Kolar Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Hej od jakiś 2 lat posiadam wysłużoną moto G, i na dzień dzisiejszy, od 7 rano, kiedy miałem 100% baterii, do godziny 12 - zostało mi jej tylko 28%. Na dniach przyjdzie do mnie mi5, i moje pytanie jest takie, jak dbać o baterie, żeby nie było tego samego co z moim aktualnym telefonem.
lockerek Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Normalnie... Wystarczy ze nie bedziesz instalowac 1000 aplikacji a bedzie dobrze. A tak na serio to ja nic nie robie z bateria zadnego oszczedzania baterii ani nic typu rzeczy. Z MI5 2
ik`ey Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Korzystać, nie rozładowywać do zera. 1
wojtekmarchewka Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) 6 minut temu, Kolar napisał: Hej od jakiś 2 lat posiadam wysłużoną moto G, i na dzień dzisiejszy, od 7 rano, kiedy miałem 100% baterii, do godziny 12 - zostało mi jej tylko 28%. Na dniach przyjdzie do mnie mi5, i moje pytanie jest takie, jak dbać o baterie, żeby nie było tego samego co z moim aktualnym telefonem. Trzeba kupować kwiaty, często zabierać ze sobą na spacer, nigdy nie zostawiać jej samej, no i w ogóle pokazać że Ci na niej zależy . A tak poważnie, to nie pozwalać jej się rozładowywać w pełni. Nic bardzo nie zrobisz każda ma jakiś określony cykl ładowań i żywotności Edytowane 10 Października 2016 przez wojtekmarchewka 4
Kolar Opublikowano 10 Października 2016 Autor Opublikowano 10 Października 2016 Podłączanie telefonu na całą noc np? Nie ładowanie do pełna tylko wyłączanie co jakiś czas? Formatowanie? Ma to jakiś wpływ? Czy w tych bateriach to już nie ma wpływu?
wtbn Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Ładuj jak tylko masz okazje, nie rozładowuj do zera. Tyle, nic więcej nie kombinuj, bo więcej szkód niż korzyści zrobisz. 4
wojtekmarchewka Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) 6 minut temu, Kolar napisał: Podłączanie telefonu na całą noc np? Nie ładowanie do pełna tylko wyłączanie co jakiś czas? Formatowanie? Ma to jakiś wpływ? Czy w tych bateriach to już nie ma wpływu? Po naładowaniu do 100% już się nie ładuje a jedynie podtrzymuje,więc nie szkodzi jej to, baterii się nie formatuje. Rób tylko to co wszyscy piszemy, a raczej nie rób Nie rozładowuj jej Edytowane 10 Października 2016 przez wojtekmarchewka 1
Poohacz79 Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Jak dbać?..... Wymieniać jak będzie dawać oznaki zużycia i tyle. 1
Ari93 Opublikowano 10 Października 2016 Opublikowano 10 Października 2016 Chyba nikt nie wspomniał a to chyba jedna z najistotniejszych rzeczy... nie przegrzewać ;P W panelu sterowania można ustawić żeby wyrzucał ostrzeżenie jeśli bateria przekroczy określoną temperaturę. Czyli w skrócie; nie zostawiaj telefonu na słońcu tym bardziej z włączoną nawigacją googla, max jasnością i podpiętą jakąś mocną ładowarką przy rozładowanej baterii
Kolar Opublikowano 11 Października 2016 Autor Opublikowano 11 Października 2016 Okej czyli mogę go spokojnie podłączyć na 10 minut i potem go odłączyć?
wtbn Opublikowano 12 Października 2016 Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Dnia 11.10.2016 o 01:34, Ari93 napisał: Chyba nikt nie wspomniał a to chyba jedna z najistotniejszych rzeczy... nie przegrzewać ;P W panelu sterowania można ustawić żeby wyrzucał ostrzeżenie jeśli bateria przekroczy określoną temperaturę. Czyli w skrócie; nie zostawiaj telefonu na słońcu tym bardziej z włączoną nawigacją googla, max jasnością i podpiętą jakąś mocną ładowarką przy rozładowanej baterii Co do zostawiania ogólnie to fakt, no ale to jest chyba w miarę oczywiste. Co do ładowania na słońcu, to nie musi się tym przejmować, bo układ od quickcharge sobie sprawdza temperature i jak jest za ciepło to ogranicza prąd. Edytowane 12 Października 2016 przez wtbn
Bobson Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 A czy granie ma telefonie z podpięta ładowarka ma jakiś wpływ na baterie? Ładowanie oryginalna ładowarka.
Kaiketsu Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 współczesne kontrolery baterii są na tyle dobre, że nic nie musisz robić - poza zaakceptowaniem faktu, że każda taka bateria po określonej ilości cykli ładowań straci pojemność. Możesz śmiało przyjąc coś z zakesu 10-20% rocznie. Z niewymiennymi jest taki ból, że jeśli nie ma zamiennika (a w przypadku starych telefonów najczęściej nie ma), to wyrzucasz cały telefon do śmieci i musisz kupić nowy. Stąd do dziś boli mnie d**a, że zrezygnowano z wymiennych baterii, by ścigać się w "dizajnerstwie" z Apple.
Acid Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 Przecież każdą baterię można wymienić bez problemu. W każdym telefonie. W Mi5 też. Sam wymieniam często baterie do Mi3 no ten telefon ma już 2 lata na karku i powoli baterie zaczynają siadać. To wymienia się na nowe i telefon żyje dalej. Z Mi5 Pro
Kaiketsu Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) Tylko skąd je wziąć patrzyłem za niektórymi 3-letnimi telefonami na ebay i nie było żadnych baterii zastępczych... Edytowane 15 Października 2016 przez Kaiketsu
Rekomendowane odpowiedzi