electro69 Posted June 17, 2018 Share Posted June 17, 2018 (edited) 16 godzin temu, mojfon napisał: MIUI 9.5.6 ma jedna bardzo dobrą zaletę. Poprawili wytrzymałość baterii. Na zablokowanym ekranie nie spada w ogóle ani jeden procent. Włączony wyświetlacz mam już 4 godziny i jeszcze mam 43% baterii. Także jest dobrze. Pewnie jeszcze Ekran wytrzyma z 2 godziny. Także teraz ok. 6 godzin na włączonym ekranie. Brawo. W jakim przedziale czasowym nie spada Ci nawet 1 % baterii ? :), bo ja wczoraj zaktualizowałem telefon do tej najnowszej wersji MIUI i przez noc w stanie czuwania (niecałe 9 godzin) i przy wyłączonym wi-fi, gps i danych mobilnych spadło mi 2 % baterii czyli tyle co na poprzedniej wersji oprogramowania. 1 godzinę temu, mojfon napisał: Zdarzyło mi się to dzisiaj w nocy jak włączyło mi się oszczędzanie baterii. Reset tel pomógł i zobaczę czy znowu to nastąpi. Jak sprawdzić czy ten czujnik odległości cały czas pracuje ?. Edited June 17, 2018 by electro69 Link to comment Share on other sites More sharing options...
electro69 Posted June 17, 2018 Share Posted June 17, 2018 (edited) 16 minut temu, mojfon napisał: Wczoraj przez całą noc nie spadł mi ani jeden procent baterii. Ale za to dzisiaj przy stanie 23 %, rano miałem zaledwie 4 %! i wtedy już ciągle włączony czujnik i nie dało się zmienić jasności ekranu. Więc będę jeszcze testował czy taki błąd nie powoduje komunikat o oszczędzaniu baterii i nie włączeniu tego jak bateria ma już mało procent. Chyba, że to sprawa mapy google, ale wydaje mi się, że ją wyłączyłem czyszcząc pamięć podręczną. Zablokuj telefon i zobacz, czy czujnik świeci się. Mi się tak stało dzisiaj rano i nie znam przyczyny. Wcześniej było dobrze, więc ciekawe co spowodowało taki błąd. Po ponownym uruchomieniu tel jest wszystko OK. Jeśli chodzi o to świecenie czujnika, to ten problem już był w poprzednich wersjach oprogramowania. Ten czujnik, który jest zamontowany w naszych telefonach jest produkowany przez dwie różne firmy. Z jednym z nich jest właśnie taki problem. U mnie na szczęście nie występuje to świecenie. Co do baterii to najlepiej w stanie czuwania "trzymała" na wersji MIUI 8.5. Ja to ogólnie się cieszę, że (przynajmniej na razie) nie mam problemów po aktualizacji z "dużymi spadkami baterii". Czytając te forum indyjskie Xiaomi to tam praktycznie co 2-3 temat dotyczy problemów z szybkim rozładowywaniem się baterii. Edited June 17, 2018 by electro69 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mi4u Posted June 18, 2018 Share Posted June 18, 2018 (edited) Update sam się pojawił i go wgrałem. Faktycznie jest coś na plus z baterią. Chodzi już 1 dzień i 12h a jeszcze 38 % baterii, a na dodatek z 5, 6h słuchałem dzisiaj radia zwykłego. Innych wad nie zauważyłem w porównaniu do poprzedniej wersji. Edit: 2 dni 10h i 3 % baterii. Wifi i LTE ciągle włączone, więc trochę lepiej niż na poprzednim. Edited June 19, 2018 by mi4u Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilczek.ww Posted June 22, 2018 Share Posted June 22, 2018 czym się różni rom " xiaomi.eu_multi_HM4A_V9.2.1.0.MCCCNEK_v9-6.0.zip " od wersji z końcówką " NAMCNEK_v9-7.1.zip " ? czym jest mcccnek a czym namcnek ? pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 22, 2018 Share Posted June 22, 2018 Wersja Androida. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted June 30, 2018 Share Posted June 30, 2018 Po najnowszej aktualizacji (global stable) nie widać ikony Wifi na pasku stanu. Niby wszystko jest włączone, sieć działa, a ikony nie ma. Ma ktoś tak, jak to naprawić?Dziękuję PozdrMi4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
electro69 Posted June 30, 2018 Share Posted June 30, 2018 (edited) @up Aktualnie mam MIUI 9.5.6.0 i jest ikonka wi-fi. Edited June 30, 2018 by electro69 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted June 30, 2018 Share Posted June 30, 2018 Dzięki. Niestety mam dostęp do tego telefonu tylko zdalnie, nie wiem dokładnie jak to się stało i jak wygląda.PozdrMi4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
electro69 Posted July 3, 2018 Share Posted July 3, 2018 Pojawiła się kolejna informacja na temat modeli telefonów, które otrzymają MIUI10. http://www.telepolis.pl/wiadomosci/miui-10-trafi-na-duza-grupe-smartfonow-xiaomi,2,3,42928.html Już nie wiem co o tym myśleć, ponieważ nie ma tam Redmi 4A :). O co tu chodzi ?. Czy to jest jakiś błąd ?, czy jakieś opóźnienie w aktualizacji dla naszego modelu ?. Nie chce mi się wierzyć, że nie dostaniemy tej aktualizacji, tym bardziej, że Redmi 5A ją dostanie, a przecież to identyczny model w trochę innej obudowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 3, 2018 Share Posted July 3, 2018 Nie mogę wejść.MIUI10 China Alfa dostaniemy później niż 5A (bo ono już dostało a my dostaniemy w kolejnym etapie), ale Beta i Globala powinniśmy mieć w tym samym terminie... Na pewno będzie miui10, to byłby nonsens.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
electro69 Posted July 3, 2018 Share Posted July 3, 2018 9 minut temu, Orjon napisał: Nie mogę wejść. W co nie możesz wejść ? (w ten link co podałem). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 3, 2018 Share Posted July 3, 2018 W ten link. Już mi działa. http://en.miui.com/thread-2802874-1-1.html Jesteśmy na liście, na pewno update będzie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
electro69 Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 (edited) Wczoraj od około 8 miesięcy kiedy mam ten telefon pierwszy raz coś mu "odwaliło" jeśli chodzi o system ;). Po naładowaniu telefonu zużycie baterii przez "system android" zaczęło systematycznie wzrastać. Do 89 % naładowania "system android" miał już 57 %. Zrobiłem wtedy zwykłe ponowne uruchomienie telefonu i na szczęście sytuacja wróciła do normy. Natomiast przy okazji tej "przygody" zauważyłem jedną ciekawą sprawę. Oczywiście dzisiaj rano znów nie dostałem powiadomienia z jednej aplikacji (inny telefon dostał) i zobaczyłem, że wszystkie aplikacje, które miały założoną "kłódkę" już jej nie mają. Stąd moje pytanie czy po każdym restarcie telefonu trzeba na nowo każdej z aplikacji zakładać tą "kłódkę" ?. Pytanie jeszcze do @Orjon Ty już korzystasz z MIUI10 powiedz mi czy jest poprawa w stosunku do otrzymywanych powiadomień ?. Gdzieś już czytałem, że aplikacje w MIUI10 nie są już tak agresywnie "ubijane" i wszystkie powiadomienia w końcu normalnie "przychodzą". Edited July 6, 2018 by electro69 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 Z mojego dotychczasowego doświadczenia mogę to potwierdzić, wszystkie aplikacje u mnie (z wyjątkiem dziwnych humorów BlueMaila, który po przywroceniu z Titanium ma dzwonek powiadomień, powiadomienie jakieś jest, ale go nie widać) - jeśli nie domyślnie, to po dodaniu do autostartu - działają normalnie, jeśli chodzi o powiadomienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kratek44 Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 W MIUI 10 poprawili ten dźwięk w wideo podczas nagrywania czy nadal nie? Aplikacja pogody nadal wymaga dostępu do kontaktów i galerii? I jestem ciekawy jakie dodatki wprowadzili do aparatu o czym pisali w prezentacji MIUI 10? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 Mam MiuiPro, więc pogody nie sprawdzę, jest zastąpiona przez inną aplikację. Nagrywanie wideo w moim odczuciu zostało poprawione. Dodatków w aparacie... Hm, może ten "inteligentny" tryb portretowy... Ale poza tym chyba nie, musiałbym zbadać temat. Zaraz wgram jeszcze China z 5a, chcę ogarnąć jedna rzecz i przy okazji to też sprawdzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kratek44 Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 Jak dasz radę to nagraj testowe wideo, aby można było ocenić dźwięk. Motywy wróciły czy nadal brak możliwości zmiany? Więcej screenów mile widziane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 Na MiuiPro są zawsze, więc nie bardzo Ci powiem jak będzie to wyglądało na Globalu, nie ma go jeszcze. Wideo nagram, wrzucę gdzieś koło 20 do tego posta i zawołam zainteresowanych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
electro69 Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 (edited) 5 godzin temu, Orjon napisał: Dodatków w aparacie... Hm, może ten "inteligentny" tryb portretowy... Czyli jednak dodali ten nowy tryb portretowy, który wspiera "sztuczna inteligencja". Teraz tylko jeśli możesz potwierdzić, czy ten tryb rzeczywiście rozmazuje tło zdjęcia ?, nawet mimo tego, że telefon nie posiada drugiego aparatu fotograficznego, który za tą funkcję normalnie odpowiada. Edited July 6, 2018 by electro69 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 (edited) Muszę wprowadzić drobna korektę - jest niby "inteligentne" (może to wina mojego tłumaczenia, mógłbym się tu pomylić w tłumaczeniu MiuiPro) rozpoznawanie twarzy, to co było już wcześniej (wiek i płeć). Inteligentnego trybu portretowego my nie mamy. @kratek44 @electro69 jednak przesadziłem z tą poprawką wideo ;p gdzie tam... nagrywane na połowie głośności laptopa + połowie głośności YT https://www.youtube.com/watch?v=MzsfFpOqAtQ EOT, zapedzamy się w MiuiPro w wątku o Globalu Edited July 6, 2018 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
electro69 Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 (edited) @up Szkoda, że jednak tego trybu nie będzie (gdzieś już czytałem właśnie, że Redmi 4A go nie dostanie). Nie wiem czy to wynika z tego, że nasz telefon ma po prostu za słaby procesor. Jakaś nadzieja jeszcze pozostaje w końcu jeszcze nie ma oficjalnej global bety dla naszego telefonu. Edited July 6, 2018 by electro69 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ohara Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 (edited) Na oficjalnej stronie nie ma romów dla 4A to skąd można pobrać,potrzebuje miui 8 i 9. Zalogować się udało. Edited July 9, 2018 by ohara Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 16 minut temu, ohara napisał: Na oficjalnej stronie nie ma romów dla 4A to skąd można pobrać,potrzebuje miui 8 i 9. Zalogować się także nie można,nie wiem co jest grane. Na forum http://en.miui.com/forum-131-1.html 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ohara Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 (edited) Nie widzę tam odpowiedzi na moje pytanie, może się więcej nie udzielaj tak. Nie liczę na linki tylko na prostą odpowiedź, jak ja chodziłem do szkoły to był tylko język ruski. Edited July 8, 2018 by ohara Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted July 8, 2018 Share Posted July 8, 2018 11 minut temu, ohara napisał: Nie widzę tam odpowiedzi na moje pytanie, może się więcej nie udzielaj tak. Ja znalazłem linki w 5 minut , liczysz że Ci ktoś znajdzie i poda na tacy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 12, 2018 Share Posted July 12, 2018 (edited) Wyszedł chyba Global MIUI 10 dla 4A. Sprawdźcie. Ja już zasysam, będę sprawdzać Zrzut dzięki @KarkowY Edited July 12, 2018 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
kratek44 Posted July 12, 2018 Share Posted July 12, 2018 Woow, tak szybko nam dali MIUI10? Byłem przekonany, że będzie gdzieś koło grudnia, albo znowu przeciągnie się na początek następnego roku. A tu proszę, już jest. Na razie się wstrzymam z pobraniem. Jak zainstalujesz to daj znać jak się sprawuje i czy coś nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 12, 2018 Share Posted July 12, 2018 Sprawuje się dobrze, zresztą @KarkowY potwierdzi Przez OTA też idzie już. Na razie nie widzę niczego co by nie działało, wideo sprawdzę później. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kratek44 Posted July 12, 2018 Share Posted July 12, 2018 Pogoda już działa bez zezwolenia na dostęp do kontaktów? Ta trzecia karta pulpitu nadal jest dodana czy zrezygnowali z niej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 12, 2018 Share Posted July 12, 2018 Pogoda wymaga dostępu do połączeń telefonicznych, info o lokalizacji i dostępu do pamięci wewnętrznej. Jaka trzecia karta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kratek44 Posted July 12, 2018 Share Posted July 12, 2018 (edited) 15 minut temu, Orjon napisał: Pogoda wymaga dostępu do połączeń telefonicznych, info o lokalizacji i dostępu do pamięci wewnętrznej. To żenada bo po co nagle tej aplikacji uprawnienia do połączeń i lokalizacji? 15 minut temu, Orjon napisał: Jaka trzecia karta? Ta dodana po przesunięciu w lewo ze skrótami notatkami i wydarzeń z kalendarza. I motywów nadal brak? Edited July 12, 2018 by kratek44 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 12, 2018 Share Posted July 12, 2018 (edited) A, to to jest. Można to wyłączyć w ustawieniach. Motywy sprawdzę za chwilę, robię backup w TWRP Motywów brak. Recovery http://bigota.d.miui.com/8.7.12/miui_HM4AGlobal_8.7.12_c00b630dbd_7.1.zip Fastboot http://bigota.d.miui.com/8.7.12/rolex_global_images_8.7.12_20180712.0000.00_7.1_global_7436c2fae3.tgz Edited July 12, 2018 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
electro69 Posted July 12, 2018 Share Posted July 12, 2018 Rozumiem, że to jest oczywiście wersja MIUI 10 BETA ? W takie cuda nie wierzę, że to już jest wersja stabilna. Apropo aktualizacji to Xiaomi zaczyna wprowadzać blokadę możliwości przejścia na starszą wersję oprogramowania. Ci którzy to próbują zrobić "uceglają" swój telefon. https://www.gsmmaniak.pl/865620/xiaomi-blokada-rollback-protection/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 12, 2018 Share Posted July 12, 2018 Oczywiście, że beta. Właśnie tego antirollbacku się trochę cykam... mam nadzieję, że nie ma tego na Nougacie, bo byłoby dość... nieciekawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ohara Posted July 12, 2018 Share Posted July 12, 2018 A nigdzie nie ma info o tym na forum miui? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts