Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, arek810316 napisał(a):

jakieś instalowałeś sterowniki?

Możesz mnie troche poprowadzić co trzeba klikać

https://github.com/0x192/universal-android-debloater/releases/download/0.5.1/uad_gui-windows-opengl.exe

to pobieram i otwieram i podłączam telefon ,wlączam debugowanie USB i dzialam?

sterowniki to z adb - najpierw włącz debugowanie potem podłącz do kompa i sprawdź czy ten programik wykryje telefon - programik oczywiście uruchamiasz jako administrator - sprawdź czy wykryje Ci telefon - tam taka ikonka odświeżania też jest w razie co ...

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, arek810316 napisał(a):

Które debugowanie wybrać to pierwsze czy drugie?

Screenshot_2023-09-28-21-11-11-873_com.android.settings.jpg

no najlepiej oba - zobaczysz po prostu czy programik Ci wykryje telefon i pokaże usługi - ogólnie to nie wiem czy powinieneś o tym pisać w tym wątku ... bo trochę śmietnik tu robimy 🙃 ten jest do instalacji Xiaomi EU a piszemy o czym innym ... tzn. można przejść do dyskusji ogólnej - tam gdzieś jest też wątek debloata założony 🙃

zobacz tutaj - proponuje przenieść tam dyskusje ...

https://miuipolska.pl/forum/topic/57162-debloating-miui/

Edytowane przez Master
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Nie mam pewności czy to dobry dział ale spróbuję.

Od dłuższego czasu miałem probelm z pobraniem aktualizacji do mi mixa 4 z poziomu smartfona. Wczoraj finalnie się udało. Ale co dalej? Klikam żeby zrobić aktualizacje. Telefon przechodzi kilka kroków i resetuje się do recovery.  Czy w ogóle jest opcja aktualizacji tego urządzenia bez użycia komputera? Nie mam dostępu do łapka/pc na windowsie. Jakieś pomysły? Polish_20231028_102222689.thumb.jpg.aa0f677c4c208694e6d27781067c0a06.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie masz TWRP, zatem niestety komputer jest potrzebny - bądź do wgrania TWRP, bądź do wgrania ROMu (i wtedy powinno się też zainstalować TWRP, bo dla MIXa 4 o ile dobrze kojarzę jest w ROMie).

Dziękuję. Może postaram się postawić na nogi mojego starego peceta i coś będę próbował 🙄

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Próbuję wgrać twrp na mojego Redmi 4x i wyskakuje mi taki błąd. Ktoś pomoże.

PS C:\Users\PPP\Desktop\xia5.11> fastboot devices
fastboot : The term 'fastboot' is not recognized as the name of a
cmdlet, function, script file, or operable program. Check the spel
ling of the name, or if a path was included, verify that the path
is correct and try again.
At line:1 char:1
+ fastboot devices
+ ~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : ObjectNotFound: (fastboot:String) [
   ], CommandNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException
Lup pojawia się napis:< waiting for device >

Edytowane przez Zbyszek38
Opublikowano
17 minut temu, Zbyszek38 napisał(a):

he term 'fastboot' is not recognized as the name of a

A odpalasz cmd i wypisujesz komendę będąc w katalogu "minimal adb and fastboot"? Bo wygląda na to że nie.

Opublikowano
8 minut temu, FromWP napisał(a):

A odpalasz cmd i wypisujesz komendę będąc w katalogu "minimal adb and fastboot"? Bo wygląda na to że nie.

zrobiłem katalog i to samo
PS C:\Users\PPP\Desktop\xia5.11\minimal adb and fastboot> fastboot devices
fastboot : The term 'fastboot' is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. C
heck the spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try again.
At line:1 char:1
+ fastboot devices
+ ~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : ObjectNotFound: (fastboot:String) [], CommandNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException

Próbuje zainstalować sterowniki może to pomoże.

Opublikowano
Teraz, Zbyszek38 napisał(a):

zrobiłem katalog i to samo

Ale jak to zrobiłeś katalog? To ma być katalog programu minimal adb. Chyba ten programik zainstalowałeś. W wersji portable jest plik "uruchom cmd tutaj" czyli w katalogu progranu.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, FromWP napisał(a):

Ale jak to zrobiłeś katalog? To ma być katalog programu minimal adb. Chyba ten programik zainstalowałeś. W wersji portable jest plik "uruchom cmd tutaj" czyli w katalogu progranu.

kliknąłem plik uruchom cmd tutaj i teraz mam napis < waiting for any device >

Nie wiem czy to może być też problemem, że jak wchodzę ustawienia/urządzenia to widzi jakiś Android ale nie ma sterowników. A wcześniej komputer widział telefon. System to windows 10

Opublikowano
2 minuty temu, Zbyszek38 napisał(a):

kliknąłem plik uruchom cmd tutaj i teraz mam napis < waiting for any device >

To najprawdopodobniej złe sterowniki dla fastboot

Opublikowano
6 minut temu, Zbyszek38 napisał(a):

to muszę pobrać narzędzie miunlock i zainstalować sterowniki na kompie??

Tam powinny być prawidłowe. Może to jeszcze być problem portu usb w komputerze. Próbowałeś z innym gniazdem?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, FromWP napisał(a):

Tam powinny być prawidłowe. Może to jeszcze być problem portu usb w komputerze. Próbowałeś z innym gniazdem?

Zainstalowałem sterowniki wszystko było dobrze. Poszła instalacja ale chyba cos popsułem bo teraz telefon wchodzi tylko w tryb fastbootalbo jest logo Mi a jak chce znowu zainstalować system pod twrp to nie widzi żadnej partycji. całkowice uwaliłem telefon??

Opublikowano
7 minut temu, Zbyszek38 napisał(a):

całkowice uwaliłem telefon??

Nie uwaliłeś, ale prawdopodobnie żeby go ożywić trzeba zainstalować jakiś oficjalny rom fastboot w trybie fastboot Miflashem.

Opublikowano
46 minut temu, FromWP napisał(a):

Nie uwaliłeś, ale prawdopodobnie żeby go ożywić trzeba zainstalować jakiś oficjalny rom fastboot w trybie fastboot Miflashem.

dzięki za pomoc udało się powrócić do starego wersji miui. Teraz szukam nowszej z android 8 lub wyżej

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie dziś wrzuciłem na telefon rom 9.6 global i chciałem go wgrać bo po poprzedniej instalacji znikło mi wifi i bluetooth. Twrp go nie widzi i teraz telefon otwiera siena logo Mi i wisi. Chcać instalować rom 9 poprzez fastboot Miflashem wyskakuje mi takie coś:couldn't find flash script.

Opublikowano

Pod TWRP i pod fastboot są 2 różne formaty romu, pod fastboot (miflasha) potrzebujesz romu w formacie tgz, trzeba go dwa razy wypakować żeby pokazały się foldery, wtedy w miflash wskazujesz ścieżkę do tego katalogu.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Próbuję zainstalować kolejną aktualizację HyperOS. Tym razem ze względu na brak dostępu do laptopa chcę to wykonać przez tryb Recovery w TWRP. Niestety po wejściu w TWRP nie widać pobranego pliku. Czy jest jakaś metoda, żeby wgrać plik ZIP do właściwego folderu, tak aby był widoczny z poziomu TWRP? Poniżej zdjęcie jakie foldery są widoczne w TWRP.

IMG-20231224-WA0002.jpg

IMG-20231224-WA0001.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Aktualizuje przez fastboot poco x5 pro . telefon jest odblokowany i wgrany rom xiaomi.eu. Chcialem teraz aktualizowac do HyperOs i teraz zapomniałem jak to było ,jestem w tym punkcie i

Z listy plików wybieramy plik first_install_with_data_format (dla swojego systemu) czy jak mam juz zainstalowany rom tylko aktualizuje to wybieram z paczki windows fastboot update room? Nie wyczysci mi to danych w telefonie?

Jak aktualizuje to wybieram tak jak w poradniku plik first install czy ten drugi update rom?

Który z listy wybrać?

Edytowane przez arek810316
Opublikowano
15 minut temu, arek810316 napisał(a):

first_install_with_data_format

To na pewno ci wszystko wyczyści a nawet sformatuje. Update nie wyczyści, tylko nie wiem czy jak po raz pierwszy HyperOs instalujesz to nie lepiej na czysto.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

oddałem Xiaomi Redmi Note 5 Black do serwisu GSM , tam próbowali wgrywać ROM różnymi sposobami czy to EDL czy co innego , było 99,99 % i lipa , smartfon odrzucał wszystko , co może być problemem ? zablokowany bootloader ? raczej skoro im się udało to ominąć i szła instalacja to raczej bootloader nie jest przeszkodą , czyżby pamięć siadła ? procesor ,choć w tym wypadku jak procesor siądzie to nie uruchomisz w ogóle nic , albo płyta główna (koszt wymiany 600 zł bo pytałem serwisu Xiaomi ) wiec tutaj naprawa nieopłacalna jest , chyba,że wysłać do Xiaomi smartfon,oni sprawdzą i powiadomią co było przyczyna , wgranie oficjalnego ROMU na nowo  koszt 128 zł , więc mógłbym poświęcić tyle , może i później jakby oni wgrali ,to mógłbym pobrać jakiś ROM z tego forum i krok po kroku coś lepszego zainstalować 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, obecnie mam 12T Pro z MIUI Global 14.0.18 (TLFEUXM), Android 13.
Jak najlepiej przejść na Xiaomi.EU stabilne, dokładnie OS1.0.2.0.ULFCNXM na Android 14. Czyli przechodzimy tu z MIUI/A13 na HyperOs/A14.
Jakiego TWRP użyć: twrp-3.7.1_12-v8.6_A14-diting-skkk.img czy może twrp-3.7.0_12-v7.9_A13-diting-skkk.img
A może najpierw zaktualizować przez fastboot do HyperOs i potem dopiero wgrać twrp-3.7.1_12-v8.6_A14.img?

Opublikowano
6 minut temu, andy_andy napisał(a):

Witam, obecnie mam 12T Pro z MIUI Global 14.0.18 (TLFEUXM), Android 13.
Jak najlepiej przejść na Xiaomi.EU stabilne, dokładnie OS1.0.2.0.ULFCNXM na Android 14. Czyli przechodzimy tu z MIUI/A13 na HyperOs/A14.
Jakiego TWRP użyć: twrp-3.7.1_12-v8.6_A14-diting-skkk.img czy może twrp-3.7.0_12-v7.9_A13-diting-skkk.img
A może najpierw zaktualizować przez fastboot do HyperOs i potem dopiero wgrać twrp-3.7.1_12-v8.6_A14.img?

po pierwsze musisz mieć unlocka - jeśli masz globala to trzeba zrobić czysta instalkę nowego romu - możesz to zrobić w ogóle bez twrp - to wrzucisz sobie później ... czyli coś jak piszesz na końcu - najpierw w trybie fastboot wrzucić czysta instalkę hyperos (skryptem clean install with format) a potem wygrasz sobie twrp ... update systemu możesz potem robić i bez wgranego twrp - jedziesz po prostu skryptem update ... oczywiście też w trybie fastboot ...

Opublikowano

Hej, jeśli już jest odpowiedź, to przepraszam, ale nie znalazłem.

Czy przechodząc z hyperos globala do Xiaomi.eu powinienem instalować też Magisk, żeby działały apki bankowe, mobywatel, portfel itd., czy GPay Module mi wystarczy? Z góry dzięki za odpowiedź.