Skocz do zawartości
  • 0

Blokada reklam na WWW?

Pytanie

Opublikowano

Jakich mechanizmów używacie do blokad reklam wyświetlających się na stronach w swojej przeglądarce internetowej?

Kiedyś w miui był ciekawy skrypt do instalacji z twrp ale od dawna nie jest on wspierany. Jakie rozwiązanie jest szybkie i skuteczne nie drenujące baterii w tle?

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

ja już próbowałem różnych opcji ale zostałem przy adguard ... z tym drenowaniem baterii to nie jest jakiś duży problem - a apka jest luks ... korzystam z wersji nightly - dość często jest aktualizacja - jedyny problem jaki z tym jest to czasami nie pokazuje poprawnie apek w zarządzaniu aplikacjami - to się przydaje bo niektórym trzeba wyłączyć np filtrowanie http żeby dobrze działały - ale to można łatwo ogarnąć - jak przy uruchomieniu wejdziemy w zarządzanie i będzie to puste to wtedy trzeba wymusić zatrzymanie apki adguard i uruchomić ponownie - bywa że trzeba to powtórzyć ale przeważnie za pierwszym lub drugim podejściem już jest ok ... oczywiście po restarcie telefonu też trzeba to sprawdzić a potem już działa luks ...

Screenshot_2024-03-16-23-38-25-669_com.miui.securitycenter.jpg

• 0
Opublikowano (edytowane)

@MasterAdguard działa jako proces cały czas w tle rozumiem więc wymaga zakłódkowania aplikacji? Masz adguard w wersji płatnej? Czy to działa jak VPN czy lokalny serwer proxy?  Jakie inne rozwiązania jeszcze testowałeś?

Może ktoś zna coś blokującego reklamy na  poziomie DNS open source a nie jak wyżej płatnej co miesiąć? Wiem że są przegladarki inernetowe na Androida do których można zinstalować np ublock z  przeglądarki Chrome PC (KIwi Browser), ale to jest wykastrowany Chromium. A ja chcę przyblokować reklamy na niższym poziomie a używam Chrome mobilnego z synchronizacją danych z PC. Android Chrome nie działa z blokerami reklam jak np. ublock

Edytowane przez zagrobelny
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Polecam przejście na przeglądarkę Brave, na PC oraz na telefonie (wszystko się synchronizuje pomiędzy urządzeniami). W telefonie przeglądarkę Chrome wyłączyć, lub odinstalować za pomocą aplikacji na komputer "ADB AppControl"

Edytowane przez d_k
dodatkowe informacje
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, zagrobelny napisał(a):

@MasterAdguard działa jako proces cały czas w tle rozumiem więc wymaga zakłódkowania aplikacji? Masz adguard w wersji płatnej? Czy to działa jak VPN czy lokalny serwer proxy?  Jakie inne rozwiązania jeszcze testowałeś?

Może ktoś zna coś blokującego reklamy na  poziomie DNS open source a nie jak wyżej płatnej co miesiąć? Wiem że są przegladarki inernetowe na Androida do których można zinstalować np ublock z  przeglądarki Chrome PC (KIwi Browser), ale to jest wykastrowany Chromium. A ja chcę przyblokować reklamy na niższym poziomie a używam Chrome mobilnego z synchronizacją danych z PC. Android Chrome nie działa z blokerami reklam jak np. ublock

Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz dożywotnią licencję adguarda za mniej niż 50 zł i nie musisz płacić co miesiąc. Sam wykupiłem i jest dobrze.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Macie ciekawe propozycje i rozwiązania w swoich fonach.

A czy ktoś zna mechanizm przeglądarkowy który synchronizuje hasła google i jednocześnie daje możliwości instalacji ublock jako dodatku blokującego reklamy? Bo przeglądarki na androida albo synchronizują konta google hasła/zakładki ale nie mają możliwości instalacji blokera albo odwrotnie instalujesz co chcesz (firefox) blokującego ale nie robią sync.

• 0
Opublikowano

Dodatek bitwarden, masz hasła wszędzie, działa to nawet w telefonie z aplikacjami

Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Bitwarden super, używałem kiedyś, zrezygnowałem bo ciągle w ciągu dnia jak uśpi się komputer trzeba odblokowywać hasłem kontener.

Hasła w przeglądarkach sync pomiędzy PC a androidem wg. mnie wygodniejsze rozwiązanie, google szyfruje połączenia i same hasła. Doczytałem przed chwilą że tylko oryginalny klient google chrome na androida ma cerytifkat na synch. password. pomiędzy PC a Androidem. Ale nie ma blokady reklam :(. Przypuszczalnie nie ma rozwiązania.

• 0
Opublikowano

Via browser. Ma blokowanie reklam, własne filtry plus listy z AdBlocka i po wybraniu (i zalogowaniu  się) jako wyszukiwarki googla synchronizuje hasła. Nie wiem jak to robi, ale działa. Dodatkowo wyjątkowo szybka i lekka.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@FromWPRzeczywiście bardzo szybka przeglądarka z listami blokad Adblocka, ale Repozytoriom  przeglądarki VIA twierdzi: https://github.com/tuyafeng/Via

Cytat

Dlaczego Via nie może zapisać hasła?

Niestety Google usunął tę konkretną funkcję z WebView. Możesz spróbować użyć aplikacji do automatycznego uzupełniania (Bitwarden, KeePass itp.), jeśli wersja Androida na Twoim urządzeniu jest wyższa lub równa 8.0.

• 0
Opublikowano

@zagrobelny zakładek nie, ale menedżer haseł googla się pojawia. Nie wiem na jakiej zasadzie, nie wnikałem. To forum też przez Via przeglądam i po resecie do fabrycznych (bo musiałem go po aktualizacji do A14 i HyperOs zrobić) przy pierwszym logowaniu skorzystałem z menedżera haseł googla.

• 0
Opublikowano

ustawienia autouzupełniania zmienia się w 
Dodatkowe ustawienia -> język i metody wprowadzania -> Autouzupełnianie
tu wybieramy jaki menedżer haseł ma wprowadzać.

34f7ed010508689ca56b6319919d6ef2.jpg

• 0
Opublikowano

Pokazuje że nie masz zainstalowanych innych aplikacji które mogą przechowywać hasła

Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Czyli autouzupełnianie haseł google działa globalnie w telefonie, czyli w sumie każda przeglądarka internetowa może jej używać która ma do tego interfejs? Menadżer haseł google globalny to ten sam co w google chrome? To jest ten sam poziom haseł? Głupie pytanie ale:

Po wejściu na https://passwords.google.com/ google stwierdza komunikatem:

Cytat

Google nie może sprawdzić Twoich haseł pod kątem problemów z bezpieczeństwem, ponieważ masz skonfigurowane hasło wielowyrazowe do szyfrowania haseł na koncie Google. Chroni to prywatność Twoich danych.

Oczywiście na PC i androidzie w google chrome tu i tu sychronizacja haseł następuje w dwie strony. Ale chcę porzucić chrome androidowego na rzecz czegoś co blokuje reklamy i robi sync haseł. Jak koledzy piszą to VIA Browser wydaje się to zapewniać w jedną stronę.

• 0
Opublikowano
10 minut temu, zagrobelny napisał(a):

VIA Browser wydaje się to zapewniać w jedną stronę.

Jak korzysta z menedżera haseł googla i hasło jest zapisywane na twoim koncie to działa w obydwie strony. Przed chwilą zrobiłem próbę stworzenia konta i hasła do jakiegoś serwisu, odpalił się menedżer haseł, zaproponował i oznajmił że nie muszę go zapisywać. Tak prawdopodobnie jest w każdej przeglądarce gdzie ustawisz wyszukiwanie googla i się zalogujesz do swojego konta.

IMG_20240319_142209.thumb.jpg.b6e0d1193535a0670c922e2678407f0b.jpg

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jestem po różnych testach VIA browser, rzeczywiście hasła są przenoszone przez google w dwie strony. Jedynie co to nie ma synchronizacji zakładek z chrome. Ale blokery reklam działają bdb.

Znalazłem projekt www.adaway.org projekt który wydaje się być najlepszym rozwiązaniem w obecnej sytuacji na odblokowany bootloader w naszych MIUI, dlatego że adaway podmienia tylko plik hosts gdzie aktualizuje się adresów które serwują spamow i reklamowy na terenie wszystkich aplikacji w smartfonie.

• 0
Opublikowano

Poco 6x pro jak to ustawić bo coś nie działa nie pamięta bo ciągle każe zmienić ustawienie jak,na obrazkach restart nie pomaga baf29ac5a7175113f2a1e6eb3b8077e8.jpg75e5ee610ad25a2574279b400b5e59f5.jpg

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka