Master Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 (edited) 25 minut temu, arek810316 napisał(a): No tak...U mnie też tak idzie powłączac ale sie nie odpala..mam zaznaczone zeby sie włączyło koło przycisku wstecz na dole na pasku nawigacyjnym powinna sie ikona pojawic ja się zastanawiam czy to w ogóle dotyczy tego co usuwaliśmy przez debloata .... może to nie działa jak należy w hyperos ... a działało w miui 14 ... ale jutro poprzeglądam jeszcze u siebie to usługi i opisy ... tak jak dzisiaj na szybkiego zerknąłem to nic mi się w oczy nie rzuciło ... za to wywaliłem jeszcze kilka z zakładki advanced 🙃 w ogóle muszę to na spokojnie poprzeglądać bo wydaje mi się że jest jeszcze spore pole do manewru 🙃 Zaraz zapytam jeszcze gościa z mi 13 czy u niego na hyperos beta to jest ... to będziemy mieć pewność co i jak ... Edited January 31, 2024 by Master
grzegorz.lki Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 A czy wtym ułatwień dostępu włączyłeś w "Menu Ułatwień dostepu" usługę
Master Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 (edited) 56 minut temu, grzegorz.lki napisał(a): A czy wtym ułatwień dostępu włączyłeś w "Menu Ułatwień dostepu" usługę no właśnie u mnie nie ma tej pozycji ... to pewnie wynika z tego że wyłączyłem to w debloacie ... bo coś pamiętam że jedna z usług miała to w opisie ... tylko nie pamiętam która ... to chyba było w tym google talkback - ale przywrócenie tej usługi tego nie naprawia ...🙃 🙃 Edited January 31, 2024 by Master
arek810316 Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 U mnie właśnie też nie ma Menu ułatwień dostępu...
Master Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 (edited) 53 minuty temu, arek810316 napisał(a): U mnie właśnie też nie ma Menu ułatwień dostępu... sprawdzilem jedna usluge ktora mogla to spowodowac ale falszywy trop - chodzi o XMSF - przywrocilem ja z powrotem - tez XMSFkeeper - tam w opisie jest ze - expect widespread breakage of xiaomi apps / functionality if disabled - ale to nie poprawilo sytuacji ... ogolnie to na razie nie mam koncepcji co trzeba przywrocic zeby ta funkcjonalnosc sie pojawila ... przejrzałem wszystkie opisy - przywróciłem kilka usług na próbę (np. jedna gdzie nie było do niej opisu ale była na liście safe to remove) - nic to nie daje ... cholera wie co za to odpowiada 🙃 może trzeba by tu się podpytać fachowców z Xiaomi eu ... może pan @Kacper Skrzypek coś tu poradzi ... tzn. jaka usługa odpowiada za tą pozycję w menu ... Edited January 31, 2024 by Master
Kacper Skrzypek Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 Nie wiem niestety, szukałbym czegoś z accessibility w nazwie.
Master Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 14 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie wiem niestety, szukałbym czegoś z accessibility w nazwie. no już włączyłem wszelkiego tego typu usługi robiłem restarty też na wszelki wypadek no i bez powodzenia ... więc tu ewentualnie taka prośba żeby podpytać o to kogoś z ekipy Xiaomi eu - może coś doradzi ... czyli jaka usługa odpowiada za tą pozycję z menu ułatwień dostępu - to co tu jest podkreślone ...
grzegorz.lki Posted February 1, 2024 Posted February 1, 2024 Według szukajki jest to stricte usługa Google wbudowana w aosp. Więc zaczął bym od sprawdzenia czy nie wyłączyliście poniższych usług.
arek810316 Posted February 1, 2024 Posted February 1, 2024 4 godziny temu, grzegorz.lki napisał(a): Według szukajki jest to stricte usługa Google wbudowana w aosp. Więc zaczął bym od sprawdzenia czy nie wyłączyliście poniższych usług. Dzięki. Wieczorem na pewno sprawdzę ..
Master Posted February 1, 2024 Posted February 1, 2024 (edited) przywrocenie talkbacka nie rozwiazuje tego problemu ... accesibilitymenu nie jest wylaczone - to widac tez na liscie uslug ktore wrzucilem jako usuniete ... talkback pojawia się we wzroku ... ogólnie to przywróciłem kilka usług Googla zrobiłem restart ale to znowu nie rozwiązało problemu ... przyznam szczerze że brakuje mi już koncepcji ... przeczytałem dokładnie opisy wszystkich wywalonych usług i procesów - część przywróciłem - też te googlowe - robiłem restarty ... sprawdzałem ... wszystko bez powodzenia - może to jest też taka sytuacja jak np z tą usługą inject do google wallet - tzn. że to po jakimś czasie dopiero zaskakuje a nie tak od razu po wrzuceniu ... no ale patrząc np. jak zachowuje się talkback (od razu pojawia się właściwa pozycja) to raczej nie ... Edited February 1, 2024 by Master
arek810316 Posted February 2, 2024 Posted February 2, 2024 W dniu 1.02.2024 o 05:42, grzegorz.lki napisał(a): Według szukajki jest to stricte usługa Google wbudowana w aosp. Więc zaczął bym od sprawdzenia czy nie wyłączyliście poniższych usług. Patrzyłem wczoraj i to nie to...
arek810316 Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 Ktoś może dał sobie radę z tymi ułatwieniami dostępu ,co za to odpowiada?
grzegorz.lki Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 2 godziny temu, arek810316 napisał(a): Ktoś może dał sobie radę z tymi ułatwieniami dostępu ,co za to odpowiada? a może to któraś z usług z "overlay" czy jakąś wyłączałeś?
Master Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 Godzinę temu, grzegorz.lki napisał(a): a może to któraś z usług z "overlay" czy jakąś wyłączałeś? z overlay nic u mnie nie jest usunięte ... zakładam że załogant Arek ma podobne usługi wywalone co ja ... w ogóle to ja się poddalem już - dużo czasu zajęło mi kombinowanie i bez sukcesu ... w sumie i tak z tego nie korzystam więc żaden problem ale chciałem zalogantowi Arek trochę pomóc ... to trzeba by na forum Xiaomi eu podpytać bo w necie raczej nie znajdę ... nic mi już nie przychodzi do pustego wąsatego cymbała ... 🙃
grzegorz.lki Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 @arek810316 jeżeli angielski nie sprawia problemu proponuję forum xda przeszukać. jest dużo tematów, artykułów i wątków o debloat, usługach działających w tle ze szczegółowymi opisami, np. https://www.xda-developers.com/android-project-mainline-modules-explanation/
Master Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 12 minut temu, grzegorz.lki napisał(a): @arek810316 jeżeli angielski nie sprawia problemu proponuję forum xda przeszukać. jest dużo tematów, artykułów i wątków o debloat, usługach działających w tle ze szczegółowymi opisami, np. https://www.xda-developers.com/android-project-mainline-modules-explanation/ w apce universal android debloater też to jest ... przejrzałem wszystkie opisy tych usług które wywalalem ... tam są często bardzo szczegółowe opisy ... też jeśli chodzi o wzajemne powiązania ... przykładowo na liście reccomended do usunięcia jest usługa gdzie w opisie jest że jest powiązana z systemowa galeria - na wszelki wypadek to zostawiłem ... przywróciłem też usługi bez opisu - bywają i takie np. mirror (a które były na listach do usunięcia) też to nic nie dało ...
grzegorz.lki Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 Trochę jeszcze doczytałem i ten przycisk jest powiązany z usługami zawierającymi "callback" i "navbar" Info tu https://support.google.com/accessibility/android/answer/7650693?sjid=8403346150425637699-EU#tap_accessibility_button i tu https://developer.android.com/guide/topics/ui/accessibility/services.html#button
Master Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 10 minut temu, grzegorz.lki napisał(a): Trochę jeszcze doczytałem i ten przycisk jest powiązany z usługami zawierającymi "callback" i "navbar" Info tu https://support.google.com/accessibility/android/answer/7650693?sjid=8403346150425637699-EU#tap_accessibility_button i tu https://developer.android.com/guide/topics/ui/accessibility/services.html#button no tylko że takie usługi nie były usunięte ... przynajmniej u mnie ... - listę usuniętych wrzuciłem w tym wątku ... też żadna usługa typu accesibility nie była wywalona ... ot ciekawa sprawa ... 🙃
arek810316 Posted April 14, 2024 Posted April 14, 2024 Chce zrobic debloating w redmi note 13 pro plu ale chciałbym zeby została ta dodatkowa funkcja o której pisaliśmy wyżej z tym szybkim dostepem co można włączyć na pasku lub jako przycisk pływajacy. Czego nie wywalac zeby ta funkcja zostala..
Master Posted April 14, 2024 Posted April 14, 2024 26 minut temu, arek810316 napisał(a): Chce zrobic debloating w redmi note 13 pro plu ale chciałbym zeby została ta dodatkowa funkcja o której pisaliśmy wyżej z tym szybkim dostepem co można włączyć na pasku lub jako przycisk pływajacy. Czego nie wywalac zeby ta funkcja zostala.. no właśnie nie wiadomo 🙃 może usuń tylko to co jest na liście recommended ... a reszty nie ruszaj ... ja na razie tym się nie bawię ... zostawiłem jak zrobiłem wcześniej - z tej funkcji i tak nie korzystałem więc w sumie dla mnie żadna strata ... a poza tym telefon działa luks i bezproblemowo ... więc na razie jak jest tak będzie ... wątpię że ktoś tutaj coś jeszcze sensownego napisze ... możesz jeszcze zrobić tak że podłącz telefon uruchom ten programik do debloata i jak usuniesz jakiś proces / usługę to sprawdzaj czy nadal ta funkcja jest dostępna w ustawieniach - wtedy od razu zauważysz że to co usunales spowodowało że to znikło z menu ustawień - zajmie Ci to trochę czasu ale będziesz mieć pewność czego nie wywalać ... i tu też prośba do Ciebie - jeśli wylapiesz która usługa za to odpowiada to daj znać w tym temacie - się przyda takie info ...
arek810316 Posted April 14, 2024 Posted April 14, 2024 59 minut temu, Master napisał(a): no właśnie nie wiadomo 🙃 może usuń tylko to co jest na liście recommended ... a reszty nie ruszaj ... ja na razie tym się nie bawię ... zostawiłem jak zrobiłem wcześniej - z tej funkcji i tak nie korzystałem więc w sumie dla mnie żadna strata ... a poza tym telefon działa luks i bezproblemowo ... więc na razie jak jest tak będzie ... wątpię że ktoś tutaj coś jeszcze sensownego napisze ... możesz jeszcze zrobić tak że podłącz telefon uruchom ten programik do debloata i jak usuniesz jakiś proces / usługę to sprawdzaj czy nadal ta funkcja jest dostępna w ustawieniach - wtedy od razu zauważysz że to co usunales spowodowało że to znikło z menu ustawień - zajmie Ci to trochę czasu ale będziesz mieć pewność czego nie wywalać ... i tu też prośba do Ciebie - jeśli wylapiesz która usługa za to odpowiada to daj znać w tym temacie - się przyda takie info ... Ok..dzieki...znajde chwile to cos pomysle i bede dzialal
arek810316 Posted April 14, 2024 Posted April 14, 2024 Usunąłem trochę śmieci ale powiem szczerze ileś jest o całkiem innych nazwach to nie ruszałem RN13 pro plus jest na mediateku więc może dlatego? Co usuwałem w poco X5 pro można powiedzieć , że wszystko miałem to samo co podał kolega Master intez to samo wywaliłem a w RN13 pro plus już było ich dużo więcej całkiem o innych nazwach więc nie ruszałem bo nie chce czegoś popsuć....ale sporo też szło wyrzucić...
Master Posted April 14, 2024 Posted April 14, 2024 24 minuty temu, arek810316 napisał(a): Usunąłem trochę śmieci ale powiem szczerze ileś jest o całkiem innych nazwach to nie ruszałem RN13 pro plus jest na mediateku więc może dlatego? Co usuwałem w poco X5 pro można powiedzieć , że wszystko miałem to samo co podał kolega Master intez to samo wywaliłem a w RN13 pro plus już było ich dużo więcej całkiem o innych nazwach więc nie ruszałem bo nie chce czegoś popsuć....ale sporo też szło wyrzucić... no i dobrze - jak coś się nie jest pewnym lepiej nie ruszać ... ogólnie można poszukać w necie info o tych usługach co jest do czego ... albo też poszukać nowszej wersji tego programiku do debloata - o ile jest ... bo mogą tam być zaktualizowane opisy tych usług / procesów ...
Thomash Posted December 9, 2024 Posted December 9, 2024 W dniu 18.09.2023 o 08:47, Gość napisał(a): W większości poradników oczyszczania MIUI piszą by nie wywalać MIUI Daemon, bo grozi to utratą stabilności systemu. Łatwy debloating można wykonać gotową aplikacją w JAVA o nazwie „XiaomiADBFastbootTools.jar”. Xiaomi ADB / Fastboot Simple Tool – Xiaomi Tools Osobiście zastanawiam się jeszcze nad usunięciem aplikacji „Panel sterowania”. Aplikacja nie widzi Redmi Note 8Pro. Debugowanie przez USB i Tethering ustawione na dostępne.
Master Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 W dniu 9.12.2024 o 09:50, Thomash napisał(a): Aplikacja nie widzi Redmi Note 8Pro. Debugowanie przez USB i Tethering ustawione na dostępne. a nie wiem bo nie korzystalem z tego - ja uzywam tego https://github.com/0x192/universal-android-debloater tethering tam do niczego nie potrzebny ... tylko debugowanie trza wlaczyc
Recommended Posts