Skocz do zawartości

Alternatywne systemy + Firmware + Kernel dla Mi 5 - Aktualizacja 18:27, 31 lipca 2017 - Bez aktualizacji listy systemów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@RSL

Mi 5 kupiłem dla lepszego nagrywania i nie wyobrażam sobie aby nagrywać gorzej przez chamskie zagrania producenta.

Jeśli coś jest popsute aktualizacją to ja się na to nie godzę.

Opublikowano

@RSL wersja 5.8.3 z 15.04, ale od niedzieli żadnych restartów lub samoczynnego wyłączenia nie było. Dopiero wczoraj po pierwszym wejściu do nowego sklepu.

Opublikowano (edytowane)

Ok, nie zobaczyłem, że jest aktualizacja. Zainstalowałem 18.04 z firmware 14.04, sprawdzę jak się będzie zachowywał. 

Edytowane przez Kios
Opublikowano (edytowane)

@RSL

@AdamKli

@latet

Mam już 4K i 30 fps na MIUI.

Ostatnią wersją MIUI (Xiaomi.eu) która posiada możliwość nagrywania w 4K - 30 fps jest wersja 6.4.27 Niech każdy oceni czy Xiaomi szybko zabiło Mi 5, bo ja nawet nie chce tego komentować, bo nie znajduję na to słów, bo wiem jak wygląda sytuacja na Mi Note który też był flagowcem swego czasu i jak tak ładnie się nagrywało w 4K - 30 fps. W tej wersji systemu widzę że pomaga ręczna kalibracja stabilizacji i jest różnica między tą wersją MIUI a alternatywnymi systemami ;-) oczywiście na korzyść MIUI.

Edytowane przez majdan12
Opublikowano

Na tą chwilę siedzę na ostatniej wersji xiaomi.eu na andku 6.0 i zastanawiam się czy to zmienić.

Niestety jak każdy wie na miui jest słabo z baterią której tak bardzo potrzebuję. Powerbanki nie wchodzą w grę więc szukałem innego systemu a widząc 8h SOT'y aż miałem ochotę zainstalować i wypróbować. Podobno na miui jest najlepszy aparat a dziennie robię bardzo dużo zdjęć :/

Czy działa długa ekspozycja na alternatywnych systemach (i czy chociaż trochę podobnie do miui)?

I jeżeli można w tym temacie poruszać takie tematy jak bateria na miui. To na jakiej wersji systemu była największa żywotność?

Opublikowano (edytowane)

@Majsterny

Możesz wykonać kopie zapasową Xiaomi.eu - Android 6 i zainstalować Xiaomi.eu - Android 7 i samemu ocenić co jest najlepsze :)

Internet twierdzi że MIUI robi najlepsze zdjęcia ale jeśli jest jakaś różnica to prawie nie widoczna, choć można to sprawdzić i rozwiać wszystkie wątpliwości.

Alternatywne systemy posiadają API2 więc masz dużo ustawień dostępnych w aparacie.

Musiałby ktoś robić testy aby ci powiedzieć która na 100% wersja jest najlepsza. Nie sądzę aby ktoś robił takie testy na wszystkich wersjach MIUI, bo nikt nie ma tyle czasu do stracenia. Ludzie instalują kolejne wersje systemu i używają to co jest w danej chwili teoretycznie najlepsze bez większego wspominania co było w przeszłości.

W tym temacie chciałbym ograniczyć rozmowy o MIUI, choć sam dużo postów o tym systemie wtrąciłem, no ale trzeba powiedzieć STOP, dłuższym postom o MIUI, bo lepiej będzie dla nas wszystkich założyć jakiś osobny temat i tam zadawać pytania odnośnie MIUI.

Edytowane przez majdan12
Opublikowano

@majdan12

Pytam w sumie z ciekawości. Tylko na początku używałem china/global, potem wszyscy najechali na te dwie wersje systemu i głównie używałem xiaomi.eu. Chciałbym w sumie sprawdzić czy obecnie te trzy warianty działają tak samo czy może jest jakaś różnica.

Opublikowano

@RSL

Jeszcze trafisz do piekła :-D

MIUI Global Developer 7.4.14 zainstalowany przez MiFlash > instalacja przez ADB > TWRP 3.1.0.1 = system wisi na logo MI > instalacja przez ADB > TWRP 3.0.2.3 = system wisi na logo MI.

Może ci który pisali że Global działa z TWRP to w przypadku jak się zainstaluje przez TWRP, Global?

Opublikowano
[mention=16043]RSL[/mention]
[mention=19161]AdamKli[/mention]
W Global Developer 7.4.14 wykonałem kalibracje OIS w diagnostyce i jest różnica na plus
Trzeba w innym temacie dyskutować o MIUI

Zadziałało to w ogóle? Mi po 0,5s zakończyło sukcesem, ale nadal nie mam OIS w prawo i na dół :-/
Wrzuciłem wieczorem RR najnowsze i firmware 7.4.14, fajnie to działa, ale OIS nadal d*pa. Da się to jakoś skalibrować pod RR?
Opublikowano

@rufik

RR ma chyba OIS taki co się sam kalibruje przy starcie telefonu. Ja telefon podczas kalibracji mam na płaskiej powierzchni.

@RSL

Dziwne ale chyba na 99% MIUI które mam wytrzymuje dłużej na baterii w stanie czuwania :shock: choć może to po prostu źle skalibrowany czujnik baterii w MIUI, no ale to też sprawdzę aby mieć pewność czy aby na pewno alternatywny system oznacza dłuższy czas pracy na baterii a przecież nadal w MIUI mam domyślny kernel :-P