Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

@rezmus dzieki za wszelkie informacje, udało mi się zrobić sceny w auto. tylko jeszcze jednej mi rzeczy brak jak przypisać moc ssania do pokoju widzę że jest takie coś jak fan_power ale jak wstawiam tak to nie zmienia mocy:

sa_id":965,

"model":"roborock.vacuum.m1s",

"name":"Sypialnia",

"keyName":"Sypialnia",

"type":0,

"groupInfo":[

],

"tr_id":201,

"payload":{

"did":"",

"roborock.vacuum.m1s.fan_power":101,

"command":"roborock.vacuum.m1s.app_segment_clean",

"value":22

}

},

Edited by gsky
literowka
Posted

to bedzie raczej set_custom_mode. pologuj w vevs/ zmiane ssanie i zobacz jakie tam masz wartosci. musisz to dodac w json w osobnej akcji i w scenie dajesz 2 akcje, zmiana ssania, sprzatanie danego pokoju.

Posted

tak właśnie podejrzewałem bo ta metoda się pojawiała przed zmianą poniżej daje wartości (komuś może się przyda)

max 100

turbo 77

balanced 60

cichy:  38

starałem się zrobić auto jak na zdjęciu [moim celem jest żeby dla poszczególnych pokoi była np. rożna moc itp (konfiguracja w zdjeciu) - pominąłem tu inne urządzenia które wcześniej później w tej scenie startują.

w złączeniu także podaje JSON'a - jednak po odpaleniu tego (akurat tego) po skończeniu pierwszego pokoju kończy prace i wraca do bazy, przy innych zaczyna z innej strefy i po ukończeniu wraca tez na baze.

ma ktoś solucję jak to zrobić *nie wiem czy wersja ma tu znaczenie 1s

Capture.JPG

roborock.vacuum.m1s.json

• 3 weeks later...
Posted

@rezmus
Po utworzeniu folderu vevs w /SmartHome/logs/ logi się nie tworzą (oczywiście mam zmodyfikowaną aplikację), masz radę dlaczego?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...
Posted

Witajcie. W oryginalnej aplikacji Xiaomi Home 5.6.46 pokazuje, że jest jej nowa wersja 5.6.50 Czy pobiera Wam się, bo ja już kilka razy do tego podchodzę po kilkanaście minut i cały czas 0% :sad:

Posted

Witam, od wczoraj jestem posiadaczem robota MI. Po zainstalowaniu apki spotkałem się z problemem połączenia z robotem. Przeczytanie kilku porad, przejście na region chin pomogło. Odkurzacz pracuje dobrze ale niestety w aplikacji nie rysuje mapy przez co nie mogę go wykorzystać jakbym chciał. Na wszelkich filmikach YT widać, że wszytko śmiga...u mnie nie. Screenshot w załączniku.

Zdaję sobie sprawę, że temat pewnie wałkowany wielokrotnie ale nie mam aż tyle czasu by zagłębiać się w forum. W końcu kupiłem tak jak wy robota by ten czas zaoszczędzić. Pomóżcie !

Screenshot_20200117_073243_com.xiaomi.smarthome.jpg

Posted

Nie wiecie może jak zmusić odkurzacz do pojechania do innego pokoju, gdy na mapie ma zamknięte drzwi? Chodzi o sytuację, że odkurzajac przedpokój robot uaktualnia sobie mapę i nanosi zamknięte drzwi do pokoi. Potem otwieram drzwi i chcę, żeby odkurzyl dany pokój, ale ten mi gada, że obszar jest niedostępny. Nawet nie podjeżdża do pokoju tylko gada to z bazy. A drzwi są już otwarte. Działa dopiero jak go ręcznie zaprowadze do pokoju i tam zapuszczę sprzątanie.

Dnia 17.01.2020 o 10:44, pablo65 napisał:

• 3 weeks later...
Posted
Dnia 5.12.2019 o 07:08, rezmus napisał:

zrobisz normalnie o ile masz region china. na innych regionach nie ma firmware do tego modelu.

Czy na zmodowanej apce można przełączyć się na region Chinski i zaaktualizować robota? 

Potem znowu na Europę aby szybciej działały mapy? 

Po zakupie urządzenia rozumiem w celu połączenia sprzętu trzeba go znajdywać z regionu Chińskiego? 

Zamierzam zakupić tego robota, gdzie obecnie są jakieś ciekawe oferty? 

Posted (edited)
18 godzin temu, rezmus napisał:

musisz go sparowac na chiny, zeby dostal ota. na eu z modem 1s tez dziala, ale tu nie dostanie ota.

Czyli jeśli dobrze rozumuje, ściągam zmodowaną apkę i odpalam region Chiński znajduję sprzęt i aktualizuję, następnie zmieniam Region na Europę i wszystko działa cacy?

Edited by Warson
Posted

a tak się zastanawiałem bo w nowszych wersjach szczotki obrotowe są już gumowane, czy jak zakupie takie podejdą pod 1S? bo wyglądowo są identyczne :) :p

Dnia 5.10.2019 o 11:31, rezmus napisał:

Hej, czy możesz podesłać Linka do zmodowanej Apki pod Xiaomi Mijia 1S, wszystkie linki z forum wygasły

Dnia 8.02.2020 o 19:06, rezmus napisał:

po aktualizacji reset wifi i parowanie z eu.

No to u mnie problem, znalazł bez problemu robota ale próbowałem zaaktualizować na Serwerze Chińskim i błąd aktualizacji, następnie jak chciałem przejść na region EU żeby mapy się szybko wczytaly to takie coś jak na screenie. Aplikacja oczywiście zmodowana, reset wifi w urządzeniu nie pomaga... Łączy się tylko z Chinami, mam 14 dni na oddanie urządzenia i już po pierwszej godzinie zastanawiam się czy tego nie zrobić. Oczywiście zrobiłem jak wskazuję screen, przełączam na PL ale to nic nie daje :( proszę o pomoc. 

Screenshot_20200212_230843_com.xiaomi.smarthome.jpg

Screenshot_20200212_224643_com.xiaomi.smarthome.jpg

Posted

Mi ostatnio praktycznie w ogóle nie łączy na tych serwerach chińskich odpalam odkurzacz z guzika bo czas na połączenie z apka to jakiś dramat , czy istnieje zmodowana wersja aplikacji której można użyć na iPhonie iOS ? 

Posted
Dnia 16.01.2020 o 21:25, Gierkus napisał:

Witajcie. W oryginalnej aplikacji Xiaomi Home 5.6.46 pokazuje, że jest jej nowa wersja 5.6.50 Czy pobiera Wam się, bo ja już kilka razy do tego podchodzę po kilkanaście minut i cały czas 0% :sad:

Rozwiązałem swój problem odwiedzając stronę z aktualniejszą, oryginalną wersją 5.6.50

https://www.apkmirror.com/apk/xiaomi-inc/mihome/mihome-5-6-50-release/mi-home-5-6-50-android-apk-download/

No i zauważyłem poprawę szybkości połączenia apki z odkurzaczem - cyfry przy ładowaniu, m2 i czasie sprzątania pojawiają się prawie natychmiast a na mapę trzeba chwilę poczekać ale ładuje się duuuużo szybciej (około 5 sekund) :) Polecam.

• 2 months later...
Posted

Witam.

Czy coś się zmieniło w kwestii języka polskiego?

Chciałbym zainstalować aplikację w której będę mógł ustawić region Polski jak na razie działa tylko na Chinach a wszystkie linki które otwierałem już są nieaktualne. Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Kupiłem 1S 

Na Polsce mam czajnik , na Chinach widział odkurzacz, ale ciągle offline, i aktualizacje 1% max co wgrywał i nie widział czajnika. Na HongKong mam znów czajnik ale nie ma odkurzacza.

3h walcze z odkurzaczem mam ochotę go wywalić .

Pomocy

P.S Wróciłem na Chiny,  aktualizacja idzie już 4 raz ( mimo że doszło do 100 % coś akceptuje i nic ) w czasie aktualizacji co chwile offline muszę restartować WIFI.

Okej po 100x klikaniu i wczytywaniu aktualizacji po 1% udało się, mam najnowszy program w 1S ale nadal wkoło przechodzi w offline. Nie da się z nim połączyć z aplikacji. Pomimo że dioda WIFI świeci ciągłym światłem, aplikacja sugeruje restart WIFI, ale będzie to idiotyczne, jeżeli będę musiał to robić za każdym razem, chcąc połączyć się z odkurzaczem !! I nadal nie mam czajnika na regionie CHINY. Co z tym odkurzaczem jest nie tak, bo widzę że każdy ma problem się połączyć przez APK.

Edited by Magik_tnp
  • 1 month later...
Posted

Mam porównanie między 1S, a S55. Potwierdzam problem z dywanami, S55 wjeżdza na wyższe. U mnie w domu problem jest z jednym grubszym dywanem gdzie 1S się odbija, a S55 wjeżdzał. Na szczęście dotyczy to jednego, grubego dywanu, pozostałe "zwykłe" odkurza bez problemu. Pozostałych problemów z tej recenzji nie zaobserwowałem, 1S moim zdaniem odkurza identycznie jak S55 i oba odkurzacze tak samo od czasu do czasu mogą gdzieś utknąć, ale to wyjątki.

• 2 months later...
Posted

Witam kolegów. Czy ktoś zechciał by mi wytłumaczyć jakie akcesoria pasują do tego robota 1s, bo gubię się w tym. Napisałem do sklepu mi, a oni że nie posiadają aktualnie szczotek ani filtrów do tego modelu. SDJQR03RR

Proszę o wsparcie. 

• 2 months later...
Posted

Cześć, 

czy komuś udało się połączyć alexę z odkurzaczem xiaomi mi vacuum 1s?

Znalazłem poradniki sprzed dwóch lat że nalezy w aplikacji MI wybrać serwer singapur ale wtedy aplikacja nie widzi odkurzacza. 

Mam zmodowaną aplikację xiaomi, ale generalnie alexa nie chce znaleźć tego urządzenia (pomimo że w aplikacji MI jest widoczna). 
Czy ktoś sobie z tym poradził? 

Asystent google równiez nie widzi odkurzacza. 

Posted
Dnia 30.11.2019 o 10:35, rezmus napisał:

nie ma polskiego jezyka do 1s i nie bedzie jesli roborock sam go nie wypusci, bo od czasu s6/1s paczki glosowe sa podpisane kluczami rsa producenta.

W nawiązaniu do postu z innej częsci forum, czy móglbym Cie prosic o podeslanie paczki z jezykiem polskim ? ( Robot  xiaomi 1s)

Jaką wersje aplikacji w tym momencie najbardziej polecasz ? I czy jest już dostepna może taka opcja w tej wersji odkurzacza aby wyslac go w konkretne miejsce z mapy?

Z gory dziekuje bardzo za ew. pomoc i odpowiedzi 

• 2 weeks later...
  • 5 weeks later...
Posted

Hej! @rezmusDałbyś rade udostępnić apkę raz jeszcze? Żaden z linków nie działa, a praktycznie nie da się już mobilnie sterować odkurzaczem. Wczytanie mapy trwa nawet 20 minut... :(