Jump to content

Android Pay a Mi5

PolskaWTF

Recommended Posts

Jutro do naszej cebulandii wchodzi Android Pay. Niestety apka nie pozwala mi podpiąć karty, co gorsze rootcloack i unroot również nic nie daje. Xiaomi sie fochneło na google i zmusza do użwania MiWallet którego w Polsce nie ma? Czy jest jakieś obejście?

U mnie przy próbie dodania karty wywala komunikat "Google nie może potwierdzić że twoje urządzenie lub jego oprogramowanie jest zgodne z androidem" co uniemożliwia korzystanie z tej apki.

Odblokowany bootloader :/
Może coś chłopaki wymyślą.
Ja dziś po aktualizacji sprawdzę bez root. Może i on miesza

Wysłano z Mi5 Pro

Roota na pewno nie można mieć - to w oficjalnym info nawet napisane. Ale ja roota nie mam a też nie działa. Obstawiam 3 rzeczy - bootloader odblokowany albo soft w wersji dev, albo świadoma blokada konkurencji (MiWallet)

Dziś rano zainstalowałem z nadzieją sprawdzenia jak to działa no ale niestety komunikat taki jak u kolegi powyżej :-/ 

Tak na szybko sprawdziłem w internetach i wygląda że na Globalu działa, ale też ponoć jest problem w niektórych wersjach tzn. Po OTA nagle ludziom przedstawała ludziom działać apka  (znikały z niej wszystkie dodane karty). Sprawdziłem test SafetyNet o którym piszą (zdjęcie poniżej). Domysły są takie że to bootloader i albo ROM developerski (albo jedno i drugie). 

Screenshot_2016-11-17-08-55-08-486_com.scottyab.safetynet.sample.png

• Thanks 1

Z ciekawości zainstalowałem Android Pay na swoim Mi 5 Pro. Wersja MIUI 8 Stable (8.0.5.0), bez root'a, bez odblokowanego bootloader'a etc. Nie wyrzuca mi żadnych błędów przy dodawaniu karty, a jedynie mam komunikat, że mój zacny bank póki co nie bierze udziału w Android Pay i muszę dodać inną kartę :) Ale myślę, że by wszystko działało (choć mogę się mylić). W komentarzach samej apki widać, że nie można mieć ani root'a ani odblokowanego bootloader'a .. no nic nie można grzebać w systemie :)

Jeśli komuś zależy na tej funkcjonalności chyba pozostaje tylko powrót do Globala i blokada bootloadera. Jest gdzieś poradnik na forum na ten temat? Dobrze jakby @Acid wypowiedział się na ten temat!

Edited by toldii

Mało komu zależy. 99% użytkowników nie ma pojęcia o tej usłudze, pozostałe 99% przeglądających fora ma stable i nie odblokowany BL :) Oczywiście to dane szacunkowe.

Do czego w ogóle ta usługa jest potrzebna, co daje? Tak jednym zdaniem, jakby ktoś napisał.

Edited by sp4ubw

Mało komu zależy. 99% użytkowników nie ma pojęcia o tej usłudze, pozostałe 99% przeglądających fora ma stable i nie odblokowany BL Oczywiście to dane szacunkowe.
Do czego w ogóle ta usługa jest potrzebna, co daje? Tak jednym zdaniem, jakby ktoś napisał.

Wszystkie karty bankomatowe masz najbezpieczniejsze na telefonie i możesz płacić w sklepach bezprzewodowo.
W odróżnieniu do HCE możesz płacić bez połączenia z Internetem i zawsze działa.
W przyszłości również płatności internetowe będą podłączone przez co będzie szybciej.

Wysłano z Mi5 Pro

• Like 1

3 minuty temu, JusTQL napisał:

Warunkiem miał być stable a bootloader tylko opcją

Wysłano z Mi5 Pro

Nie wiem może u kogoś zadziała ale u mnie wywalało dalej ten sam komunikat że  Google nie może potwierdzić że twoje urządzenie  ......

Nie wiem może u kogoś zadziała ale u mnie wywalało dalej ten sam komunikat że  Google nie może potwierdzić że twoje urządzenie  ......

A gdyby tak teraz po zablokowaniu, dodaniu kart teraz odblokować bootloader i wgrać root?

Wysłano z Mi5 Pro

4 godziny temu, JusTQL napisał:

U mnie nie bardzo.

Wysłano z Mi5 Pro

Musisz raz na kilka transakcji mieć połączenie z internetem. Wtedy pobierze sobie kilka tokenów i kilka transakcji przejdzie off line. Sprawdź jeszcze, czy masz taką opcję w ustawieniach samej aplikacji.

Musisz raz na kilka transakcji mieć połączenie z internetem. Wtedy pobierze sobie kilka tokenów i kilka transakcji przejdzie off line. Sprawdź jeszcze, czy masz taką opcję w ustawieniach samej aplikacji.

Nie widzę takiej opcji, jedynie wyłączenie ePIN dla transakcji poniżej 50pln

Wysłano z Mi5 Pro

• Nezumi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...