Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

Mam MI5 z softem global dev, zrobiłem pełen backup za pomocą aplikacji Kopia Miui w telefonie i teraz kupiłem MI6 z softem global stable.

Czy mogę przywrócić pełną kopię z mi piątki ustawień, aplikacji, pulpitu i wszystkiego czy będą jakieś problemy? 

Edytowane przez Slawek189
Opublikowano

Wczoraj przenosiłem z Mi5 Pro na Mi6 właśnie przez Dodatkowe ustawienia/Przenoszenie danych.

Lekko ponad 1h i się zrobiło copy/pase :) 

Super.

Tylko mbank musiałem autoryzować.

Działa super....

Opublikowano

Właśnie zastanawiałem się czy nie będzie problemu z aplikacjami, że gorzej będą chodzić czy coś :)

Nie będę miał możliwości niestety przeniesienia bezpośrednio z MI5, ale zrobiłem kopię i przez kopię spróbuje, myślę, że na jedno wychodzi,

Przywracacie 100% razem z ustawieniami pulpitu/telefonu?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, zalecacie zrobić kopię zapasową i moje pytanie brzmi czy to robi się normalnie w telefonie czy w twrp? Jeżeli w twrp to przekieruje mnie ktoś do odpowiedniego tematu lub powie jak zrobić taką kopię zapasową i jak wgrać twrp?

Opublikowano
3 godziny temu, Ofinek napisał:

czy to robi się normalnie w telefonie czy w twrp?

Co kto woli mozna w telefonie, mozna w TWRP

3 godziny temu, Ofinek napisał:

jak zrobić taką kopię zapasową i jak wgrać twrp?

Odblokowac bootlader, wgrac TWRP + rom xiaomi.eu a poznie w TWRP zrobic backup

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 14.07.2017 o 14:13, Immortel napisał:

Przenosilem wszsytko oprocz aplikacji - wolalem na czysto je instalowac i przy okazji zrobic porzadak z niepotrzebnymi

Bardzo słusznie. Ostatnio sporo testowałem różne metody przywracania apek z kopii (różnych) i zwykle jakieś problemy się pojawiały. Czasem trudne do wyłapania i skojarzenia z przeniesieniem. A to jakaś apka zaczęła się raz na jakiś czas wieszać, a to jakaś inna zaczęła generować wake-locki... Moim zdaniem naprawdę nie warto się w to bawić, tylko sobie zainstalować ręcznie od nowa. Ewentualnie przenosić tylko te, których stawianie na nowo byłoby naprawdę uciążliwe. Tyle że nie każde narzędzie przywracania oferuje wybór, co przywracać – w szczególności nie ma się żadnego wyboru przywracając z chmury Xiaomi. Nawet nie można wybrać, czy chce się przywrócic ustawienia systemowe oraz apki, czy tylko to pierwsze. Szkoda, bo akurat ustawienia systemowe to się tu przywracają całkiem nieźle, ale apki to już inna bajka - bo gołe, bez żadnych danych i ustawień (bezsens), a przy tym niektóre potem nie działają.

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie. Ja nigdy nie przywracam, wyleczyłem się jak kiedyś robiłem kopie aplikacji tym Titanium Backup... Dobrych wspomnień nie mam i tak połowę aplikacji trzeba było instalować od nowa.

Co za sens robić nowy telefon, nowy system i zapychać go starymi śmieciami? ;) 

Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał:

Co za sens robić nowy telefon, nowy system i zapychać go starymi śmieciami? ;) 

Sensowniej działa przywracanie apek z chmury Google, bo tam są trzymane tylko ich ustawienia i podstawowe (lekkie) dane. Sama apka i tak jest instalowana normalnie ze Sklepu, a z kopii po prostu przywracane są jej ustawienia/preferencje. Niestety, w MIUI nie ma możliwości przywracania czegokolwiek z tych kopii Google, choć na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że taka możliwość jest, bo są pozostawione pewne dotyczące tego opcje. Ale wciąż można takie kopie robić i potem przywrócić sobie wszystko pod innym systemem np. RR czy LineageOS (właśnie to sprawdziłem – na MiPad z Lineage OS przywróciłem komplet apek z Mi5 :-)

Właśnie chcę przeskoczyć na Mi5 z EU na Global dev i trochę mnie lenistwo kusi, aby może z jakiejś kopii skorzystać, ale nie dam się i wszystko od nowa postawię, bo tylko wtedy takie porównanie systemów będzie fair.

• Like 1
  • Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...