Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
czy istnieją już jakieś sprawdzone i bezpieczne sposoby na rootowanie Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G?

Potrzebuję roota, żeby blokować na firewallu aplikacje, które nie potrzebuję żeby się łączyły z internetem.
Tak miałem we wszystkich swoich poprzednich telefonach i tak chciałbym mieć w tym.

Wg mojej wiedzy bez roota nie da się tego skutecznie zablokować, chyba że coś się zmieniło w ostatnich latach?

Jeśli istnieją już sposoby na rootowanie tego telefonu to który sposób polecacie? Bo ostatnio robiłem to kilka lat temu i trochę wypadłem z obiegu, nie wiem czego i jak się używa obecnie.

Opublikowano
W dniu 20.03.2025 o 17:44, Maly_Szu napisał(a):

Cześć,
czy istnieją już jakieś sprawdzone i bezpieczne sposoby na rootowanie Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G?

Potrzebuję roota, żeby blokować na firewallu aplikacje, które nie potrzebuję żeby się łączyły z internetem.
Tak miałem we wszystkich swoich poprzednich telefonach i tak chciałbym mieć w tym.

Wg mojej wiedzy bez roota nie da się tego skutecznie zablokować, chyba że coś się zmieniło w ostatnich latach?

Jeśli istnieją już sposoby na rootowanie tego telefonu to który sposób polecacie? Bo ostatnio robiłem to kilka lat temu i trochę wypadłem z obiegu, nie wiem czego i jak się używa obecnie.

Jeśli tylko o to chodzi tą są apk które blokują neta bez roota np NetGuard - no-root firewall.

Zawsze rootuje fona bo chodzi głównie mi o reklamy w apk i o wyłączenie niepotrzebnego softu systemowego poprzez SD Maid. Jednak teraz się wstrzymałem, zmieniłem dns na base.dns.mullvad.net i problem zniknął z reklamami. Poza tym na eu nie ma aż tak duzo apk które żeby trzeba było je wyłączać. Na razie się wstrzymuje bo nie nie ma TWRP pod amethyst. Jak się coś posypie dobrze mieć recovery. poza tym musisz się liczyć że po każdej aktualizacji musisz rootować ponownie. Jeśli używasz bankowych apk lub co gorsza portfela google to musisz trochę pokombinować. Ukrycie roota w zygzik nie zawsze daje pożądany efekt. Czasami trzeba odinstalować bankową apk i zainstalować jeszcze raz. Mi się coraz mniej chce bawić w roota bo po każdej aktualizacji musisz się wszystko robić od nowa.

Opublikowano
W dniu 22.03.2025 o 18:41, gwalberg napisał(a):

Jeśli tylko o to chodzi tą są apk które blokują neta bez roota np NetGuard - no-root firewall.

Tak, ale jeśli nie ma roota, to one blokują tylko apki doinstalowane, a nie zablokują tych googlowskich, Xiaomi i innych preinstalowanych.

No trudno, dzięki.

• 5 tygodni później...
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Netoper napisał(a):

Prosto z linku to mam to emoji16.png1ad81012f75769cc4a2ad646d1758d7b.jpg

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

A ja to ;),ale na ile ważne już sprawa rozwiązana .Screenshot_2025-04-23-20-39-45-901_com.android.chrome.thumb.jpg.cdce89851ea14a34ef32fae4a1b3631b.jpg

Edytowane przez lukasknw
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Po aktualizacji do OS2.0.204.0 nie mogę nigdzie oglądać filmów, słuchać muzyki online. Tnie się i zawiesza, parę sekund i zwiecha i tak przez caly czas. W końcu całkowicie się zawiesza.Przeinstalowałem jeszcze raz ale nic nie pomogło. Co może być przyczyną? Globala nie zainstaluje bo ma zbyt dużo syfu

Opublikowano
37 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Wyłącz OK Google.

Dzięki, pomogło. W sumie zauważyłem że nie działa mi ok google po aktualizacji ale nie miałem czasu się tym zająć. Dopiero jak straciłem muzę i tv to zacząłem drążyć temat. Szkoda że aktualizacja to popsuła. Czasami korzystałem z gemini może z następną aktualizacją będzie ok.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Hello. Niedawno kupiłem Note 14 Pro Plus 5G, ale coś nie działa mi biometria na odcisk palca w mObywatelu, niby się włącza, ale przy pierwszej próbie odblokowania palcem wyskakuje komunikat: "coś poszło nie tak...", ma ktoś działającego mobywatela na tym sprzęcie? Wersja systemu 2.0.202.0.VOPEUXM wgrana przez oficjalne OTA

Edytowane przez DjAbra
Opublikowano (edytowane)

prawdopodobnie to wina tej apki ... ktoś już chyba tu pisał że informował o tym ekipę która to ogarnia ... 🙃 akurat dzisiaj był update mobywatela - sprawdziłem i siebie i działa ok (no ale i wcześniej działało ...) więc w sumie tak na wszelki wypadek ... 🙃 może coś już się poprawiło ... a może jeszcze nie ... sprawdzić nie zaszkodzi - co do samej biometrii to u siebie nie miałem nigdy żadnych problemów

Edytowane przez Master
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W opiniach pod mObywatel w Google Play jest cała masa informacji od ludzi którym też nie działa ta funkcja .Sam też to zgłaszałem do ich pomocy technicznej odpowiedz zawsze ta sama "przepraszamy pracujemy nad rozwiązaniem ".Co ciekawe 99% dotyczy tel. Xiaomi.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Coś się znowu posypało. Po aktualizacji systemu i zainstalowaniu modemu, aplikacja aparat crashuje. Dziwne jest to że po samej aktualizacji systemu działa bez problemu, dopiero jak wgram modem żeby sieć działała to aparat się zamyka. Po włączeniu aparatu ciemność, parę sekund i się zamyka. 

Opublikowano

Witam, ,chciałbym zakupić Model Redmi Note 14 Pro+ 5g 12/512 .. i taka prośba , czy ktoś może się jakoś wypowiedzieć na temat tego modelu?

Dzięki bardzo i pozdrowionka

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, cifek napisał(a):

Witam, ,chciałbym zakupić Model Redmi Note 14 Pro+ 5g 12/512 .. i taka prośba , czy ktoś może się jakoś wypowiedzieć na temat tego modelu?

Dzięki bardzo i pozdrowionka

poczytaj komentarze od uzytkownikow - to najszybciej ... tu nie wiadomo kto i kiedy cos napisze :)

https://www.mgsm.pl/pl/katalog/redmi/note-14-proplus-5g/

https://www.gsmmaniak.pl/1551786/redmi-note-14-pro-plus-5g-test-recenzja-opinia/

ja osobiscie lubie testy na gsm arena

https://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_14_pro_plus-review-2788.php

Edytowane przez Master
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 18.09.2025 o 20:38, gwalberg napisał(a):

Coś się znowu posypało. Po aktualizacji systemu i zainstalowaniu modemu, aplikacja aparat crashuje. Dziwne jest to że po samej aktualizacji systemu działa bez problemu, dopiero jak wgram modem żeby sieć działała to aparat się zamyka. Po włączeniu aparatu ciemność, parę sekund i się zamyka. 

Zaktualizowałem i cały czas to samo. Nie działa wideo i zdjęcie, działa tylko portret jak szybko przesunę na niego. W innym przypadku aparat się zamyka i problem występuje tylko po wgraniu modemu do zasięgu sieci komórkowej.

Opublikowano
7 godzin temu, gwalberg napisał(a):

Zaktualizowałem i cały czas to samo. Nie działa wideo i zdjęcie, działa tylko portret jak szybko przesunę na niego. W innym przypadku aparat się zamyka i problem występuje tylko po wgraniu modemu do zasięgu sieci komórkowej.

Ściągnąłeś nową paczkę? (Zaktualizowałem modem w paczce wczoraj, link ten sam).

Opublikowano
12 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Ściągnąłeś nową paczkę? (Zaktualizowałem modem w paczce wczoraj, link ten sam).

Tak, przy każdej aktualizacji ściągam aktualną wersję modemu, dzisiaj powtórzyłem instalację modemu. Tylko portret działa, przy reszcie aparat się zamyka

Opublikowano
W dniu 21.10.2025 o 20:52, gwalberg napisał(a):

Tak, przy każdej aktualizacji ściągam aktualną wersję modemu, dzisiaj powtórzyłem instalację modemu. Tylko portret działa, przy reszcie aparat się zamyka

A możesz sprawdzić modem z wersji, którą tu sugerują? Jeśli działa, to zaktualizuję paczkę.

https://xiaomi.eu/community/threads/hyperos-2-0-stable-release.74372/page-151#post-751698

Opublikowano
13 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

A możesz sprawdzić modem z wersji, którą tu sugerują? Jeśli działa, to zaktualizuję paczkę.

https://xiaomi.eu/community/threads/hyperos-2-0-stable-release.74372/page-151#post-751698

Ostatni link prowadzi do Firmware OS2.0.205.0.VOPMIXM Stable Release for Redmi Note 14 Pro+ 5G Global (amethyst) i za bardzo nie wiem co mam z tym zrobić, problem aparatu został tam rozwiązany. Po pierwsze nie wiem jak to zainstalować po drugie nie będzie się ten global gryzł z wersją którą mam?

Opublikowano
32 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Chodzi mi o wypakowanie z tego firmware modemu i jego wgranie (nie wgranie całego firmware'u).

Dzięki!!! Wreszcie mi działa aparat! Rzadko używam ale nie mieć w ogóle, tylko "portret' to tragedia. Podmieniłem pliki w paczce z modemem i zadziałało. Jeszcze raz dzięki 🙂

Opublikowano
Godzinę temu, gwalberg napisał(a):

Dzięki!!! Wreszcie mi działa aparat! Rzadko używam ale nie mieć w ogóle, tylko "portret' to tragedia. Podmieniłem pliki w paczce z modemem i zadziałało. Jeszcze raz dzięki 🙂

Napisz mi jeszcze, którego dokładnie pliku (firmware'u) użyłeś, żebym wiedział, którego uzyć :)

Opublikowano
16 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Napisz mi jeszcze, którego dokładnie pliku (firmware'u) użyłeś, żebym wiedział, którego uzyć :)

Wypakowałem paczkę firmware i tam jest plik modem.img podmieniłem ten plik na ten z twojego linku. Fastboot i windows_ modem i poszło

Opublikowano
Godzinę temu, gwalberg napisał(a):

Wypakowałem paczkę firmware i tam jest plik modem.img podmieniłem ten plik na ten z twojego linku. Fastboot i windows_ modem i poszło

Ja się nie pytałem o sposób, bo ten znam, ale o wersję firmware'u ;)