Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 10.03.2017 o 22:26, bpiq napisał:

Informacja że plugin będzie po angielsku to trochę na zasadzie obiecanki? może w marcu może w kwietniu. Oczywiście apka nie jest do sprzątania potrzebna. Jedynym moim zdaniem użytecznym elementem jest scheduler. Poza tym podglądając opis angielskich tłumaczeń można się bardzo szybko "nauczyć chińskiego" :)

Mnie jednak mierzi (takie dziwne słowo) jak coś nie działa, a powinno :)

"Niemiecki" sposób jest prosty i działa  bez problemu. Jedyne czego wymaga to zgoda na kopię zapasową w podłączonym telefonie i później zgoda na przywrócenie aplikacji.  Niemieckie komunikaty google przetłumaczy.

Wrzuciłem skrypty tutaj: https://www.easypaste.org/file/EpLZXFKf/Xiaomi.Mi.Robot.Ubersetzungstool.0.6.zip?lang=pl po rozpakowaniu do katalogu "Plugin hier rein" należy skopiować 5370.apk  (lub nowszy jeśli się pojawi w przyszłości)

5370.apk można pobrać na przykład stąd: https://www.youtube.com/watch?v=L194Hezyoo4&t=2s  (w opisie pod filmem  Mi Vac plugin (5370 - 12.01.2017).)

Jeśli w katalogu PLugin hier rein mamy już 5370.apk to po kolei odpalamy skrypty:

Skript_0.6 - Schritt 1...

sprawdzi czy masz podłączony telefon, powinno się pokazać coś takiego:

echo So etwas aehnliches solltest du jetzt oben sehen.
echo Bsp. 12a34b56         device

"Więc coś podobnego powinieneś teraz zobaczyć powyżej.
Np. 12a34b56 urządzenie
"

w kolejnych skryptach system poprosi o zatwierdzenie na telefonie wykonania backupu a później o zatwierdzenie przywrócenia backupu

Skrypty są banalne jeśli ktoś ma podstawowe pojecie o plikach wsadowych to może potwierdzić, że to nie malware i zamach na bankowość elektroniczną itp. W sumie to o takie potwierdzenie proszę kogoś z autorytetem na tym forum bo klikanie w niesprawdzone pliki to niezbyt mądra rzecz.

Wiem że poziom wiedzy użytkowników jest różny i jedni uznają że pisze banały i zleją ten tekst, inni że rzeczy zbyt skomplikowane choć mają ochotę spróbować. Pozdrawiam i jednych i drugich :)

dokładnie to robiłem :) i nie działa :)

Opublikowano

W Mi Home w settings - Update plug-ins na off był ustawiony? a po wszystkich operacjach związanych z podmianą robiłeś restart?

Wszystkie komunikaty w skryptach (po niemiecku) były pozytywne?

Zrobiłem zmianę języka na 3 telefonach z Android 5.0.1,z 5.0.2 samsungu i na HTC z CyanogenModem. Działa wszędzie bez problemu.

Opublikowano

Mam pytanie do osób, które kupowały na tej aukcji:

https://pl.aliexpress.com/item/2016-Original-NEW-XIAOMI-MI-robotic-vacuum-cleaner-with-wifi-and-auto-back-charge-xiaomi-robotic/32742575249.html?spm=2114.13010608.0.0.uC2maw

Tam są dwa warianty do wyboru: w pierwszym jakby sam robot, w drugim - z akcesoriami. Ale cena jest taka sama i do tego trochę inna niż wspomniana w tym temacie w poście z końca lutego. Czy podobnie było wtedy jak zamawialiście?

I drugie pytanie - czy trzeba jakoś specjalnie instruować majfrenda aby tak opisał przesyłkę, że nie zostaną doliczone VAT i cło? Czy komuś kto kupował na tej aukcji przywalili więcej niż wspomniane wcześniej 78 PLN?

Z góry dzięki.

Opublikowano
13 minut temu, jarek1701 napisał:

Mam pytanie do osób, które kupowały na tej aukcji:

https://pl.aliexpress.com/item/2016-Original-NEW-XIAOMI-MI-robotic-vacuum-cleaner-with-wifi-and-auto-back-charge-xiaomi-robotic/32742575249.html?spm=2114.13010608.0.0.uC2maw

Tam są dwa warianty do wyboru: w pierwszym jakby sam robot, w drugim - z akcesoriami. Ale cena jest taka sama i do tego trochę inna niż wspomniana w tym temacie w poście z końca lutego. Czy podobnie było wtedy jak zamawialiście?

I drugie pytanie - czy trzeba jakoś specjalnie instruować majfrenda aby tak opisał przesyłkę, że nie zostaną doliczone VAT i cło? Czy komuś kto kupował na tej aukcji przywalili więcej niż wspomniane wcześniej 78 PLN?

Z góry dzięki.

Ja właśnie odebrałem od TALOONA przesyłkę. Wystarczy, że po zakupie napiszesz mu wiadomość żeby zadeklarował wartość przesyłki na 29$ i ominie cię cło i vat ;) Nawet 78PLN mnie ominęło.

Jedyny minus TALOONA to lecenie w pręta, pierwszy nr przesyłki jaki Ci poda będzie pewnie lpiny. Później trzeba go trochę postraszyć sporem i w końcu wyślę odkurzacz :D koniec końców odkurzacz dojdzie i w takim czasie jaki jest podany w aukcji (15 dni od daty zakupu).

Opublikowano

Witam. Dzisiaj zakupilem ten sprzęcik. Pobrałem aplikację na telefon i tu zonk... Prosi mnie najpierw o zalogowanie do konta. A wiadomo ze nie mam tam zadnego konta, a nie ma zadnej opcji rejestracji tylko od razu zeby wpisac adres email i hasło. Mial już ktos taki problem? 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, spray napisał:

Ja właśnie odebrałem od TALOONA przesyłkę. Wystarczy, że po zakupie napiszesz mu wiadomość żeby zadeklarował wartość przesyłki na 29$ i ominie cię cło i vat ;) Nawet 78PLN mnie ominęło.

Jedyny minus TALOONA to lecenie w pręta, pierwszy nr przesyłki jaki Ci poda będzie pewnie lpiny. Później trzeba go trochę postraszyć sporem i w końcu wyślę odkurzacz :D koniec końców odkurzacz dojdzie i w takim czasie jaki jest podany w aukcji (15 dni od daty zakupu).

Dzięki za odpowiedź. Nikt się z Tobą nie kontaktował w sprawie VATu czy cła? Nie pytali co jest w paczce?

Co dostałeś oprócz odkurzacza (szczotki, filtry...)?

Edytowane przez jarek1701
Opublikowano
4 minuty temu, jarek1701 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Nikt się z Tobą nie kontaktował w sprawie VATu czy cła? Nie pytali co jest w paczce?

Co dostałeś oprócz odkurzacza (szczotki, filtry...)?

Ja dzwoniłem do centrali DHLu z pytaniem o koszty i powiedzieli, że nie ma nic naliczonego.

Dokładnie, odkurzacz, akcesoria, jakiś gadżet na usb (jeszcze nie ruszałem) i przejściowi do gniazdka.

Opublikowano
3 godziny temu, kanarek1977 napisał:

Witam. Dzisiaj zakupilem ten sprzęcik. Pobrałem aplikację na telefon i tu zonk... Prosi mnie najpierw o zalogowanie do konta. A wiadomo ze nie mam tam zadnego konta, a nie ma zadnej opcji rejestracji tylko od razu zeby wpisac adres email i hasło. Mial już ktos taki problem? 

https://account.xiaomi.com/pass/register

jeśli nie pójdzie przez mail to podaj nr telefonu

Opublikowano

Czy spotkaliście się z tym problemem?

"Podczas gdy robot jest podłączony do stacji i ma baterię na 100% zużywa bardzo małe ilości prądu (połączenie wifi i dioda). Powoduje to lekki przydźwięk transformatora podobny do małego świerszcza, który słychać od stacji bazowej.

Nie jest to spory hałas ale mam cicho w domu i kiedy siedzę wieczorem na kanapie dosyć denerwujący..."

Mógłbym go wyłączyć ręcznie po odkurzaniu, bo i tak wyrzucam śmieci, ale producent nie przewidział takiej opcji w odkurzaczu i jest ciągle na czuwaniu.

Opublikowano

Ja dziś również odebrałem robota od taloona... ;) jaja były, wysłał prawie miesiąc po zamówieniu ponieważ DHL coś przekombinowało i wpisując kod pocztowy po prostu nie było mojej miejscowości do wyboru... spoko, ale zamiast od razu to "zauważyć" musiałem otworzyć spór po czym dopiero wtedy się zmobilizowali i to "jakoś" wysłali, kurier pewnie by ogarnął bo miejscowość była zła (tzn taka jaką mogli ustawić) ale w adresie już była moja miejscowość. Dzwoniłem również do DHL żeby skorygowali i ponoć oprócz adresu numer telefonu też był dziwny... ale jak już paczka dotarła to mój numer wszędzie jest poprawny także nie wiem... przekombinowali tam no ale w piątek chińczyk ostatecznie wysłał a dziś we wtorek robota dostałem także jest ok. Trochę poczytałem temat to widzę wszyscy z nim mają jakieś jaja... ;p musieliśmy ładnie go tam obrzucić zamówieniami w ostatnim czasie...

Opublikowano
Czy spotkaliście się z tym problemem?

"Podczas gdy robot jest podłączony do stacji i ma baterię na 100% zużywa bardzo małe ilości prądu (połączenie wifi i dioda). Powoduje to lekki przydźwięk transformatora podobny do małego świerszcza, który słychać od stacji bazowej.

Nie jest to spory hałas ale mam cicho w domu i kiedy siedzę wieczorem na kanapie dosyć denerwujący..."

Mógłbym go wyłączyć ręcznie po odkurzaniu, bo i tak wyrzucam śmieci, ale producent nie przewidział takiej opcji w odkurzaczu i jest ciągle na czuwaniu.

0) zastosuj timer ktory bedzie wylaczal stacje na godziny nocne

1) ew. go odlacz od stacji i wylacz.

2) wymien zasilacz w stacji na jakis inny, miejsca sporo wiec mozna wsadzic co kolwiek co nie jest na przetwornicy.

3) podlacz cos w stacji bazowej jakas zarowke 2W 24V w srodku zeby minimalnie podniesc zuzycie

Tapniete z SGS6 Edge+

Opublikowano

Szkoda, że nie ma przycisku wyłączającego.

Rozbiorę stację bazową i sprawdzę czy można zalać transformator.

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Jest przycisk wylaczajacy, ale robota wylaczysz tylko jesli jest odlaczony od stacji i sam sie bodaj wlaczy jak go podlaczysz do stacji.

Lepszym rozwiązaniem jest timer na którym ustawisz sobie aby w nocnych godzinach odlaczal ci stacje bazowa.

Tam nie ma typowego transformatora, gdyby byl to by nic jie buczalo, buczy bo uklad jest zrobiony jak kazdy typowy zasilacz do laptopa na przetwornicy i tyle.

Zalanie czego kolwiek nie pomoze.

Swoja droga nie wiem jak to mozna slyszec trzymasz go przy lozku? moze warto zmienic jego lokalizacje.

Tapniete z SGS6 Edge+

Opublikowano (edytowane)

chińczyk jak mówi że coś zrobi w marcu, to zrobi... tylko nie wiadomo w którym roku :)

albo inaczej: chińczyk jak mówi że coś zrobi, to zrobi. Chińczyk jak mówi kiedy to zrobi, to mówi...

Może zaczęli powoli pracować nad angielskim... ale nie znaczy że zaczęli już tłumaczyć... o ile to jest w ogóle prawda że niby w marcu coś się miało ruszyć...

Edytowane przez bergmen
Opublikowano (edytowane)

A co tam jest do tłumaczenia? Kilkanaście wyrazów? Z resztą już ludzie zrobili wersje angielską, to nie odpiszą. Na jakiś targach prezentowali wersję angielską. To jest najwyraźniej decyzja polityczna (nie wiem z czym związana), ale przecież żeby aplikacja w ogóle działała trzeba wybrać lokalizację w Chinach. Nie jest to związane z tym niby ukradzionym patentem na lidar czy coś takiego?

Edytowane przez Tomasz_pb
Opublikowano

Jestem zainteresowany kupnem odkurzacza, jednak przeraża mnie perspektywa odsyłania go do Chin (poczta polska chce za to kilkaset złotych...) w razie jakiejś awarii. Czy jest jakiś dostawca, który zrealizuje przesyłkę taniej? A może ktoś naprawia to w Polsce i bardziej opłaca się zapłacić za naprawę w kraju? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

Opublikowano
20 godzin temu, kamil004 napisał:

Jest przycisk wylaczajacy, ale robota wylaczysz tylko jesli jest odlaczony od stacji i sam sie bodaj wlaczy jak go podlaczysz do stacji.

Lepszym rozwiązaniem jest timer na którym ustawisz sobie aby w nocnych godzinach odlaczal ci stacje bazowa.

Tam nie ma typowego transformatora, gdyby byl to by nic jie buczalo, buczy bo uklad jest zrobiony jak kazdy typowy zasilacz do laptopa na przetwornicy i tyle.

Zalanie czego kolwiek nie pomoze.

Swoja droga nie wiem jak to mozna slyszec emoji4.png trzymasz go przy lozku? moze warto zmienic jego lokalizacje.

Jak robota odsunąłem od stacji to się od razu wybudził i doczołgał do niej zanim zdążyłem go wyłączyć. Trochę mi się go szkoda zrobiło. Widać, że lubi prąd ;)

W nocy nie ma problemu bo śpię na innym piętrze. Ten dźwięk mnie denerwuję jak siedzę na kanapie i mam odkurzacz 1,5m-2m od siebie. Dom mam na uboczu, Niski hałas tła.

Możliwe jest, że mój egzemplarz jest głośniejszy niż inne dlatego pytałem czy słyszycie swoje ładowarki.

Poszukam też innego miejsca. W sumie to dobra rada.

Opublikowano
10 godzin temu, MateuszK napisał:

Jestem zainteresowany kupnem odkurzacza, jednak przeraża mnie perspektywa odsyłania go do Chin (poczta polska chce za to kilkaset złotych...) w razie jakiejś awarii. Czy jest jakiś dostawca, który zrealizuje przesyłkę taniej? A może ktoś naprawia to w Polsce i bardziej opłaca się zapłacić za naprawę w kraju? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

Myślę, że większość (w tym ja sam niestety) kieruje się podobnym podejściem jakie prezentowała K. Szczuka w stosunku do uchodźców: „Jak się okaże, że większość z nich jest terrorystami, to wtedy będziemy się martwić”.

Jak się zepsuje, to się będziemy martwić... :) Ktoś gdzieś pisał (chyba nawet tu), że jest praktyka wysyłania zdjęć i opisu awarii, a  sprzedawca przesyła część, która uległa uszkodzeniu... Nie znam z autopsji.

Ja osobiście myślę, że nie jest tak źle i znajdą się u nas (w Polsce) osoby, które będą sobie umiały poradzić z naprawą takiego sprzętu. Na wielu aukcjach chińskiego sprzętu dają gwarancję i naprawiają w Polsce. Tak też chyba jest na AZE.com.pl - poszukaj w wątku.

Opublikowano (edytowane)

Fajna zabawka :) Polecam

Zakup My Robot Hub (odkurzacz + dodatkowe części zamienne)$373,10

Towar zapakowany w dodatkowy karton+ naklejka na robot gratis :)

Vat naliczony:towar w Hong Kong telefon z DHL o planowanej przesyłce-deklaracja co się znajduje oraz screen z aukcji :( 

Zmiana języka najlepiej skopiować  apkę 5370 do ścieżka za pomocą TotalCommander-a przez telefon

/Data/Data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/mpk/134

inne sposoby u mnie nie działały

Dżwięk z bazy-nic nie słyszę,może jestem przygłuchy :) (badania na słuch robiłem niecały rok temu-bo muszę do pracy mieć)

Edytowane przez dark695
Opublikowano

Też zamówiłem z My ROBOT HUB. Cło 83 zł. Z aplikacją super zabawa na podglądanie jego pracy.

Mam tylko jeden problem z kanapą. Robot trochę się męczy jak pod nią wjeżdża. Wystający radar przeszkadza. Myślałem albo, żeby dobić jakieś listewki od spodu aby zderzak wcześniej wykrywał przeszkodę i nie wjeżdżał głębiej. Jednak wolałbym coś mnie widocznego. Taśma magnetyczna od góry zadziała tak samo jak naklejona na podłoże?

Opublikowano
9 godzin temu, dark695 napisał:

Fajna zabawka :) Polecam

Zakup My Robot Hub (odkurzacz + dodatkowe części zamienne)$373,10

Towar zapakowany w dodatkowy karton+ naklejka na robot gratis :)

Vat naliczony:towar w Hong Kong telefon z DHL o planowanej przesyłce-deklaracja co się znajduje oraz screen z aukcji :( 

Zmiana języka najlepiej skopiować  apkę 5370 do ścieżka za pomocą TotalCommander-a przez telefon

/Data/Data/com.xiaomi.smarthome/files/plugin/install/mpk/134

inne sposoby u mnie nie działały

Dżwięk z bazy-nic nie słyszę,może jestem przygłuchy :) (badania na słuch robiłem niecały rok temu-bo muszę do pracy mieć)

Tylko że jak zrobisz update to masz już inny plugin o nr 5798.apk

Opublikowano

@Chmiel nie, tasma dziala tylko od spodu. a moze na radar na czapke cos nalozyc aby byl wyzszy moze jak zaczai ze sie zachaczyl to nie wjedzie.

Tapniete z SGS6 Edge+

Opublikowano

@kamil004

Dzięki za odpowiedź. Niestety to raczej nie pomoże. Problem występuje w momencie gdy przedni zderzak napotyka przeszkodę. Wtedy robot się obraca w miejscu i radar, który jest z tyłu wsuwa się pod kanapę i się blokuje. Jedyne rozwiązanie w takim razie to przykręcenie centymetrowych listewek aby robot napotykał przeszkodę wcześniej. Mimo wszystko odkurzacz jest genialny ;-)

Opublikowano

Jest genialny. Potwierdzam. Kto się zastanawia to nie warto tracić czasu. Co do ceny to warto sobie uświadomić że raczej podatek vat trzeba będzie zapłacić i nie liczyć na sytuację odwrotną. Lepiej się ucieszyć niż rozczarować.

Ostatnio widziałem irobota w akcji. W porównaniu do xiaomi wyglądał jak słoń w składzie porcelany z demencją starczą. Obijał się od wszystkiego przednim zderzakiem i latał bez ładu i składu po pokoju. Robota pewnie była zrobiona ale nie wytrzymałbym tego fizycznego obijania się od wszystkiego.

Opublikowano

Oj. Przydałby się bardzo do twardych podłóg. Tylko tam jest więcej zachodu: woda, płyn, powierzchnia ścierna.

W Chinach raczej nie mają dywanów. Wprowadzą mopa na pewno. Trzeba poczekać.

Już sobie wyobrażam ten park maszynowy ;)

Opublikowano
Dnia 16.03.2017 o 11:37, MateuszK napisał:

Ile Ci wyszło razem cło + vat?

357 zł :(

18 godzin temu, milenium17 napisał:

Tylko że jak zrobisz update to masz już inny plugin o nr 5798.apk

masz rację i to mi też tak się stało dalej będę musiał się bawić albo china opanować :)

Opublikowano (edytowane)

Hej. Zeszła aktualizacja do robota. Można podmienić głosy jakim mówi robot. Jest spory wybór. NICE...

Aha zapomniałem dodać, że na inne chińskie :)

Mam a la Darth'a Vadera po chińsku.

Edytowane przez tribon
  • Like 1
Opublikowano

Zastanawiam się czy jest taka możliwość, że w razie naliczenia VAT-u i cła odmawiam przyjęcia przesyłki i wraca ona do nadawcy. Bo jeśli mam zapłacić tyle co dark695, to na Allegro jest taniej z wysyłką z Polski.

• Like 1
Opublikowano

Nie ma takiej opcji.

Kto miałby zapłacić za transport do chin?

Sprzedawca wysyła DHL. Ma dostęp do trackingu i widzi, że paczka jest na cle. Dostanie kasę od Ali za sprzedaż. Nie uda Ci się załatwić zwrotu od Ali za niedostarczony towar.