Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Dzisiaj wystąpiły problemy z płatnością za zakupy więc pierwszą rzeczą którą zrobiłem na szybko to ściągnięcie najnowszego pif fixa w wersji 2024.05.15 ale gdy po restarcie urządzenia próbowałem uruchomić Portfel Google wurzuca mi błąd (taki jak na ss) i tak samo przy kolejnych próbach. Sklep Play informuje mnie że spełniam wymogi co do bezpieczeństwa. Próbowałem odinstalować portfel google, nie pomogło więc też spróbowałem wyczyścić a następnie odinstalować aktualizacje dla usług Google. Niestety bez skutku.b577974b6038867521e4352758179469.jpg

Wysłane z mojego M2102K1G przy użyciu Tapatalka

Dorzucam jeszcze wynik testu integralności.22505a5de9ae483b58a371cbcc3883c5.jpg

Posted
52 minuty temu, Krzysztof Kinel napisał(a):

Witam. Dzisiaj wystąpiły problemy z płatnością za zakupy więc pierwszą rzeczą którą zrobiłem na szybko to ściągnięcie najnowszego pif fixa w wersji 2024.05.15 ale gdy po restarcie urządzenia próbowałem uruchomić Portfel Google wurzuca mi błąd (taki jak na ss) i tak samo przy kolejnych próbach. Sklep Play informuje mnie że spełniam wymogi co do bezpieczeństwa. Próbowałem odinstalować portfel google, nie pomogło więc też spróbowałem wyczyścić a następnie odinstalować aktualizacje dla usług Google. Niestety bez skutku.b577974b6038867521e4352758179469.jpg

Dorzucam jeszcze wynik testu integralności.22505a5de9ae483b58a371cbcc3883c5.jpg

nie dołączyłeś nic z tego co pisałeś 🙃 ten fix zaskakuje po jakimś czasie ... najlepiej nic nie instalować / usuwać ... po prostu wrzucić fixa i zaczekać jakiś czas ... przyspieszyć to może wyczyszczenie pamięci portfela Googla no i usługi Google Play ... i nic więcej nie trzeba robić ... zakładam też że używasz aktualnego romu Xiaomi eu ... dla starszych wersji były reuploady wersji stabilnych ... jakoś pod koniec roku ... a jeśli są nowsze buildy to tym bardziej nie powinno być problemów - tak więc nic nie kombinuj i cierpliwości ... 🙃

Posted
6 godzin temu, Krzysztof Kinel napisał(a):

Próbowałem odinstalować portfel google, nie pomogło więc też spróbowałem wyczyścić a następnie odinstalować aktualizacje dla usług Google. Niestety bez skutku.

Ustawienia > na dole Prywatność > Panel prywatności > SMS > szukasz Usług Google Play i nadajesz im dostęp. Potem Portfel powinien działać.

Posted

Ustawienia > na dole Prywatność > Panel prywatności > SMS > szukasz Usług Google Play

Niestety nie ma tej aplikacji na liście. Szukałem opcji do wyświetlenia systemowych czy coś ale też bez skutku.fc1de64ac44263a88d0708f1d6c9229f.jpg

ten fix zaskakuje po jakimś czasie ... najlepiej nic nie instalować / usuwać ... po prostu wrzucić fixa i zaczekać jakiś czas ...

Robiłem to w pośpiechu bo musiałem zapłacić jakoś za zakupy.

Posted
14 minut temu, grzeg8102 napisał(a):

Czy apka Aktualizacje nadal znajduje nowe wersje PIF? U mnie przestała znajdować. Napisałem o tym także tutaj:

https://miuipolska.pl/forum/topic/62124-urz%C4%85dzenie-nie-spe%C5%82nia-wymog%C3%B3w-bezpiecze%C5%84stwa-google-pay-xiaomi-eu/?do=findComment&comment=650716

u mnie jest ok ... w razie czego wyczyść dane apki updater - to zresetuje się do domyślnych powiadomień i powinno być ...

Screenshot_2024-05-18-13-24-18-410_com.android.updater.jpg

Posted
19 minut temu, Master napisał(a):

u mnie jest ok ... w razie czego wyczyść dane apki updater - to zresetuje się do domyślnych powiadomień i powinno być ...

Screenshot_2024-05-18-13-24-18-410_com.android.updater.jpg

Wyczyściłem, ale nadal nie działa. Może to przez to że mam jeszcze MIUI14 a nie HyperOS?

Posted
12 minut temu, grzeg8102 napisał(a):

Wyczyściłem, ale nadal nie działa. Może to przez to że mam jeszcze MIUI14 a nie HyperOS?

zapewne ... 🙃

Posted
Godzinę temu, Master napisał(a):

zapewne ... 🙃

Ale dziwne bo jeszcze niedawno działało i pokazywali mi zarówno aktualizacje PIF jak i systemu do HyperOS, a teraz nic, przestało zupełnie. No chyba że developerzy pozmieniali URL tych rzeczy i potrzebna jest nowsza apka. Ciekawe czy da się wyodrębnić apke z nowego ROM HyperOS...

Posted (edited)
4 minuty temu, grzeg8102 napisał(a):

Ale dziwne bo jeszcze niedawno działało i pokazywali mi zarówno aktualizacje PIF jak i systemu do HyperOS, a teraz nic, przestało zupełnie. No chyba że developerzy pozmieniali URL tych rzeczy i potrzebna jest nowsza apka. Ciekawe czy da się wyodrębnić apke z nowego ROM HyperOS...

da ... zobacz tutaj - aktualna wersja to 18.1

https://miuipolska.pl/forum/topic/63506-baza-aplikacji-xiaomieu-neutralne-global/

Edited by Master
Posted
7 minut temu, Master napisał(a):

Dzięki. Pomysł był dobry, ale okazało się, że nie da się aktualizować aplikacji systemowych z nieznanych źródeł. Taki właśnie błąd przy uje przy próbie aktualizacji. Trzeba będzie się chyba jednak przesiąść na HyperOS 😐

Posted (edited)
9 minut temu, grzeg8102 napisał(a):

Dzięki. Pomysł był dobry, ale okazało się, że nie da się aktualizować aplikacji systemowych z nieznanych źródeł. Taki właśnie błąd przy uje przy próbie aktualizacji. Trzeba będzie się chyba jednak przesiąść na HyperOS 😐

no może najwyższy czas ... 🙃 w końcu i tak będzie trzeba ... ja sobie bardzo chwalę - z drugiej strony i nie mam zbytnio wyboru 🙃

a jak nadasz uprawnienia do instalacji z nieznanego źródła to też nie idzie? nadaj to dla przeglądarki i powinno pójść ...

Screenshot_2024-05-18-15-35-12-890_com.android.settings.jpg

Edited by Master
Posted
45 minut temu, Master napisał(a):

no może najwyższy czas ... 🙃 w końcu i tak będzie trzeba ... ja sobie bardzo chwalę - z drugiej strony i nie mam zbytnio wyboru 🙃

a jak nadasz uprawnienia do instalacji z nieznanego źródła to też nie idzie? nadaj to dla przeglądarki i powinno pójść ...

Screenshot_2024-05-18-15-35-12-890_com.android.settings.jpg

Niestety nic to nie daje. Chodzi chyba o typ aplikacji. Systemowych będących częścią ROMu, widocznie się nie da w ten sposób, tylko zwykłe 

Posted
14 minut temu, grzeg8102 napisał(a):

Niestety nic to nie daje. Chodzi chyba o typ aplikacji. Systemowych będących częścią ROMu, widocznie się nie da w ten sposób, tylko zwykłe 

no mozliwe ... przy okazji sprawdze - na razie nie widzialem potrzeby zeby cos takiego wrzucac ... 🙃

• 2 weeks later...
Posted
W dniu 18.05.2024 o 16:33, Master napisał(a):

no mozliwe ... przy okazji sprawdze - na razie nie widzialem potrzeby zeby cos takiego wrzucac ... 🙃

Tak trochę dla potomnych - udało mi się dokonać aktualizacji przy użyciu ADB. Załadowałem plik z nowej wersji ROMu. Dzięki za namiary na niego 👍

Znowu będę mógł pobierać PIF poprzez apkę Aktualizacje zamiast wchodzić na forum, szukać linka i pobierać. Niby roboty nei jest dużo więcej, ale wygoda jest z apką dużo większa 🙂 Dzięki raz jeszcze za porady

• Like 1
  • 3 months later...
Posted

PIF z 16.08 już nie działa. Rano jeszcze było ok, ale teraz już nie. 

Zmienił się komunikat błędu. Mam nadzieję że Google nie zmieniło czegoś istotnego co spowoduje że Portfel Google nie będzie działał na Xiaomi.eu

Screenshot_2024-09-22-11-38-55-321_com.android.vending-edit.jpg

Posted (edited)
10 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Odinstaluj aktualizację Usług Google Play.

Pomogło dzięki! Efekt uboczny jest taki że musiałem dodać wszystkie karty od nowa, więc w drodze bez portfela taki błąd to problem. No i kicha że to się samo aktualizuje, bo może przestać działać w każdym momencie

Czy będzie jakieś rozwiązanie, aby płatności działały także po tej aktualizacji, która sama sobie może wrócić w każdym momencie?

Edited by grzeg8102
Posted
30 minut temu, grzeg8102 napisał(a):

Czy będzie jakieś rozwiązanie, aby płatności działały także po tej aktualizacji, która sama sobie może wrócić w każdym momencie?

Nie wiadomo.

Posted
W dniu 22.09.2024 o 19:42, grzeg8102 napisał(a):

Pomogło dzięki! Efekt uboczny jest taki że musiałem dodać wszystkie karty od nowa, więc w drodze bez portfela taki błąd to problem. No i kicha że to się samo aktualizuje, bo może przestać działać w każdym momencie

No to masz szczęście bo u mnie przy próbie dodania jakiejkolwiek karty mam crash apki i tyle. Smutek i zwątpienie... 

• 4 weeks later...
  • grzeg8102 changed the title to Google Pay/Wallet moduł Xiaomi.eu PlayIntegrityFix
Posted
31 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jak będzie, to puścimy. Na razie się nie zanosi.

Oj to niedobrze, brzmi groźnie, bo do tej pory wszystko wychodziło szybciutko. Czyzby się sprawa mocniej skomplikowała?

Posted
4 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Google pobanowało większość działających fingerprintow, twórca PlayIntegrityFix napisał że "over". Dopóki czegoś nie wymyślą, dopóty nie będzie Play Integrity.

No to mam głęboką nadzieję że coś wymyślą, bo jak widać Google Pay to bardzo pożądana przez użytkowników usługa 

Posted
8 minut temu, grzeg8102 napisał(a):

No to mam głęboką nadzieję że coś wymyślą, bo jak widać Google Pay to bardzo pożądana przez użytkowników usługa 

dobrze że są alternatywy 🙃 na GP czy tam GW świat się na szczęście nie kończy ... na pewno to przydatne jak jest ale i bez tego da się żyć ... do tej pory te fixy wychodziły bardzo szybko ale jak widać dobre czasy minęły ... google widać lubuje się w banowaniu tych "fingerprintow" i są w tym konsekwentni 🙃 ja już dawno przerzuciłem się na blika - a w szczególności po tym jak przy której aktualizacji portfela wskoczyło potwierdzanie transakcji co było dość irytujące ... normalne płatności przez Googla powinny działać - tak zakładam ... o ile pamiętam to kiedyś jak przez jakiś czas nie było fiksa to przechodziły ... chyba że i tu google już wsadzilo swoje paluchy i to też się posypie ... 🙃 przy okazji się sprawdzi ...

Posted

Ja bym rekomendował jednak używanie Blika zbliżeniowego o ile to możliwe. Nie zagwarantuję, że PIF wróci. Nie zależy to od nas. Jeśli rzeczywiście nie ma żadnego innego fingerprinta, no... to cóż. Pozostanie powrót na Globala albo przeżycie tego, że nie ogarnie się Google Pay albo kuponów w Maku.

Igor Eisberg pisał już jakiś czas temu, że coś takiego się wydarzy, zresztą nietrudno było to przewidzieć każdemu, kto mniej więcej się w tym orientował.

https://xiaomi.eu/community/threads/future-of-pixel-integrity-google-pay-rcs-chat-bank-apps-etc-and-potential-adaptations-for-the-eu-rom.73809/#post-732568

Czekamy, czy wymyślą coś inni. Igor nie będzie szukać fingerprintów na własną rękę.

https://xiaomi.eu/community/threads/hyperos-1-0-stable-release.71170/post-736067

Posted

U mnie dziś rano padło (płaciłem opaską), teraz w opcjach programistów w sklepie, widzę że faktycznie drugi status powrócił.

Posted
41 minut temu, ratek0 napisał(a):

Tylko utrudniają życie ludziom 😔

true ... krótko i na temat ... z drugiej strony teraz kwestie związane z bezpieczeństwem są bardzo modne ... a i  oszustw / kombinacji jest coraz więcej ... ja w poniedziałek szósta sprawę do sądu zgłosiłem 🙃 złodziejstwo jest na porządku dziennym ... taki czasów dozylim ... też tak do końca trudno winić i Googla i Xiaomi że przykładają do tego wagę ... no ale to odbija się rykoszetem np. na nas niczemu winnych forumowiczów i miłośników custom romow ... 🙃

Posted
55 minut temu, Master napisał(a):

true ... krótko i na temat ... z drugiej strony teraz kwestie związane z bezpieczeństwem są bardzo modne ... a i  oszustw / kombinacji jest coraz więcej ... ja w poniedziałek szósta sprawę do sądu zgłosiłem 🙃 złodziejstwo jest na porządku dziennym ... taki czasów dozylim ... też tak do końca trudno winić i Googla i Xiaomi że przykładają do tego wagę ... no ale to odbija się rykoszetem np. na nas niczemu winnych forumowiczów i miłośników custom romow ... 🙃

Co do bezpieczeństwa to też jest różnie, akurat w moim przypadku aplikacja bankowa odmawia mi logowania odciskiem palca co wydaje mi się bezpieczniejsze niż wpisywanie pinu przy ludziach 😉

• Like 1
Posted
2 godziny temu, abc00 napisał(a):

U mnie dziś rano padło (płaciłem opaską), teraz w opcjach programistów w sklepie, widzę że faktycznie drugi status powrócił.

Faktycznie, u mnie też teraz pokazuje dwa statusy, ale nie próbowałem płacić, bo przy otwieraniu apki pokazał mi się i tak znany komunikat o niespełnianiu wymogów bezpieczeństwa.

Ja to wszystko rozumiem, dbanie o bezpieczeństwo itp. Ale nas jest pewnie promil jeśli chodzi o wszystkich użytkowników Androida, to ludzi z custom ROMem jest pewnie poniżej 1 %, więc i tak ich to nie obchodzi, ale dlaczego w takim razie blokować ten 1% a nie pozwolić mu działać? Niech dadzą ludziom wybór. Niech domyślnie nie działa, ale niech będzie zrzeczenie odpowiedzialności do wykonania przez użytkownika i niech sobie użytkownik używa na własne ryzyko na custom ROMie. Jeszcez na rootach zrozumiem, bo to jest istne otwarcie puszki pandory, ale na custom romie, no bez przesady.

Ja od wczoraj zgłosiłem z 10 feedbacków do Google Wallet, że mi nie działa na custom romie i wyraziłem oburzenie. Napisałem na forum Google - i Wam radzę tam się dopisać - niech coś się dzieje: https://support.google.com/wallet/thread/303526242?authuser=0&hl=en&sjid=6799856240278095050-EU

• Like 2