August 2, 2019 U mojej też tak było i dopiero kombinacje z uprawnieniami apki dały jakiś efekt. A jak ściemni, to z palca, z belki jasność w górę. A jeszcze łatwiej, to kopiujesz link, przeglądarka w opcje na komputer, wklejasz i masz.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 5, 2019 Share Posted August 5, 2019 (edited) Zdubluję. Proszę połączyć jak coś.... Przyznaję się bez bicia, że robię to specjalnie żeby było bardziej czytelnie/widocznie. Dla Kolegów-specjalistów od tajemnic życia erotycznego białych, właścicielka z 9 w ręku (jednym o dziwo), widać kąt padania światła i ogólnie warunki były do robienia tego zdjęcia "takie se" : https://photos.app.goo.gl/Tx8DHLNWeYwzypQz9 Widać też stado ikon powiadomień Robiła to: https://photos.app.goo.gl/Du2Xta4omt532tg2A i to: https://photos.app.goo.gl/3yhU7yGhiDWQbBBc8 Mi Max 3 zrobił chwilę później to: https://photos.app.goo.gl/WdFX7wQvJWu35EKw6 Pozycję starałem się mieć maksymalnie identyczną i telefon w takim samym położeniu. Trochę się nie udało ale różnice widać. Trzmiel śpiący pod płatkami kwiata, słonko dość ostre padające prawie idealnie prosto z góry, ale nie do końca, bo tak jakby znad prawego ramienia. Edited August 5, 2019 by JamCiTo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted August 6, 2019 Share Posted August 6, 2019 Ostatni xiaomi.eu, ponoć poprawili jakość zdjęć, na forum eu piszą, że jakość tak dobra jak na gcam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted August 6, 2019 Share Posted August 6, 2019 No dobra, ale wrzuć ktoś coś xd np robiąc podobne zdjęcie ze starego i nowego eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted August 6, 2019 Share Posted August 6, 2019 (edited) Na telegramie w grupie mi 9 pl jest porównanie w nocy Gcam i kamera miui. Dla mnie lepiej wyszło miui camera. Ale nie wiem czy mogę wrzucić czyjeś zdjęcia. Edited August 6, 2019 by Bartos Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 6, 2019 Share Posted August 6, 2019 Daj link do wypowiedzi gdzie są te linki/foty i tyle. Jak dla mnie (gdzie dzisiaj widziałem foty robione coś koło 22 bo mi Babi pokazała) to, biorąc pod uwagę, że ma stocka ze stokowym softem, nie ma się do czego czepić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted August 6, 2019 Share Posted August 6, 2019 Stock https://t.me/mi9pl/1838 Gcam https://t.me/mi9pl/1837 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zenekX Posted August 8, 2019 Share Posted August 8, 2019 (edited) W pierwszych artykułach o Mi9 pisali że szerokokątny nie "ostrzy" ze niby ma być to poprawione w oprobramowaniu, jak teraz wygląda sytuacja ? Edited August 8, 2019 by zoltan78 Przenoszę do odpowiedniego tematu. Następnym razem zadawaj pytania w istniejących tematach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted August 8, 2019 Share Posted August 8, 2019 U mnie ostrzy normalnie testując ręką xd Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 8, 2019 Share Posted August 8, 2019 U mojej też... Robiła szerokim cały łuk tęczy w górach i dobrze wyjszło... https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/67870882_617202575471720_5641267040229523456_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_oc=AQnI3IcikS7hf0ZhKXpgOZpI3O5w3ZYoVDWCYevh4X6HkIlGsr4HiPUal2qrLkvzn4psHsk1wdFgt_LF8_t1cdCA&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=a5d574d84ddb2d2b9a5b8a060640d167&oe=5DE9A7B6 - tutaj przerobione przez pejs_zbuczka... Padało jak coś.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted August 9, 2019 Share Posted August 9, 2019 Szeroki kont dobrze ostrzy. Jedyne problemy jakie obecnie na Global EEA z tym zauważam to przy makro - na podglądzie jest ostro, po zrobieniu zdjęcia rozmyte. Wybitnie jakiś problem z aplikacją aparatu, dlatego do makro polecam Gcam, albo robić w aparacie MIUI ale na trybie auto. Do innych zastosowań moim zdaniem stockowa aplikacja bardzo dobrze się sprawdza, nie zauważyłem żadnych innych problemów. Co do tego jak ogólnie wypada porównanie jakości zdjęć Gcam vs MIUI to tutaj nie będę jakiś mocnych twierdzeń wygłaszał bo jest bardzo podobnie, raczej myślę subiektywna kwestia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted August 9, 2019 Share Posted August 9, 2019 (edited) Ja wiem czy słabo ostrzy? Tutaj masz już skopresowane przez mms... : https://photos.app.goo.gl/PGUd6maFVyki62sv5 IMHO jak na robione smarkfonem, to trudno tutaj cokolwiek zarzucać... Odległość pewnie miała poniżej 5 cm.. Edyta: oszywiście Mi9 pełny stock... Tfuuuu.. Stok... 10.2.28 i stokowa apka... I pełny awtomat... Edited August 9, 2019 by JamCiTo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted August 9, 2019 Share Posted August 9, 2019 No właśnie na auto złapie Ci dobrze, teraz włącz tryb makro i zaczynają się schody bo na podglądzie jest ostre a po zrobieniu zdjęcia rozmyte. Dlatego tak doraźnie póki nie poprawią to ja polecam zdjęcia nawet z bliska robić na full auto, albo przez Gcam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts