Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Norma, trzeba poczekać. Była jakaś tam w międzyczasie z poprawkami zabezpieczeń, ale nie wiem czy Polska dostała. Wyskoczyła od razu po zmianie regionu na Szwajcarię. Polska pewnie dostanie ostatnia. Krzakomi ma dosyć mocno wywalone na nasz kraj, nawet ładowarki 120W nie da się kupić, a na niemieckiej stronie mi.com dostępna bez problemu. Swoją drogą, ma ktoś namiar gdzie taką można dostać ORYGINALNĄ w pl? Na alledrogo same podróbki z ali w cenie 3x wyższej.

Edit: Na Szwajcarię jest już 2.0 do pobrania.

Edytowane przez neomagnet
Opublikowano
15 minut temu, Ingolosio napisał(a):

zmiana regionu nic nie daje

sprobuj tez na inne regiony sie przestawic - tu juz pisali kiedys ze czasami na wielkiej brytanii wskakiwalo czy francja ... nie wiadomo jak oni to wypuszczaja i kiedy - w sumie dziwna ta polityka z tymi regionami ...

Opublikowano
zmiana regionu nic nie daje
Zależy czy mówisz o 14T czy 14T Pro , 14T Pro dostało aktualizacje na pewno na regonie (Szwajcaria / Czechy)
14T nadal bez aktualizacji po mimo że ogłosili że będzie do końca listopada.. ja aktualnie mam 14T i ostatnia aktualizacja jaka jest dla tego telefonu to 1.0.11... z poprawkami na październik

Wysłane z mojego Xiaomi 14T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy Xiaomi 14T Pro dostanie 5 wersji Androida licząc od Androida 15? Czy te 5 lat wsparcia to poprawki bezpieczeństwa, a mniej wersji Androida?

Opublikowano
51 minut temu, Marioosz napisał(a):

Czyli z Android 15 to będzie łącznie 4 wersje? To i tak chyba dużo jak na Xiaomi :D

no tak by to wychodziło ...

Xiaomi has just confirmed the maintenance schedule of its two newest devices, the Xiaomi MIX Flip and the Xiaomi 14T series. Ten months is covered by the support timeline: starting from September of the year 2024 to September of 2029. Since both of these handsets sport Android 14 and HyperOS 1.0 out of the box, both of them will get EOL support with Android 18 or Android 19 running HyperOS 6 or HyperOS 7, respectively.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

w ogole bedzie przez ota ten hyper 2.0? kazdy region codziennie sprawdzam nic nie chce znalesc a na grupach roznych to widze ze ludzie maja a tu nic, a i czy z patreonu wezme rom to trzeba miec sciagniety z fona bootlader ? czy wystarczy pobrac i wlaczyc fastboot 

Edytowane przez Ingolosio
Opublikowano
1 godzinę temu, Ingolosio napisał(a):

w ogole bedzie przez ota ten hyper 2.0? kazdy region codziennie sprawdzam nic nie chce znalesc a na grupach roznych to widze ze ludzie maja a tu nic, a i czy z patreonu wezme rom to trzeba miec sciagniety z fona bootlader ? czy wystarczy pobrac i wlaczyc fastboot 

no trzeba najpierw unlocka zrobić ... o ile dasz radę oficjalna droga bo z tym ostatnio różnie ... a potem tak jak piszesz - odpalasz fona w trybie fastboot i wrzucasz ... 🙃

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień Dobry 

Piszę na ogóle bo pytanie może dość proste ale od kilku dni mam 14T i przyciski vol up i vol down, które do tej pory spełniały swoje zadanie nijak nie dają się przypisać do swojej roli. 

Po naciśnięciu pojawia się na górze ekranu napis menu i żeby zwiększyć lub zmniejszyć głośność trzeba przejść zawiłą procedurę. 

Czy da się te przyciski przypisać tak żeby odpowiadały tylko za głośność a nie za 50 innych funkcji? ;)

Z góry dziękuję za odpowiedź i sugestie. 

Opublikowano

Witajcie. Jestem tu nowy więc chętnie się witam. Zamówiłem dzisiaj 14T w wersji 12/256. Jak ogólnie działa telefon? Czy posiada on folie fabryczną na ekranie? 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Pawlo krzy napisał(a):

Witajcie. Jestem tu nowy więc chętnie się witam. Zamówiłem dzisiaj 14T w wersji 12/256. Jak ogólnie działa telefon? Czy posiada on folie fabryczną na ekranie? 

pozdrowienia ... nowy załogant zawsze mile widziany ... w razie czego rób unlocka i się przesiadaj na Xiaomi eu ... romy musisz zakombinować przez patreon ... folie chyba wszystkie fabryczne mają ... bywa że jest lepsza lub gorsza ale póki dobrze się trzyma to bym zostawił 🙃 a jak działa to czytaj tu na forum lub pisz do załogantów na priva ...

https://www.patreon.com/c/xiaomieu/about

ja ostatnio sporo tu pisałem - tyle że na priv z gościem któremu szukaliśmy telefonu - ostatecznie wziął właśnie 14t ... w razie czego uderzaj do niego ... @Immoral

Edytowane przez Master
Opublikowano
11 godzin temu, Pawlo krzy napisał(a):

Czy posiada on folie fabryczną na ekranie? 

Tak, posiada i całkiem nie najgorszą.

Dzisiaj odebrałem swoje zamówienie i mogę się podzielić spostrzeżeniami:

Co do samego telefonu mam mieszane uczucia. Jeżeli chodzi o jakość wykonania, no to widać że to inna liga niż chociażby Redmi Note 13 Pro 5 którego używam. Natomiast jeżeli chodzi o aparaty, to szczerze mówiąc nie ma jakiejś spektakularnej różnicy a niektóre zdjęcia nawet bym powiedział że na korzyść Redmi (głównie chodzi o ostrość w ciemniejszych miejscach). Leica z kolei ma lepsze odwzorowanie kolorów. Mój RN13 Pro 5G je podbija, przez co zdjęcia wychodzą trochę cukierkowe, powiedziałbym "samsungowe". Przedni aparat natomiast, znacznie lepszy w przypadku 14T.

Z tego co jeszcze na szybko zauważyłem, to że nie można zmienić stylu centrum kontroli paska (tego co zjeżdża z góry) - dla mnie akurat na minus bo wolę ten stary. 

Aha no i najsmutniejsze, że xiaomi poszło śladem konkurencji i nie dołączają już ładowarek, ale to już chyba wiadome. 

Opublikowano

Witam,

Panowie mam problem z ustawieniem Messengera.

Mam włączone wszystkie powiadomienia i telefon jest zablokowany.

Przychodzi powiadomienie z Messengera o otrzymaniu wiadomości wraz z dźwiękiem oraz powiadomienie tak jakby systemowe z dźwiękiem.

Chciałbym wyłączyć to powiadomienie "systemowe", próbuje różnych ustawień i nic, nie mogę tego rozszyfrować.

Kolejna sprawa jest taka, że nie pokazuje ilości wiadomości w prawym górnym rogu dymka oraz dymek ma dodatkową ramkę w tle? 

Nigdy nie spotkałem się z czymś takim nie wiem czy to jest z racji tego, że to Xiaomi czy jest coś poustawiane, nie wiem jak to odkręcić a człowiek się przyzwyczaił do innego dobrego.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.

Xiaomi 14T Pro

Opublikowano
6 godzin temu, Mrjawaable napisał(a):

oraz dymek ma dodatkową ramkę w tle? 

Tu niestey Xiaomi gryzie się z Messengerer i finalnie masz implementację dymka natywną z Android. Nic nie zrobisz. Przyzwyczai się.

Ilość wiadomości pokaże na ikonie aplikacji, a na dymku tylko kropkę - ba natywny android.

Powiadomienia "systemowe" sprawdź w ustawieniach powiadomień Messenger i System czy przypadkiem nie masz włączone dźwięk powiadomień dla ostrzeżeń "aplikacja wyświetla się nad innymi" lub coś podobnego 

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Gorus napisał(a):

Z tego co jeszcze na szybko zauważyłem, to że nie można zmienić stylu centrum kontroli paska (tego co zjeżdża z góry) - dla mnie akurat na minus bo wolę ten stary. 

Teoretycznie jest sposób na przywrócenie starego CC ,ale musiałbyś najpierw odblokować telefon a potem zrobić root .

Opublikowano

Ta ładowarka jest turbo dla Xiaomi więc będzie mocno pompowała akumulator,
Aby nie nadwyrężać akumulatora wystarczy spokojnie jakaś uniwersalna z normalnym szybkim ładowaniem.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 08:35, Netoper napisał(a):

Ta ładowarka jest turbo dla Xiaomi więc będzie mocno pompowała akumulator

Rozumiem, że "pompowaniem akumulatora" jest zjawiskiem negatywnym, więc zapytam z innej beczki - czy jest gdzieś udowodnione że szybkie ładowanie niszczy baterię? Serio pytam, ma ktoś jakieś rzetelne dane na ten temat (z innych źródeł niż pomponik czy "stary, mówię ci") ? 

Opublikowano

Zerknij np na Komputer Świat czy PcLab, Xiaomi też kilka razy informowało jak dbać o akumulator,
Nie pamiętam czy to X-kom był czy jakiś inny , na YT wrzucili test jak po pół roku czy roku wygląda sprawność akumulatora w telefonie ładowanego ciągle maksymalnym ładowaniem a jak w fonie który był sporadycznie tak ładowany.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
59 minut temu, Ingolosio napisał(a):

jaka ladowarka najlepiej do 14t pro konkretna kostka ktos cos?

zdecydowanie jakaś mocną od Xiaomi ... jeśli zależy Ci na pełnym wykorzystaniu potencjału ładowania ... kabelek też Xiaomi albo ewentualnie essagera 120tke jak potrzebujesz coś innego niż szpetny biały kolor no i dłuższe niż ten z zestawu 🙃

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

myślę że 90tka sprawdzi się w zupełności ... zresztą w opcjach ładowania pewnie można zmienić z maks szybkości na standardowe ... więc można i wziąć 120tke a tylko w sytuacjach awaryjnych zmienić ustawienie z normal na maks i leci z pełną szybkością ...

Screenshot_2025-05-26-15-56-53-422_com.miui.securitycenter.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano
52 minuty temu, Master napisał(a):

myślę że 90tka sprawdzi się w zupełności ... zresztą w opcjach ładowania pewnie można zmienić z maks szybkości na standardowe ... więc można i wziąć 120tke a tylko w sytuacjach awaryjnych zmienić ustawienie z normal na maks i leci z pełną szybkością ...

Screenshot_2025-05-26-15-56-53-422_com.miui.securitycenter.jpg

Nie mogę w moim telefonie znaleźć tej opcji ładowania.Czy tylko jest dostępna w romach xiaomi.eu,czy we flagowcach?

Opublikowano
38 minut temu, marcsl napisał(a):

Nie mogę w moim telefonie znaleźć tej opcji ładowania.Czy tylko jest dostępna w romach xiaomi.eu,czy we flagowcach?

a tego panie Kolego Ci nie powiem bo nie mam dostępu do globala ... możliwe że jest ale nie dotyczy wszystkich modeli ... stąd możesz nie mieć ... tu może ktoś z adminów coś podpowie ... 🙃 moja za głupia na to ... 🙃 ja w ogóle po kablu nie ładuje ... wyłącznie bezprzewodowo ... ale pamiętałem że można te tryby dla kabla zmienić stąd napisałem ...

ps. zrzut był z romu Xiaomi eu ...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kacper Skrzypek  

Wymieniłem ROM z Global Europa na Global Tajwan i zastanawiam się nad zablokowaniem bootloadera z wiadomych względów, kłopot jedynie w tym, że wolałbym zablokować bootloader metodą konsolową, a nie za pomocą MiFlash, ponieważ szkoda mi czasu na ponowne odbudowywanie wszystkich ustawień po resecie do ustawień fabrycznych.

Czy zatem robi to jakąś różnicę, że obecny ROM nie jest firmware fabrycznym, przeznaczonym do tego urządzenia ?

Telefony Xiaomi sprzedawane w Europie mają zaimplementowany ROM w wersji Global Europa (EEA) i pochodzą z dystrybucji holenderskiej, nie chciałbym więc otrzymać wynikowo bootloopa.