Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

22217.png

• Nowa wersja Asystenta MIUI wspierająca nowe widżety MIUI 13 (zrzuty ekranu poniżej)
  • Drobne zmiany wizualne w aplikacji Aparat
  • Poprawki błędów, np. tych związanych z niepoprawnym odtwarzaniem dźwięku czy wideo przy włączonym OK Google na Mi 10T Lite
  • Póki co brak aktualizacji dla urządzeń ze Snapdragonem 865/870 oraz Mi 11 Pro/Ultra (Xiaomi nie opublikowało dla tych urządzeń ROM-ów)
  • Aparat na Mi 10T Pro nadal nie działa i nie będzie działać, dopóki nie zostaną wydane kompatybilne biblioteki z wersji globalnej
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

IMG_20220217_172628.pngIMG_20220216_232337.png

Android 12

Ponieważ TWRP nie współpracuje z Androidem 12, aktualizacje dla telefonów z tą wersją systemu muszą być wgrywane w trybie Fastboot — szczegóły w naszym artykule.

Jeśli po instalacji naszego oprogramowania telefon wyświetla informację o tym, iż aplikacja Uprawnienia przestała działać bądź samoczynnie się restartuje, należy wyczyścić dane tej aplikacji w Ustawieniach. Jeśli natomiast występują u Państwa problemy z dostępem do pamięci w niektórych aplikacjach, należy wykonać reset do ustawień fabrycznych lub zainstalować jeszcze raz ROM z formatowaniem danych.

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum.

Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)?

W przypadku niepowodzenia w aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (klawisze Głośność+ i Power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne.

ROOT

ROOT dla MIUI z Magisk 24.1 do instalacji z TWRP (plik apk jest jednocześnie instalatorem — w celu instalacji w TWRP należy zmienić rozszerzenie z apk na zip. Najnowsze wersje TWRP wspierają instalację Magiska bez zmiany nazwy). Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu.

Magisk w wersji 24 i wyżej nie wspiera już narzędzia MagiskHide, co może powodować problemy z poprawnym przechodzeniem testu SafetyNet (związanego m.in. z płatnościami Google Pay) przy korzystaniu z roota. Należy wtedy skorzystać ze starszej wersji 23 lub włączyć opcję Zygisk w ustawieniach aplikacji Magisk i wgrać moduł SafetyNet Fix w wersji pod Zygiska.

Blokada reklam w MIUIPolska

Aby zablokować reklamy (lub ich większość) w aplikacjach Google Play i podczas przeglądania internetu, można skorzystać z kilku metod:

Polecane aplikacje MIUI

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc.

Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć, klikając w przycisk poniżej.

Motyw: tutaj.

Opublikowano

Na Mi 11 brak możliwości zainstalowania, w konsoli komunikat oczekiwanie na urządzenie ale nic się nie dzieje przez długi czas. Sprawdzałem połączenie tel z pc wszystko jest OK(w konsoli przez polecenia fastboot devices odpowiedzi wszędzie treu. Zweryfikowałem czy jest uruchomione w opcjach programistycznych debugowanie przez USB i inne ustawienia dla USB instalacja itd... Czy możecie wesprzeć co mogę zrobić lub czy czasem ta wersja nie jest uszkodzona na Mi11. Z góry dziękuję

Wysłane z mojego M2011K2C przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał:

O której ściągałeś? Jeśli wczoraj późnym wieczorem, to był taki problem. Koło piątej był reupload.

To dziwne - pobrałem i zainstalowałem zaraz jak się pojawiło (przed tym jak pytałem Cię o changelog), a problemów brak :D

Opublikowano (edytowane)

Możliwe, że po prostu miałeś gdzieś indziej ADB i ustawiłeś je jeszcze w zmiennych środowiskowych Windowsa. Wtedy to właśnie z tego katalogu fastboot zaciągał brakującą bibliotekę. Jeśli ktoś tego nie miał, to instalacja nie mogła się powieść, bo ta biblioteka (AdbWinUsbApi.dll) jest konieczna, aby fastboot w ogóle zatrybił (przynajmniej na Windowsie, no bo na Linuksie czy Maku wystarczy sama binarka).

Edytowane przez Kacper Skrzypek
  • Confused 1
Opublikowano
O której ściągałeś? Jeśli wczoraj późnym wieczorem, to był taki problem. Koło piątej był reupload.
Wczoraj tak o 21 . Ok dzięki za info, jak wrócę do domu to sprawdzę

Opublikowano
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał:

Możliwe, że po prostu miałeś gdzieś indziej ADB i ustawiłeś je jeszcze w zmiennych środowiskowych Windowsa. Wtedy to właśnie z tego katalogu fastboot zaciągał brakującą bibliotekę. Jeśli ktoś tego nie miał, to instalacja nie mogła się powieść, bo ta biblioteka (AdbWinUsbApi.dll) jest konieczna, aby fastboot w ogóle zatrybił (przynajmniej na Windowsie, no bo na Linuksie czy Maku wystarczy sama binarka).

Nie bardzo rozumiem "gdzieś indziej" ale najwidoczniej tak było. Dzięki za info.

Opublikowano (edytowane)

no jakoś poszło .... z problemami ale jednak - na jednym sterowniku wywaliło trzeci pakiet super na drugim padło na cust dopiero na trzecim jakoś przeszło - chyba composite ADB jak pamiętam - no ale pozytywnie .... wydaje się na razie że jest wszystko oki ...

ps. jest jakiś problem z gadu gadu - nie działa - jak wyczyścić się wszystkie dane się uruchamia ale po zalogowaniu na konto aplikacja już nie wstaje - crash w załączeniu - na poprzedniej rozwojowej było wszystko ok - reinstalacja też nic nie daje

Screenshot_2022-02-18-19-03-31-502_com.google.android.feedback.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano
Wczoraj tak o 21 . Ok dzięki za info, jak wrócę do domu to sprawdzę

Tak więc zainstalowałem wersję z godziny 4 am i działa . Tak więc wersja była uszkodzona. ABD we właściwym miejscu było

Opublikowano
9 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Nie. 

Ok dziękuje za odpowiedź , pytam ponieważ na liście telegram i xiaomi firmware, pojawiły się z dopiskiem weekly.

Opublikowano

Zapewne uznali, że skoro Xiaomi nie wydało 22.2.17, to ta wersja jest weekly, ale technicznie to wersja dzienna. Publiczne wydania na Androidzie 12 teraz to są już zupełnie inne numerki wersji niż to, co publikujemy.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał:

Zapewne uznali, że skoro Xiaomi nie wydało 22.2.17, to ta wersja jest weekly, ale technicznie to wersja dzienna. Publiczne wydania na Androidzie 12 teraz to są już zupełnie inne numerki wersji niż to, co publikujemy.

pytanie techniczne - czy jest szansa że problem z GG jest przejściowy i będzie to działać w kolejnej wersji/wersjach? załączyłem w poprzednim wpisie zrzut ekranu - tak pytam bo korzystam z tego czegoś do pracy i dobrze jak jest to w telefonie (korzystam też z tego na komputerze) - raczej nie jest to wina aplikacji skoro na poprzedniej wersji rozwojowej tak jak i na poprzednich zresztą też było wszystko jak należy :) pozdrawiam

Opublikowano
7 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Wiemy, o co chodzi. Xiaomi coś popsuło, już ogarnęliśmy ten problem u nas. Będzie OK w kolejnej wersji.

super - dzięki za zainteresowanie tematem - cieszę się że temat rozpoznany :) ogolnie z innymi aplikacjami nie widzę problemów - tak więc do kolejnej wersji :)

Opublikowano

Siema,

Aplikacja FotMob pro nie działa prawidłowo - cały czas mnie wyrzuca bądź każe czekać aż program zacznie odpowiadać (próbowałem różnych wersji i z każdą dzieję się to samo)

Opublikowano

Pytanie mam za 100 punków, niestety posiadam auto, w którym mam bezprzewodowy AA, na wersjach Xiaomi.eu nie działa na nim Fermata Auto i Screen2Auto, na wersji Globalnej i owszem bez problemu. Czy jest jakaś szansa na usprawnienie tej kwestii, jeżeli trzeba podeślę co trzeba by pomóc to ogarnąć, tylko proszę o szczegółowe wytyczne co będzie potrzebne.

dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano
18 minut temu, Kaudii napisał:

Pytanie mam za 100 punków, niestety posiadam auto, w którym mam bezprzewodowy AA, na wersjach Xiaomi.eu nie działa na nim Fermata Auto i Screen2Auto, na wersji Globalnej i owszem bez problemu. Czy jest jakaś szansa na usprawnienie tej kwestii, jeżeli trzeba podeślę co trzeba by pomóc to ogarnąć, tylko proszę o szczegółowe wytyczne co będzie potrzebne.

Musiałbyś chyba podesłać logcat z próby otwarcia tych aplikacji na Androidzie Auto. Ponieważ zapewne przez kabel to nie przejdzie, musiałbyś włączyć w opcjach programisty opcję debugowania bezprzewodowego. Na jakimś laptopie musiałbyś mieć adb, telefon i komputer muszą być w tej samej sieci Wi-Fi. 

IMG_20220219_203123.jpg

Adres, który tutaj będzie, musisz wpisać w ADB. Komedy - po kolei:

adb connect adres_z_telefonu
adb logcat -c
adb logcat > log.txt

Próbujesz potem otworzyć te aplikacje, jak już spróbujesz to ctrl+c. Log wyślij mi na PW.

Opublikowano

Problem polega na tym, że jeżeli nie pojawi się ta aplikacja na liście w Ustawieniach Android Auto to w aucie też się nie pojawi, a co skutkuje tym, że nie da się ich uruchomić w aucie, na Xiaomi.eu nie da się tego zrobić, by tam widniały

Screenshot_2022-02-19-21-30-31-463_com.google.android.projection.gearhead.jpg

Opublikowano
W dniu 19.02.2022 o 13:14, Kacper Skrzypek napisał:

Być może problem powiązany z tym powyżej. Kolejna aktualizacja powinna go naprawić.

Dzięki, podobny problem z aplikacją booking - kiedy odpalam powiadomienia to aplikacja wymusza zamknięcie 🫣

Opublikowano

Cos jest na rzeczy, bo dziś okazało się że przestała się uruchamiać aplikacja DJI GO. nie uruchamia się tylko mignie i wyłącza się. Do tej pory działała.

Sędnięte z MI 11

Opublikowano
16 godzin temu, kaciek napisał:

Cos jest na rzeczy, bo dziś okazało się że przestała się uruchamiać aplikacja DJI GO. nie uruchamia się tylko mignie i wyłącza się. Do tej pory działała.

Sędnięte z MI 11

dokładnie tak samo zachowuje się gadu gadu - co ciekawe jest to już po zalogowaniu się na konto dopóki konto jest nieaktywne (tzn się na nie nie zaloguje) to działa normalnie - może to coś z połączeniem z siecią? i na tym właśnie wywala? musimy spokojnie zaczekać na kolejną rozwojowke :)

Opublikowano

Nie, tu nie chodzi o sieć, a bardziej o bitmapy. Xiaomi w zeszły wtorek zmodyfikowało pliki w frameworku odpowiedzialne za to, zmienione pliki powodują problem. Wycofaliśmy te zmiany, no ale musicie poczekać do czwartku.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Nie, tu nie chodzi o sieć, a bardziej o bitmapy. Xiaomi w zeszły wtorek zmodyfikowało pliki w frameworku odpowiedzialne za to, zmienione pliki powodują problem. Wycofaliśmy te zmiany, no ale musicie poczekać do czwartku.

jasne - zaczekamy - najważniejsze że problem rozpoznany i wiadomo o co chodzi :) tak podejrzewałem że to poważniejsza sprawa i nie tylko z tym biednym GG jest problem - poza tym specjalnie nie zauważyłem u siebie innych problemów z tą wersją :) pozdrawiam i czekamy na nową rozwojową ....

Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem update na PocoF3 do wersji 22.2.19, nie widzę różnic.

Edit: a jednak są nowości, nowy styl Centrum Funkcji, można dodawać widżety.

CHANGELOG 22.2.19
System
Fix - Certain third-party apps were not working correctly
Settings
Fix - Custom variable fonts were not listed in Font settings

Edytowane przez ketesch
Opublikowano (edytowane)

U mnie znowu problem z updatem na 6 lub 7 "super"sie wywalilo .... ale byl update jakis sterownika do fastboota wczesniej moze tu jest problem .... sprobuje wrzucic poprzedni bo mam gdzies zapisany to moze pojdzie ....

edit - w wielkich bolach i z oporami za ktoryms razem poszlo .... sprawdzone na szybkiego z GG -> dziala :)

ps. szefie - panie Kacprze -> moze zarzuci Pan jakims linkiem gdzie sa dobre sterowniki do fastboota pod windowsa 11tke 64bit ... bo nie wiem juz z czym jest ten problem z updatami - kabelek ten sam, na pewno dobry, port ten sam, telefon ten sam - a wywala w roznych miejscach i z roznymi bledami ... teraz mam wrzucony jakis composite ADB i sie udalo .... chyba cudem ....

Edytowane przez Master
Opublikowano
Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał:

Myślę że sterowniki z MiUnlocka/MiFlash będą dobre.

BTW @Master @Muzyk @ketesch @patrikos23 @fk4mil @Kaudii @tymik29 @Antyhaker i inni - w czwartek wrócą na swoje miejsce statystyki SOT. Ogarnęliśmy to, co ukryło Xiaomi :)

Screenshot_2022-02-22-17-19-01-458_com.miui.securitycenter.jpg

brawo :) ja już zapomniałem o tym .... stary temat ... a tak z ciekawości wiadomo czemu ukryli i komu to przeszkadzało? :) sterowniki sprawdzę przy okazji nowego updatu ogólnie to już trochę boję się do tego dotykać .... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...