misza.kozak Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 19 minut temu, christiangeorg50 napisał: Redmi pro jak narazie spoko,mam tego z helio x25 ale jest problem jest prawdopodobnie virus na nakladce LABEL to ten notatnik! Ktos tez go zauwarzyl?przez dr.web nie da się go usunąć!! Help! Gesendet von meinem Redmi Pro mit Tapatalk Gesendet von meinem Redmi Pro mit Tapatalk Cześć! Sprawdź w informacje o telefonie, jaką masz wersję systemu. Jeżeli masz tzw. Syfmiui, czyli system zmodyfikowany przez sprzedawcę, np banggood jak w moim przypadku, masz tez kilka wirusów. Mi ESET wykrył 4 sztuki na 'czystym' systemie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
christiangeorg50 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Cześć! Sprawdź w informacje o telefonie, jaką masz wersję systemu. Jeżeli masz tzw. Syfmiui, czyli system zmodyfikowany przez sprzedawcę, np banggood jak w moim przypadku, masz tez kilka wirusów. Mi ESET wykrył 4 sztuki na 'czystym' systemie. CześćMój to MIUI GLOBAL więc tu wszystko jak narazie spoko...Gesendet von meinem Redmi Pro mit Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
@[email protected] Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 7 minut temu, christiangeorg50 napisał: Cześć Mój to MIUI GLOBAL więc tu wszystko jak narazie spoko... Gesendet von meinem Redmi Pro mit Tapatalk Właśnie nie, pod ten model nie ma Globala, to co masz to właśnie ta radosna twórczość Chińczyków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misza.kozak Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Zgadza się - możesz sobie zostawić ten system, jak Ci odpowiada. W przeciwnym wypadku czeka Cię instalacja np. oryginalnego Chinskiego MIUI (China dev, lub china stable). Oba czyste, dużo szybsze niż to, co masz teraz. No i bez wirusów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smokeon Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Bez wirusów ale: brak sklepu Play. Sporo krzaczkowatych aplikacji mimo j.angielskiego. Brak sklepu play-trzeba instalowac z apk z neta. Usunie Ci się imei fona po instalacji China stable/ dev i pojawi błąd wifi error10 coś tam (da się to naprawić oczywiście). Sam mam China developer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Tylko czemu nie wrzucić xiaomi.eu? Na tym pseudo globalu raczej odblokuje bootloaderWysłane z Lenovo P2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychubil Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 1 godzinę temu, misza.kozak napisał: Cześć też jestem tu nowy, mam Redmi Pro od tygodnia bodajże, i jestem na świeżo z tym. Rozmiar czcionki zmieniasz w ustawieniach -> wyświetlacz/ekran (mam po angielsku, u mnie jest DISPLAY) -> Wielkość tekstu (u mnie text size - masz S, M, L, XL, XXL itd). Klawiatura od Xiaomi wg mnie jest okropna. Używam klawiatury google - Gboard. Do zainstalowania w google play. Gorąco polecam, naprawdę dobra jest (przede wszystkim jak w ustawieniach włączysz sobie 'pokaz podział klawiszy'). Mnie chodzi tylko o podświetlanie czcionki, czego widzę nie da się zmienić. Tak samo jest z podswietlaniem wysłanych i otrzymanych wiadomości - słabo to widoczne. Pisanie to droga przez mękę - jak wyłączyć tą autokorektę? Czy mogę się spodziewać ulepszenia tych opcji, po wymianie softu z syfMIUI na polski? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bart1 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 (edited) 20 minut temu, Rychubil napisał: Mnie chodzi tylko o podświetlanie czcionki, czego widzę nie da się zmienić. Tak samo jest z podswietlaniem wysłanych i otrzymanych wiadomości - słabo to widoczne. Pisanie to droga przez mękę - jak wyłączyć tą autokorektę? Czy mogę się spodziewać ulepszenia tych opcji, po wymianie softu z syfMIUI na polski? ustawienia dodatkowe->języki i metody-> gboard(jesli go używasz) -> motyw (tu zmienisz kolor itd) , a powyżej masz sprawdzanie pisowni czyli autokorektę i jest włącz/wyłącz Edited February 17, 2017 by Bart1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmarchewka Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 38 minut temu, Bart1 napisał: ustawienia dodatkowe->języki i metody-> gboard(jesli go używasz) -> motyw (tu zmienisz kolor itd) , a powyżej masz sprawdzanie pisowni czyli autokorektę i jest włącz/wyłącz Ale kolega @Rychubil nie wie jaką ma klawiaturę, a na syfie raczej nie ma tej, którą my mamy, więc zanim zainstaluje, cywilizowany soft, to niech sobie pobierze ze sklepu play klawiaturę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychubil Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 2 minuty temu, wojtekmarchewka napisał: Ale kolega @Rychubil nie wie jaką ma klawiaturę, a na syfie raczej nie ma tej, którą my mamy, więc zanim zainstaluje, cywilizowany soft, to niech sobie pobierze ze sklepu play klawiaturę Jaką klawiaturę na ten czas polecacie ściągnąć i zainstalować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
santos Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 9 minut temu, Rychubil napisał: Jaką klawiaturę na ten czas polecacie ściągnąć i zainstalować? Ja polecam xperia która jest w paczce z dodatkami w wątku "aktualizacje". Jeśli nie chcesz instalować całego pakietu via TWRP to z paczki można wyciągnąć sama klawiaturę i wrzucić ją z apk. Stosunkowo lekka, pisanie "swype" czyli przeciągnięciami (chociaż ja z tego bajeru nie korzystam) i miła dla oka- stonowana szata graficzna pozbawiona zbędnych wodotrysków i fajerwerków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmarchewka Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 9 minut temu, Rychubil napisał: Jaką klawiaturę na ten czas polecacie ściągnąć i zainstalować? Google Keyboard, SwiftKey Keyboard, Swype Keyboard Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychubil Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Dzięki Panowie. Spróbuję te 3 po kolei. P.S. ile mn.w. czeka się na odpowiedź od chińczyków na kod do odblokowania bootloadera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmarchewka Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 (edited) 9 minut temu, Rychubil napisał: Dzięki Panowie. Spróbuję te 3 po kolei. P.S. ile mn.w. czeka się na odpowiedź od chińczyków na kod do odblokowania bootloadera? Różnie, ja dostałem w 3 dni, teraz nawet ponad tydzień, to nie żaden kod, przychodzi tylko sms, że masz zgodę na odblokowanie, dalej jest wszystko w twoich rękach Edited February 17, 2017 by wojtekmarchewka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychubil Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 (edited) Jeszcze jedno - co to za złącze USB? Da się przez jakąś przejściówkę i złodziejkę podłączyć zewnętrzną klawiaturę i mysz? Jak ewentualnie z wyjściem na monitor zewnętrzny? Edited February 17, 2017 by Rychubil Link to comment Share on other sites More sharing options...
czechy17 Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Złącze to USB typ CWysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychubil Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 (edited) Dzięki Zainstalowałem klawiaturę Google, no i na klawiaturze jest o wiele lepiej ale poradzcie co zrobić z tą nieszczęsną apką sms, na której nic nie widać jak się pisze? Czy też można ściągnąć coś bardziej czytelnego od tej fabrycznej? Edited February 17, 2017 by Rychubil Link to comment Share on other sites More sharing options...
@[email protected] Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 (edited) Może po prostu zmień motyw. Nie wiem co siedzi w tym syfmiui ale w xiaomi.eu z motywem High Life jest bardzo czytelna. Zobacz screena. Motyw dla samej aplikacji SMS zmienia się tak (opis dla xiaomi.eu): Ustawienia > Motywy > (na samej górze) Pobierz więcej za darmo > (na górze po lewej) Ikona "chłopka" > (na dole) Własne > i tu już wybierasz motywy dla poszczególnych rzeczy. Oczywiście najpierw musisz jakieś sobie poinstalować chyba że dobierzesz coś z wbudowanych. A co do gniazda USB-C w telefonie, ja kupiłem taki adapter OTG: https://www.aliexpress.com/item/Binmer-USB-3-1-Type-C-USB-C-OTG-Cable-USB3-1-Male-to-USB2-0/32736545194.html Działa ok, na razie się nie rozpadł. Jak masz adapter OTG z microUSB to możesz kupić same przejściówki: https://www.aliexpress.com/item/Micro-USB-to-Type-c-Adapter-Converter-Male-to-Female-Cable-Fast-Data-SyncFor-Xiaomi-4c/32654709498.html Edited February 18, 2017 by @[email protected] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychubil Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 (edited) Mam dokładnie ten sam motyw "high life" i ten brązowy kolor, który jest zbyt mało kontrastowy ale najgorsze jest okienko pisania wiadomości - białe litery na białym tle. Przejściówkę na USB już zamówiłem. Edited February 18, 2017 by Rychubil Link to comment Share on other sites More sharing options...
paralemptor Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 @Rychubil, odnoszę wrażenie, że problemy z czcionkami są spowodowane tym, że to syfmui. Po zmianie softu będzie OK. Czy mi się tylko wydaje, czy po usunięciu fejsbukowego Messengera system działa znacznie szybciej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 4 minuty temu, paralemptor napisał: @Rychubil, odnoszę wrażenie, że problemy z czcionkami są spowodowane tym, że to syfmui. Po zmianie softu będzie OK. Czy mi się tylko wydaje, czy po usunięciu fejsbukowego Messengera system działa znacznie szybciej? Apki od FB to jedno z największych śmieci jakie można zafundować swojemu telefonikowi, więc to raczej nie przypadek Link to comment Share on other sites More sharing options...
@[email protected] Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 16 minut temu, Rychubil napisał: Mam dokładnie ten sam motyw "high life" i ten brązowy kolor, który jest zbyt mało kontrastowy ale najgorsze jest okienko pisania wiadomości - białe litery na białym tle. Przejściówkę na USB już zamówiłem. Ja mam brązowe litery, wydaje mi się że minimalnie ciemniejsze niż ten napis "Wpisz tekst". Jak pisałem, spróbuj na razie przeglądnąć jakieś motywy i zmienić dla aplikacji sms. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychubil Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 (edited) Też mam nadzieje, że po wymianie softu będzie lepiej a póki co zainstalowałem poleconą Textre i jest ok. Między czasie chciałem podłączyć go do PCta i skopiować film, no ale oczywiście niemożliwe. Edited February 18, 2017 by Rychubil Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voltron Posted February 18, 2017 Share Posted February 18, 2017 bo podlaczasz w trybie ładowania. Po podlaczeniu wbierz w telefonie tryb przesylania plikow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychubil Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 1 godzinę temu, Voltron napisał: bo podlaczasz w trybie ładowania. Po podlaczeniu wbierz w telefonie tryb przesylania plikow. Gdzie to się przestawia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmarchewka Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 8 godzin temu, Rychubil napisał: Gdzie to się przestawia? Rozwijasz palcem górną belkę z powiadomieniami i ustawieniami i gdy podłączysz tel do PC pojawi Ci się info o tym te jest w trybie ładowania, klikasz to i powinny Ci się rozwinąć opcje wybierz środkową "przesył plików" Niestety miałem kilka modeli Xiaomi z gównianym softem, gdzie niestety tej opcji w ogóle nie było, i nie ma sposobu wtedy na połączenie tel z komputerem, nie wykluczone że i u ciebie taki problem występuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
chaos666 Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Spotkałem się już kilka razy, na różnych dziwnych kablach/kompach czy przejściówkach, że tryb przesyłania nie występuje. Po podłączeniu tylko ładuje i nie ma żadnego wyboru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giedol Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Po ostatniej aktualizacji pojawił się u mnie problem z ubijaniem procesów w tle.Tzn. Chodzi mi konkretnie o dwie aplikacje. Kiedy jadę rowerem włączam sobie Navime oraz muzykę w SE Music Player. Po ok 15 minutach muzyka i Navime się wyłącza. Do tej pory nie było z tym problemów. Obie aplikacje dodane są do wyjątków w oszczędzaniu energii. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić?Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmarchewka Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 5 minut temu, giedol napisał: Po ostatniej aktualizacji pojawił się u mnie problem z ubijaniem procesów w tle. Tzn. Chodzi mi konkretnie o dwie aplikacje. Kiedy jadę rowerem włączam sobie Navime oraz muzykę w SE Music Player. Po ok 15 minutach muzyka i Navime się wyłącza. Do tej pory nie było z tym problemów. Obie aplikacje dodane są do wyjątków w oszczędzaniu energii. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić? Próbowałeś zablokować kłódką? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Nezumi pisał że na mi5 też mu ubija po ostatniej aktualizacji, kłódka nic nie daje. Pamiętam że w opcjach programistycznych była opcja od zarządzania RAMRedmi PRO by TT Link to comment Share on other sites More sharing options...
giedol Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Niestety, kłódka nic nie daje. Procesy po kilkunastu minutach automatycznie się zamykają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cameroon Posted February 20, 2017 Share Posted February 20, 2017 mój Redmi Pro nie chce się łączyć z komputerem (Win10 64bit); instalowałem już dużo sterowników itd itp i ciągle problemy - tzn nie widać go jako 'dysk' (oczywiście przełączam na opcję plików); mam też zainstalowany MiPCsuite i tam też nie wykrywa. Natomiast telefony takie jak: Redmi Note LTE i Redmi 3 Prime od przysłowiowego 'strzału' pokazuje zarówno w eksploratorze plików jak i w MiPCsuite. Dlaczego RP nie chce działać ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 20, 2017 Share Posted February 20, 2017 A może masz ustawione "tylko ładowanie" ?Redmi PRO by TT Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmarchewka Posted February 20, 2017 Share Posted February 20, 2017 (edited) @cameroon MiPc nie działa z telefonami na Mediateku, wejdź w panel sterowania i usuń wszystkie urządzenia zawiązane z Redmi Pro, i także te z wykrzyknikami i podłącz telefon na nowo i spróbuj tych sterowników https://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=19153 Edited February 20, 2017 by wojtekmarchewka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rychubil Posted February 20, 2017 Share Posted February 20, 2017 (edited) Cześć Dostałem wczoraj potwierdzenie smsem na odblokowanie bootloadera i chyba mi się udało to zrobić, bo widzę, że mam status programisty. Teraz pobieram soft ale nie wiem który do Redmi Pro? Pomożecie? https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=154253 Ściągam pierwszy z listy ale teraz myślę, czy nie czasem ten: https://www.androidfilehost.com/?fid=529152257862703842 Edited February 20, 2017 by Rychubil Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts