Master Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 19 minut temu, zmylna napisał(a): Czy po wgraniu MiuiPolska też macie dziwny problem z płatnościami ? Po zbliżeniu do terminala potrafi w ogóle nie reagować. Czasem jak potrzymam dłużej (ok 15s) to zajarzy. Innym razem od razu. Na globalu tego nie było. MIUI ostatni dev. to kiedyś były takie sytuacje - przy odblokowanym ekranie nie było problemu i od razu wskakuje płatność ... co innego przy zablokowanym ... może dzisiaj sprawdzę u siebie czy przy zablokowanym zaskoczy czy nie - co prawda nie mam 13tki ale jeśli to problem softwarowy to nie ma znaczenia ... dam znać jak to wyjdzie w praktyce 🙃 też nam najnowsza dev beta
zmylna Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 to kiedyś były takie sytuacje - przy odblokowanym ekranie nie było problemu i od razu wskakuje płatność ... co innego przy zablokowanym ... może dzisiaj sprawdzę u siebie czy przy zablokowanym zaskoczy czy nie - co prawda nie mam 13tki ale jeśli to problem softwarowy to nie ma znaczenia ... dam znać jak to wyjdzie w praktyce też nam najnowsza dev betaDzięki W moim przypadku zawsze jak płacę ekran jest włączony i odblokowany więc chyba nie tu trzeba szukać.
Master Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Godzinę temu, zmylna napisał(a): Dzięki W moim przypadku zawsze jak płacę ekran jest włączony i odblokowany więc chyba nie tu trzeba szukać. no a co jak nie będzie? ja też tak ostatnio płaciłem bo odblokowywalem telefon żeby włączyć NFC ... ale pamiętam ze swego czasu przy zablokowanym ekranie (NFC był włączony wcześniej) płatność mi nie wskakiwała ... a jak odblokowałem ekran od razu przechodziła bezproblemowo - a wcześniej nie miałem problemów czy to fon był zablokowany czy nie ... no ale dzisiaj sprawdzę i daje znać 🙃 1
Master Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 więc tak - trzykrotna próba zbliżeniowo przy zablokowanym ekranie - trzykrotna porażka - przy odblokowany od razu wskoczyło ... 🙃 widocznie celowo to zrobili (korzystałem z apki bankowej) przy okazji można by sprawdzić GP ... ale jeśli to blokada systemowa w miui to jest oczywiste, że będzie to samo ...
zmylna Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 więc tak - trzykrotna próba zbliżeniowo przy zablokowanym ekranie - trzykrotna porażka - przy odblokowany od razu wskoczyło ... widocznie celowo to zrobili (korzystałem z apki bankowej) przy okazji można by sprawdzić GP ... ale jeśli to blokada systemowa w miui to jest oczywiste, że będzie to samo ...Problem u mnie nieco inny. Telefon nie reaguje w ogóle. Nie ma vibry, nie ma komunikatu nie ma nic. Tak jakby nfc było wyłączone.
Master Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 2 godziny temu, zmylna napisał(a): Problem u mnie nieco inny. Telefon nie reaguje w ogóle. Nie ma vibry, nie ma komunikatu nie ma nic. Tak jakby nfc było wyłączone. jasne - oczywiście jest włączone a tak jakby nie było komunikacji? tak jest na różnych apkach? tzn bankowej i Google pay? można zawsze sprawdzić na wszelki wypadek - ja już miałem przygody z NFC na apce bankowej - pomogło dopiero przeinstalowanie i ponowna konfiguracja ... możesz też się upewnić że w ogóle sam moduł NFC działa - nawet bez płacenia przez niego - ja instalowałem coś ze sklepu Play do zczytywania kart z chipem - nie pamiętam tylko nazwy - wtedy przy włączonym NFC i zbliżeniu karty były pobierane jakieś dane z tej karty - to wiadomo przynajmniej że moduł działa ... jeśli moduł jest sprawny apki właściwie skonfigurowane i telefon przechodzi testy bezpieczeństwa (to też pokaże Google pay) to powinno wszystko być oki ...
zmylna Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) 8 godzin temu, Master napisał(a): jasne - oczywiście jest włączone a tak jakby nie było komunikacji? tak jest na różnych apkach? tzn bankowej i Google pay? można zawsze sprawdzić na wszelki wypadek - ja już miałem przygody z NFC na apce bankowej - pomogło dopiero przeinstalowanie i ponowna konfiguracja ... możesz też się upewnić że w ogóle sam moduł NFC działa - nawet bez płacenia przez niego - ja instalowałem coś ze sklepu Play do zczytywania kart z chipem - nie pamiętam tylko nazwy - wtedy przy włączonym NFC i zbliżeniu karty były pobierane jakieś dane z tej karty - to wiadomo przynajmniej że moduł działa ... jeśli moduł jest sprawny apki właściwie skonfigurowane i telefon przechodzi testy bezpieczeństwa (to też pokaże Google pay) to powinno wszystko być oki ... Mam skonfigurowane tak jak miałem dotychczas na każdym telefonie - za płatności odpowiada Google Pay. Aplikacji bankowej w to nie mieszam. Bez niej też powinno hulać. Czy NFC działa ? Napisałem wyżej, że płatności raz działają, a raz nie. To by oznaczało, że NFC działa ? Albo raz działa, raz nie działa. Właśnie nie wiem czy przyczyną jest moduł NFC czy konfiguracja i to jest zagadką. Telefon testy bezpieczeństwa przechodzi. Co do apki testującej NFC. Tego jeszcze nie próbowałem. To dobry pomysł ---edit--- Spróbowałem apki do czytania kart - wszystko działa za każdym razem. Można zatem wykluczyć problem z modułem NFC. Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez zmylna
Master Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 3 godziny temu, zmylna napisał(a): Mam skonfigurowane tak jak miałem dotychczas na każdym telefonie - za płatności odpowiada Google Pay. Aplikacji bankowej w to nie mieszam. Bez niej też powinno hulać. Czy NFC działa ? Napisałem wyżej, że płatności raz działają, a raz nie. To by oznaczało, że NFC działa ? Albo raz działa, raz nie działa. Właśnie nie wiem czy przyczyną jest moduł NFC czy konfiguracja i to jest zagadką. Telefon testy bezpieczeństwa przechodzi. Co do apki testującej NFC. Tego jeszcze nie próbowałem. To dobry pomysł ---edit--- Spróbowałem apki do czytania kart - wszystko działa za każdym razem. Można zatem wykluczyć problem z modułem NFC. no to skoro testy bezpieczeństwa oki i moduł NFC sprzętowo jest w porządku to zostają dwie opcje - wywalenie i ponowna instalacja i konfiguracja apki do płatności albo to coś w samym systemie i trzeba zaczekać do następnej wersji stable lub beta (na becie to szybciej poprawia) i zobaczyć co będzie ... ogólnie co do samych ustawień NFC to za dużo się nie pokombinuje ... tam chyba jest tylko opcja resetu (można spróbować - u mnie to nic nie dało jak płatności nie przechodziły - no ale u mnie nie przechodziły cały czas a u Ciebie to raz działa raz nie ...) ja bym proponował spróbowanie czy płatność przejdzie na innej apce - bankowej - jak korzystasz z GP - jeśli tam nie będzie problemu to mamy pewność że temat leży po stronie GP 🙃
zmylna Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Już mniej więcej wiem, co się dzieje z płatnościami. Moduł NFC nie zawsze jest w stanie wywołać aplikację Google Pay. Tak jakby ta ostatnia się przywieszała. Dzisiaj podczas próby zapłacenia (tak jak to czasem bywa) przyłożyłem telefon do terminala i nic się nie zadziało. W tym momencie spróbowałem ręcznie uruchomić Google Pay. Zamiast aplikacji na ekranie pojawiło się puste, białe okno (Google Pay zwisło?). Poczekałem chwilę, ubiłem aplikację i przyłożyłem ponownie telefon do terminala. Ta dam! Płatność zadziałała! Teraz sam nie wiem czy to bug MIUI czy Google Pay ale raczej przychylam się do tego pierwszego.
Master Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 otóż to ... ja bym radził tak jak pisałem - jak masz instalowane GP to odinstalować i zapisać na nowo - jak masz nie instalowane - to tam w ustawieniach portfela przywrócić domyślne i jeszcze raz skonfigurować - i zobaczyć co to da ... tam na początku napisałeś Play - ale wiadomo że chodziło o Pay 🙃 no a co do miui to zostaje czekać na kolejną betę / stable ... beta pewnie w sobotę tradycyjnie ... ja apki GP nie mam - ale pewnie w niedzielę rano będę korzystał ze zbliżeniowki to mogę zobaczyć jak to się zachowa ... to już oczywiście będzie na nowej becie
simcold Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Siemka. Jakie macie sort na lte do 50% ?Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka
zmylna Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Opublikowano 18 Sierpnia 2023 W dniu 9.08.2023 o 19:17, zmylna napisał(a): Już mniej więcej wiem, co się dzieje z płatnościami. Moduł NFC nie zawsze jest w stanie wywołać aplikację Google Pay. Tak jakby ta ostatnia się przywieszała. Dzisiaj podczas próby zapłacenia (tak jak to czasem bywa) przyłożyłem telefon do terminala i nic się nie zadziało. W tym momencie spróbowałem ręcznie uruchomić Google Pay. Zamiast aplikacji na ekranie pojawiło się puste, białe okno (Google Pay zwisło?). Poczekałem chwilę, ubiłem aplikację i przyłożyłem ponownie telefon do terminala. Ta dam! Płatność zadziałała! Teraz sam nie wiem czy to bug MIUI czy Google Pay ale raczej przychylam się do tego pierwszego. Wydaje się, że udało się obejść problem z płatnościami. Aktywowałem płatności zbliżeniowe BLIK w moim banku (mBank). Jako aplikację płatniczą ustawiłem mBank zamiast GPay. Jak do tej pory płatności działają bez problemu
michal01 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Witam. Czy da się ustawić tak aby powiadomienia z jednej aplikacji przychodziły każda osobno tak jak to było w Miui 12, teraz w MIUI14 przychodzą jak by zbite w jedno powiadomienie i na zegarku mam tylko info ale bez treści?Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka
4Tmx Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Cześć, [eSIM] zakupiłem telefon z tradingshenzhen, mam wgrany rom 14.0.31.0 TMCCNXM w środku dwie karty SIM potrzebuję dodać jeszcze jedną kartę ale eSIM. I teraz moje pytanie, czy przez to że telefon jest z dystrybucji Chińskiej nie posiada eSima czy mam zły wgrany rom ? Czy może przez to że mam od początku dwie karty sim w środku nie pozwala dodać mi eSima ? Pozdrawiam
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Chińska wersja nie obsługuje eSIMa.
4Tmx Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Czyli to wina hardware a nie softwaru ?
4Tmx Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 OK, rozumiem. Wracając do eSIMa, w telefonie mogę mieć aktywne tylko dwie karty tak ? Potrzebuję mieć w sumie trzy karty czy to sim czy eSIM ale chciałbym mieć trzy. Czy jest taka opcja ?
Netoper Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Jest taka opcja, kup telefon który obsługuje 2 karty SIM +EsimWysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
4Tmx Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Np. Xiaomi 13 ? Ale z Polskiej dystrybucji ?
simcold Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Nie działa to na 3 karty. Dwie fizyczne lub fizyczna + esimNiezależnie jaka dystrybucjaWysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka
4Tmx Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 OK, dziękuję. Suport udziela odmienne informacje
bosniak Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 Czy jest możliwość jak w poprzednich telefonach żeby go zablokować dwuklikiem w ekran, a nie tylko odblokować, trochę mnie irytuje że do odblokowania wystarczy tapnąć 2x a do zablokowania trzeba nadusić przycisk🤔
Kacper Skrzypek Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 Jeśli masz Xiaomi.eu, to odpowiednia opcja jest w ustawieniach pulpitu.
bosniak Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 Nie mam czegos takiego jak "ustawienia pulpitu"
FromWP Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 (edytowane) @bosniak w twoim romie tego nie ma, masz tajwański. Do wyłaczenia bez przycisku pozostaje jedynie widżet wyłączenia. Edytowane 7 Września 2023 przez FromWP
bosniak Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 (edytowane) przecież niby jest ta funkcja zaznaczona? Nie wiem jaki jest rom, tyle co wrócił z mi center, więc chyba wiedzieli co wgrywają? Edytowane 7 Września 2023 przez bosniak
FromWP Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 (edytowane) Opcja jest zaznaczona, ale to działa tylko na ekranie blokady i nic z tym nie zrobisz. Wgrali Ci rom na Tajwan Edytowane 7 Września 2023 przez FromWP
Kacper Skrzypek Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 Masz ROM Global z nagrywaniem rozmów. W serwisie zapewne mogłeś wybrać, czy chcesz Global, czy Xiaomi.eu, i wybrałeś Globala. Jeśli chcesz mieć blokowanie dwuklikiem, musisz wgrać Xiaomi.eu.
bosniak Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 mimo wszystko wole ten tajwański global niż to dziadostwo xiaomi.eu, gdzie ciągle coś nie działa, włącznie z płatnościami zbliżeniowymi, a aktualizacje to czasami trzeba byc programistą żeby ogarnąć. Nie ma global innego niż tajwański? Moze to ogarną po aktualizacji?
Master Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 2 minuty temu, bosniak napisał(a): mimo wszystko wole ten tajwański global niż to dziadostwo xiaomi.eu, gdzie ciągle coś nie działa, włącznie z płatnościami zbliżeniowymi, a aktualizacje to czasami trzeba byc programistą żeby ogarnąć. ciekawe ... więc tak - ciągle coś nie działa - nie pamiętam kiedy były z czymś jakieś większe problemy - jeśli były w kolejnej tygodniowej wersji to poprawiano (czyli na bieżąco - stabilne oczywiście trochę później no ale też i nie są wydawane co tydzień ...) - płatności zbliżeniowe zero problemów (tak przez GP jak przez apkę bankową) aktualizacje - wrzucenie przez kompa (tryb fastboot) to rozpakowanie paczki i uruchomienie pliku wykonywalnego ... myślę że przeciętny użytkownik komputera spokojnie sobie z tym poradzi 🙃 instalacja przez twrp to dwa kliknięcia i przesunięcie suwaka ... też nie wymaga wybitnej inteligencji 🙃 co do globala to nie chce tu komentować bo nie widzę żadnego powodu żeby z niego korzystać ...
zmylna Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 ciekawe ... więc tak - ciągle coś nie działa - nie pamiętam kiedy były z czymś jakieś większe problemy - jeśli były w kolejnej tygodniowej wersji to poprawiano (czyli na bieżąco - stabilne oczywiście trochę później no ale też i nie są wydawane co tydzień ...) - płatności zbliżeniowe zero problemów (tak przez GP jak przez apkę bankową) aktualizacje - wrzucenie przez kompa (tryb fastboot) to rozpakowanie paczki i uruchomienie pliku wykonywalnego ... myślę że przeciętny użytkownik komputera spokojnie sobie z tym poradzi instalacja przez twrp to dwa kliknięcia i przesunięcie suwaka ... też nie wymaga wybitnej inteligencji co do globala to nie chce tu komentować bo nie widzę żadnego powodu żeby z niego korzystać ...Akurat co do aplikacji bankowej nie mogę się zgodzić. U mnie za***isty problem z google Pay. Raz działa, więcej razy nie. Tak jakby Google Pay się zawieszało. Fabryczne nic nie dały. Testowałem na stable i Dev. Ta sama lipa.Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka
Master Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 9 minut temu, zmylna napisał(a): Akurat co do aplikacji bankowej nie mogę się zgodzić. U mnie za***isty problem z google Pay. Raz działa, więcej razy nie. Tak jakby Google Pay się zawieszało. Fabryczne nic nie dały. Testowałem na stable i Dev. Ta sama lipa. Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka no ja w ogóle z Google pay zbliżeniowo nie korzystam ale ostatnio instalowałem specjalnie żeby sprawdzić czy nie będzie problemów z płatnością zbliżeniowa - i nie było - żadnych negatywnych objawów nie uświadczyłem ... mogę wrzucić jeszcze raz i sprawdzić ...
bosniak Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 ależ oczywiście, nie bez powodu założony jest dział "problemy techniczne", jak nie netflix, to inna platforma streemengowa nie działa, a co do płatności zbliżeniowych to cała epopeja, nie potrzebuje stac jak osioł przed terminalem w sklepie i dokładac 5x telefon, a finalnie sięgać po portfel i płacić karta albo gotówka, żenada. Jak w jednym tyg po aktualizacji naprawia problem c G pay to sp***rza wifi, albo co innego i tak w kółko. Przerabiałem to w kilku poprzednich xiaomi, więc dziekuje, postoję. Przeżyje z tym blokowaniem, podobno nie można mieć wszystkiego.
Rekomendowane odpowiedzi