Myder Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 Planuję zakup ultrabooka od Xiaomi w wersji z 2017 roku (z czytnikiem linii papilarnych). Zakupu planuję dokonać w Gearbest. Nie jest to mój pierwszy zakup z Chin, ale pierwszy zakup laptopa z Chin. Chciałbym Was zapytać, czy ktoś z Was jest posiadaczem tego sprzętu lub podobnego i jakie ma odczucia po dłuższym użytkowaniu. Jak się sprawuje? Jak przebiegła przesyłka z Chin? Z gearbest dostępna jest przesyłka Priority Linę, która ma zmniejszać prawdopodobieństwo nałożenia VATu. Wiem, że przy telefonach to działa, bo sam raz skorzystałem, ale jak jest w przypadku większego sprzętu jakim jest laptop? Płaciliście VAT? Jeśli tak, to od kwoty zakupu, czy zadeklarowanej? Jakieś doświadczenia dotyczące gwarancji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 Kup coś lepszego od Della, HP czy Lenovo z gwarancją tutaj. Nie warto.Wysłane z MI6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myder Posted September 16, 2017 Author Share Posted September 16, 2017 Za 2900 z tą specyfikacją i wagą? Mógłbyś podać jakieś przykłady? Z tego co sam szukałem, a trochę szukałem, to ultrabooki 13 cali w tej cenie nie mają dysków SSD i grafiki dedykowanej albo są dużo cięższe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abc00 Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 (edited) Tak jak wyżej - taki laptop posłuży Ci przez dłuższy czas, ostatnio w robocie zmawiałem 3 sztuki dell'a z linii biznesowej i wszyscy są bardzo zadowoleni. W pakiecie trzyletnia gwarancja NBD jakby coś się zadziało, a z GearBest cóż, różne opinie odnośnie realizacji ich gwarancji są na forum, jeśli lubisz ryzyko - powodzenia. Odnośnie Priority Line -> Mi Air Purifier 2 w konkretnym opakowaniu przychodzi szybko i bez vat, ostatnio sprawdziłem, więc... Edit: Dell Latitude 14'' / i5 / 12GB ram / 480SSD / Win 7 / 3YNBD / podświetlana klawiatura i czytnik linii papilarnych - 3,5 tys. Idzie znaleźć fajne sprzęty. Edited September 16, 2017 by abc00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myder Posted September 16, 2017 Author Share Posted September 16, 2017 Szczerze to chyba słaby jestem w szukaniu, bo nie mogę znaleźć nigdzie nowego della latitude o takiej specyfikacji w tej cenie. Zależy mi na lekkim laptopie, z którym będę mógł podróżować i nie znalazłem ciekawszej opcji w tej cenie (1,3kg i takie bebechy). Rozumiem, że jest to ryzykowny zakup, ale jestem gotów to ryzyko podjąć, jeśli nie znajdę nic podobnego (lekki i wydajny) w zbliżonej cenie w Polsce. Dlatego mimo wszystko proszę posiadaczy o opinie i wskazówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Phil_ips Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 Tak jak wyżej - taki laptop posłuży Ci przez dłuższy czas, ostatnio w robocie zmawiałem 3 sztuki dell'a z linii biznesowej i wszyscy są bardzo zadowoleni. W pakiecie trzyletnia gwarancja NBD jakby coś się zadziało, a z GearBest cóż, różne opinie odnośnie realizacji ich gwarancji są na forum, jeśli lubisz ryzyko - powodzenia. Odnośnie Priority Line -> Mi Air Purifier 2 w konkretnym opakowaniu przychodzi szybko i bez vat, ostatnio sprawdziłem, więc... Edit: Dell Latitude 14'' / i5 / 12GB ram / 480SSD / Win 7 / 3YNBD / podświetlana klawiatura i czytnik linii papilarnych - 3,5 tys. Idzie znaleźć fajne sprzęty.Netto dla klienta biznesowego zapewne.Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mielcar Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 (edited) Mam Xiaomi Air 13 (bez czytnika linii papilarnych) już miesiąc, wysyłka była priority line - dotarł DPD bez Vatu w ciągu 2 tyg. Sprzęt dobry, dla większości osób w zupełności wystarczy. Jak dla mnie trochę za słaby, jak tylko wyjdą 15 PRO to zmieniam. Czas pracy na baterii mógłby być dłuższy, ale szybko się ładuje więc tragedii nie ma. Edited September 21, 2017 by Mielcar 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 Jest PRO jako PRESALE z GB Xiaomi Mi Notebook Pro - CORE I5 8GB + 256GB DEEP GRAY Kupon: GBPCPCS za 977,80 USD PRO 15,6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mielcar Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 1 godzinę temu, milenium17 napisał: Jest PRO jako PRESALE z GB Xiaomi Mi Notebook Pro - CORE I5 8GB + 256GB DEEP GRAY Kupon: GBPCPCS za 977,80 USD PRO 15,6 Dzięki, ale dawaj na i7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 Dam info Link to comment Share on other sites More sharing options...
BalansKamil Posted October 15, 2017 Share Posted October 15, 2017 A jak kupowaliście laptopy od xiaomi to z jakim systemem ? Z chińskim są najtańsze, ale czy nie będzie jakiś problemów z instalacja polskiej wersji windy ? pytam jako kompletny laik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mielcar Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 Dnia 15.10.2017 o 13:54, BalansKamil napisał: A jak kupowaliście laptopy od xiaomi to z jakim systemem ? Z chińskim są najtańsze, ale czy nie będzie jakiś problemów z instalacja polskiej wersji windy ? pytam jako kompletny laik. z Chinskim, pare min roboty i polski wgrany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted October 28, 2017 Share Posted October 28, 2017 Dnia 28.09.2017 o 07:14, Mielcar napisał: Dzięki, ale dawaj na i7 Proszę: i7 laptop 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mielcar Posted October 29, 2017 Share Posted October 29, 2017 20 godzin temu, milenium17 napisał: Proszę: i7 laptop Poczekam, może jeszcze zejdzie bo do wysyłki prawie miesiąc Link to comment Share on other sites More sharing options...
mini21 Posted December 17, 2017 Share Posted December 17, 2017 Mam ogromną prośbę do posiadaczy tego modelu, którzy użytkują go od jakiegoś czasu i mogą conieco o nim powiedzieć. Zamówiłem 2 dni temu na Gearbest za ok. 2580 model 13.3 (Priority line) i mam trochę "kaca moralnego" czy dobrze zrobiłem - a póki mam status "process" to jeszcze może się z tego wymiksuje... Jak się go Wam użytkuje? Czy nie macie z nim jakiś problemów? Wyczytałem (i po co zacząłem czytać... Kto czyta ten błądzi) na zagranicznych forach że bywają jakieś problemy z głośnymi wentylatorami, ale nie wiem czy dotyczyło to starszego modelu (13") czy właśnie tego... Potrzebuje go głównie do przeglądania netu, filmów i jako "monitor poglądowy" podczas sesji (podłączam do niego aparat i po zrobieniu zdjęcia - Tethering - od razu ląduje na dysku). Bardzo będę Wam wdzięczny za opinie i pomoc w decyzji... Bardzo mi się on podoba za specyfikację, wygląd i ogólną budowę, ale zaczynam się trochę martwić właśnie o te wiatraki i ogólnie o zakup z chin (niby priority line, ale teraz mam czarne myśli - co jeśli uszkodzą, co jeśli zaginie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
abc00 Posted December 17, 2017 Share Posted December 17, 2017 @mini21 ja mam teraz podobnie z mi note 2, zamówiłem i w sumie trzeba było od tego momentu odpiąć kabel od netu i nic nie czytać więcej Ale z drugiej strony, takie spontaniczne wybory i zakupy, przynajmniej u mnie dobrze wychodzą, a sprzęty od xiaomi to z reguły dobra jakość + dobre parametry + rozsądna cena. Ludzie na początku się śmiali, że chińczyki-tanie-plastiki, a przerobiłem od nich 3 różne telefony (czwarty w drodze), mini smart home, dwa modele słuchawek, router, mi band'a, rękawiczki - ogólnie z wszystkiego bardzo zadowolony. Więc... jak nie masz jakiegoś "ciśnienia" z pieniędzmi, nie odwołuj zamówienia (tak bym zasugerował). Do tego paczki, które pokonują pół świata potrafią przyjść w lepszym stanie niż te, które się bujały tylko wewnątrz naszego kraju. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mini21 Posted December 17, 2017 Share Posted December 17, 2017 Ciśnienia niby nie mam, tylko bardziej chodzi o strach. Nigdzie indziej nie słyszałem o tych problemach z głośnikiem dopóki nie zacząłem czytać forum http://en.miui.com. Mi się akurat zarówno styl jak i w sumie wykonanie produktów Xiaomi podoba dlatego też w tą markę idę. Co do samej paczki zaś - martwię się, czy wybrałem dobry sposób wysyłki (Priority line - czy może trzeba było brać Expedited Shipping, ale przy tej formie doczytałem, że prawie pewny jest vat - tak miałem ze słuchawkami Xiaomi), czy nie powinienem był wykupić ubezpieczenia ( jakieś 50 zł, choć dla mnie to takie trochę logiczne, że jak paczka zostanie uszkodzona w transporcie to zwracają kasę). Błędem też było zapłacenie przez przelewy24, ale paypal miał tak beznadziejny przelicznik, a innych kont nie posiadam, które umożliwiły by podpięcie karty pod paypal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kumpel_ Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 Laptopa nie mam i na jego temat się nie wypowiem, ale z kupnem przez przelewy24 szczególnie za taką kwotę bym uważał. Ja specjalnie z Gearbest problemów nie miałem ,ale słyszałem o różnych przypadkach. W razie problemów z dojściem paczki, bądź uszkodzonym sprzętem składasz spór na paypal i nie masz problemów, oczywiście jakby Gearbest zachował się nie w porządku. Przelewy 24 nie dają Ci żadnej ochrony, więc w zasadzie zdajesz się tylko na łaskę Gearbest. Dodatkowo w razie potrzeby odesłania laptopa do serwisu, paypal zwraca koszt przesyłki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mini21 Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 Kurde, to teraz już nie wiem co robić. Ciągle przesyłki nie wysłali.... więc już nie wiem co robić Sęk w tym, że jak teraz zrezygnuje to "przepadnie" mi ta promocyjna cena. Oczywiście, można czekać na następną promocję, tylko ile... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu_rdn Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 Ja 26.11 zamówiłem air 13.3 2017 priority line i wysłali mi 01.12 Wydaję mi się, że przed świętami już nie przyjdzie. Kosztował mnie 2742 zł przez paypal, według mnie to i tak świetna cena bo w Polsce nawet za 3500 takiego sprzętu nie dorwiemy. Co do głośnego wentylatora to wydaje mi się, ze to przez słabą pastę termoprzewodzącą, która jest zastosowana w laptopie, od razu jak przyjdzie to ją wymienię, spróbuję również zrobić undervolting procesora, żeby uzyskać niższe temperatury i dłuższy czas pracy na baterii.Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtbn Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 @Krzychu_rdn Z jakim prockiem zamówiłeś za tyle? Szukam ultrabooka od jakiegoś czasu i kurde w okolicach 2.5k to chyba tylko xiaomi wchodzi w gre, z sensownymi parametrami. Chyba że ktoś zna jakieś fajne alternatywy, nie z chin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu_rdn Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 @wtbni5 7200uDokładnie ten: https://m.gearbest.com/laptops/pp_648196.html?wid=4Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mini21 Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Ja zamówiłem z tego linku: https://www.gearbest.com/laptops/pp_648196.html @Krzychu_rdn - jak sytuacja u Ciebie wygląda? Jak tracking? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtbn Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 @milenium17 Gdybyś wiedział że zapowiadają się jakieś kupony na tego Air 13 z i7-7500u lub i5-7200u to dawaj znać Na gearbescie promocje promocjami, flash sale praktycznie caly czas jakiś jest, a z kodami nieraz wychodzi to jeszcze znacznie lepiej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu_rdn Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Ja zamówiłem z tego linku: [mention=38979]Krzychu_rdn[/mention] - jak sytuacja u Ciebie wygląda? Jak tracking?Laptop jeszcze mi nie przyszedł. Czas dostawy to średnio 19-20 dni roboczych, co u mnie wypada akurat po sylwestrze. Co do trackingu to szczerze nawet nie wiem jak i gdzie to sprawdzić?Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
abc00 Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Wejdź w listę zamówień i będziesz miał przy każdym niedostarczonym "Track Your Shipment" - klikasz i kopiujesz numer "Shipment number". Jeśli dostawa przez Priority Line i masz tam DPDUK1 polecam sprawdzać bezpośrednio przez dpd.co.uk (wklejasz skopiowany numer i wpisujesz swój kod pocztowy bez kreseczki), a jak przesyłka dotrze do PL otrzymujesz sms z powiadomieniem i śledzisz sobie przez dpd.com.pl 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu_rdn Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 @abc00 Dzięki27.12.17 paczka była w SouthallWysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mini21 Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 U mnie na stronie dpd.co.uk jest tylko: We've reciveed your order details, and we're expecting your parcel shortly a po kliknięciu w zakładkę "where has my parcel been" 19 DEC 2017 Southall Your Parcel is on the way. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abc00 Posted December 31, 2017 Share Posted December 31, 2017 Znaczy tyle, że mają wygenerowane zamówienie w DPD i czekają na paczkę z chin - ostatnio zamawiałem pierwszą wersję odkurzacza na GB, zamówienie do DPD wygenerowali 17 listopada, paczka wysłana 22 listopada, a w UK była dopiero 28 grudnia (!), także dużo cierpliwości, chociaż z tego co widzę po innych swoich różnych zamówieniach, wszystko w końcu zaczyna wracać do normy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 @wtbn Nowy model - Presale wysyłka po 12.01 Kupon: GBTPC za 1037,01 USD Xiaomi Notebook Air 13.3 Fingerprint Sensor Intel Core i7-7500U 8GB + 256GB Link to comment Share on other sites More sharing options...
mini21 Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 (edited) 1 godzinę temu, milenium17 napisał: Nowy model - Presale wysyłka po 12.01 Kupon: GBTPC za 1037,01 USD No cena mało konkurencyjna... Jakieś większe różnice między tym a starszym poza procesorem? Edited January 1, 2018 by mrosi Po co przewalasz cały cytowany post...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 Dopiero mają się pokazać nowe modele bodajże w lutym. Też czekam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mini21 Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 Czyli się pospieszyłem. Trzeba było poaczkać (ale kto wiedział)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtbn Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 Uu drogo faktycznie, myślałem że coś rzędu 900$ sie uda wyrwać. No nic, jeszcze poczekam na okazje. Ale dzięki za informacje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mini21 Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 Pewnie za jakiś czas pojawią się na niego promocje. Nie wiem czy gdzieś jeszcze są jakieś różnice, bo jeśli to tylko kwestia procesora (niby 14% bardziej wydajny niż 7200U, pytanie tylko - do czego) to wolałbym zapłacić znacznie taniej i brać starszą wersję (przynajmniej na dzień dzisiejszy, gdy cena nowego jest tak wysoka). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts