Jump to content

Amazfit BIP, oraz MiFit modyfikacje

Antoni Czaplicki

Recommended Posts

Dobre wieści z rosyjskiego forum (tłum. Google):

"2 MB to ilość pamięci flash dla czcionek.
800 KB - ilość pamięci flash dla zasobów.

BipOS 0.5.4 wprowadza możliwość uruchamiania aplikacji elf z pamięci czcionek.

Nie będziesz w stanie pisać aplikacji elfów do pliku czcionki. Istnieje skomplikowany algorytm. W tej chwili może to zrobić tylko konstruktor LikeApp.

PS Jeśli będę miał czas to dodam możliwość automatycznego umieszczania aplikacji elfów w RES oraz czcionek w aplikacji LikeApp +.
Teraz LikeApp + może umieszczać tylko w OZE"

https://myamazfit.ru/members/alexjey.38116/

Edited by lisek1953
Uzupełnienie

Dotyczy tylko BipOs 0.5.4

Dla zainteresowanych umieszczam pliki zmodowanej czcionki i res:

w pliku res (lisek21): edycja alarmów, kalkulator, kalendarz, latarka, sterowanie muzyką, sokoban, odblokuj, , SafeBox  WatchHRface ,T.rex.

W pliku z czcionką: Tetris, 15, NotesBipAqua,  Monitor serca, Hook Menu Item (animacja głównego menu), GPS powroty (lisek21).

Uzyskałem je dzięki pomocy przyjaciela z rosyjskiego forum.

Wszystko sprawdzone - działa, instalujemy te pliki korzystając z najnowszej wersji aplikacji LikeApp ze sklepu Google.

https://drive.google.com/file/d/1T1dHxxYMeTSAVtOsriA0nK9WVEMODOv4/view?usp=drivesdk

Komu nie odpowiadają pliki w res może je samemu zmienić na inne lub usunąć korzystając z programu RescourceArchiver.

Edited by lisek1953
Po co tyle pustych wierszy w poście...? - dla lepszej czytelności tekstu.
  • Thanks 2

Dnia 4.12.2020 o 12:13, steel_rat napisał:

A nie może podesłać tobie tego programu gdzie tworzy te czcionki z elfami ? Czy musimy czekać na wersję LikeApp?

Myślę że chyba jak by mógł to by podesłał. W poprzednim poście pisał że pracuje właśnie nad tym.

Cytuję jeszcze raz:

"Nie będziesz w stanie pisać aplikacji elfów do pliku czcionki. Istnieje skomplikowany algorytm. W tej chwili może to zrobić tylko konstruktor LikeApp.

PS Jeśli będę miał czas to dodam możliwość automatycznego umieszczania aplikacji elfów w RES oraz czcionek w aplikacji LikeApp +."

Najgorsze jest w tym wszystkim to że w aplikacji LikeApp+ możliwość instalacji elfów tzw. Action Elf jest płatna.

"

Edited by lisek1953
Poprawka

23 godziny temu, steel_rat napisał:

Cały czas się zastanawiam czym jest ten konstruktor LikeApp. To pozostaje tylko czekać na LikeApp, który potrafi bezproblemowo dodać elfy do czcionek.

Tego to ja też nie wiem, ale myślę że chodzi o autora - to tłumacz Google z którego automatycznie korzystam tak przekręca. I faktycznie pozostaje nam cierpliwie czekać.

Chyba że masz ochotę sam się z nim skontaktować - podaję link:

https://myamazfit.ru/members/alexjey.38116/

Ja za słabo znam język rosyjski, a tłumacz Google sam widziałeś. Ja sam prawie godzinę się męczyłem zanim zrozumiał o co mi chodzi. Potem był jeszcze kłopot z przesłaniem plików. Na naszym forum też mam już ograniczoną możliwość umieszczania plików że względu na to że niedokładnie zapoznałem się z regulaminem (a kto czyta regulaminy) i lekko sobie umieszczałem różne pliki, a teraz już wiem o ograniczeniach. Dlatego terażz umieszczam tylko linki do plików. Z tego samemu powodu (nieznajomość regulaminu) często jestem zbanowany przez naszych kochanych moderatorów. Mogliby zwrócić uwagę na to że mam już swoje lata i czasem zdarza mi się popełniać błędy.

Edited by lisek1953
Uzupełnienie

16 godzin temu, steel_rat napisał:

Można wstawić. Tyko nigdzie nie znalazłem zwrotów oldPIN i newPiN do przetłumaczenia. Więc zostaje po staremu.

SafeBoxBIP.elf 41 kB · 0 downloads

A to przecież znaczy stare hasło i nowe hasło. Chodzi o podanie wpierw starego a później nowego hasła (jeśli chcemy je zmienić).

Jak tylko będę mógł. Bo poprawa obrazków to trochę męczarnia.

A może komuś chce się zrobić animację tych obrazków. Były by wtedy wszystkie pozycje animowane.

0111.png 0120.png 0129.png 0138.png 0101.png 0102.png

Max 9 klatek dla każdej pozycji 

Edited by mrosi
Można? Można!

1 godzinę temu, slimak131 napisał:

BOLD_V6_not_latin+_with_elfs.ft ma emotikony?

Czym się różni latin od not latin?

Przetłumaczona wersja na pl jest niby "latin".

Mili_chaohu_0.5.4_PL_latin_1.1.5.36_by_Steel_Rat_fixed.fw.latin

Powinna mieć emotikony bo jest to wersja najbardziej wypasiona stworzona przez steel_rat tylko z dodanymi elfami.

8 godzin temu, steel_rat napisał:

Powiem szczerze, że nie wiem jaka jest różnica między "latin" i "nie latin". Szczególnie, że od wersji BipOs 0.5.3 pasują tylko czcionki "nie latin". :)

Nie zależnie, której wersji fv się używa.

Dziękuję za informację, z moich obserwacji.

Działa

1.1.7.02 + BOLD_v6.13_9.ft.latin

0.5.3 + Mili_chaohu_Pl_bold.ft

0.5.4 + Mili_chaohu_Pl_bold_emui_mod.ft

Nie działa:

0.5.4 + Mili_chaohu_Pl_bold_new.ft

22 godziny temu, slimak131 napisał:

Dziękuję za informację, z moich obserwacji.

Ten na pewno działa z BipOs 0.5.4:

BOLD_V6_not_latin+.ft 

a ten dodatkowo zawiera aplikacje ( elfy) i też działa z BipOs 0.5.4

BOLD_V6_not_latin+_with_elfs.ft

Obydwa pliki są w pełni "wypasione" ( zawierają wszystkie polskie czcionki jak i wszelkiego rodzaju znaki, emotikony itp.

Edited by mrosi
Edytujemy cytowaną zawartość...
  • Thanks 1

Znalazłem Twoje wpisy na rosyjskim forum.

Rozwiązaniem dokładności wskazań strzałki w gps powroty przy staniu w miejscu, będzie dodanie wyświetlania azymutu w stopniach (0-360°). 

Azymut nie zmienia się tak dynamicznie jak wskazania strzałki.

Można go (azymut/namiar) wykorzystać w zewnętrznym kompasie lub tym w zegarku, nawet jak stoimy w miejscu.

Symulacja

IMG_20201206_120759.jpg 

Odczyt w prawdziwym zegarku.

IMG_20201206_120022.jpg

Edited by mrosi
Po co tyle pustych wierszy w poście...?

2 godziny temu, slimak131 napisał:

Znalazłem Twoje wpisy na rosyjskim forum.

To jest trochę zawiłe. Nie wiem tylko czy to będzie bardziej zrozumiałe od strzałki no i kto to ma zrobić ?. Nie umieściłeś przecież żadnego pliku.

Edited by mrosi
Edytujemy cytowaną zawartość...

Rosjanie :-)

Trzeba tylko poprosić.

Miałem na myśli plik gotowej poprawionej przez Ciebie aplikacji a nie zdjęcia. O ile dobrze pamiętam z harcerstwa to azymut jest to kąt pomiędzy kierunkiem marszu a kierunkiem północnym. To co wyświetla się na zegarku 257° to tylko mnie dezorientuje, a kółko zamiast strzałki chyba niewiele zmienia. Może się mylę, proszę innych obserwujących o wypowiedzenie się w tym temacie. Co o tym sądzą ?

2 godziny temu, lisek1953 napisał:

O ile dobrze pamiętam z harcerstwa to azymut jest to kąt pomiędzy kierunkiem marszu a kierunkiem północnym. To co wyświetla się na zegarku 257° to tylko mnie dezorientuje, 

257° to kąt względem północy, jaki trzeba zachować by dojść do punktu docelowego.

Kąt ten można odczytać na dowolnym kompasie.

Drugie zdjęcie przedstawia odczytanie tego kąta na fabrycznej aplikacji kompas znajdującej się w każdym zegarku bip.

P.S Poprawiłem poprzedni wpis, by był bardziej czytelny.

Edited by slimak131

Zwracam się z uprzejmą prośbą do Steel_rat (na Nim można zawsze polegać) o przetłumaczenie na język polski aplikacji mierzącej temperaturę ciała - sprawdziłem oryginalną rosyjską wersję działa poprawnie.

BipThermometerRU_v02.elf

A to jej opis:

"Instrukcje:
1. Po uruchomieniu programu pomiar pulsu rozpoczyna się automatycznie (mi zajęło to 25 sekund).
2. Po zakończeniu pomiaru pojawią się następujące wyniki pomiaru:

• Temperatura wyjściowa - średnia temperatura ciała (parametr uwzględniony we wzorze). Teraz jest 35,5 stopnia.
  • Tętno podstawowe - tętno średnie (parametr uwzględniony we wzorze). Teraz 78 uderzeń na minutę.
  • Aktualna temperatura - temperatura ciała obliczona zgodnie z prawem Liebermeistera .
  • Bieżące tętno - aktualne tętno odebrane z nadajnika na klatkę piersiową (parametr zawarty we wzorze).
  • 1. Do napisania tego programu zachęcił mnie artykuł o dodaniu funkcji pomiaru temperatury ciała do Mi Band 5, zgodnie z prawem Liebermeistera .
    2. Zgodnie z prawem Liebermeistera, dzielnik we wzorze powinien mieścić się w przedziale od 8 do 10. Przyjąłem wartość 10.
    3. Ten program nie jest instrumentem medycznym, ponieważ podaje bardzo przybliżone wartości. W przypadku problemów zdrowotnych wynikających z używania tego programu autor nie ponosi odpowiedzialności. Używaj urządzeń medycznych.
    4. Program jest bardzo prymitywny. Nie można zmienić podstawowych parametrów temperatury i tętna. Zmiany tych parametrów i ulepszenia interfejsu zostaną wprowadzone w przyszłych wersjach programu".
  • I jeszcze gdybyś przetłumaczył na polski nazwę zaktualizowanej aplikacji sterowanie muzyką -
  •  

1607261727085.png

Music_Control_Mod_2.elf

Edited by lisek1953
Poprawka i uzupełnienie

7 godzin temu, slimak131 napisał:

257° to kąt względem północy, jaki trzeba zachować by dojść do punktu docelowego.

Kąt ten można odczytać na dowolnym kompasie.

Drugie zdjęcie przedstawia odczytanie tego kąta na fabrycznej aplikacji kompas znajdującej się w każdym zegarku bip.

P.S Poprawiłem poprzedni wpis, by był bardziej czytelny.

Powtarzam: myślałem że utworzyłeś taką poprawioną aplikację i pozwolisz ją przetestować, może by mnie to przekonało do Twojej koncepcji. Osobiście tylko dla mnie strzałka (która w ostatniej wersji jest już całkiem stabilna) jest bardziej przekonywająca od kółka, ale przecież mogę się mylić. Dlatego też ciekawi mnie co inni myślą o tym projekcie ?

Edited by lisek1953

Oczywiście strzałka jest lepsza, wygodniejsza, ale pokazuje czasami głupoty.

Wyświetlenie dodatkowo  azymutu ( 257°) umożliwia 100% weryfikację kompasem, czy strzałka pokazuje akurat dobry kierunek.

Strzałka = azymut + niedokładny wektor z ostatnich 25m.

257° =  azymut.

Symulacja: gps powroty pokazuje prawidłowo kierunek strzałką.

IMG_20201207_083217.jpg

Potwierdzenie prawidłowego wskazania strzałki za pomocą kompasu.

IMG_20201206_221746.jpg

5 godzin temu, slimak131 napisał:

Potwierdzenie prawidłowego wskazania strzałki za pomocą kompasu.

Stwórz aplikację i daj do przetestowania to się zobaczy...

Przekopiowałem z rosyjskiego forum:"

Cześć, bardzo dziękuję za wspaniały program.

I o ile jest to technicznie możliwe, wykonaj wersję z azymutem.
Dla dokładniejszego ustawienia i oszczędzania baterii.

Przepraszamy za język tłumaczenia google

Brak dostępu do kompasu ... - i co teraz ?

Edited by lisek1953

Nic.

Azymut jest w "gps powroty" wyliczany z punktów.

Na podstawie azymutu i kąta względem  wektora z ostatnich 25m wyliczana jest strzałka.

Bez możliwości wyliczenia azymutu ten program by nie działał. :-)

No to czekamy...

Dwie oczywiste ciekawostki.

Barometr w zegarku ma spory dryft temperaturowy.

Pomiar rozpoczęty na jeszcze ciepłym zegarku zaraz po wyjściu z domu.

Screenshot_2020-12-09-08-39-50-628_com.huami.watch.hmwatchmanager.thumb.png.a7bbc441362c0a9b8366bdcf4d6c3c96.png

Mieszkam na płaskim terenie i początkowy spadek wysokości nie odzwierciedla żeczywistości.

Ostatnio wszystkie moje pomiary mają takie tąpnięcie na początku.

Pomiar rozpoczęty po 10 minutach spaceru na już zimnym zegarku.

Screenshot_2020-12-09-08-39-20-414_com.huami.watch.hmwatchmanager.thumb.png.09782fadbbdb2a66f560ffb179427911.png

Druga ciekawostka, to zauważalnie szybsze łapanie pozycji gps w zegarku, gdy gps w telefonie jest włączony i aktywny.

*Dostarczenie do modułu gps informacji o przybliżonym jego położeniu i/lub dostarczenie dokładniejszego wzorca czasu, powoduje szybsze ustalenie pozycji.

Dla zainteresowanych BipOs 0.5.4 - Udało mi się zainstalować aż 17 aplikacji w moim Bipie. Z tym że 5 z nich + animacja menu głównego (Hook Menu Item) w pliku z czcionką: 1)Tetris, 2)15, 3)NotesBipAqua,  4)Monitor serca, Hook Menu Item (animacja głównego menu), 5)GPS powroty (lisek21).

W pliku res: 6)kalkulator, 7)kalendarz, 8)latarka, 9)muzyka, 10)Sokoban, 11)odblokuj, 12)saper, 13WatchHRface, 14)T.rex, 15SafeBox, 16)BipThermometer, 17)Notes BIP Purple.

lisek24.res BOLD_V6_not_latin+_with_elfs.ft 

Wszystko sprawdzone - działa poprawnie.

Uwaga: animacja głównego menu działa dopiero po resecie (ponownym uruchomieniu) zegarka.

Edited by lisek1953
Uzupełnienie + poprawka

Sam przemalowany kompas nie zwiększa objętości pliku res.

Proszę bardzo:

edycja alarmów, kalkulator, kalendarz, latarka, sterowanie muzyką, SafeBox, licznik, WatchHRface ,NotesBipAqua,  Monitor serca, timer fitness, gps powroty, ping-pong.

Edited by slimak131
  • Thanks 1

Sam kompas nie zwiększa objętości pliku res.

Proszę bardzo:

edycja alarmów, kalkulator, kalendarz, latarka, sterowanie muzyką, SafeBox, licznik, WatchHRface ,NotesBipAqua,  Monitor serca, timer fitness, gps powroty, ping-pong.

Dziękuję, sprawdziłem działa poprawnie. Tylko kto teraz doda wskazania azymutu do GPS powroty ?

Edited by lisek1953
Uzupełnienie

Witam, jestem nowy mam bipa. Problem z chyba z wersja oprogramowania. Potrzebuję krok po kroku jak odświeżyć oprogramowanie w zegarku. Mifit aktualizuje mi wersję v1.1.7.02

Apka zepp od razu zmienia na starsza wersję. Odinstalowałem wszystko i potrzebuje instrukcji krok po kroku tak żeby było dobrze.  Do tego inne kroki w zeep, inne w notify,  Google fit wogole już je sumuje nawet. 

Zainstaluj najnowszą wersję zepp ze sklepu Google. Taki Zepp zainstaluje Ci najnowszą wersję  v1.1.7.02.

Jeżeli to najprostsze rozwiązanie nie działa, to:

Zrób aktualizacje w mifit, odinstaluj.

Zainstaluj zepp AeX mod, w nim  można   wyłączyć włączyć automatyczną aktualizacje.

https://t.me/RuMiFit

https://drive.google.com/drive/mobile/folders/1bNzzQZl6vN1iZ1vaJwSo2krBjA5dDKeT?usp=sharing

Ilość kroków zależy od algorytmu aplikacji, nie każdy ruch ręką to krok.

Edited by slimak131
  • Thanks 1