Kacper Skrzypek Opublikowano 7 Czerwca 2025 Opublikowano 7 Czerwca 2025 Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji HyperOS w wersji OS2.0.10.0.VLCCNXM dla telefonu Xiaomi 12 (nazwa kodowa cupid). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS2.0/xiaomi.eu_CUPID_OS2.0.10.0.VLCCNXM_15.zip/download ROM można zainstalować zarówno przez TWRP, jak i fastboot: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.
marucho Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 Zainstalowałem dzisiaj na świeżo Hyperos z tego wątku i po instalacji fixa Google pay przy dodawaniu karty w Google Wallet jest komunikat że urządzenie nie spełnia standardów zabezpieczeń. Przed instalacją tej wersji Hyperos, korzystałem z Hyperos 1 i nie było problemów z fixem gpay.
Master Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 a właśnie sprawdziłem i siebie i też wywaliło portfel Googla ... fix najnowszy z 24 czerwca - ostatnio był update apki portfela może tu wyskoczył problem 🙃 jak nie wyjdzie nowy to na razie trzeba odpuścić sobie płatności googlem ... dobrze że są alternatywy i działają bez problemu ...
marucho Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 (edytowane) 36 minutes ago, Master said: a właśnie sprawdziłem i siebie i też wywaliło portfel Googla ... fix najnowszy z 24 czerwca - ostatnio był update apki portfela może tu wyskoczył problem 🙃 jak nie wyjdzie nowy to na razie trzeba odpuścić sobie płatności googlem ... dobrze że są alternatywy i działają bez problemu ... Tak, też fixa z 24 czerwca zainstalowałem. Dobrze wiedzieć że problem nie tylko u mnie - pomyślałem najpierw że może przywrócenie pełnego backupu z Hyperos 1 coś popsuło. W aplikacji mBank nie mogę włączyć płatności zbliżeniowych BLIK (używałem to jako alternatywę jak Gpay nie działało), ale może to przypadek że nie działa - komunikat przy aktywacji mam "Usługa tymczasowo niedostępna, prosimy spróbować później". EDIT: Zainstalowałem ponownie na świeżo system z tego wątku bez przywracania backupu i wgrałem fixa gpay z 24 czerwca - dalej ten sam błąd. Edytowane 26 Czerwca 2025 przez marucho
Master Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 18 minut temu, marucho napisał(a): Tak, też fixa z 24 czerwca zainstalowałem. Dobrze wiedzieć że problem nie tylko u mnie - pomyślałem najpierw że może przywrócenie pełnego backupu z Hyperos 1 coś popsuło. W aplikacji mBank nie mogę włączyć płatności zbliżeniowych BLIK (używałem to jako alternatywę jak Gpay nie działało), ale może to przypadek że nie działa - komunikat przy aktywacji mam "Usługa tymczasowo niedostępna, prosimy spróbować później". no ja u siebie korzystam z IKO - blik jest ok - dzisiaj płaciłem zbliżeniowa w Lidlu ... w sumie cały czas mam tak ustawione a na Googla przełączam się awaryjnie ... zobaczymy jak się sytuacja rozwinie ... 🙃 ogólnie to z blikiem nigdy nie było problemów - ciekawe czy wyjdzie nowy fix ... ostatnio coś często wychodzą ... ale to znaczy tylko że Google znowu zaczęło w tym grzebać ... sklep Play już certyfikat wywaliło może teraz pora na portfel ... a z tymi płatnościami się pożegnamy na odblokowanych fonach ... chyba że zostanie zabawa w roota magiska i moduły ... 🙃
Kacper Skrzypek Opublikowano 26 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2025 A jakbyście sprawdzili fixa z 14 czerwca? (nie sprawdzałem jeszcze 24 czerwca, dopiero co zainstalowałem, więc jak będę mieć okazję to sprawdzę, póki co portfel jeszcze nie wywala).
Master Opublikowano 26 Czerwca 2025 Opublikowano 26 Czerwca 2025 (edytowane) 11 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): A jakbyście sprawdzili fixa z 14 czerwca? (nie sprawdzałem jeszcze 24 czerwca, dopiero co zainstalowałem, więc jak będę mieć okazję to sprawdzę, póki co portfel jeszcze nie wywala). spoko ... zaraz wrzucę ... zobaczymy co będzie 🙃 możliwe że to po ostatnim updacie to wywaliło ... ale ręki za to nie dam na pieniek ... wywaliłem w ogóle ta najnowsza i wrzuciłem ten wcześniejszy ... zrobiłem restart fona ... no ale trzeba dać mu trochę czasu na przegryzienie się ... wrzucę za jakiś czas info w update ... w sumie można jeszcze sprawdzić ten moduł z systemu - tam jest z początku czerwca jak widziałem - wcześniejszy niż ten z połowy ... chyba też nie działa ten z 14 czerwca ... dzisiaj sprawdziłem i dalej brak spełnienia wymogów ... Edytowane 27 Czerwca 2025 przez Master
marucho Opublikowano 27 Czerwca 2025 Opublikowano 27 Czerwca 2025 Z 14 czerwca też nie działa fix gpay. A płatności zbliżeniowe BLIK już mi się włączyły po zainstalowaniu na świeżo systemu i aplikacji banku bez przywracania ustawień z backupu.
Master Opublikowano 27 Czerwca 2025 Opublikowano 27 Czerwca 2025 (edytowane) u mnie też nie zaskoczył ten fix ... patrzę jeszcze na tym z początku czerwca który jest już w systemie ... ale na razie też nie załapał ... Edytowane 27 Czerwca 2025 przez Master
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2025 No to może coś Google zmieniło, w takim przypadku nie ma rady poza grzebaniem z rootem i trickystore/innymi modułami albo powrotem na Global i zablokowaniem bootloadera... no albo Blik zbliżeniowy jeśli bank obsługuje.
dudek Opublikowano 27 Czerwca 2025 Opublikowano 27 Czerwca 2025 U mnie mimo tego komunikatu - płatności działają normalnie.
Master Opublikowano 27 Czerwca 2025 Opublikowano 27 Czerwca 2025 Godzinę temu, dudek napisał(a): U mnie mimo tego komunikatu - płatności działają normalnie. przez Googla? zbliżeniowa? ciekawe jak długo ... w sumie przy pierwszej okazji też przetestuje ... 🙃 bardziej dla własnej ciekawości i chwały forum niż z jakiejś potrzeby ... ale zawsze dodatkowe info mile widziane 🙃 z tego co widziałem temat już żyje też na forum Xiaomi eu ... nam zostaje czekać na nowego fixa - o ile coś to pomoże ... a może to już permanentny problem ... czyli Google zrobiło co zapowiadało ... a jeśli tak to zostaje przejście na global i lock albo zabawa z rootem ...
Master Opublikowano 27 Czerwca 2025 Opublikowano 27 Czerwca 2025 58 minut temu, dudek napisał(a): Pewnie lada chwila będzie jakiś FIX. szanowny Kolego - też na to liczę tyle że jak Google w końcu spełniło swoje groźby - o czym było tu wielokrotnie na forum ... to umarł w butach 🙃 już certyfikat Play protect wywaliło przez unlocka w sklepie Play ... możliwe że teraz pora na portfel ... a kto wie co jeszcze nas czeka ... takich czasów dozylim panie Kolego ... na szczęście jak pisałem też wiele razy na ich usługach typu portfel świat się nie kończy ... gorzej jak np apki bankowe zaczną weryfikować poziom integrity ... to już bieda będzie konkretna ...
marucho Opublikowano 29 Czerwca 2025 Opublikowano 29 Czerwca 2025 (edytowane) On 27/06/2025 at 18:57, dudek said: U mnie mimo tego komunikatu - płatności działają normalnie. Ja na nowo system wgrałem i nie mogę dodać karty do portfela Google przez ten komunikat. 😒 Na szczęście płatność przez aplikację mBank działa, choć zależy mi żeby działał portfel, bo mam potrzebę używania kilku kart z różnych banków. Znacie jakieś alternatywy do Google pay? Nie widzę w Google żeby były jakieś alternatywy. Potrzebuję używać kart revoluta. Edytowane 29 Czerwca 2025 przez marucho
dudek Opublikowano 29 Czerwca 2025 Opublikowano 29 Czerwca 2025 U mnie niestety już też przestały płatności przechodzić. Trzeba będzie wrócić do oficjalnego ROMu i zablokować bootloader.....
Master Opublikowano 29 Czerwca 2025 Opublikowano 29 Czerwca 2025 4 godziny temu, dudek napisał(a): U mnie niestety już też przestały płatności przechodzić. Trzeba będzie wrócić do oficjalnego ROMu i zablokować bootloader..... no jeśli to konieczne to wygląda na to że nie ma innego wyjścia ... mi osobiście brak certyfikatu w sklepie Play jakoś nie przeszkadza ... apka bankowa i płatności zbliżeniowe blikiem działają luks ... od usług Googla nie jestem uzależniony - tak więc jakoś specjalnie tego nie odczuje ... a o ile pamiętam płatności przelewami z portfela Google powinny działać - choć jeszcze się upewnię przy pierwszej okazji 🙃 o ile inne apki będą działać dobrze tam na razie wrzucenia globala i locka nie przewiduje ... możliwe że zrobię to dopiero wtedy jak będę sprzedawać fona - ale tu decyzję zostawię dla kupującego ... tak więc żyjemy dalej i ciągniemy powoli ten wózek 🙃 1
QBAQ Opublikowano 30 Czerwca 2025 Opublikowano 30 Czerwca 2025 @Kacper Skrzypek będzie jakaś próba naprawienia płatności? GPay wysiadł
Master Opublikowano 30 Czerwca 2025 Opublikowano 30 Czerwca 2025 (edytowane) 14 minut temu, QBAQ napisał(a): @Kacper Skrzypek będzie jakaś próba naprawienia płatności? GPay wysiadł może na szybkiego wyrecze Pana Kacpra 🙃 tu masz oficjalne stanowisko Xiaomi eu ... https://xiaomi.eu/community/threads/regarding-google-play-integrity-google-pay-wallet.75761/ czasami tak się zdarza że w tym samym momencie są wpisy 🙃 załogant @Netoper coś o tym wie ... 🙃 przy okazji pozdrowienia i oby nowy poco jak najszybciej zagościł u Kolegi 👍 a co do tematu to może jakoś przeżyjemy te obecne perturbacje ... chyba że wszystkie inne apki realizujące płatności zaczną wymagać zgodności z tymi nowymi zasadami - to wtedy już zostanie tylko pobawić się rootem - albo przejść na globala z lockiem ... ten root o ile uda się to ogarnąć to może być fajna opcja - kto wie - może niedługo powstanie fajny i przejrzysty tutorial co i jak po kolei porobić - takie zbiorcze zestawienie - czyli poczynając od unlocka po instalacje Xiaomi eu potem twrp bo i jak zrobić roota i ogarnąć moduły ... ja się za to zabiorę ale pewnie dopiero jak po kolei wszystko padnie 🙃 na razie zaczekam na rozwój sytuacji ... Edytowane 30 Czerwca 2025 przez Master
Kacper Skrzypek Opublikowano 30 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2025 Na tę chwilę nie. https://xiaomi.eu/community/threads/regarding-google-play-integrity-google-pay-wallet.75761/
sunkist Opublikowano 5 Lipca 2025 Opublikowano 5 Lipca 2025 W dniu 30.06.2025 o 20:43, Master napisał(a): albo przejść na globala z lockiem No i tak będę musiał zrobić, czy jest już może gdzieś opisane krok po kroku dla laika jak to zrobić ??
Master Opublikowano 5 Lipca 2025 Opublikowano 5 Lipca 2025 (edytowane) 2 godziny temu, sunkist napisał(a): No i tak będę musiał zrobić, czy jest już może gdzieś opisane krok po kroku dla laika jak to zrobić ?? tu jest tutorial jeśli chodzi o miflasha ... jak nie dasz rady znaleźć to wrzucę linka ... https://miuipolska.pl/forum/topic/3160-miflash-formatowanie-telefonu-windowslinux/ Edytowane 5 Lipca 2025 przez Master
sunkist Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 W dniu 5.07.2025 o 12:10, Master napisał(a): tu jest tutorial jeśli chodzi o miflasha ... jak nie dasz rady znaleźć to wrzucę linka ... https://miuipolska.pl/forum/topic/3160-miflash-formatowanie-telefonu-windowslinux/ Znalazłem dziękuję, ale niestety tam jest zbyt fachowa wiedza, potrzebuje trochę więcej naprowadzenia.
Master Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 Godzinę temu, sunkist napisał(a): Znalazłem dziękuję, ale niestety tam jest zbyt fachowa wiedza, potrzebuje trochę więcej naprowadzenia. no to tak na szybkiego ... ściągasz ten programik ... (tam jakby po uruchomieniu pojawiły się jakieś błędy to można szybko ogarnąć ... np. komunikat o sterownikach to trzeba założyć pusty katalog w katalogu gdzie jest miflash - są poradniki do tego też na jutubie - tam nazwa katalogu to chyba LOG - o ile pamiętam ...) szukasz romu w wersji fastboot na swój telefon - bo są jeszcze wersje recovery - rom oczywiście zgodny z dystrybucją telefonu (global lub China) telefon podłączasz w trybie fastboot do kompa (musi być wykrywany w systemie jako android bootloader interface) potem odpalasz miflash i na dole zaznaczasz czy chcesz tylko wyczyścić dane i wgrać system czy też chcesz to zrobić z lockiem ... domyślnie chyba wersja z lock jest zaznaczona ...) wskazujesz ten pobrany ROM no i jedziesz ... ogólnie nic skomplikowanego - choć przyznam że bardzo dawno z tego nie korzystałem ... ale z grubsza to co pisałem pewnie zostało jak było ... 🙃
sunkist Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 2 godziny temu, Master napisał(a): no to tak na szybkiego ... ściągasz ten programik ... (tam jakby po uruchomieniu pojawiły się jakieś błędy to można szybko ogarnąć ... np. komunikat o sterownikach to trzeba założyć pusty katalog w katalogu gdzie jest miflash - są poradniki do tego też na jutubie - tam nazwa katalogu to chyba LOG - o ile pamiętam ...) szukasz romu w wersji fastboot na swój telefon - bo są jeszcze wersje recovery - rom oczywiście zgodny z dystrybucją telefonu (global lub China) telefon podłączasz w trybie fastboot do kompa (musi być wykrywany w systemie jako android bootloader interface) potem odpalasz miflash i na dole zaznaczasz czy chcesz tylko wyczyścić dane i wgrać system czy też chcesz to zrobić z lockiem ... domyślnie chyba wersja z lock jest zaznaczona ...) wskazujesz ten pobrany ROM no i jedziesz ... ogólnie nic skomplikowanego - choć przyznam że bardzo dawno z tego nie korzystałem ... ale z grubsza to co pisałem pewnie zostało jak było ... 🙃 Dzięki mam nadzieję ze sobie teraz poradzę, aktualnie kopiuje pliki z telefonu. Tak właśnie chce zablokować bo już mam dość, znowu płatności oraz revolut nie działa.
Master Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 51 minut temu, sunkist napisał(a): Dzięki mam nadzieję ze sobie teraz poradzę, aktualnie kopiuje pliki z telefonu. Tak właśnie chce zablokować bo już mam dość, znowu płatności oraz revolut nie działa. no to najpewniejszy sposób na te problemy ... tylko upewnij się że masz dobry rom do fona bo po zrobieniu locka na niewłaściwym będziesz miał jeszcze więcej biedy 🙃
sunkist Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 (edytowane) Godzinę temu, Master napisał(a): tylko upewnij się że masz dobry rom do fona bo po zrobieniu locka na niewłaściwym będziesz miał jeszcze więcej biedy 🙃 Masz na myśli że ma się zgadzać nazwa kodowa w tym wypadku cupid. Dobrze zakreśliłem ?? Edytowane 8 Lipca 2025 przez sunkist
Master Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 5 minut temu, sunkist napisał(a): Masz na myśli że ma się zgadzać nazwa kodowa w tym wypadku cupid. to raz ... ale jeszcze to czy system jest typu global - litery w nazwie kodowej EU lub ID lub TW ... czy chińczyk - litery CN ... sprawdź swój telefon jakie ma oznaczenie kodowe modelu - na końcu będzie literka G lub C - to będzie wiadomo jaki system trzeba szukać ... u Ciebie powinno to być jedno z tych ... 2201123G, 2201123C jak G to szukasz systemu typu global ... jak C typu China ...
sunkist Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 Aida64 pokazuje 2201123G czyli taka jak myślam że mam global. Po kliknięciu tego co zaznaczyłem mam tylko to
Master Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 32 minuty temu, sunkist napisał(a): Aida64 pokazuje 2201123G czyli taka jak myślam że mam global. Po kliknięciu tego co zaznaczyłem mam tylko to no i luks ... globalny ROM na region TW ... czyli z nagrywaniem rozmów ... możesz spokojnie robić locka na tym ...
Rekomendowane odpowiedzi