Jump to content

Ciche gniazdo mini jack

Elvenpath
 Share

Recommended Posts

Cześć,

wczoraj kupiłem Redmi Note 5 (wcześniej miałem Redmi Note 3) i zauważyłem, że po podłączeniu słuchawek grają one bardzo cicho... Rozwiązanie jakie znalazłem to zmiana regionu na Korea Północna (jakiś spisek? :D).

Czy da się to objeść jakoś inaczej bez zmiany regionu?

Oraz czy zmiana regionu ma jakiś niefajny wpływ na działanie telefonu?

Edited by Elvenpath

@Elvenpath

Egzemplarz który miałem nie miał tego problemu, a testowałem jakość audio na słuchawkach. Widać nie wszyscy dostali ten błąd. Zmiana regionu raczej nie wpływa na działanie telefonu. Może ci jedynie doinstalować jakieś programy, lub uruchomić usługi od Xiaomi specyficzne dla danego regionu (jeżeli takie w tym regionie dają). Chyba najwięcej doda jak ustawisz Indie.

• Like 1

Dzięki za odpowiedź. Z tego co czytałem na zagranicznym forum to wina software. 

Trochę lipa, że coś takiego ma miejsce. Telefon kupiłem w Arkadii w Warszawie więc spodziewałem się, że wszystko będzie cacy.

4 godziny temu, badamiak napisał:

Sprawdziłem na swoim urządzeniu, nie mogę powiedzieć, że domyślnie gniazdo jest ciche, bo jest ok, ale jak zmienię na Koreę Północną to jest znacząco głośniejsze.

No w porównaniu do mojego wcześniejszego Redmi Note 3 jest dużo cichsze (przed zmianą regionu :D).

Na razie zgodnie z radą @FromWP zmieniłem region na Indie i jest git, czekam aż poprawią w polskiej wersji.

Edited by Elvenpath

• 1 month later...

Mam pytanie jak zwiększyć głośność na słuchawkach z Jackiem 3.5mm i na słuchawkach bluetooth? Mam rom xiaomi.eu 8.7.5 i zainstalowanego Vipera przez magiska 16.3 ustawiony mam playback gain Control na
Max gain na 8x a Max output na 0db i nadal grają cicho jakoś tak słabo a na global stable 9.5.13 po ustawieniu regionu indie grały o wiele głośniej.. nie wiem czy da się jakoś wyciągnąć większa głośność z tego telefonu?

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...

Ciekawa sprawa,w moim przypadku głośności jest aż nad to,spokojnie napędza duże słuchawki nauszne,nie wspominając i dokach czy pchełkach.

Inną sprawą jest to,że jakość z dziurki woła o pomstę to nieba.

Edited by raideri

Na regionie Szwajcaria i wielu innych, rn5 jest sporo głośniejszy niż na PL..
Przykładowo w porównaniu do rn3, rn5 jest cichszy na regionie Polska.
Kosząc trawę nie da się słuchać audiobooka

Na miuipolska nie da się regionu zmienić a tez jest cicho pomimo że ratuje się viperem. Dolby atmos by na pewno pomogło ale ni znalazłem działającego dolby atmos pod nasz telefon..

• 2 weeks later...

No ja właśnie przesiadka z rn4 na rn5 i tak to prawda trochę ciszej jest na rn5, aktualnie jeszcze global na rn5 a na rn4 miuipolska. Mam problem z wgraniem twrp recovery, ale liczę, że jak się uda i wrzucę miuipolska, to będzie głośniej, choć pewnie bez różnica...

No ja właśnie przesiadka z rn4 na rn5 i tak to prawda trochę ciszej jest na rn5, aktualnie jeszcze global na rn5 a na rn4 miuipolska. Mam problem z wgraniem twrp recovery, ale liczę, że jak się uda i wrzucę miuipolska, to będzie głośniej, choć pewnie bez różnica...
Ja mam wrażenie że na globalu grał głośniej na słuchawkach. Ale to właśnie może być to że miuipolska ma ustawiony region polska czyli UE a jakby ustawić inny to było by głośniej.

• 2 weeks later...

Raczej nie znajdziesz takiego,przewertowałem sporo telefonów xiaomi,żaden dźwiękowo nie powalił.

Tyle tylko,że to nie tylko mankament tego producenta,a ogólny trend olewania jacka w telefonie,nawet niektóre flagowce grają do d...

Rozważam jeszcze użycie zewnętrznego dac/amp np. FiiO K1 z uwagi na obsługę USB OTG przez Redmi Note 5 ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji o stabilności takiego połączenia, jakości dźwięku itd. Aplikacja której używam do odtwarzania to Neutron. Słuchawki AKG Y55.

Jakość dźwięku będzie taka,jaką oferuje dac,na pewno będzie o wiele lepiej niż z dziurki.

Z fiio i naszym notkiem działał na pewno e07k i o dziwo q1,który jest ponoć dosyć wybredny.

Z k1 nie pomogę,nie miałem okazji,ale stawiam na to,że też nie powinno być problemu.

Zdecyduje się jednak na Redmi Note 5 ale jako osprzęt audio poczekam do premiery FiiO BTR3 czyli zewnętrznego dac/amp na bluetooth. Muszę jeszcze przemyśleć gdzie ten smartfon kupić (x-kom, gearbest). Chce żeby się wszystko samo aktualizowało i nie było problemów.

Jeśli liczysz na dobre wsparcie gwarancyjne i spoko serwis to oficjalna dystrybucja (np. x-kom albo salony xiaomi w kilku miastach w Polsce).
Ja tak zaoszczędziłem dużo czasu na serwisie z uwagi że po 2 miesiącach był problem z wyświetlaczem na szczęście jego wymiana trwała 2 dni robocze.

Jeśli liczysz na dobre wsparcie gwarancyjne i spoko serwis to oficjalna dystrybucja (np. x-kom albo salony xiaomi w kilku miastach w Polsce).
Ja tak zaoszczędziłem dużo czasu na serwisie z uwagi że po 2 miesiącach był problem z wyświetlaczem na szczęście jego wymiana trwała 2 dni robocze.
Ja jak kupiłem w xkomie to miałem 3 małe rysy na wyświetlaczu zaraz po wyjęciu z pudełka i oddałem i wymienili mi na nowy egzemplarz.

• 2 weeks later...