Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej :) od jakiś 2 lat posiadam wysłużoną moto G, i na dzień dzisiejszy, od 7 rano, kiedy miałem 100% baterii, do godziny 12 - zostało mi jej tylko 28%. 

Na dniach przyjdzie do mnie mi5, i moje pytanie jest takie, jak dbać o baterie, żeby nie było tego samego co z moim aktualnym telefonem. :)

Opublikowano

Normalnie... Wystarczy ze nie bedziesz instalowac 1000 aplikacji a bedzie dobrze. A tak na serio to ja nic nie robie z bateria zadnego oszczedzania baterii ani nic typu rzeczy.

Z MI5

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kolar napisał:

Hej :) od jakiś 2 lat posiadam wysłużoną moto G, i na dzień dzisiejszy, od 7 rano, kiedy miałem 100% baterii, do godziny 12 - zostało mi jej tylko 28%. 

Na dniach przyjdzie do mnie mi5, i moje pytanie jest takie, jak dbać o baterie, żeby nie było tego samego co z moim aktualnym telefonem. :)

Trzeba kupować kwiaty, często zabierać ze sobą na spacer, nigdy nie zostawiać jej samej, no i w ogóle pokazać że Ci na niej zależy :D. A tak poważnie, to nie pozwalać jej się rozładowywać w pełni. Nic bardzo nie zrobisz każda ma jakiś określony cykl ładowań i żywotności

Edytowane przez wojtekmarchewka
  • Like 4
Opublikowano

Podłączanie telefonu na całą noc np? Nie ładowanie do pełna tylko wyłączanie co jakiś czas? Formatowanie? Ma to jakiś wpływ? Czy w tych bateriach to już nie ma wpływu? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kolar napisał:

Podłączanie telefonu na całą noc np? Nie ładowanie do pełna tylko wyłączanie co jakiś czas? Formatowanie? Ma to jakiś wpływ? Czy w tych bateriach to już nie ma wpływu? 

Po naładowaniu do 100% już się nie ładuje a jedynie podtrzymuje,więc nie szkodzi jej to, baterii się nie formatuje. Rób tylko to co wszyscy piszemy, a raczej nie rób :D Nie rozładowuj jej

Edytowane przez wojtekmarchewka
  • Like 1
Opublikowano

Chyba nikt nie wspomniał a to chyba jedna z najistotniejszych rzeczy... nie przegrzewać ;P W panelu sterowania można ustawić żeby wyrzucał ostrzeżenie jeśli bateria przekroczy określoną temperaturę. Czyli w skrócie; nie zostawiaj telefonu na słońcu tym bardziej z włączoną nawigacją googla, max jasnością i podpiętą jakąś mocną ładowarką przy rozładowanej baterii ;)

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.10.2016 o 01:34, Ari93 napisał:

Chyba nikt nie wspomniał a to chyba jedna z najistotniejszych rzeczy... nie przegrzewać ;P W panelu sterowania można ustawić żeby wyrzucał ostrzeżenie jeśli bateria przekroczy określoną temperaturę. Czyli w skrócie; nie zostawiaj telefonu na słońcu tym bardziej z włączoną nawigacją googla, max jasnością i podpiętą jakąś mocną ładowarką przy rozładowanej baterii ;)

Co do zostawiania ogólnie to fakt, no ale to jest chyba w miarę oczywiste. Co do ładowania na słońcu, to nie musi się tym przejmować, bo układ od quickcharge sobie sprawdza temperature i jak jest za ciepło to ogranicza prąd.

Edytowane przez wtbn
Opublikowano

współczesne kontrolery baterii są na tyle dobre, że nic nie musisz robić - poza zaakceptowaniem faktu, że każda taka bateria po określonej ilości cykli ładowań straci pojemność. Możesz śmiało przyjąc coś z zakesu 10-20% rocznie. Z niewymiennymi jest taki ból, że jeśli nie ma zamiennika (a w przypadku starych telefonów najczęściej nie ma), to wyrzucasz cały telefon do śmieci i musisz kupić nowy. Stąd do dziś boli mnie d**a, że zrezygnowano z wymiennych baterii, by ścigać się w "dizajnerstwie" z Apple.

Opublikowano

Przecież każdą baterię można wymienić bez problemu. W każdym telefonie. W Mi5 też. Sam wymieniam często baterie do Mi3 no ten telefon ma już 2 lata na karku i powoli baterie zaczynają siadać. To wymienia się na nowe i telefon żyje dalej.

Z Mi5 Pro

Opublikowano (edytowane)

Tylko skąd je wziąć :) patrzyłem za niektórymi 3-letnimi telefonami na ebay i nie było żadnych baterii zastępczych...

Edytowane przez Kaiketsu
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...