Jump to content

Amazfit BIP, oraz MiFit modyfikacje

Antoni Czaplicki

Recommended Posts

9 godzin temu, steel_rat napisał:

Problem jest w tym,  że jak edytuję nazwę angielską muszę zmieścić się w nazwie w tym wypadku angielskiej. A jak jest polska litera to zajmuje podwójnie miejsce. Niestety piętnaście się nie zmieści i urwie końcówkę. Nazwa się wyświetli "piętna".

Rozumiem więc niech będzie po prostu 15 proszę.8-).

Edited by lisek1953

Bardzo proszę o spolszczenie tej aplikacji, jest to nowsza wersja poprzedniej umożliwiająca nawigowanie do kilku punktów w odróżnieniu od poprzedniej która pozwalała tylko do jednego. Polską nazwę proponowałbym  GPS powroty albo Nawigacja.

gps_returner.elf

A to jest opis jej działania:

GPS powroty.txt

Edited by lisek1953
Uzupełnienie

Hej, chciałbym wam podrzucić moją adaptację Bip OS, spolszczoną przeze mnie i bazującą na firmware 1.1.2.05

W ZIP-ie znajdują się pliki z przypisaną kolejnością instalacji oraz kilka przerobionych przeze mnie tarcz.

Wgrałem kalkulator, kontrolę muzyki, kalendarz, 2048, tetrisa, snake'a, flappy birda i latarkę.

Można zapytać "po co to?", otóż już wyjaśniam:
Bip OS znany nam wszystkim bazował na łacińskim firmware, przez co niektóre napisy nie mieściły się w polskim tłumaczeniu, były ściśnięte, a całe menu strasznie postrzępione. Tutaj tego nie ma, każdy obraz, napis i ikony były przeze mnie sprawdzone i odpowiednio edytowane/docięte/dopracowane.

Dotychczas nie zauważyłem żadnych błędów, a testowałem ten system dość długo, bo jakieś pół roku, więc z czystym sumieniem mogę oddać wam to co udało mi się osiągnąć :)
PS wszystko działo się przy pomocy Notify & Fitness for Amazfit.

BipOS PL 1.1.2.05.zip

• Like 1

Dnia 14.09.2020 o 22:05, Michaukowy napisał:

Hej, chciałbym wam podrzucić moją adaptację Bip OS, spolszczoną przeze mnie i bazującą na firmware 1.1.2.05

Czytałem na rosyjskim forum Wołkowa, że z tym oprogramowaniem np. przy aplikacji GPS returner występują pewne problemy.

Cytuję:

Użytkownik x27:

"Ten błąd występuje tylko w wersji 1.12.05..."

i potwierdzenie użytkownika strjaz:

"Tak mam to oprogramowanie."

14 godzin temu, steel_rat napisał:

Dwa pliki z polską nazwą i z angielską. Nie do końca jestem zwolennikiem by zawsze "spolszczać" nazwy.

gps_powroty.elf 26 kB · 1 download gps_returner.elf 26 kB · 1 download

Dziękuję za polskie czcionki w edycji nazw punktów, tylko wydaje mi się że wśród nich brakuje spacji (pustego pola) w związku z czym wszystkie nazwy muszą być pięcioliterowe.

Musiałem napisać domek zamiast dom, ale jak napisać np. park ?

Czy mógłbyś to uzupełnić ?

Edited by lisek1953
Uzupełnienie

13 godzin temu, lisek1953 napisał:

Dziękuję za polskie czcionki w edycji nazw punktów, tylko wydaje mi się że wśród nich brakuje spacji (pustego pola) w związku z czym wszystkie nazwy muszą być pięcioliterowe.

Musiałem napisać domek zamiast dom, ale jak napisać np. park ?

Czy mógłbyś to uzupełnić ?

Zmiany, zmiany. Więcej liter.

gps_powroty.elf gps_returner.elf

• Thanks 1

Zainstalowałem starszą wersję firmware ze względu na niedziałąjący GPS - myślałem, że to wina najnowszego softu zegarka. Niestety po wgraniu wcześniejszego nic się nie zmieniło. W aplikacji GadgetBridge w miejscu wersji GPS mam znak zapytania - czy jest jakiśoso0bny plik .gps tak jak .fw czt. res, który odpowiada za działanie gps-a od strony oprogramowania? Chciałbym całkowicie wykluczyć winę softu. Ten plik Mili_chaohu.gps wgrałem i nic się nie zmieniło.

• 2 weeks later...

Witam wszystkich.

Od 2 dni mam BIP S'a i zastanawia mnie, czy ktoś próbował zmienić kolorystykę czcionek i tła systemu? Teraz mam jasną zmodyfikowana tarcze i do kompletu aż się prosi aby reszta również była taka. Jakoś bardziej mi pasują czarne litery na jasnym tle. Tym bardziej ze specyfika wyświetlacza jest taka ze czarnemu daleko do czarnego :)

@Jepcio bardzo fajnie to wygląda. A jak się sprawuje? :P

Jako, że wątek trochę obumarł to pomyślałem, że wrzucę parę moich ulubionych tarcz :P

Link do różnych wariacji jednej tarczy:

Link

1562697509_885b4a9e32.gif 5c4dd5d206a32_27012019.gif

casio_square_pl-3510-a9846054d6.bin

1595067952_5cd11321d5.png

5ce767717c8d3_24052019_packed-970-d9992acd63 (1).bin

Niedługo pojawi się Amazfit Bip U z większym ekranem, lepszymi "czujnikami" i bez wbudowanego GPS.

Źródło

• 2 weeks later...

Dnia 15.09.2020 o 22:04, steel_rat napisał:

steel_rat dałbyś radę spolszczyć nazwę Fitness Timera? (https://myamazfit.ru/threads/bip-prilozhenija-dlja-bipos-elf.1174/page-41#post-43978)

Może być angielska lub polska, byle nie rosyjska :) Bardzo przydatna apka, a chyba na tym forum pominięta.

Orientuje się ktoś w jaki sposób usunąć zbędne aplikacje? Potrafię rozpakować i spakować RES, ale podczas pakowania sprawdza ilość plików i nie można po prostu usunąć zbędnych aplikacji. Z góry dzięki.

Edited by piotr.pot

Witam wszystkich.

Mam problem z opcją do kontrolowania muzyki. Mam zainstalowanego Bip Os w wersji 0.5.3 i zainstalowanego zmodowanego Mi Fita bez wymuszonego instalowania aktualizacji (gdzieś ktoś tutaj wrzucił link do zreuplowadowanej apki).
Po włączeniu opcji do kontrolowania muzyki i przyciskaniu play/pause itd. nic się nie dzieje. Włączałem i wyłączałem zegarek ale to nie pomogło. Macie może jakiś pomysł jak to naprawić ?  

17 godzin temu, QBP__ napisał:

Witam wszystkich.

Mam problem z opcją do kontrolowania muzyki. Mam zainstalowanego Bip Os w wersji 0.5.3 i zainstalowanego zmodowanego Mi Fita bez wymuszonego instalowania aktualizacji (gdzieś ktoś tutaj wrzucił link do zreuplowadowanej apki).
Po włączeniu opcji do kontrolowania muzyki i przyciskaniu play/pause itd. nic się nie dzieje. Włączałem i wyłączałem zegarek ale to nie pomogło. Macie może jakiś pomysł jak to naprawić ?  

Wydaje mi się, że to działa tylko z Notify for Amazfit lub Gadgetbridge, zamiast MiFit. Ja używam Notify for Amazfit i zegarek prawidłowo steruje Spotify.

18 godzin temu, QBP__ napisał:

Witam wszystkich.

To działa tylko z zainstalowaną aplikacją N&F lub Gadgetbridge i musi być włączona opcja sterowania muzyką w tej aplikacji (wybrany odpowiedni odtwarzacz).

Edited by lisek1953
Poprawka

• 2 weeks later...

Tylko że Twój .res też nie daje się wgrać, a po rosyjsku są podpisy pod ikonami : status, pogoda, aktywność, budzik, timer, kompas, ustawienia, no i brak animacji tych ikon.

https://drive.google.com/file/d/1dvCexcZmzBcIzMvsMl3TvkEcPHdZd9FH/view?usp=drivesdk

Tak to powinno wyglądać i oczywiście być po polsku

Na razie przywróciłem z powrotem stary dobry wypróbowany 0.5.3. i wszystko gra...

Bardzo mi przykro.

Edited by lisek1953
Uzupełnienie

A jaki jest błąd przy wgrywaniu res. Jaką aplikacją je wgrywasz. Próbowałeś tego mniejszego res'a wgrac? Ciekawe po prostu jest to że u mnie bez problemu się wgrywa do zegarka. Te moje pliki Red powinny być kompatybilne z od 0.5.3.

Edited by steel_rat