krzyci81 Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 Hej, mam wersję 2/16 i bardzo szybko zapełnia mi się pamięć RAM kiedy zabieram się do czyszczenia, nigdy nie mam więcej niż 1GB, zazwyczaj pokazuje mi się komunikat "pamięć została już zwolniona" i liczba 485 MB. Czy można coś zrobić, aby tego RAMu było więcej?
ahr Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 W zasadzie to są dwa sposoby: 1. zmienić telefon na taki z większą ilością pamięci 2. nie używać aplikacji. 1
Konradol Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 3.Nie przejmować się tym, bo od tego jest pamięć RAM, żeby była "zapełniona". 4.Odinstaluj Facebooka i Mesendżera. ;D 1
krzyci81 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Opublikowano 24 Lipca 2016 Heh, jak zwykle mogę też liczyć na odrobinę dobrego humoru w odpowiedzi niektórych forumowiczów, dziękuję! Wracając do tematu, pytam całkiem poważnie o sposoby zwolnienia tejże pamięci. Nie mam fb ani ms, wyrzuciłem snapa i inne nieużywane aplikacje. Na niewiele to się zdało. Pomożecie?
Zexon72 Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Android to nie Windows, że wolnej pamięci musisz mieć nie wiadomo ile... Edytowane 24 Lipca 2016 przez Zexon72
krzyci81 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Opublikowano 24 Lipca 2016 13 minut temu, jack78 napisał: Jaka wersja MIUI? 7.3.7.0. wersja stabilna 12 minut temu, Zexon72 napisał: Android to nie Windows, że wolnej pamięci musisz mieć nie wiadomo ile... Ale im więcej, tym szybciej
primek Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 2 minuty temu, krzyci81 napisał: Ale im więcej, tym szybciej Tym szybciej system działa im więcej jego elementów jest wczytanych w szybką pamięć ram, tak więc im więcej wolnej pamięci tym wolniejsze działanie systemu
krzyci81 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Opublikowano 24 Lipca 2016 54 minuty temu, Zexon72 napisał: Android to nie Windows, że wolnej pamięci musisz mieć nie w6iadomo ile... Ale im więcej, tym szybciej 33 minuty temu, primek napisał: Tym szybciej system działa im więcej jego elementów jest wczytanych w szybką pamięć ram, tak więc im więcej wolnej pamięci tym wolniejsze działanie systemu Hm... w takim razie jeśli po restarcie ram się zwiększył odrobinę i jakby szybciej wszystko chodzi, to znaczy że coś jest nie tak? Czy może tylko mi się wydaje?
primek Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 12 minut temu, krzyci81 napisał: Hm... w takim razie jeśli po restarcie ram się zwiększył odrobinę i jakby szybciej wszystko chodzi, to znaczy że coś jest nie tak? Czy może tylko mi się wydaje? Nie wydaje ci się, po prostu wraz z czasem działania systemu i uruchamianiem zewnętrznych aplikacji, miejsca na składniki systemu w ramie jest coraz mniej przez co system w razie potrzeby musi je doczytywać z wolniejszej pamięci flash co owocuje spadkami płynności.
krzyci81 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Opublikowano 24 Lipca 2016 Okey, tylko akurat troszeczkę szybciej jakby chodził, bo ram wzrósł. Nieznacznie, ale jednak. Niemniej nadal jest poniżej 1GB - czy da się coś zrobić, aby było więcej?
Acid Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 A co chciałbyś dać w to miejsce które zwolnisz w pamięci? No bo chyba coś chcesz dać do Ramu skoro szukasz wolnego miejsca? Jakiś skrypt masz? Z Mi5 Pro
krzyci81 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Opublikowano 24 Lipca 2016 1 godzinę temu, Acid napisał: A co chciałbyś dać w to miejsce które zwolnisz w pamięci? No bo chyba coś chcesz dać do Ramu skoro szukasz wolnego miejsca? Jakiś skrypt masz? Z Mi5 Pro Szukam wolnego miejsca by nie zacinał się i działał szybciej po prostu.
jack78 Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 480MB wolnej pamięci w zupełności wystarczy. Zacznij się przejmować jak spadnie poniżej 200 MB Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka 1
Acid Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 Szukam wolnego miejsca by nie zacinał się i działał szybciej po prostu. Czyli jeśli w blokach pamięci RAM jest "próżnia" to telefon chodzi szybciej? To jak telefon to robi? Fajnie byś to wytłumaczył językiem informatyki bo skądś tą wiedzę przecież masz. Z Mi5 Pro
musek Opublikowano 25 Lipca 2016 Opublikowano 25 Lipca 2016 9 godzin temu, krzyci81 napisał: Szukam wolnego miejsca by nie zacinał się i działał szybciej po prostu. Tylko że to błędne koło. Wolny RAM = nieużywany RAM. Im więcej danych znajdzie się w tej najszybszej pamięci w Twoim telefonie, tym szybciej będzie pracował. Tak, jak napisał Jack78 - jak będziesz miał mniej niż 200MB to wtedy zacznij myśleć o ewentualnej optymalizacji. Tak samo błędnym kołem jest ubijanie cały czas otwartych aplikacji. Wpływa to źle zarówno na wydajność (system musi na nowo doczytywać z wolniejszej pamięci masowej), jak i na żywotność baterii (uruchomienie od zera zamiast odświeżenie stanu z RAMu). Odnośnie tego, że po restarcie "tak jakby działa szybciej" - wiesz co to efekt placebo? Używaj i ciesz się telefonem, nie patrz cały czas w cyferki! Pzdr!
krzyci81 Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Opublikowano 25 Lipca 2016 19 godzin temu, Acid napisał: Czyli jeśli w blokach pamięci RAM jest "próżnia" to telefon chodzi szybciej? To jak telefon to robi? Fajnie byś to wytłumaczył językiem informatyki bo skądś tą wiedzę przecież masz. Z Mi5 Pro Nie mam pojęcia o co chodzi, ja jestem zwykłym użytkownikiem 9 godzin temu, musek napisał: Tylko że to błędne koło. Wolny RAM = nieużywany RAM. Im więcej danych znajdzie się w tej najszybszej pamięci w Twoim telefonie, tym szybciej będzie pracował. Tak, jak napisał Jack78 - jak będziesz miał mniej niż 200MB to wtedy zacznij myśleć o ewentualnej optymalizacji. Tak samo błędnym kołem jest ubijanie cały czas otwartych aplikacji. Wpływa to źle zarówno na wydajność (system musi na nowo doczytywać z wolniejszej pamięci masowej), jak i na żywotność baterii (uruchomienie od zera zamiast odświeżenie stanu z RAMu). Odnośnie tego, że po restarcie "tak jakby działa szybciej" - wiesz co to efekt placebo? Używaj i ciesz się telefonem, nie patrz cały czas w cyferki! Pzdr! O efekcie czytałem dawno, sprawdza się ale i restart też spowodował zwiększenie ramu Co to ubijanie cały czas otwartych aplikacji? A telefonem się cieszę, boski jest! 19 godzin temu, Acid napisał: Czyli jeśli w blokach pamięci RAM jest "próżnia" to telefon chodzi szybciej? To jak telefon to robi? Fajnie byś to wytłumaczył językiem informatyki bo skądś tą wiedzę przecież masz. Z Mi5 Pro Nie mam, laik jestem 19 godzin temu, jack78 napisał: 480MB wolnej pamięci w zupełności wystarczy. Zacznij się przejmować jak spadnie poniżej 200 MB Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Spoko, na razie mam prawie 1GB...
musek Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) 13 godzin temu, krzyci81 napisał: ale i restart też spowodował zwiększenie ramu Oczywiście, ponieważ dane aplikacji nie są jeszcze załadowane. Dopiero jak będziesz chciał z nich pierwszy raz skorzystać, to trafią do pamięci RAM. Natomiast błędne jest założenie, że więcej wolnej pamięci RAM = szybsze działanie telefonu (w rozsądnych granicach oczywiście - do około 200MB). Tylko że to nie jest metoda, bo tracisz czas na restart, telefon musi załadować aplikację z pamięci masowej, itp, itd. 13 godzin temu, krzyci81 napisał: Co to ubijanie cały czas otwartych aplikacji? Wciśnięcie krzyżyka na liście otwartych aplikacji, jak na dolnej części poniższego obrazka: Edytowane 26 Lipca 2016 przez musek
krzyci81 Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Opublikowano 26 Lipca 2016 Dnia 24.07.2016 o 23:32, jack78 napisał: 480MB wolnej pamięci w zupełności wystarczy. Zacznij się przejmować jak spadnie poniżej 200 MB Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Spoko, na razie mam prawie 1GB... Okey, dzięki za info. Temat do zamknięcia. 7 godzin temu, musek napisał: Oczywiście, ponieważ dane aplikacji nie są jeszcze załadowane. Dopiero jak będziesz chciał z nich pierwszy raz skorzystać, to trafią do pamięci RAM. Natomiast błędne jest założenie, że więcej wolnej pamięci RAM = szybsze działanie telefonu (w rozsądnych granicach oczywiście - do około 200MB). Tylko że to nie jest metoda, bo tracisz czas na restart, telefon musi załadować aplikację z pamięci masowej, itp, itd. Wciśnięcie krzyżyka na liście otwartych aplikacji, jak na dolnej części poniższego obrazka: Okey dzięki za info, już wszystko kumam. Temat do zamknięcia.
marcin19883 Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowano 26 Lipca 2016 Ram to pamięć chwilowa, sam się zwolni jak się zapełni.
Acid Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowano 26 Lipca 2016 Można też wyłączyć telefon by zwolnić pamięć RAM. Ot taki uniwersalny sposób. Z Mi5 Pro 2
kulig007 Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowano 26 Lipca 2016 @Acid, Ty jak zawsze potrafisz znaleźć złoty środek, we większości "problemów", których niektórzy na siłę szukają PS. Koniec OT. Wysłane z mojego MI 4W
Rekomendowane odpowiedzi