Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po aktualizacji zywotnosc baterii u mnie znacznie spadla. Na wlaczonym tylko wifi i wygaszonym ekranie przez godzine traci sie prawie 20%. Dodatkowo komputer nie widzi telefonu jako telefon a dziala tylko widocznosc telefonu jako aparat. I trzecia rzecz. Telefon zaczal sie bardzo nagrzewac. Proste aplikacje i telefon goracy. Przed aktualizacja nawet orzy wydajnych grach nie byl nawet cieply. Jakies pomysly? Full wipe? Tylko jak kiedy komputer nie widzi telefonu. Bede wdzieczny za pomoc

Opublikowano

Tylko jak mam zrobić kopię, jak po aktualizacji nie mam nigdzie Kopia Miui? I jak zrobić full wipe, jak komputer nie widzi telefonu i wszystkie aplikacje typu MobileUncle zniknęły?

Opublikowano

Ustawienia - kopia i... - Utwórz kopię MIUI.

Eee, full wipe robimy nie przez komputer ani mobileuncle, tylko przez Recovery lub przez przywrócenie ustawień fabrycznych z usunięciem aplikacji w kopia i... (podane wyżej).

Opublikowano

Ok, zrobiłem full wipe. Narazie troche lepiej z ramem to wygląda, ale jest dalej problem z baterią. Np. przed restartem pokazuje 45% a chwile pozniej, po restarcie nagle 33% (a telefon caly czas podlaczony do ladowania).

Jest cos co mozna z takim fantem zrobic?

A i jeszcze ostatnia sprawa (przepraszam, że was tak męcze ;) ). 

Czy jest jakaś klawiatura z możliwością głosowego wprowadzania tekstu, czyli np. pisanie smsów przez mowienie?

Bo czasem widze na jakis filmikach klawiatury z taka opcja, ale jeszcze nie znalazlem do tej pory.

Dzięki

Opublikowano

Ok, zrobiłem full wipe. Narazie troche lepiej z ramem to wygląda, ale jest dalej problem z baterią. Np. przed restartem pokazuje 45% a chwile pozniej, po restarcie nagle 33% (a telefon caly czas podlaczony do ladowania).

Jest cos co mozna z takim fantem zrobic?

To chyba nic nadzwyczajnego zarówno w RR jak i w innych telefonach tak miewałem nigdy do tego większej wagi nie przywiązywałem.

A i jeszcze ostatnia sprawa (przepraszam, że was tak męcze ;) ). 

Czy jest jakaś klawiatura z możliwością głosowego wprowadzania tekstu, czyli np. pisanie smsów przez mowienie?

Bo czasem widze na jakis filmikach klawiatury z taka opcja, ale jeszcze nie znalazlem do tej pory.

Dzięki

Swiftkey :)

Opublikowano

Podsumujmy:

full wipe i ten rom 

Android: 4.4.2 | MIUI: 5.4.2 | Codename: redmi i to wszystko?
I mamy KK, V6? Chyba że znowu coś przegapiłem.

Jeśli tak, to z tego co tutaj czytałem są z nim poważne problemy, instalować czy lepiej poczekać? Jeśli czekać, to kiedy będzie coś stabilnego?
Opublikowano (edytowane)

Jest to ciągle wersja dev (rozwojowa) stable może będzie gdzieś w maju, ale ja osobiście nie mam jakiś sporych problemów i do użytku codziennego ROM się nadaje ale to tylko moja opinia :) pozdrawiam :)

Edytowane przez NotExist
Opublikowano

Standard? HTC ma? Samsung ma? Sony ma? Apple ma? Nie jest to standard, tylko opatentowana funkcja LG.

Xiaomi nie musi się na to decydować, nie przybędzie przez to klientów, nie pomoże rozwiązać bugów, a może przysporzyć więcej problemów niż inne feature.

Opublikowano

Gdzieś na YT jest filmik jak ktoś ma CM na Redmi (chyba 1S) i zrobił sobie tap2wake. 

Także generalnie jak ktoś umie to sobie skompiluje kernel - pytanie czy kod nie jest własnościowy.

Jak aosp to pewnie Xiaomi by mogło ale trzeba też ich zrozumieć, że mają swoją wizję rozwoju systemu i niekoniecznie to co Ty chcesz może być dla mnie i na odwrót. 

• Like 1
Opublikowano

Czemu poprzedni ROM został też usunięty ze strony? Rozumiem, że jak to Acid w komentarzach wyjaśnił, nie ma czasu na kompilowanie ROMu z dzisiaj. Ale dlaczego zeszłopiątkowy ROM został również usunięty?

Acid?

Opublikowano

Nie musisz być niemiły. W sumie się przyzwyczaiłem i wielu użytkowników to zauważyło, że masz takie nastawienie, ale ja naprawdę tylko pytam Acid. ;)

Opublikowano

Na pobranie romu jest cały tydzień. W piątek sobie znika bo wchodzi nowa wersja i tyle. Nie ma jej raptem parę godzin także masz nie halo z cierpliwością, nie wiem porób sobie coś innego, wróć na miuipolska za godzinę i zobaczysz rom.

Nie samym Xiaomi człowiek żyje, przynajmniej nie ja... To, że chiny dają rom w piątek to nie jest powiedziane że musisz go mieć też dziś i zaraz. Świat się nie zawali jak dostaniesz za miesiąc nawet... prawda?

A stary rom jest - gdyby ci się chciało wszedłbyś na miuipolska a tam jest link jak byk do wersji archiwalnych to sobie poszukasz...

Opublikowano

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że ja ROM mam na dysku. Jak każdy poprzedni stable, który wgrywałem. :D

Zadałem tylko pytanie a Ty dorabiasz do tego ideologię. Nie jestem jednym z tych userów, którzy nie sprawdzą, nie poczytają, a tylko pytają. Postawa typu "daj, daj, daj".

Po prostu zapytałem bo byłem ciekaw, czy usunięcie ROMu wynika z jakiejś grubszej akcji. Powiedziałem Ci, że nie musisz być niemiły, a Ty wciąż jesteś niemiły. Cóż. Może taki jesteś. Różni są ludzie.

Opublikowano

No Jabol z tym jest masakra. SD Swap robiłeś? Bo w sumie nie wiem czy jest większa różnica przed i po.

Nie robiłem ale chyba bede musiał zrobić.

Opublikowano

No Jabol z tym jest masakra. SD Swap robiłeś? Bo w sumie nie wiem czy jest większa różnica przed i po.

Ja zrobiłem i polecam. Wszystko działa ok.
Opublikowano (edytowane)

Jeśli ktoś by miał problemy lub szukał informacji an temat tego jak zrobić sd swapa opiszę poniżej.

1. Pobieramy zipa z tematu http://miuipolska.pl/forum/topic/1687-redmi-1-twrp-td-i-wcdma/ "SD Fix (tylko dla MIUI 6 na 4.4!)"

2. Wrzucamy do pamięci telefonu

3. Uruchamiamy w recovery (Klikamy w telefonie Aktualizacje > Uruchom w recovery)

4. Kiedy telefon się uruchomi przyciskiem VOL- przechodzimy na "apply update from SD CARD" i klikamy VOL+ w celu wybrania tej opcji.

5. Szukamy wrzuconego pliku "SD_swap.zip" (do poruszania używamy VOL- do zatwierdzenia VOL+)

6. Po instalacji wybieramy "reboot system now" i cieszymy się podmianą.

Po instalacji warto jeszcze zmienić miejsce kopi zapasowej itp w tym celu wybieramy

Ustawienia > Urządzenie > Pamięć > Ustawienie nośnika danych (na samym dole) > zmieniamy z "Karta SD" na "Pamięć wewnętrzna"

Edytowane przez Jabol
Opublikowano

Jeśli ktoś by miał problemy lub szukał informacji an temat tego jak zrobić sd swapa opiszę poniżej.

1. Pobieramy zipa z tematu http://miuipolska.pl/forum/topic/1687-redmi-1-twrp-td-i-wcdma/ "SD Fix (tylko dla MIUI 6 na 4.4!)"

2. Wrzucamy do pamięci telefonu

3. Uruchamiamy w recovery (Klikamy w telefonie Aktualizacje > Uruchom w recovery)

4. Kiedy telefon się uruchomi przyciskiem VOL- przechodzimy na "apply update from SD CARD" i klikamy VOL+ w celu wybrania tej opcji.

5. Szukamy wrzuconego pliku "SD_swap.zip" (do poruszania używamy VOL- do zatwierdzenia VOL+)

6. Po instalacji wybieramy "reboot system now" i cieszymy się podmianą.

Po instalacji warto jeszcze zmienić miejsce kopi zapasowej itp w tym celu wybieramy

Ustawienia > Urządzenie > Pamięć > Ustawienie nośnika danych (na samym dole) > zmieniamy z "Karta SD" na "Pamięć wewnętrzna"

No i niestety mam jednak problem. Po swapie aparat nie widzi pamięci. Krzyczy że trzeba zamontować pamięć wewnętrzną USB przed użyciem.

Opublikowano

po zainstalowaniu 5.4.10 nie mogę ustawić wibracji przy dotykaniu ekranu tzn ustawić się da, ale nie działa, wibrują tylko przyciski - ktoś wie jak to poprawić?

Dzięki Jabol za instrukcję do SD Swap-a, u mnie działa.

Opublikowano

No i niestety mam jednak problem. Po swapie aparat nie widzi pamięci. Krzyczy że trzeba zamontować pamięć wewnętrzną USB przed użyciem.

Zrób screena z zakładki Pamięć i Ustawienie nośnika danych (na samym dole)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...