Master Posted September 29, 2023 Posted September 29, 2023 (edited) tak - wtedy dajesz RESTORE - ja tak zrobilem dla uslugi pierwszej od gory na moim screenie (te MMSy) i tych dwoch uslug googla - reszty obylo sie bez potrzeby przywracania jak skończysz wywalać to zrób reboot - tam jest do tego ikonka z lewej na górze - po restarcie nie powinieneś mieć żadnych problemów ale w razie co pisz to będziemy się zastanawiać co trzeba przywrócić 🙃 Edited September 29, 2023 by Master
arek810316 Posted September 29, 2023 Posted September 29, 2023 (edited) dobra ale jak zaczalem odinstalowywac to nie zmienia mi sie na zielone restore tylko znika narazie, czy pojawi to restore jak wlasnie po wszystkim zrobie reboot? Edited September 29, 2023 by arek810316
Master Posted September 29, 2023 Posted September 29, 2023 10 minut temu, arek810316 napisał(a): dobra ale jak zaczalem odinstalowywac to nie zmienia mi sie na zielone restore tylko znika narazie, czy pojawi to restore jak wlasnie po wszystkim zrobie reboot? tam musisz na górze przestawić tryb wyświetlania - obok reccomended masz jeszcze enabled - to pokazuje tylko aktywne usługi - zmień to i będzie wtedy lista wszystkich - te aktywne będą miały na czerwono uninstall - do wywalenia - a te co wywaliłem - analogicznie - restore - czyli do przywrócenia - tak więc nic tam nie zginie 🙃 1
arek810316 Posted September 29, 2023 Posted September 29, 2023 Spoko,znalazlem dzieki.. Juz mi sie cieplo zrobiło😅 Co to jest com.miui.audioeffect ?
Master Posted September 29, 2023 Posted September 29, 2023 45 minut temu, arek810316 napisał(a): Spoko,znalazlem dzieki.. Juz mi sie cieplo zrobiło😅 Co to jest com.miui.audioeffect ? szczerze to nawet nie wiem - po nazwie zgaduje że to może dotyczyć profili dźwiękowych czy ustawienia equalizera dla domyślnego odtwarzacza audio ... nie wiem co tam w stopce napisali - tego bym nie wywalał raczej ... ale jak nie korzystasz a masz inną apke to w sumie można 🙃 1
arek810316 Posted September 30, 2023 Posted September 30, 2023 (edited) Nie wiem czy coś to dało ale doczytalem gdzieś jak telefon się łączy właśnie z tym plikiem to trzeba go odłączyć od wszystkich danych komórkowych ,kont itp. Włączyłem tryb samolotowy i na tym robiłem . Chciałem jeszcze odinstalować systemową pogodę, pocztę ,usługi Xiaomi? Mogę to wywalić i pod jaką nazwa one są? Jak wchodzę w autostar w tle tam gdzie są aplikacje systemowe to jest przeglądarka miui,miui SDK,mi gamę serwice..a to miało się odinstalować? Edited September 30, 2023 by arek810316
arek810316 Posted September 30, 2023 Posted September 30, 2023 Gdzieś pisałeś,że po takim zabiegu rozladowales telefon do zera ? Do zera czyli aż się wyłączył i wtedy ładowarka do 100% .Ładowałeś po tym zabiegu od 0 do 100% na włączonym czy wyłączonym telefonie?
Master Posted September 30, 2023 Posted September 30, 2023 no tu jest mozliwosc ze bateria bedzie lepiej trzymala - tzn po restarcie rozladowac do zera i naladowac na maksa ... na wlaczonym to system uczy sie wtedy ladowania i zuzywania przez poszczegolne aplikacje to chyba lepiej zrobic na wlaczonym - wylaczony to tylko elektronika dziala plyty glownej - nie wiem na ile to prawda - to dotyczylo wersji global - jakis gosc o tym pisal na forum - ale jakby byly jakies odczucia ze bateria gorzej trzyma to mozna tak sprobowac ... to jak bateria trzyma zalezy od wielu rzeczy - tez od wersji systemu operacyjnego ... tego co i jak dziala w tle, przydzielonych autostartow itp. itd. ... z tymi uslugami to tak jak pisalem - jesli nie sa na liscie recommended to bym uwazal ... przegladarka miui to nie wiem czy to usluga czy aplikacji - ale chyba deinstalacji jej nie ma w systemie - to chyba na printscreenie wysylalem - tam jest tylko opcja wymus zatrzymanie - mozesz poszukac tego w debloaterze i wywalic jak znajdziesz - sprawdz tez na wszystkich listach ...
arek810316 Posted September 30, 2023 Posted September 30, 2023 A jak to zrobiłeś, spadła do 0 i się rozładował czy np do ok 1% i podlaczyłeś? Nie wiem czy to ważne...
Master Posted September 30, 2023 Posted September 30, 2023 (edited) 30 minut temu, arek810316 napisał(a): A jak to zrobiłeś, spadła do 0 i się rozładował czy np do ok 1% i podlaczyłeś? Nie wiem czy to ważne... wiesz i ja nie wiem tak jakis typ zrobil na globalu i mu pomoglo ... przynajmniej tak pisal na jakims zachodnim forum ... juz nie pamietam gdzie nawet - mozesz na 1% podlaczyc - zeby bylo ciagle ladowanie do maksa - zobaczysz czy to dalo jakis skutek pozytywny czy nie bedzie efektu zadnego - wiesz to u kazdego w telefonie bedzie inaczej z ta bateria zrob tak raz i wystarczy a potem sobie doladowuj kiedy chcesz i ile chcesz jesli chodzi o baterie to jedno juz zrobiles pozytywnego - debloata, druga sprawa to mozesz to zrobic o czym piszemy - czy pomoze - nie wiem - ale pewnie i nie zaszkodzi - trzecia to powywalaj gdzie niepotrzebne autostarty aplikacji, trzy wlacz w aplikacjach wszedzie tryb oszczedzanie MIUI i patrz jak beda sie zachowywac - np. jesli jakas przestanie przysylac powiadomienia to przestaw ja z powrotem w tryb bez ograniczen - i tak powoli sobie wszystko ogarniesz ... sprawdzaj co jakis czas tez statystyki baterii czy nie masz tam drenowania jakiegos - u mnie to przegladarka Chrome tam dobrze podjada faze ale sie do niej przyzwyczailem i wybaczam ... Edited September 30, 2023 by Master
arek810316 Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 Zaktualizowałem wczoraj X5 pro do HyperOs ,czy można w nim odinstalować niektóre śmieci np od Xiaomi np z panelu sterowania "zaloguj się na konto Xiaomi" i "interakcja urządzeń xiaomi" ? i inne to co wywalał Master...
Master Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 (edited) 52 minuty temu, arek810316 napisał(a): Zaktualizowałem wczoraj X5 pro do HyperOs ,czy można w nim odinstalować niektóre śmieci np od Xiaomi np z panelu sterowania "zaloguj się na konto Xiaomi" i "interakcja urządzeń xiaomi" ? i inne to co wywalał Master... ja robiłem u siebie ostatnio debloata ... z tym kontem to w ustawieniach to zostaje ale sama usługę Xiaomi account wywaliłem ... ogólnie masę rzeczy wyciąlem wszystkie apki Xiaomi też ... musiałbym zrzuty porobić z programiku co usunąłem ... to wrzucę ... zero problemów z działaniem fona ... w zalaczeniu wywalone uslugi ... jak chcesz usunać xiaomi account to koniecznie najpierw usun z niego swojego fona (ja to robilem przez przegladarke normalnie na kompie) a potem sie z niego wyloguj na telefonie ... i dopiero wtedy mozna usunac ta usluge ... Edited January 30, 2024 by Master
arek810316 Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 (edited) Godzinę temu, Master napisał(a): ja robiłem u siebie ostatnio debloata ... z tym kontem to w ustawieniach to zostaje ale sama usługę Xiaomi account wywaliłem ... ogólnie masę rzeczy wyciąlem wszystkie apki Xiaomi też ... musiałbym zrzuty porobić z programiku co usunąłem ... to wrzucę ... zero problemów z działaniem fona ... w zalaczeniu wywalone uslugi ... jak chcesz usunać xiaomi account to koniecznie najpierw usun z niego swojego fona (ja to robilem przez przegladarke normalnie na kompie) a potem sie z niego wyloguj na telefonie ... i dopiero wtedy mozna usunac ta usluge ... Tylko jak usunę tą usługę to powiedzmy za rok będę znowu chciał zdjąć blokadę np z innego modelu telefonu to nie będzie problem? Kurcze,próbowałem zrobić debloata wczoraj i programik się włączał ale telefonu w żaden sposób nie widzi a przecież jeszcze niedawno robiłem to . Edited January 30, 2024 by arek810316
Master Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 3 godziny temu, arek810316 napisał(a): Tylko jak usunę tą usługę to powiedzmy za rok będę znowu chciał zdjąć blokadę np z innego modelu telefonu to nie będzie problem? Kurcze,próbowałem zrobić debloata wczoraj i programik się włączał ale telefonu w żaden sposób nie widzi a przecież jeszcze niedawno robiłem to . pamiętaj że Ty nie kasujesz konta Xiaomi jako takiego - tylko usuwasz z niego urządzenie i się wylogowujesz ... możesz zrobić to z powrotem czy to na kompie czy telefonie - więc tu no problem ... na innym telefonie będziesz mógł się bezproblemowo zalogować jeśli będzie taka potrzeba ... programik to pamiętaj że w ustawieniach developera musisz mieć włączone debugowanie USB - potem przy uruchomieniu programiku musisz ten dostęp potwierdzić też na telefonie - powinien pojawić się odpowiedni komunikat w tym temacie ...
arek810316 Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 46 minut temu, Master napisał(a): pamiętaj że Ty nie kasujesz konta Xiaomi jako takiego - tylko usuwasz z niego urządzenie i się wylogowujesz ... możesz zrobić to z powrotem czy to na kompie czy telefonie - więc tu no problem ... na innym telefonie będziesz mógł się bezproblemowo zalogować jeśli będzie taka potrzeba ... programik to pamiętaj że w ustawieniach developera musisz mieć włączone debugowanie USB - potem przy uruchomieniu programiku musisz ten dostęp potwierdzić też na telefonie - powinien pojawić się odpowiedni komunikat w tym temacie ... To wszystko co dałeś wyżej w załączniku odinstalowałeś?
Master Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 1 minutę temu, arek810316 napisał(a): To wszystko co dałeś wyżej w załączniku odinstalowałeś? tak - to są usługi usunięte - i zero problemów z telefonem ... pamiętaj też że zawsze można je przywrócić w razie czego ... najważniejsze to nie ruszać tych krytycznych dla systemu - w opisie na dole będą takie informacje - często nawet dużymi literami ... żeby z czymś nie kombinować 🙃
arek810316 Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 (edited) Odinstalowuje tylko w recommend... Wywalam swoj telefon z konta i pisze, Po usunięciu urządzenia zostaniesz wylogowany ze swojego konta Xiaomi. Synchronizacja z chmurą zostanie wyłączona. Tak ma być? Na telefonie w którym miejscu musze sie wylogowac,w panelu sterowania? Edited January 30, 2024 by arek810316
Master Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 32 minuty temu, arek810316 napisał(a): Odinstalowuje tylko w recommend... Wywalam swoj telefon z konta i pisze, Po usunięciu urządzenia zostaniesz wylogowany ze swojego konta Xiaomi. Synchronizacja z chmurą zostanie wyłączona. Tak ma być? Na telefonie w którym miejscu musze sie wylogowac,w panelu sterowania? no tak ... ja też usunąłem te usługi synchronizacyjne ... wystarczy kopia Googla ... Ace telefonie to jak wejdziesz w to konto Xiaomi to tam gdzieś na dole jest opcja wyloguj ... czyli jak pisałem najpierw otwórz sobie przeglądarkę na kompie - wejdź na swoje konto Xiaomi i usuń z konta urządzenie a potem właśnie wyloguj się w ogóle z konta na telefonie - tam jak wejdziesz w moje urządzenia to już nie powinno być widocznego telefonu (jak wcześniej go "odpiales" od konta ...) no i po tym wylogowaniu można tą usługę Xiaomi account już bezpiecznie usunąć w debloacie ...
arek810316 Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 (edited) Na telefonie nie jestem zalogowany na konto xiaomi . Zalogowałem sie tylko na kompie i usunąłem swoj telefon i sie wylogowałem.. Tylko ,że tej usługi Xiaomi account nie ma u mnie w recommend... Edited January 30, 2024 by arek810316
Master Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 34 minuty temu, arek810316 napisał(a): Na telefonie nie jestem zalogowany na konto xiaomi . Zalogowałem sie tylko na kompie i usunąłem swoj telefon i sie wylogowałem.. Tylko ,że tej usługi Xiaomi account nie ma u mnie w recommend... bo ona jest na innej liście ... musisz dać all a nie reccomended ... to jest usługą tzw. sensitive - czyli jej usunięcie moze grozić np. brakiem możliwości uruchomienia systemu ... stąd właśnie na wszelki wypadek jest przeniesiona na inną listę ... jeśli usunąłes telefon z konta Xiaomi a na telefonie nie jesteś zalogiwany to możesz ją bezpiecznie wywalić ... tak jak zrobiłem to u siebie - jest wszystko ok ...
kris68 Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 A ja jednak nie do końca rozumiem jak uruchomić te programy do usunięcia niepotrzebnych programów. Ściągałem je, ale nie wiedziałem, jak to uruchomić. Ktoś pomoże ??
Master Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 1 minutę temu, kris68 napisał(a): A ja jednak nie do końca rozumiem jak uruchomić te programy do usunięcia niepotrzebnych programów. Ściągałem je, ale nie wiedziałem, jak to uruchomić. Ktoś pomoże ?? też chcesz w debloata się pobawić? w sumie Tobie byłoby to przydatne biorąc pod uwagę ile masz różnych apek ... zawsze sporo zasobów byś zwolnił ... to i ramu więcej będzie do dyspozycji i bateria lepiej będzie trzymać ... no i proc mniej tam w tle obciążony ... a śmieci jest ... sam zobacz ile tego wywaliłem 🙃
kris68 Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 Tylko jak to zrobić, bo opisy są dla mnie...... jak to napisać, nie rozumiem jak te programy uruchomić.
Master Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 6 minut temu, kris68 napisał(a): Tylko jak to zrobić, bo opisy są dla mnie...... jak to napisać, nie rozumiem jak te programy uruchomić. napisałem Ci na priv ... ogarniesz ... nic trudnego - tylko trzeba czytać opisy dla konkretnych usług od czego to jest - ja np. nie wywalalem bezmyślnie wszystkiego z listy reccomended - czyli polecanych do wywalenia bo część tych usług może być przydatnych a część wpływa np na inne usługi których używam ... np. galerii ... zostawiłem tez systemowe np notatnik czy skaner też cleaner - ale jak Ty korzystasz z alternatywnych apek to w sumie te możesz i to wywalać 🙃 no trza to spokojnie przejrzeć i zrobić "z głową" a nie na palę 🙃 czyli wszystko jak leci ... no jak korzystasz z usługi android auto to po cholerę ja wywalać - ja nie korzystam i nie będę więc poszła won 🙃 1
kris68 Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 (edited) Też z niej nie korzystam, mam za starą Yariskę. Ale dzięki za wytłumaczenie będę starał się robić to z głową . Edited January 30, 2024 by kris68
Master Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 4 minuty temu, kris68 napisał(a): Też z niej nie korzystam, mam za starą Yariskę. Ale dzięki za wytłumaczenie będę starał się robić to z głową . no i to właśnie chodzi w debloacie ... na spokojnie ... sprawdzić co od czego poczytać opisy ... jak czegoś nie wiemy - zostawiamy ... i jedziemy dalej ... te opisy na dole są bardzo przydatne - choć nie ma ich do wszystkich usług ... a szkoda ... no ale jak pisałem - nie usuwamy wszystkiego hurtowo 🙃 nawet z listy reccomended ... często z danej nazwy usługi już wiadomo co to ale bywają i takie że cholera ich wie ... i jak nie ma opisu na dole to lepiej tego nie ruszać ... ewentualnie szukać w necie info ...
arek810316 Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 Taka funkcja mi znikała ,ja to sobie używałem żeby np uruchomić sobie ponownie telefon bądź bez użycia przycisków zrobić głośniej lub ciszej bez użycia przycisków. Jako tako jest bo mogę suwakiem zaznaczyć że jest ten gest włączony ale na dole powinien mi się pojawic koło przycisków nawigacyjnych a nie ma go.. ciekawe co odpowiadało za te gęsty,co odinstalowałem..?
Master Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 (edited) 11 godzin temu, arek810316 napisał(a): Taka funkcja mi znikała ,ja to sobie używałem żeby np uruchomić sobie ponownie telefon bądź bez użycia przycisków zrobić głośniej lub ciszej bez użycia przycisków. Jako tako jest bo mogę suwakiem zaznaczyć że jest ten gest włączony ale na dole powinien mi się pojawic koło przycisków nawigacyjnych a nie ma go.. ciekawe co odpowiadało za te gęsty,co odinstalowałem..? jest taka usługa dla ulatwien dostępu ... ja chyba ja u siebie wywalalem ... jak sobie przypomnę dam znać ... możesz też poklikać po tych usuniętych i tam poczytać opisy na dole ... chyba do niej akurat był - o ile pamiętam ... możliwe że to ta personalassistance - jutro sprawdzę jak podłącze fona do kompa ... oczywiście jak sam nie znajdziesz ... to na pewno nie ten personalassistance - zrob raczej restore dla uslugi touchassistant - mozliwe ze to to co piszesz ... Edited January 31, 2024 by Master 1
arek810316 Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 21 godzin temu, Master napisał(a): jest taka usługa dla ulatwien dostępu ... ja chyba ja u siebie wywalalem ... jak sobie przypomnę dam znać ... możesz też poklikać po tych usuniętych i tam poczytać opisy na dole ... chyba do niej akurat był - o ile pamiętam ... możliwe że to ta personalassistance - jutro sprawdzę jak podłącze fona do kompa ... oczywiście jak sam nie znajdziesz ... to na pewno nie ten personalassistance - zrob raczej restore dla uslugi touchassistant - mozliwe ze to to co piszesz ... Sprawdziłem przed chwilą touchassistant na pewno nie i tez nie personalassistanse..
grzegorz.lki Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 To jest menu "Ułatwień dostepu" więc ja obstawiał bym usługę Google "talkback"
Master Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 (edited) 20 minut temu, arek810316 napisał(a): Też nie talkback talkback to na pewno nie ... to trochu co innego ... bardziej głosowe opisy tego na co najechalismy paluchem ... plus gesty ... dla osób niedowidzących ... jeszcze jutro zobaczę jak będę przy kompie ... trudno powiedzieć 🙃 znajdziemy ... Edited January 31, 2024 by Master
arek810316 Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 2 minuty temu, Master napisał(a): talkback to na pewno nie ... jeszcze jutro zobaczę jak będę przy kompie ... Ok..Dzięki
Master Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 (edited) 12 minut temu, arek810316 napisał(a): Ok..Dzięki ale wiesz co ... u mnie to jest aktywne ... co ciekawe jak to przełączę na pasek nawigacyjny to faktycznie to się nie pojawia ... ale to na pewno nie jest usługa Googla tylko systemowa ... Edited January 31, 2024 by Master
arek810316 Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 (edited) No tak...U mnie też tak idzie powłączac ale sie nie odpala..mam zaznaczone zeby sie włączyło koło przycisku wstecz na dole na pasku nawigacyjnym powinna sie ikona pojawic Edited January 31, 2024 by arek810316
Recommended Posts