Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podsumowanie:

1) Nie spotkałem się z żadnym potwierdzeniem, iż w Mi4c działa pamięć flash przez połączenie Kabel OTG mirco-usb + adapter mircro-usb <--> usb typ c
Pomimo, iż przy takim zestawieniu telefon jest ładowany oraz mamy możliwość kontaktu z pc. Wniosek jest jeden. Adapter powoduje brak wykrycia urządzenia typu pamięć flash przez telefon. Zapewne jest to spowodowane nie dostarczeniem prądu do pamięci flash.

2) Połączenie pamięci flash bezpośrednio przez Kabel OTG usb typ-c. Powoduje iż telefon "widzi" urządzenie. Tu mamy takie przypadki:
a ) Pamięć ma system plików FAT32 - Tu telefon montuje pamięć i mamy dostęp do zasobów.
b ) Pamięć ma system plików NTFS - Tu telefon nie montuje pamięci. Zapewne dlatego, gdyż nie ma zaimplementowanego modułu kernela do obsługi tego typu partycji. Jest to tylko kwestia oprogramowania, więc pozostaje mieć nadzieję iż producent doda takowy moduł do jądra.
c) Pamięć ma system plików ext3 lub ext4 - Tu nikt nie sprawdził, ale myślę że nie powinno być problemów z zamontowanie tego typu partycji. 

Wydaje mi się, że temat został wyczerpany i nie ma sensu dalej debatować :-)

Edytowane przez advcron
  • Like 1
  • ZduneX25 zablokował(a) ten temat
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niestety tylko moderatorowi wydawalo sie ze temat jest wyczerpany i zamknął temat.

Nie mam praw do jego otwarcia a uwazam jako autor poprzedniego ze temat jest wazny.

Moderator stwierdzic ze nie ma przejściówek ktore daja poprawne OTG w MI4C.

Wina jest po stronie iBuyGou ktory dostarcza badziew nie przejściówki. Musicie kupic inne porzadne.
A ja wlasnie 2 porzadne zamowilem z Chin i pieknie dzialaja dajc mozliwosc podlaczenia dowlnych Pendrive.

Kupione na JD http://en.jd.com/product/784692.html

Bede chcial jedna sprzedac wiec jesli ktos chetny to prosze na prv.

//Z25: było pisać do mnie :P

• ZduneX25 odblokował(a) ten temat
Opublikowano (edytowane)

Wlasnie sprawdzam to dla @advcron

Na ta chwile zdaje sie z tylko z fat

Czyli programisci z Xiaomi jak amatorzy zapomnieli znowu o tym co od dawna w standardzie Androida jest :(

Probuje z Paragon https://play.google.com/store/apps/details?id=com.paragon.mounter ktory zawsze pomagal ale wiadomo modyfikowany przez Xiaomi Andek nie jest zwykly ;). Update chyba niestety nic z tego

update2: cos tu jest. http://en.miui.com/thread-67397-1-1.html  . Na ta chwile nie mam czasu na sprawdzanie ale moze sie Wam uda

Edytowane przez wyzwolenia
Opublikowano (edytowane)

OK mam dla Was rozwiaznie. Komu dziala moze dac mi PLUSIK

1. Kupujecie porzadny adapter - np. jaki podalem powyzej. Ten od IBuyGou to szmelc i nadaje sie tylo do ladowania lub by go wlozyc do szuflady

2. Instalujecie Total Commander oraz USB plugin for Total Commander

Nalezy wlaczyc Write write mode by móc zapisywac

Tadam dziala :)

Jesli moge prosic to zmiencie tytul na adekwatny - bo juz dziala

Edytowane przez wyzwolenia
Opublikowano

Okej a teraz UWAGA, bardzo ważne pytanie. Czy pendrive jest widoczny także w Recovery? Powinno się dać w Mount -> i tutaj nie wiem może Select Storage i wybierasz USB OTG. Mógłby ktoś to sprawdzić? Pytanie do tych którym udało się sprawić aby był on widoczny w systemie. I jeśli Recovery też by widziało to w jakim systemie plików? Zależy mi na tym bo wtedy kopie zapasowe i obrazy systemów bym sobie trzymał na pendrive bo na razie zajmują mi one 10 GB w pamięci telefonu i mało już mam przez to miejsca :/

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, wyzwolenia napisał:

OK mam dla Was rozwiaznie. Komu dziala moze dac mi PLUSIK

1. Kupujecie porzadny adapter - np. jaki podalem powyzej. Ten od IBuyGou to szmelc i nadaje sie tylo do ladowania lub by go wlozyc do szuflady

2. Instalujecie Total Commander oraz USB plugin for Total Commander

Nalezy wlaczyc Write write mode by móc zapisywac

Tadam dziala :)

Jesli moge prosic to zmiencie tytul na adekwatny - bo juz dziala

Ładować przez te przejściówkę pewnie nie można. Testowałeś może? Tylko czy to bezpieczne.

Opublikowano

@Matixx postaram sie to sprawdzic ale to " I jeśli Recovery też by widziało to w jakim systemie plików? " jest oczywiste ze tylko FAT32. Podziekuj programista Xiamomi ktorzy zalosne ale nie implementuja NTFS ktroego czysty andek wspiera od ktorejs wersji

@preston2009 hmmm o ktorej przejsiowce mowisz? Ta od Ibutgou laduje a tamta to ja nie wiem jak podalaczyc do ladownia. BTW co mialby byc niebezpieczne? Podaje napiecie i tyle. Jesli jakos tam sobie podlaczysz to na pewno bedzie bezpieczne.

Opublikowano
55 minut temu, wyzwolenia napisał:

@Matixx postaram sie to sprawdzic ale to " I jeśli Recovery też by widziało to w jakim systemie plików? " jest oczywiste ze tylko FAT32. Podziekuj programista Xiamomi ktorzy zalosne ale nie implementuja NTFS ktroego czysty andek wspiera od ktorejs wersji

Chwila, NTFS nie wspiera sam telefon czy system MIUI? Jeśli mówisz że wspiera go czysty andek a Xiaomi nie to wychodzi na to że jest to wina systemu, więc Recovery nie powinno mieć tu nic do gadania. A co z instalacją CyanogenMod 13? Sprawdzał ktoś czy tam bez problemu czyta NTFS?

Opublikowano

Chodzi mi właśnie o to, że działając jako przejściówka otg to telefon daje zasilanie i dlatego podłączenie zasilania z drugiej strony mogłoby być niebezpieczne. Sam tego sprawdzać nie będę. 

Opublikowano

Android AOSP nie ma wsparcia NTFS w kernelu linuxa. Nexusy też tego nie potrafią. To, że CM sobie spatchował kernel nie znaczy, że Xiaomi zrobi to samo. Kiedyś coś próbowali robić z dodaniem NTFS ale chyba się wycofali.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Link - adapter USB C -> USB 3.0.

Kupiłem za 20 groszy. Z tego co pamiętam w opisie było o przeznaczeniu do macbooków czy coś w ten deseń.

Działa bardzo dobrze z moim letv x600. I w ramach ciekawostek, montuje pendriva 32GB w NTFS bez wspomagaczy typu paragon.

Opublikowano

U mnie otg dziala na wszystkim poza dyskiem 1tb usb3. Ale to widac ewidentnie ze telefon daje mu za malo mocy bo nawet nie jest w stanie rozpedzic talerza. Jest jakis sposob na zwiekszenie napiecia w usb ?

Opublikowano

Tak jak pisałem wyżej u mnie dysk 1TB 2,5" działa bez problemu, dokładnie jest to wd my passport (usb 3.0) i przejściówka jak w linku wyżej podałem. Lampka świeci się zaraz po podłączeniu dysku. :)

Wysłane z mojego Mi-4c

Opublikowano

Sam nie wiem, to dysk SSHD ale to chyba nie powinno byc roznicy... Testowalem ten dysk na 2 roznych adapterach i na oby slychac ze dysk ma za malo mocy. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sory za odświeżanie starego tematu. 

Mam problem z otg, mam adapter PQI z C na 3.0,  telefon i tak nie montuje żadnych dysków,  czy penów. Widać że urządzenie,  które podłączam reaguje,  bo np miga dioda. Próbowałem z Total Commanderem i nadal nic. Wszystko sprawdzam FAT32. Myślicie że problemem może być że mam aktualny china dev rom?  Z tego co czytałem bez roota też powinno działać. 

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...