Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, ratek0 napisał(a):

Co do bezpieczeństwa to też jest różnie, akurat w moim przypadku aplikacja bankowa odmawia mi logowania odciskiem palca co wydaje mi się bezpieczniejsze niż wpisywanie pinu przy ludziach 😉

ja korzystam z iPKO i paluchem macam cały czas 🙃 szybko i wygodnie ... jak to wygląda w innych bankach to nie wiem ... trzymam cały czas kciuki żeby nie wprowadzili przypadkiem strong integrity pass ... bo wtedy będziemy mieć biedę na custom romach ... 🙃

4 minuty temu, grzeg8102 napisał(a):

Ja to wszystko rozumiem, dbanie o bezpieczeństwo itp. Ale nas jest pewnie promil jeśli chodzi o wszystkich użytkowników Androida, to ludzi z custom ROMem jest pewnie poniżej 1 %, więc i tak ich to nie obchodzi, ale dlaczego w takim razie blokować ten 1% a nie pozwolić mu działać? Niech dadzą ludziom wybór. Niech domyślnie nie działa, ale niech będzie zrzeczenie odpowiedzialności do wykonania przez użytkownika i niech sobie użytkownik używa na własne ryzyko na custom ROMie. Jeszcez na rootach zrozumiem, bo to jest istne otwarcie puszki pandory, ale na custom romie, no bez przesady.

Ja od wczoraj zgłosiłem z 10 feedbacków do Google Wallet, że mi nie działa na custom romie i wyraziłem oburzenie

zgadzam się z Twoim rokiem rozumowania ... i popieram z góry przegrana walkę z google - lepiej zginąć w walce niż żyć w hańbie bez jej podjęcia ... szkoda że nie ma gdzie jeszcze napisać i obsobaczyc Xiaomi 🙃 da to pewnie tyle samo co walka z googlem ale znowu - niech zobaczą że nie każdemu to pasuje ... odblokowanie bootloadera to nie jest wcale prosta sprawa i tylko promil użytkowników zrobi to świadomie wiedząc z czym to się wiąże ... co innego jakby to było przesunięcie jednego suwaka w opcjach ... podejrzewam że i mało który szary zwykły użytkownik ich telefonów - tak zresztą i wszystkich innych - wie o takiej możliwości i czemu to służy ...

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, grzeg8102 napisał(a):

Faktycznie, u mnie też teraz pokazuje dwa statusy, ale nie próbowałem płacić, bo przy otwieraniu apki pokazał mi się i tak znany komunikat o niespełnianiu wymogów bezpieczeństwa.

Ja to wszystko rozumiem, dbanie o bezpieczeństwo itp. Ale nas jest pewnie promil jeśli chodzi o wszystkich użytkowników Androida, to ludzi z custom ROMem jest pewnie poniżej 1 %, więc i tak ich to nie obchodzi, ale dlaczego w takim razie blokować ten 1% a nie pozwolić mu działać? Niech dadzą ludziom wybór. Niech domyślnie nie działa, ale niech będzie zrzeczenie odpowiedzialności do wykonania przez użytkownika i niech sobie użytkownik używa na własne ryzyko na custom ROMie. Jeszcez na rootach zrozumiem, bo to jest istne otwarcie puszki pandory, ale na custom romie, no bez przesady.

Ja od wczoraj zgłosiłem z 10 feedbacków do Google Wallet, że mi nie działa na custom romie i wyraziłem oburzenie. Napisałem na forum Google - i Wam radzę tam się dopisać - niech coś się dzieje: https://support.google.com/wallet/thread/303526242?authuser=0&hl=en&sjid=6799856240278095050-EU

Święte słowa, dopisze się 😉

Opublikowano
3 minuty temu, ratek0 napisał(a):

Święte słowa, dopisze się 😉

Podałem ten link tez na forum xiaomi.eu i od razu dostałem odpowiedź, że link już nie działa....Google zablokowało jego wyświetlanie. Tzn ja go widze jak gdyby nigdy nic, ale inni nie. Ja jak otworze w trybie incognito to też już nie widze.

To mi wiele wyjaśnia, dlaczego tyle negatywnych wątków Google pozostaje bez odpowiedzi. Wyłączają widoczność strony, żeby inni nie mogli komentować i dołączać się z żalami. Bardzo słaba, nietransparentna polityka radzenia sobie z niezadowolonymi...

15 minut temu, Master napisał(a):

ja korzystam z iPKO i paluchem macam cały czas 🙃 szybko i wygodnie ... jak to wygląda w innych bankach to nie wiem ... trzymam cały czas kciuki żeby nie wprowadzili przypadkiem strong integrity pass ... bo wtedy będziemy mieć biedę na custom romach ... 🙃

zgadzam się z Twoim rokiem rozumowania ... i popieram z góry przegrana walkę z google - lepiej zginąć w walce niż żyć w hańbie bez jej podjęcia ... szkoda że nie ma gdzie jeszcze napisać i obsobaczyc Xiaomi 🙃 da to pewnie tyle samo co walka z googlem ale znowu - niech zobaczą że nie każdemu to pasuje ... odblokowanie bootloadera to nie jest wcale prosta sprawa i tylko promil użytkowników zrobi to świadomie wiedząc z czym to się wiąże ... co innego jakby to było przesunięcie jednego suwaka w opcjach ... podejrzewam że i mało który szary zwykły użytkownik ich telefonów - tak zresztą i wszystkich innych - wie o takiej możliwości i czemu to służy ...

No własnie tez się tego obawiam. Jak apki bankowe będą to sprawdząć, a zakładam, że to tylko kwestia czasu, bo Google mocno promuje Play Integrity, to dla mnei mój obecny telefon stanie się już tylko zabawką dla dziecka do gier i przeglądania internetu. Bez apek bankowych i płatności to nie jest zabawa dla mnie. Nikt nie chce wracać do epoki portfela lupanego i oni dobrze to wiedzą. Trzeba będzie kupić inny telefon ze stockiem od Xiaomi albo coś zupełnie innego. Bardzo żałuję, ze Huawei nie ma fonów z usługami Google (tzn jest workaroound, ale nie działa na wszystkim i pewnie to zablokują), bo jeśli chodzi o software to robią lepszy niż Xiomi bo w Xiaomi co jakiś czas kolejne bugi w ROMach stable wychodza. A to problemy z WiFi a to nagrywanie rozmów ucina rozmowy w przypadkowym momencie, a to belka statusu sie nie pokazuje...no ale to osobny temat.

A na teraz to co możecie zrobić to ponarzekać poprze Feedback z apki Wallet. Tego nie zablokowali, a najwyżej nie przeczytaja. Niech przynajmniej będzie widac w statystyce, że jest jakaś anomalia w liczbach niezadowolonych użytkowników

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, grzeg8102 napisał(a):

Podałem ten link tez na forum xiaomi.eu i od razu dostałem odpowiedź, że link już nie działa....Google zablokowało jego wyświetlanie. Tzn ja go widze jak gdyby nigdy nic, ale inni nie. Ja jak otworze w trybie incognito to też już nie widze.

To mi wiele wyjaśnia, dlaczego tyle negatywnych wątków Google pozostaje bez odpowiedzi. Wyłączają widoczność strony, żeby inni nie mogli komentować i dołączać się z żalami. Bardzo słaba, nietransparentna polityka radzenia sobie z niezadowolonymi...

No własnie tez się tego obawiam. Jak apki bankowe będą to sprawdząć, a zakładam, że to tylko kwestia czasu, bo Google mocno promuje Play Integrity, to dla mnei mój obecny telefon stanie się już tylko zabawką dla dziecka do gier i przeglądania internetu. Bez apek bankowych i płatności to nie jest zabawa dla mnie. Nikt nie chce wracać do epoki portfela lupanego i oni dobrze to wiedzą. Trzeba będzie kupić inny telefon ze stockiem od Xiaomi albo coś zupełnie innego. Bardzo żałuję, ze Huawei nie ma fonów z usługami Google (tzn jest workaroound, ale nie działa na wszystkim i pewnie to zablokują), bo jeśli chodzi o software to robią lepszy niż Xiomi bo w Xiaomi co jakiś czas kolejne bugi w ROMach stable wychodza. A to problemy z WiFi a to nagrywanie rozmów ucina rozmowy w przypadkowym momencie, a to belka statusu sie nie pokazuje...no ale to osobny temat.

A na teraz to co możecie zrobić to ponarzekać poprze Feedback z apki Wallet. Tego nie zablokowali, a najwyżej nie przeczytaja. Niech przynajmniej będzie widac w statystyce, że jest jakaś anomalia w liczbach niezadowolonych użytkowników

No i faktycznie link nie działa, trzeba będzie ponarzekać w feedbacku portfela 😉

Edytowane przez ratek0
  • Thanks 1
Opublikowano

No to ja już nie wiem o co chodzi, ten z września padł mi dwa dni temu, portfel krzyczy że telefon zagrożony, w sklepie brak integralności, no trudno myślę sobie. Dzisiaj płaciłem blikiem bezprzewodowo, jest ok. Teraz odpalam portfel - jest ok, odpalam sklep - jest ok. A nic nie robiłem, nowego nie wgrywalem, cuda panie cuda.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, dzanas69 napisał(a):

No to ja już nie wiem o co chodzi, ten z września padł mi dwa dni temu, portfel krzyczy że telefon zagrożony, w sklepie brak integralności, no trudno myślę sobie. Dzisiaj płaciłem blikiem bezprzewodowo, jest ok. Teraz odpalam portfel - jest ok, odpalam sklep - jest ok. A nic nie robiłem, nowego nie wgrywalem, cuda panie cuda.emoji1.png

U mnie też nic nie robiłem i zaczął znowu działać. Pytanie na jak długo i czy Google za chwilę znowu nie zbanuje FP, żeby zabrać nam Wallet na zawsze.

Dajcie feedback z apki Portfel. Niech widzą że nam się to nie podoba.. Profilaktycznie

Edytowane przez grzeg8102
Opublikowano
32 minuty temu, grzeg8102 napisał(a):

U mnie też nic nie robiłem i zaczął znowu działać. Pytanie na jak długo i czy Google za chwilę znowu nie zbanuje FP, żeby zabrać nam Wallet na zawsze.

Dajcie feedback z apki Portfel. Niech widzą że nam się to nie podoba.. Profilaktycznie

Ode mnie już poszło profilaktycznie narzekanie na ich praktyki przeciwko poczciwym użytkownikom Custom ROM'ów 👍😉

Się kurde rozpisałem jak szalony 😅

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, ratek0 napisał(a):

Ode mnie już poszło profilaktycznie narzekanie na ich praktyki przeciwko poczciwym użytkownikom Custom ROM'ów 👍😉

Się kurde rozpisałem jak szalony 😅

i bardzo dobrze ... pisać i cisnąć ile się da ... tzn. nic nie da ale trzeba 🙃

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Master napisał(a):

i bardzo dobrze ... pisać i cisnąć ile się da ... tzn. nic nie da ale trzeba 🙃

No mała szansa, że coś da, ale zawsze jest. Kiedyś Google w 2020 roku po rotestach użytkowników wycofało się z decyzji, że w Mapach zniknął lektor na rzecz głosu AI. 4 lata trwało zanim dopracowali sztuczny głos i teraz znowu zniknął, już pewnie na zawsze, ale to udowadnia że jednak czasem słuchają. Tu mamy oczywiście inną sprawę i oni mogą się zasłaniać tym że używamy niecertyfikowanego oprogramowania i pod tym pretekstem uwalić nas na zawsze. No ale zobaczymy. Próbować trzeba

• Haha 1
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Niestety, po aktualizacji PIF z 24.06 nadal nie mam możliwości używania płatności. 

Restart telefonu, usuwanie ost. Aktualizacji, czyszczenie pamięci apek nic nie daje. 

Jest jakieś rozwiązanie na ten problem? 

@Kacper Skrzypek

Screenshot_2025-06-27-00-05-43-929_com.google.android.gms.jpg

Screenshot_2025-06-27-00-05-10-176_com.android.vending.jpg

Opublikowano

Dzień dobry, czy działają wam płatności kartami z portfela google? Wczoraj jeszcze płaciłem a dziś nie mogę dodać karty mbanku do portfela, komunikat o możliwym zrootowaniu.

Screenshot_2025-06-27-11-13-20-465_com.google.android.gms.jpg

Opublikowano
5 minut temu, Analityczny napisał(a):

Dzień dobry, czy działają wam płatności kartami z portfela google? Wczoraj jeszcze płaciłem a dziś nie mogę dodać karty mbanku do portfela, komunikat o możliwym zrootowaniu.

Screenshot_2025-06-27-11-13-20-465_com.google.android.gms.jpg

Połączyłem z już istniejącym wątkiem żeby nie tworzyć znów tego samego.

Albo aktualizacja fixa coś popsuła (aktualizowałeś?), albo Google coś zmieniło. I tak cud, że działało przez ponad miesiąc na samym basicu.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Połączyłem z już istniejącym wątkiem żeby nie tworzyć znów tego samego.

Albo aktualizacja fixa coś popsuła (aktualizowałeś?), albo Google coś zmieniło. I tak cud, że działało przez ponad miesiąc na samym basicu.

Oczywiście.

Opublikowano

ja testowałem poza tym ostatnim fixem też na dwóch poprzednich i ten sam komunikat ... choć czy pomimo tego płatności przechodzą to nie wiem bo nie miałem okazji skorzystać 🙃 przy pierwszej okazji obadam temat ...

Opublikowano (edytowane)

Widać ewidentnie, że Google ma możliwość, aby Google Pay działał także na Basic integrity, bo mnie faktycznie przez miesiąc tak to działało.

Niestety wczoraj przestało i nawet PIF z 24 czerwca nie pomógł😞

Jeśli tak zostanie to czas na przesiadkę na inny telefon. Będzie mi trochę brakowało MIUI/HyperOS, oczywiście od Xiaomi.eu. Wersje nie-chinskie to istny reklamowy śmietnik i nie nadają się do użytkowania 

edit

Panowie (i Panie) - zacznijcie bombardować Google poprzez funkcję Prześlij opinię. Wygaśnięcie im że zabrali nam Google Pay na custom ROM 

Opublikowano
Godzinę temu, grzeg8102 napisał(a):

Panowie (i Panie) - zacznijcie bombardować Google poprzez funkcję Prześlij opinię. Wygaśnięcie im że zabrali nam Google Pay na custom ROM 

inicjatywa godna pochwały ... szkoda że da tyle co wspomnienia o zeszłorocznym śniegu 🙃 poprawi chwilowo samopoczucie skrzywdzonego usera/forumowicza i na tym się skonczy ... a i nie zapominajmy o najważniejszym - oni to robią dla naszego dobra i bezpieczeństwa ... to tylko my nie potrafimy tego docenić ... bo przypadkowo zrobiliśmy unlocka w błogiej nieświadomości co to oznacza ... niechcący postawiliśmy system typu custom ... i siedzimy od lat na forum bo nie mamy nic lepszego do roboty ... czyli robią nam dobrze a my jeszcze śmiemy jakieś pretensje do nich zgłaszać ... 🙃 panie ... toż to argagamedon i akokalipsa ... świat zszedł na psy ... że użytkownik usług Googla przeciw panu swemu wystepywa ...

• Like 1
Opublikowano

Od jakiegoś czasu czytam Wasze posty dotyczące Play Integrity, niedziałających aplikacji bankowych, mObywatela, McDonald’a itd... . Napiszę jak ja rozwiązałem ten problem. Otóż jestem użytkownikiem Xiaomi.eu odkąd kupiłem swój pierwszy Mi5. Wybór padł na Xiaomi z jednego prostego powodu – nie mogę się obejść w pracy bez możliwości nagrywania rozmów. To jest dla mnie must have. Od paru ładnych lat zaczęło się to wszystko knocić dzięki Google a ostatnio Xiaomi przelało u mnie czarę goryczy. W zeszłym miesiącu nadarzyła się okazja i byłem w Chinach. Jak trzeci raz przechodziłem obok salonu Xiaomi to w końcu wszedłem i wróciłem do Polski z Mi 15 Ultra 16/512. Mówię sobie: najwyżej stracę 3500 PLN.  Ale to była dobra decyzja. Telefon konfigurowałem przez 2 dni. Najpierw wywaliłem debloaterem nie tylko wszystkie chińskie preinstalowane aplikacje ale również mnóstwo chińskich systemowych śmieci, które są do niczego niepotrzebne. Potem MoreLokale 2 zrobił robotę. Wszystkie aplikacje w telefonie mam po polsku. Wyjątek stanowi tu tylko zakładka Ustawienia (chociaż po przeklikaniu chyba wszystkich fiszek i zakładek w ustawieniach muszę stwierdzić, że 1/3 z nich i tak jest po polsku). Dla mnie akurat język angielski nie stanowi problemu. W telefonie działa wszystko: nagrywanie rozmów, płatności Google, aplikacje bankowe, Bliki, Mobywatele, McDonaldy, itd… . No bo botloader jest przecież zablokowany. W pełni funkcjonalnie działają wszystkie aplikacje Google łącznie z asystentem gogle/gemini (robotę robi tu aplikacja Adama Szałkowskiego - Activity Launcher). To że telefon z chińskim softem ma problemy z powiadomieniami z WhatsAppa, Messengera, itd… to mit. U mnie powiadomienia przychodzą momentalnie. Należy tylko poszczególnym aplikacjom przyznać odpowiednie uprawnienia – nie tylko udzielić pozwolenia na autostart i wyłączyć dla nich oszczędzanie baterii ale również zezwolić na uruchomienia łańcuchowe i dodać te aplikacje do wyjątków w panelu sterowania. Może jestem już zbyt stary i nie jestem aż takim superuserem jak niektórzy z Was ale ja nie widzę praktycznie żadnej różnicy pomiędzy Xiaomi.eu a moim nowym telefonem (przecież Xiaomi.eu bazuje na chińskim sofcie).

Po dwóch dniach od momentu skonfigurowania telefonu pojawiła się aktualizacja OTA chińskiego softu. Przez kilka dni nic nie robiłem bo obawiałem się że jak zaktualizuję do nowej wersji to mi coś siądzie. W końcu zrobiłem pełen backup telefonu na komputerze i odpaliłem aktualizację. Nic się nie stało. Wszystko działa jak działało. Nie wróciły żadne chińskie aplikacje i systemowe śmieci.

Ale nie ma beczki miodu bez łyżki dziegciu. Otóż w porównaniu z Xiaomi.eu na chińskim sofcie nie działają dwie rzeczy.

Pierwsza z nich nie jest żadnym problemem. Telefonu z chińskim softem nie można sparować z zegarkiem z system WearOS. Chińczycy zablokowali w swoim sofcie „pełnowymiarowe” usługi Google Mobile Services. Mimo ich doinstalowania na różne sposoby (ćwiczyłem to 3 godziny) i tak nie działają. Rozwiązanie: kupiłem Huawei Watch GT5 (akurat była promocja na Aliexpress). Wszystko śmiga jak należy łącznie z płatnościami NFC na zegarku a bateria po odpaleniu wszystkich możliwych czujników działa 2 tygodnie a nie 2 dni jak na WearOS.

Drugim problemem który jest nie do rozwiązania jest to że na telefonie z chińskim softem nie działa Android Auto. I z tym chyba nic się na razie nie da zrobić.

W związku z tym nasuwa się proste pytanie: Po co się męczyć i płacić za odblokowanie bootloadera żeby zainstalować Xiaomi.eu na o 1/3 droższym telefonie w wersji Global jak i tak polityka Googla prawdopodobnie nawet przy zrootowanym telefonie (różne kombinacje z Magiskami, Play Integrity Fix itd.) nie pozwoli w pełni korzystać z jego możliwości. No bo po co komu telefon na którym nie działają aplikacje bankowe, mObywatel, płatności zbliżeniowe, itp. Oczywiście można sobie kupić telefon „na guziki” z którego zawsze zadzwonimy i wyślemy sms-a a resztę niezbędnych w dzisiejszych cyfrowych czasach rzeczy ogarniemy w domu na komputerze a na zakupy będziemy chodzić z gotówką. Ale chyba nie o to chodzi.

Opublikowano
W dniu 27.06.2025 o 18:39, dzanas69 napisał(a):

Chyba się niestety skończyło na amen

Dokładnie, u mnie tak samo i przekonałem się w zielonym płazim sklepie, bez portfela w kieszeni. Xiaomi Smart Band 7 NFC uratował sytuację, a Portfel Google padł.

Opublikowano

@Kacper Skrzypek masz może jakieś przecieki czy przywrócą płatności lub kiedy może to nastąpić? Czuje się jakbym się cofnął do poprzedniej epoki jak musze zwykłą kartę wyciągać :D

W dniu 27.06.2025 o 10:02, Kacper Skrzypek napisał(a):

Póki co nie. Możesz ewentualnie spróbować fixa z 14 czerwca. U mnie on działał (do wczoraj, dzisiaj nie sprawdzałem jeszcze).

Opublikowano

Właśnie czytam wątek z drugiego tematu, PIF totalnie już został położony, dobrze to rozumiem?

"Google has strengthened Play Integrity protection and our workaround is no longer effective.
You can just accept it and use another payment method, try using complex root hacks (example) at your own responsibility, or return to an official ROM with the bootloader locked.
Nothing we can do; you can send a "thank you" to Google. Reports regarding this will be removed."

4 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Na pewno nie wrócą w takiej formie jak obecnie. Proponuję poszukać alternatyw (o jednej z nich prawdopodobnie już dzisiaj napiszemy na stronie).

Opublikowano (edytowane)

Cześć, wrzuciłem jak zalecali tu na forum Curve Pay i przechodzi płatność, co prawda program potrafi się wyłączyć ale 2 płatności przeszły :D bez root i kombinacji (mam odblokowany bootloader . Teraz pytanie czy ten Curve pay to legitny czy raczej nie i nie ryzykować? Tu link do opisu że ta metoda działa https://xiaomi.eu/community/threads/google-wallet-alternative-yes-there-is-one.75772/ 

Problem w tym że doliczają sobie za transakcję np przy 8 zł 8,22 pobiera.

Edytowane przez romsed