bringerofplagues Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Cześć. Na wstępie chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post. Jak w temacie. Urządzenie mam 2tyg. Wyłączony Always on display, żadnego GPS czy bluetooth, nie gram w żadne gry. Wyłączone auto brightness i jasność gdzieś w połowie, może mniej. Powiadomienia włączone tylko dla Messenger i Whatsapp. Poniżej screeny pokazujące skalę problemu. Czy to już powód by oddać urządzenie na gwarancji? Mi9, Miui 10.2.30. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Jak używasz telefonu? Bo ja gdy pracuję przy kompie całe dnie i telefon leży, czasem odbiorę powiadomienie i odkładam dalej, to też mam 2,5-3h SoT. Ale gdy jestem poza domem, to robi się z tego 6h Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Ja używam tylko Whatsapp bo jak ściągnąłem Messengera to bateria szła jak głupia mimo, że jedna wiadomość na tydzień tam pisałem. Ale to tylko moje spostrzeżenia. Zawsze możesz spróbować przeinstalować soft(nic to nie usuwa) w sekcji aktualizacje 3 kropki i pobierz najnowszy pakiet Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 Staram się nie rozładowywać tel do zera gdyż to podobno szkodzi ale mój rekord to 27% i 2h47min. Używam telefonu raczej spokojnie. Muzyka Play czy tidal w pracy i od czasu do czasu Whatsapp i raczej to wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 Od pierwszego dnia użytkowania mam takie wyniki. Ściągnąłem Gsam battery monitor ale nie do końca wiem jak go odczytać. Mogę wrzucić screeny też Link to comment Share on other sites More sharing options...
joli02 Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Skanowanie wifi wyłącz. I samo wifi pożera mnóstwo energii. Już to przerabiałem Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 Wifi mam wyłączone gdy jestem poza domem/poza dostępem do znanej sieci. Używam wifi tylko w domu. Gdy wychodzę, wyłączam i jadę na danych Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 (edited) Czyli korzystasz z apek które potrzebują w człon danych z netu... Jedziesz po wifi? Czy z sieci? Jak z zasięgami? Mesendżery i pejs_zbuki są to apki obliczone na drenaż baty... Luzik... Prawie 3h sotu przy takim korzystaniu to i tak nieźle... Edyta: w tym samym momencie pisaliśmy... Daj wykresy ze zużycia baty i wywal te apki od testów baterii. Edited September 22, 2019 by JamCiTo Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 //edit... Wszystko wygląda dość normalnie. Fon widzę często wybudzony (obstawiam, że wina mess/whatsapp), do tego widzę, że jak ekran włączasz, to raczej na chwilkę, co za tym idzie, nie nabijesz w ten sposób 5-6h SoT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 Przykład użytkowania. Wsiadam do tramwaju, mam 100% baterii. Włączam YouTube, oglądam w połowie jasności, do pracy jadę 25min. Wysiadam z tramwaju i mam 92% Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 Z fb wyłączyłem w ogóle powiadomienia i wyłączyłem opcje auto odtwarzania filmów. Powiadomienia mam włączone w zasadzie z Whatsapp i Messenger i flashscore. Nic więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
eNse Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Dziwne rzeczy.. U mnie przy korzystaniu głównie z fb/insta/snapchat/messenger Mi9 kręci soty na poziomie 5h w górę w ciągu jednej doby. Żadnego oszczędzania baterii, lokalizacja na oszczędzanie ustawiona, bluetooth off, synchronizacja uruchomiona, tryb ciemny. Zasięg też masz dobry więc to nie problem, może bateria jeszcze się nie ułożyła? Ile czasu masz telefon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 Dwa tygodnie minęło w piątek. Relatywnie krótko go posiadam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eNse Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Nie no po dwóch tygodniach to już powinno wszystko być okej, u mnie przez pierwsze kilka dni bateria słabo trzymała i telefon non stop się wybudzał ale już się uspokoiło dawno temu. Także to też odpada. Format robiłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 (edited) Hard reset w sensie. Nie robiłem. Czyli co? Polecacie hard reset w takiej sytuacji? Edited September 22, 2019 by bringerofplagues Link to comment Share on other sites More sharing options...
redminote2 Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Na probe odinstaluje fb i whatsapp na jeden dzien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Na wykresach jest wszystko OK. Przez 22h spadek o 70% przy ekranie ponad 6" i częstym wybudzaniu to jest dobry wynik... trzeba pamiętać, tutaj bateria to nie 4Ah, a 3.3Ah... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Wynik jest dobry jak na takie użytkowanie telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 Czyli jednym słowem, mam się nie przejmować? Nie ma powodu by robić reset czy wysyłać na gwarancję? Przesiadłem się z niezniszczalnego RN4 i może stąd moje obawy i frustracja pracą na baterii Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Mi czasem jak słabo bateria zaczyna trzymać to wyłączam telefon i włączam ponownie ;p Słabo mi też trzyma po ladowaniu indukcyjnym lub po ladowaniu qc4.0 przewodem. Gdy ładuje w qc 3.0 nie ma problemu. No i dłużej też trzyma gdy ładuje przez noc. A jak odepne zaraz po pojawieniu się 100% to szybko procenty ubywaja. Może to jakieś moje placebo, ale takie mam spostrzeżenia a i dłużej bateria u mnie trzyma na LTE z zasięgiem 1 czy 2 kresek niż na wifi z pełnym jego zasięgiem xd zupełnie odwrotnie niż na poprzednich telefonach Link to comment Share on other sites More sharing options...
joli02 Posted September 23, 2019 Share Posted September 23, 2019 Pisałem ci już masz ciągle włączone wifi nawet jak jest wyłączone. Ustawienie i w polu wyszukiwania wpisz skanowanie wifi i wyłącz. U mnie pomogło w drenażem w nocyWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 23, 2019 Author Share Posted September 23, 2019 A czy nie wpłynie to negatywnie na działanie GPS? Link to comment Share on other sites More sharing options...
joli02 Posted September 24, 2019 Share Posted September 24, 2019 Nic a nic Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bringerofplagues Posted September 24, 2019 Author Share Posted September 24, 2019 Zobaczymy. Dziś troszkę lepiej bateria się zachowuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted September 24, 2019 Share Posted September 24, 2019 (edited) często wybudzasz ekran i telefon. To jest przyczyna. Tzn operator Po każdym wybudzeniu potrzebuje troche czasu na deep sleep. Kolejna sprawa to redmi z 4000mAh trzymało prawie 2x tyle czasu a do niego porównujesz. Jak na flagowca jest to całkiem normalne. Wieczorem telefon do ładowarki to norma przy takim używaniu. P.S. iPhone przy takim używaniu ledwo wieczora dociąga (jeżeli w ogóle dojdzie do końca dnia) Edited September 24, 2019 by witek_77 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted September 24, 2019 Share Posted September 24, 2019 Wszystko tutaj jest ok, nie ma żadnej "fatalnej żywotności", po prostu korzystasz z fona w taki sposób, że fon praktycznie nie wchodzi w DS. Zamykam bo to już sensu nie ma, tutaj wszystko jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts