Syty Opublikowano 3 Lipca 2017 Opublikowano 3 Lipca 2017 Witam Przyszło mi się ostatnio wybrać w Słowackie góry dokładnie na Wielką Fatrę. Po przekroczeniu granicy telefon stracił zasięg i nie chciał się połączyć z miejscową siecią (pomimo że ją odnajdywał) próbowałem ręcznie wybrać sieć ale nie chciał się zalogować. Pytanie czy to kwestia B20, ustawień samego telefonu czy to może być jeszcze coś innego? Lecę na MIUI 7 od MIUIPoska 5.10.22
kamillm Opublikowano 3 Lipca 2017 Opublikowano 3 Lipca 2017 10 minut temu, Syty napisał: MIUIPoska 5.10.22 Zapewne nie masz wlaczonego roamingu jak kolega wyzje pisze, no i te MIUI to moglbys sobie zaktualizowac.
Acid Opublikowano 3 Lipca 2017 Opublikowano 3 Lipca 2017 Cała Słowacja jest w band 20 prócz Bratysławy więc po części też to (jeśli chodzi o LTE).
magyarek Opublikowano 3 Lipca 2017 Opublikowano 3 Lipca 2017 W zeszłym roku miałam tak samo, po zalogowaniu się do sieci słowackiej (przyszedł sms powitalny, więc zasięg był na pewno) transfer danych zdechł. Krótko byłam, więc nie chciało mi się kombinować z przekładaniem kart; ale dobrze wiedzieć, o co chodzi. Czyli w tym roku też mi działał nie będzie? Ech, to co mi z tego zniesienia opłat roamingowych przyjdzie...
kamillm Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 10 godzin temu, magyarek napisał: Czyli w tym roku też mi działał nie będzie? a trzeba z LTE korzystac? 3G tez nie bedzie działało? no chyba będzie
galakty Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 11 godzin temu, magyarek napisał: Czyli w tym roku też mi działał nie będzie? Ech, to co mi z tego zniesienia opłat roamingowych przyjdzie... Chiński telefon ma działać w Chinach, to że działa w Europie częściowo to "efekt uboczny"
magyarek Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 3 godziny temu, kamillm napisał: a trzeba z LTE korzystac? 3G tez nie bedzie działało? no chyba będzie No mówię, że padł całkiem transfer danych...
Nezumi Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 B20 nie ma wpływu na 3G, a jeżeli telefon znajduje sieci, ale nie może się z nimi połączyć to raczej winne są albo ustawienia (włączony roaming) w telefonie, rozwalona karta SIM lub blokada od strony operatora.
don_kamillo Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 23 godziny temu, Syty napisał: Witam Przyszło mi się ostatnio wybrać w Słowackie góry dokładnie na Wielką Fatrę. Po przekroczeniu granicy telefon stracił zasięg i nie chciał się połączyć z miejscową siecią (pomimo że ją odnajdywał) próbowałem ręcznie wybrać sieć ale nie chciał się zalogować. Pytanie czy to kwestia B20, ustawień samego telefonu czy to może być jeszcze coś innego? Lecę na MIUI 7 od MIUIPoska 5.10.22 Nie podałeś chyba najważniejszej informacji: co to za sieć i czy masz telefon na kartę, czy abonament.
Syty Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Opublikowano 5 Lipca 2017 Dnia 4.07.2017 o 12:20, don_kamillo napisał: Nie podałeś chyba najważniejszej informacji: co to za sieć i czy masz telefon na kartę, czy abonament. Play i abonament... Co do roamingu to znalazłem tylko roaming danych (i uruchomiłem pakiet w play) w ustawieniach... Dnia 3.07.2017 o 13:20, kamillm napisał: Zapewne nie masz wlaczonego roamingu jak kolega wyzje pisze, no i te MIUI to moglbys sobie zaktualizowac. Mam zamiar się pobawić z aktualizacją ale że jest to odrobinę skomplikowany proces to się waham.
don_kamillo Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 8 godzin temu, Syty napisał: Play i abonament... Co do roamingu to znalazłem tylko roaming danych (i uruchomiłem pakiet w play) w ustawieniach... Z tego co kojarzę, to Play nieco kombinował z tym roamingiem. Może faktycznie masz domyślnie wyłączony (żeby im nie nabijać kosztów). Wyłącz to, bo jak jakimś trafem zaskoczy roaming, to sam się natniesz na koszty (ale nie wiem, jak ma działać internet w roamingu).
Nezumi Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 10 godzin temu, don_kamillo napisał: Z tego co kojarzę, to Play nieco kombinował z tym roamingiem. Może faktycznie masz domyślnie wyłączony (żeby im nie nabijać kosztów). Wyłącz to, bo jak jakimś trafem zaskoczy roaming, to sam się natniesz na koszty (ale nie wiem, jak ma działać internet w roamingu). Jakie opłaty? Przecież jest RLAH w 1 strefie UE, a w krajowym nie płacisz nic ;-;
don_kamillo Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 27 minut temu, Nezumi napisał: Jakie opłaty? Przecież jest RLAH w 1 strefie UE, a w krajowym nie płacisz nic ;-; Do momentu ogłoszenia darmowego roamingu przez Orange, Play coś kombinował z opłatami za roaming. Chodziło mi o roaming zagraniczny, nie wewnętrzny.
Nezumi Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 Do momentu ogłoszenia darmowego roamingu przez Orange, Play coś kombinował z opłatami za roaming. Chodziło mi o roaming zagraniczny, nie wewnętrzny. Nie ma zadnych oplat... Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Syty Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Opublikowano 6 Lipca 2017 (edytowane) Jeżeli chodzi o operatora mówię o PLAY to nie ma w tej chwili nawet czegoś takiego jak roaming (połączenia i smsy) można wykupić pakiet na internet za granicą i to tyle. Myślałem że w telefonie (urządzeniu) mam wyłączony (o ile jest taka opcja)... Edytowane 6 Lipca 2017 przez Syty
mrosi Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 O ile mnie pamięć nie myli, to @don_kamillo ma w jakimś sensie rację. To była głośna sprawa, bo z dniem 15 czerwca, wszyscy operatorzy mieli znieść jakiekolwiek opłaty z tytułu roamingu międzynarodowego. Zrobiło to tylko Orange, więc UOKiK dowalił wszystkim pozostałym operatorom kary.
don_kamillo Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 @Nezumi, owszem, teraz nie ma. Ale do 13 czerwca Play chciał naliczać opłaty. Nie śledziłem uważnie tematu, ale chcieli zrobić wałek. Już się zgadali wszyscy (prawie jak zmowa cenowa), ale nagle Orange zmienił zdanie, skutkiem czego ofertę dostosował także TMobile i na końcu Play. Opisane było to tutaj (mam nadzieję, że wklejenie linka nie zaszkodzi, to nie portal o telefonach): https://finanse.wp.pl/roaming-dla-polakow-sa-taryfy-od-operatorow-jest-i-rozczarowanie-ale-i-dobre-wiesci-6122581559010945a Niby teraz jest równo, ale nie wierzę, że np. z automatu nie wyłączyli każdemu roamingu (minie trochę czasu, zanim ktoś się zorientuje i włączy - ale to moja teoria spiskowa).
Nezumi Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 29 minut temu, don_kamillo napisał: @Nezumi, owszem, teraz nie ma. Ale do 13 czerwca Play chciał naliczać opłaty. Nie śledziłem uważnie tematu, ale chcieli zrobić wałek. Już się zgadali wszyscy (prawie jak zmowa cenowa), ale nagle Orange zmienił zdanie, skutkiem czego ofertę dostosował także TMobile i na końcu Play. Opisane było to tutaj (mam nadzieję, że wklejenie linka nie zaszkodzi, to nie portal o telefonach): https://finanse.wp.pl/roaming-dla-polakow-sa-taryfy-od-operatorow-jest-i-rozczarowanie-ale-i-dobre-wiesci-6122581559010945a Niby teraz jest równo, ale nie wierzę, że np. z automatu nie wyłączyli każdemu roamingu (minie trochę czasu, zanim ktoś się zorientuje i włączy - ale to moja teoria spiskowa). Roaming działa, nikomu nie wyłączyli . Orange planował od samego początku wprowadzić RLAH na tych zasadach, to Plus kombinował jak przytulić jeszcze kilka PLN, w sumie, nadal mają chyba najgorszą ofertę jeżeli chodzi o Roaming w wersji RLAH 3 godziny temu, mrosi napisał: O ile mnie pamięć nie myli, to @don_kamillo ma w jakimś sensie rację. To była głośna sprawa, bo z dniem 15 czerwca, wszyscy operatorzy mieli znieść jakiekolwiek opłaty z tytułu roamingu międzynarodowego. Zrobiło to tylko Orange, więc UOKiK dowalił wszystkim pozostałym operatorom kary. Nie było żadnych kar... Po prostu reszta z "Wielkiej 4" nie mogła sobie pozwolić na to, aby wprowadzić opłaty, źle by to wyglądało po prostu. Orange i T-mobile miały sprawę tak na prawdę z głowy i tak są operatorami międzynarodowymi, jak nie tutaj, to przytulą gdzie indziej, gorzej ma się Play i Plus i o to tutaj chodziło. Według rzeczników Play'a i Plus'a nie można było wprowadzić typowego RLAH z powodów finansowych, po prostu straty jakie by to generowało byłyby zbyt duże. Play sobie z tym poradził tak na prawdę droższymi abonamentami, niby "abonament bez limitów" ale tak na prawdę to co teraz dają za ~60zł, ja kupiłem ~rok temu za 35zł . Także reasumując, roaming na Słowacji powinien działać bez problemu, jeżeli nie działa, to musi być jakiś błąd albo z kartą SIM, albo na koncie abonenta i wypadałoby się skontaktować z BOK operatora...
don_kamillo Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 @Nezumi O widzisz, dzięki za wyjaśnienie Play kombinuje, musi mieć na gaże na reklamy
Nezumi Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 4 minuty temu, don_kamillo napisał: @Nezumi O widzisz, dzięki za wyjaśnienie Play kombinuje, musi mieć na gaże na reklamy Kto nie kombinuje, ten nie zarabia .
don_kamillo Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 39 minut temu, Nezumi napisał: Kto nie kombinuje, ten nie zarabia . A Ty w Playu pracujesz?
Nezumi Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 A Ty w Playu pracujesz? Nie Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
don_kamillo Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 @Nezumi Bo z sensem pisałeś o zagrywce Play, myślałem, że znasz temat od środka
Nezumi Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 2 minuty temu, don_kamillo napisał: @Nezumi Bo z sensem pisałeś o zagrywce Play, myślałem, że znasz temat od środka Nie, troszku po prostu siedzę w temacie . Siostra za granicą, więc wszelkie info muszę jej przekazywać .
Jaro666 Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 U mnie było tak samo tylko przekroczyłem granicę a Play z automatu zablokował roaming na dwóch numerach nie można tego samemu włączyć trzeba kontaktować się z doradcą zwykłe skur....Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
Syty Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Opublikowano 7 Lipca 2017 1 godzinę temu, Jaro666 napisał: U mnie było tak samo tylko przekroczyłem granicę a Play z automatu zablokował roaming na dwóch numerach nie można tego samemu włączyć trzeba kontaktować się z doradcą zwykłe skur.... Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka Sprawa rozwiązana, po powyższej sugestii ( dzięki Jaro) zadzwoniłem byłem do BOK i okazało się że miałem blokadę roamingu "na własne zlecenie" nie przypominam sobie co prawda żebym coś takiego zlecał ale nic to, już powinno być ok. Reasumując to nie telefon to operator, dzięki za pomoc i temat do zamknięcia. Pozdrawiam!
AndropaX Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi