Master Opublikowano 16 Grudnia 2025 Opublikowano 16 Grudnia 2025 (edytowane) Godzinę temu, marcin_poco napisał(a): @Master To popsułeś sobie połowę usług, nawet o tym nie wiedząc. Ja bym się nie odważył. Telefon musi być stabilny. A jak coś będziesz kiedyś potrzebował i nagle coś sypnie, bo brakuje jakiejś usługi krytycznej? ps. dziwne, że u mnie na globalu nie ma niektórych usług np. mirror, macro, aon, aidl. To masz telefon z distrybucji chińskiej czy co? no ja na romie Xiaomi EU ... a to Chińczyk a nie global ... tzn. system - nie telefon 🙃 pewnie stąd te różnice ... jeśli chodzi o stabilność i dostęp do tego z czego korzystam bez zastrzeżeń ... ta lista którą podałem to posilkowalem się swoimi listami jeszcze z poprzednich telefonów - specjalnie sprawdziłem czy te usługi qualcomma miałem wywalone czy nie bo nie pamiętałem - ale były - stąd mam pewność - a może bardziej zakładam - że będzie wszystko w porządku ... debloat robię już na czwartym telefonie więc trochę doświadczeń jest - ogólnie co mnie zastanawia że jest masa pozycji na liście które pierwszy raz widzę ... opisy też są dość skąpe - z tego co tam jakiś typ wpisywał to zdecydowana większość dotyczy chińskich usług - no ale jak to wywaliłem to był problem ze startem systemu więc teraz usunąłem tylko te co do których miałem jako taka pewność - fon robi restart bez problemu - ale prawdziwy test będzie po upgrade do nowszej wersji ... na pewno jest jeszcze pole do manewru z debloatem ale też za dużo nie chce wywalać żeby znowu fona od nowa nie ustawiać - sporo z tym roboty a i u mnie kiepsko z czasem bo dużo roboty ... 🙃 poza tym ja stary już i zużyty ... brak sił i chęci ... kiedyś bym pewnie siedział dzień i noc i z tym kombinował a teraz podchodzę jak do jeża 🙃 Edytowane 16 Grudnia 2025 przez Master 1
marcin_poco Opublikowano 16 Grudnia 2025 Opublikowano 16 Grudnia 2025 @Master Też tak kiedyś robiłem. Testowałem co usunąć, restart telefonu, jak działa to ok. Oczywiście telefon bez konfiguracji, logowania na konto itp, wtedy mogłem przywrócić ustawienia fabryczne. Jak był stabilny, to zostawiłem i używałem. Jeśli chcesz wiedzieć jaka usługa do czego służy, to korzystaj z AI np. Copilot, czy coś innego.
Master Opublikowano 16 Grudnia 2025 Opublikowano 16 Grudnia 2025 (edytowane) W dniu 16.12.2025 o 19:58, marcin_poco napisał(a): @Master Też tak kiedyś robiłem. Testowałem co usunąć, restart telefonu, jak działa to ok. Oczywiście telefon bez konfiguracji, logowania na konto itp, wtedy mogłem przywrócić ustawienia fabryczne. Jak był stabilny, to zostawiłem i używałem. Jeśli chcesz wiedzieć jaka usługa do czego służy, to korzystaj z AI np. Copilot, czy coś innego. no te opisy są w UAD NG - już wspomniałem o tym - często bardzo szczegółowe ale czasami to jedno zdanie - ale to co piszesz to jest oczywiście dobra opcja - postawić system i pobawić się w wywalenie - i testować co jakiś czas ... tyle że tu wyłapiemy np. która usługa / usługi powodują problem ze startem - ale czy z systemem jako takim nie ma problemu to już zostaje trochę z nim pobyć i używać 🙃 czy nie będzie jakichś restartów braku stabilności lodowych crashy apek problemów z siecią / modemem itp. itd. ... jak będę miał trochę wolnego - możliwe że to już w innym życiu będzie - to usiądę i będę jechać po kolei te usługi co do których mam wątpliwości - poszukam infa w necie i wrzucić się na forum jakieś opisy ... już trochę mamy to z biegiem czasu się uzupełni ... 🙃 tak informacyjnie w update - ta lista ktora podalem do debloata jest ok - system bez problemu sie aktualizuje i fon startuje jak trzeba - do tego nie widze zadnych problemow z dzialaniem sieci / modemu - stabilnosc bez zastrzezen - to odnosnie tego co pisal zalogant marcin_poco -> wyglada na to ze te uslugi qualcomma faktycznie mozna spokojnie wywalac ... na razie dalej nie eksperymentuje ale nie powiedzialem tu jeszcze ostatniego slowa ... 🙃 Edytowane 20 Grudnia 2025 przez Master
wypcio Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Polecam aplikacje do debloadu https://github.com/0x192/universal-android-debloaterWysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka 1
alonsoharris Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 (edytowane) Korzystając z tego co wrzucił @wypcio poszła taka lista apek z Xiaomi 17 pro max (wersja chińska) com.android.bluetoothmidiservice com.android.calllogbackup com.android.egg com.android.providers.partnerbookmarks com.android.quicksearchbox com.android.traceur com.bsp.catchlog com.google.android.gms.location.history com.google.android.marvin.talkback com.google.android.onetimeinitializer com.google.android.printservice.recommendation com.milink.service com.miui.backup com.miui.bugreport com.miui.cit com.miui.cloudbackup com.miui.cloudservice com.miui.contentcatcher com.miui.daemon com.miui.greenguard com.miui.hybrid com.miui.micloudsync com.miui.nextpay com.miui.personalassistant com.miui.phrase com.miui.qr com.miui.systemAdSolution com.miui.touchassistant com.miui.vsimcore com.mobiletools.systemhelper com.qualcomm.atfwd com.qualcomm.qti.qms.service.connectionsecurity com.qualcomm.qti.uim com.sohu.inputmethod.sogou.xiaomi com.tencent.soter.soterserver com.wapi.wapicertmanage com.xiaomi.ab com.xiaomi.gamecenter.sdk.service com.xiaomi.joyose com.xiaomi.macro com.xiaomi.mi_connect_service com.xiaomi.micloud.sdk com.xiaomi.payment com.xiaomi.simactivate.service com.xiaomi.xmsfkeeper org.ifaa.aidl.manager Telefon po restarcie wstał normalnie, bawię się nim jak na razie wszystko stabilnie. com.android.mms ta apke przywróciłem, bo zniknęły smsy Edytowane 31 Grudnia 2025 przez alonsoharris 1
wypcio Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Ja osobistego większość apek zamrażam używam do tego starej apki Titanium backup Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka
alonsoharris Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Mam ADB AppControl ale tym pojechałem tak po bandzie, że mnie tylko hard reset uratował.
wypcio Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Zdarza się ja używałem jakiegoś skryptu kiedyś identycznie się skończyło Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka
marcin_poco Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 2 godziny temu, wypcio napisał(a): Titanium backup Appka z 2019 roku?
wypcio Opublikowano 31 Grudnia 2025 Opublikowano 31 Grudnia 2025 Tak działa nadal na android 16 używam obecne port hos 3 na Poco X5 Pro Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka
marcin_poco Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia @wypcio Komentarze w necie nie zachęcają i na forach. To staroć, słabo działa.
wypcio Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Prawda słabo już działa. Teraz mam port hos 3 moge wyłączyć każda apka w os Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka
marcin_poco Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia com.android.browser com.android.chrome com.android.egg com.android.stk com.caf.fmradio com.facebook.appmanager com.facebook.services com.facebook.system com.google.android.apps.wellbeing com.google.android.feedback com.google.android.marvin.talkback com.google.android.onetimeinitializer com.google.android.youtube com.mi.android.globalminusscreen com.mi.globalbrowser com.mipay.wallet.in com.miui.analytics com.miui.bugreport com.miui.daemon com.miui.fmservice com.miui.hybrid com.miui.hybrid.accessory com.miui.miservice com.miui.msa.global com.miui.yellowpage com.netflix.partner.activation com.tencent.soter.soterserver com.xiaomi.glgm com.xiaomi.joyose com.xiaomi.mipicks com.xiaomi.payment Z ciekawości usuwałem na starociu z Miui 12.5. Nie było bootloopa. 1 1
marcin_poco Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) Universal Android Debloater Next Generation Wyszła wersja v1.2.0 Warto zaktualizować. Sporo poprawek, nowe appki, itp. Edytowane 12 Stycznia przez marcin_poco 1
wypcio Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Ta aplikacja też działa bez żadnych problemów z romami na bazie aosp/linge.Prawdopodobnie nie działa z Samsugami od oneui 8 bo adb i bl zablokowane.Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka
alonsoharris Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia 6 godzin temu, wypcio napisał(a): Samsugami od oneui 8 bo adb serio w Samsungu adb jest zablokowane?
wypcio Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Tak pisał użytkownik samsunga chciał zrobić a tu lipa
kris68 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Przecież w Samsungu z One UI 8 bootloader da się odblokować tylko nie ma za bardzo po co bo softu do nowych modeli np. z odblokowanym nagrywaniem znależć nie mogłem , może z czasem ?
alonsoharris Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) @wypcio @kris68 z tego co wyczytałem taka przypadłość Polski, obrandowany telefon operatorem ma zablokowane adb, co ciekawe kumpel ma S25 Ultra z dystrybucji niemieckiej, jest adb i da się zmienić region, ma nagrywanie bez tego durnego gadania o nagrywaniu. edit. a nie jest przypadkiem tak, że tam jest jakiś dodatkowy przełącznik i dopiero wtedy można w programistycznych przestawić debugowanie? Edytowane 14 Stycznia przez alonsoharris 1
wypcio Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Lista apek bezpieczna do usunięcia lub zamrożenia01. Analytics02. App Vault03. Backup04. Browser05. CatchLog06. Cleaner07. Compass08. Digital Wellbeing09. Downloads10. FM Radio11. Facebook12. Feedback13. Games14. GetApps [Only for Global ROM]15. Hybrid Accessory16. Joyose17. MSA18. Market Feedback Agent19. Mail20. Market Feedback Agent21. Mi Cloud22. Mi Credit23. Mi Drop24. Mi Mover25. Mi Pay26. Mi Share27. Mi Recycle28. MiConnectService29. MiPlayClient30. Mi Wallpaper Carousel31. MiuiDaemon32. Music33. NextPay33. Notes35. PAI36. Partner Bookmarks37. Quick Apps38. Quick Ball39. Search40. SMS Extra41. Scanner42. Services & Feedback43. Soter Service44. UniPlay Service45. Weather46. Yellow Pages47. Xiaomi Sim Activate Service48. Xiaomi Service FrameworkWysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka
marcin_poco Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia @wypcio Pogoda, kompas, skaner kodów QR, usuwasz?
wypcio Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Pogoda usuwam używam innej apki kompas zbędny skaner qr zostawiam choć sporadycznie używam. Wysłane z mojego 22101320G przy użyciu Tapatalka
Master Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) market feedback agent masz dwa razy ... u mnie w ogóle chyba tego nie ma ... muszę obadac przy okazji ... ja u siebie żadnych problemów z tym co wywaliłem ... to tak daje znać po jakimś czasie korzystania z fona ... wszystko elegancko i żadnych podejrzanych objawów / zachowań ... Edytowane 16 Stycznia przez Master
marcin_poco Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia @Master Masz F8 Ultra? Jeszcze jakiś czas temu miałeś chyba Xiaomi 15 ultra 6 godzin temu, wypcio napisał(a): Xiaomi Service Framework Trochę ryzykowne usuwać Framework z którego korzysta system.
Master Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia @marcin_poco - zgadza się - miałem ... zrobiłem przesiadkę - głównie dlatego że jest sporo większy a ja mam sporą łapę i lepiej mi leżą większe fony ... 🙃 akurat czytałem niedawno i 17 max - ciekawe czy wypuszcza to jako global ... to może będzie okazja do wymiany ... 🙃 ogólnie całkiem fajny sprzęt - lepszy niż się spodziewałem ...
marcin_poco Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia @Master To sprawnie ci idzie debloat, przy tylu telefonach. Ja mam stałą listę neutralną, bez nadmiernego usuwania. Reszte sprawdzam ręcznie, by niczego nie pominąć. Nie koniecznie sugeruje się gotowymi listami, ale frameworków bym nie usuwał, jak kolega wyżej.
Marrik Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia Nie koniecznie sugeruje się gotowymi listami, ale frameworków bym nie usuwał, jak kolega wyżej.Bo to było parę lat temu, przy słabych prockach i małej ilości pamięci, gdzie królowały wszelkiego rodzaju listy a potem fora się gotowały, że coś nie działa.Niestety czasy się zmieniły i jest jeszcze więcej osób, które bez pomyślunku klikają co popadnie. Kiedyś tego typu rzeczami zajmowali się pasjonaci, siedzieli na forach i tłumaczyli co się z czym wiąże, dziś krótka lista i git. Usuń bezpiecznie i telefon dalej będzie działać, bo przecież mój działa to i Twój będzie. Niestety tak dobrze nie jest, sam korzystam z paru rzeczy do "bezpiecznego usunięcia", ale ja wiem co to jest i z czym się wiąże usunięcie tej rzeczy. Publikując te listy nie pomagacie a zdecydowanie możecie zaszkodzić. 1
marcin_poco Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) Moja osobista bezpieczna lista, której używam na Poco X7 Pro. android.autoinstalls.config.Xiaomi.model com.android.egg com.android.phone.cust.overlay.miui com.facebook.appmanager com.facebook.services com.facebook.system com.google.android.apps.safetyhub com.google.android.apps.subscriptions.red com.google.android.apps.wellbeing com.google.android.apps.youtube.music com.google.android.onetimeinitializer com.google.android.videos com.google.android.youtube com.mi.globalbrowser com.mi.globalminusscreen com.miui.analytics com.miui.daemon com.miui.msa.global com.miui.yellowpage com.tencent.soter.soterserver com.xiaomi.glgm com.xiaomi.mipicks com.xiaomi.payment Kilka pozycji przywróciłem(porównując moją wcześniejszą listę), bo były potrzebne lub mogłby powodować błędy w tle. Oczywiście telefony są różne i soft, jak kolega @Marrikpisał. Trzeba wiedzieć co się usuwa. W starym telefonie można więcej usuwać, bo i tak nieprzydatne, ale w HyperOS, to prawie wszystko się przydaje. Edytowane 17 Stycznia przez marcin_poco
Master Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego tak daje znac tu wszystkim milosnikom debloatu ze jest nowa wersja programiku UAD NEXT GEN ... przy okazji zaktualizowalem lekko swoja liste debloat ... a w tej nowej wersji sa pozycje ktorych wczesniej nie widzialem ... jakby ktos chcial sie pobawic to nie widze problemu ogolnie sporo z tych uslug ktore byly wymienione powyzej w romie xiaomi eu nie ma ... i tu nie wiem czy to poczyscila to juz ekipa xiaomi eu czy moze sa to uslugi dostepne tylko w romach typu global ... w kazdym razie dzialamy dalej w temacie
marcin_poco Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego @Master Pisałem o nowej wersji 13 stycznia Trochę się zmieniło, masz racje. Changelog jest na github.
zagrobelny Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego (edytowane) 1. Ktoś ma listę hyperOS 3 Xiaomi.EU które sa zostawione lub zostały wyrzucone ? 2. Kto używał wyspecjalizowanego automatu do blokowania aplikacji w Hyper OS3: https://xdaforums.com/t/how-to-debloat-hyperos-2-3-updated-list-of-packages-apps-200-tutorial-video-4-ways-methods-2026.4775822/ Działa to tak: Edytowane 14 Lutego przez zagrobelny
Master Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego 20 minut temu, zagrobelny napisał(a): Ktoś ma listę hyperOS 3 Xiaomi.EU które sa zostawione lub zostały wyrzucone , aby porównać czego nie ma i co można wyrzucić? Moja lista jest z xiaomi EU ... Niedawno tez ja aktualizowalem ... Masz tam wszystko co wywaliłem u siebie ...
zagrobelny Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego (edytowane) @Master OK. Rozumiem, że zaktulizowałeś listę z 1 tytułowej strony watku w roku 2026 i dotyczy hyper OS3, czy listę z 2025 r w środku wątku? Edytowane 14 Lutego przez zagrobelny
Master Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego 9 minut temu, zagrobelny napisał(a): @Master OK. Rozumiem, że zaktulizowałeś listę z 1 tytułowej strony watku w roku 2026 i dotyczy hyper OS3, czy listę z 2025 r w środku wątku? Chodzi mi o ten wpis ...
zagrobelny Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Rozszerzona, pełna lista pakietów bezpiecznych do usunięcia, które są domyślnie usuwane lub blokowane w ROM-ach xiaomi.eu dla HyperOS. ### Reklamy, Telemetria i Raportowanie (Krytyczne do usunięcia) * `com.miui.msa.global` – Główny system reklamowy (MIUI System Ads). * `com.miui.analytics` – Zbieranie danych analitycznych. * `com.xiaomi.joyose` – Ograniczanie wydajności w grach/aplikacjach, zbieranie danych. * `com.miui.daemon` – Proces zbierania danych systemowych. * `com.miui.bugreport` – Narzędzie raportowania błędów. * `com.miui.miservice` – Usługi i opinie (Services & Feedback). * `com.facebook.services` – Preinstalowane usługi Meta/Facebook. * `com.facebook.appmanager` – Menedżer aplikacji Meta. * `com.facebook.system` – Systemowe składniki Meta. ### Sklepy i "Śmieciowe" Aplikacje Systemowe * `com.xiaomi.mipicks` – Sklep GetApps (największy bloatware w Globalu). * `com.xiaomi.glgm` – Gry / Game Center. * `com.miui.hybrid` – Quick Apps (aplikacje hybrydowe, duże zagrożenie prywatności). * `com.miui.hybrid.accessory` – Komponenty Quick Apps. * `com.mi.globalbrowser` – Przeglądarka Mi Browser (jeśli używasz Chrome/innej). * `com.android.browser` – Starszy komponent przeglądarki. * `com.miui.yellowpage` – Żółte strony / identyfikacja numerów (bezużyteczne w PL). * `com.miui.player` – Mi Music (xiaomi.eu zostawia wersję bez reklam, w Globalu pełne śmieci). * `com.miui.videoplayer` – Mi Video (jak wyżej). ### Portfel i Płatności (Xiaomi) * `com.xiaomi.payment` – Mi Pay / Portfel Xiaomi. * `com.mipay.wallet.in` – Portfel (wersje regionalne). * `com.mipay.wallet.id` – Portfel (wersje regionalne). * `com.xiaomi.midrop` – Mi Share / ShareMe (jeśli nie przesyłasz plików między telefonami Xiaomi). ### Chmura i Synchronizacja (Opcjonalne - usuń jeśli używasz tylko Google) * `com.miui.cloudservice` – Chmura Xiaomi. * `com.miui.micloudsync` – Synchronizacja chmury. * `com.miui.cloudbackup` – Kopia zapasowa w chmurze Xiaomi. * `com.xiaomi.simactivate.service` – Aktywacja karty SIM Xiaomi (do wiadomości w chmurze). ### Inne drobne usługi * `com.miui.vsimcore` – Wirtualna karta SIM (roaming Xiaomi). * `com.miui.touchassistant` – Quick Ball (Asystent dotyku). * `com.miui.userguide` – Instrukcja obsługi. * `com.miui.phrase` – Częste zwroty. * `com.android.providers.partnerbookmarks` – Zakładki partnerskie. * `com.xiaomi.scanner` – Skaner kodów QR (często zastępowany przez Google Lens). ### WAŻNE - Tego NIE usuwaj (różnice względem czystego AOSP): * `com.miui.securitycenter` – Panel sterowania (usunięcie ucegli telefon/bootloop). * `com.miui.securityadd` – Komponent zabezpieczeń. * `com.lbe.security.miui` – Zarządzanie uprawnieniami. * `com.xiaomi.finddevice` – Lokalizacja urządzenia (jeśli usuniesz, telefon może zablokować się przy resecie). Dzięki za praktyczną listę codzienną @Master i @marcin_poco (priv). Wrzucam jeszcze info (powyżej - na które się natknałem, może komuś przyda się do analizy. Istnieje też lista Exela która jest stale aktualizowana na bierząco: https://docs.google.com/spreadsheets/d/13d50x-ScUiG4ppUaSXjD5uIHyrWantvzeRE8cPoMnmI/ Edytowane 14 Lutego przez zagrobelny 2
Rekomendowane odpowiedzi