Zexon72 Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 (edited) Od kilku/kilkunastu dni borykamy się z awarią aplikacji POGODA. Jest to spowodowane niedziałającym serwisem pogodowym xiaomi. Ale okazało się, że problem dotyczy tylko i wyłacznie protokołu https - za to protokół http - działa. EDIT - kompilacja xiaomi.eu 6.11.24 posiada już zmodyfikowaną aplikację w związku z tym poniższy sposób przyda się tym, którzy z jakiś powodów nie chcą aktualizować swojego systemu do nowej wersji xiaomi.eu lub użytkownikom modeli, które ostatnio nie dostały update - np. Mi5 Po drobnej modyfikacji aplikacji funkcjonuje ona bez zarzutów - testowane na systemie xiaomi.eu_6.11.17 na bazie androida 6.0 Uwaga - poniższa instrukcja wymaga praw root, oraz umiejętności czytania ze zrozumieniem. Pobieramy plik ze zmodyfikowaną aplikacją Weather.apk - LINK Za pomocą aplikacji np. ES File Explorer, Root Expoler, itp zastępujemy oryginalny plik aplikacji w folderze /system/priv-app/Weather/ na pobrany mod (wcześniej dla bezpieczeństwa skopiuj oryginalny plik do np pamięci ogólnej telefonu - w razie problemów będzie można go przywrócić) Nadajemy skopiowanemu plikowi prawa zapisu rw- r-- r-- (patrz ostatni obrazek) Zatrzymujemy aplikację Pogoda i czyścimy jej dane Po ponownym jej uruchomieniu oczom naszym powinien ukazać się podobny widok Edited November 28, 2016 by Zexon72 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamKli Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 Na mi5 po podmianie znajduje lokalizację ale nie odświeża automatycznie pogody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted November 26, 2016 Author Share Posted November 26, 2016 Wyczyść dane aplikacji pogoda i ewentualnie uruchom ponownie telefon. Daj znać, czy pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 Kolega odwalił kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty. W nowych romach .eu jest już zmodyfikowana apka. Co nie zmienia faktu że nadal jest ona słaba i działa jak chce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted November 26, 2016 Author Share Posted November 26, 2016 (edited) @ahr przyznam, że wczoraj instalowałem nowa kompilację xiaomi.eu (6.11.24) na KENZO i LAND, ale nie dane było mi sprawdzić weather.apk, ponieważ rom nie bardzo nadawał się do użytku - fc usług Google i przywróciłem backup 6.11.17. Generannie dzięki za info - zaraz rozszyje nowy weather.apk Edited November 26, 2016 by Zexon72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted November 26, 2016 Share Posted November 26, 2016 Oczywiście mowa o poprawionych wersjach 6.11.24 z nocnego uploadu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skrzek Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Dla mojego Redmi Note 2, który od piątku jest na wersji 6.11.24, zaczęło działać dopiero po podmianie Twojego pliku. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Swoją drogą, zmiana protokołu https (zabezpieczonego, szyfrowanego) na http (niezabezpieczony, nieszyfrowany), to otwarcie wrót do kontroli telefonu. Średnio to wygląda... :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Fakt, że połączenie jest szyfrowane nie czyni go automatycznie bezpiecznym Możesz mieć bezpieczne połączenie nieszyfowane i bardzo niebezpieczne połączenie szyfrowane (wiesz, że większość trojanów szyfruje transmisję?). Samo szyfrowanie jako tako tylko utrudnia podejrzenie przysyłanych danych a i to tylko pod warunkiem, że nie jest atak man in the middle. Akurat w przypadku odbierania przez telefon informacji pogodowych bym nie dramatyzował 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted November 27, 2016 Author Share Posted November 27, 2016 Zgadzam się z przedmówcą - nie traktujmy samego https jako magicznego zaklęcia bezpieczeństwa. Z tym przypadku transmisja odbywa się w kierunku serwer > klient i nie są tam przesyłane żadne wrażliwe dane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ToMiSlaV Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Do wszystkich co piszą, ze jest to robota bez sensu mowie, ze jak najbardziej ma sens. Dlatego, ze np na Mi5 nie ma aktualizaji 6.11.24 tylko najnowzsza jest 6.11.10 i nie dziala pogoda. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasakRRa Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Zrobiłem tym sposobem. Gdy chce otworzyć pogodę to wyskakuje mi komunikat "Aplikacja nie jest zainstalowana" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted November 27, 2016 Author Share Posted November 27, 2016 @MasakRRa sprawdź prawa do pliku i ewentualnie uruchom ponownie telefon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasakRRa Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 @Zexon72 zrobiłem tak jak napisałeś w poradniku. Uruchomiałem telefon już dwa razy Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamKli Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Tak masz ustawione uprawnienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasakRRa Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Tak! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamKli Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 A znajdź pogodę w zainstalowanych usuń jej dane, reset urządzenia i odpal pogodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bloodmoon Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Podziękować za tutka !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasakRRa Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 @AdamKli tak było zrobione też i nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamKli Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 (edited) Masz oryginalną wersję aplikacji? Wrzuć ją reset urządzenia i czyszczenie danych aplikacji ( o ile się da ). Włącz aby wyskoczył błąd i zamknij. Ustawienia wyczyść dane aplikacji/zakończ. Skopiuj ponownie aplikację z tematu i uruchom. Powinno działać bo sam u siebie przed chwilą kombinowałem bo podmieniałem coś dla testów i miałem ten sam komunikat. edit: Tak przy okazji, apka pogody ma jakieś dodatkowe ustawienia oprócz tego w jakim formacie ma być wyświetlana temperatura i prędkość wiatru? Brakuje mi ustawienia odświeżania, aktualnie co ile odświeża się automatycznie? Edited November 27, 2016 by AdamKli Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasakRRa Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 13 godzin temu, AdamKli napisał: Masz oryginalną wersję aplikacji? Wrzuć ją reset urządzenia i czyszczenie danych aplikacji ( o ile się da ). Włącz aby wyskoczył błąd i zamknij. Ustawienia wyczyść dane aplikacji/zakończ. Skopiuj ponownie aplikację z tematu i uruchom. Powinno działać bo sam u siebie przed chwilą kombinowałem bo podmieniałem coś dla testów i miałem ten sam komunikat. jest mały problem bo nie wiem gdzie ja wrzuciłem, czy mógłby ktoś podesłać swoją oryginalną? czy tak nie można zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 U mnie już działa wersja stockowa z przed 3 tygodni (https). Serwery wstały.Taptalk HM Note 1s Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkrk Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Mogłby ktoś podesłać oryginalny plik apk? Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
skrzek Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 A zdawałoby się, że autor napisał, żeby:1. Zrobić backup pliku2. Przyda się umiejętność czytania ze zrozumieniem.Widać, że brakuje obu...Plik Weather.apk w załączeniu. (Oczywiście trzeba zmienić nazwę)https://cloud.tapatalk.com/s/583c3033c7a53/Weather_bak.apkWysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted November 28, 2016 Author Share Posted November 28, 2016 14 minut temu, tomkrk napisał: Mogłby ktoś podesłać oryginalny plik apk? Z góry dzięki Mówisz i masz - plik wyjęty z 6.11.24_6.0 https://goo.gl/BIAkpg 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr8989 Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 (edited) Potwierdzam. Dziś przed chwilą na moim mi4c pogoda również się zaktualizowała. Może już naprawiono błąd z pogodą. Wersja 6.11.10 Edited November 28, 2016 by piotr8989 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamKli Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Tak naprawiono. Oryginalna pogoda (bez modyfikacji pliku) działa poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 Już znowu nie łączy z serwerem Taptalk HM Note 1s Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasakRRa Posted November 28, 2016 Share Posted November 28, 2016 (edited) Przywróciłem stołkową apke i nadal mam "Aplikacja nie jest zainstalowana" edit. Już działa! SuperSU pomogło! Edited November 28, 2016 by MasakRRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
skrzek Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 Dzisiejsza aktualizacja do 6.12.1 sprawiła, że pogoda działa (RN2) Link to comment Share on other sites More sharing options...
maszkara72 Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 To nie dzisiejsza aktualizacja sprawiła poprawne działanie appki.Bodajże od trzech dni działa tak jak powinna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts