Jump to content

MI 4 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

glaedrem

Recommended Posts

Włączyłem kolor diody LED na niebieski jak to jest w nowych telefonach MI4 do wszystkich powiadomień, wyłączyłem powiadomienia i włączyłem, dalej nie ma nic, dostałem SMS'a i też nic nie mrugało. Nawet trzech miesięcy nie mam tego telefonu i już miałoby się popsuć? Może tą diodą jakaś aplikacja steruje i muszę w uprawnieniach to włączyć?

Włączyłem kolor diody LED na niebieski jak to jest w nowych telefonach MI4 do wszystkich powiadomień, wyłączyłem powiadomienia i włączyłem, dalej nie ma nic, dostałem SMS'a i też nic nie mrugało. Nawet trzech miesięcy nie mam tego telefonu i już miałoby się popsuć? Może tą diodą jakaś aplikacja steruje i muszę w uprawnieniach to włączyć?

U mnie na problem "milczącej" diody powiadomień zawsze pomaga zrestartowanie telefonu...

• Like 1

Mam jeszcze pytanie do posiadaczy przed zakupem. Jak wygląda sprawa wgrywania na Mi4 stockowego androida czy cyanogenmoda i innychi custom rom?

Odpowiem przy okazji na twojego poprzedniego posta. Pisałeś o aktualizacji i ustawianiu na nowo ustawień... Po aktualizacji ustawienia wszystkie zostają. Aktualizacja trwa 5 minut. Jednak jeśli faktycznie potrzebny Ci stabilny Rom, bez restartow, FC czy czegokolwiek złego to, jak już kolega wcześniej, polecam wersję 5.1.30 określana przez naszą polską społeczność za stabilną. I aktualizuj jak uznamy że np..(broń boże) wersja 5.7.24 jest stabilna.

Co do tych customow to jest ich okrutnie mało... Przejrzyj XDA DEVELOPERS i nasze forum. Pzdr

Ok, decyzja podjęta. Czekam tylko na dostępność Mi4 i klikam. Mam jeszcze tylko lekkie rozterki czy nie MiNote, ale chyba jednak za duży. Sprawdzimy jak Mi4 się sprawuje, jak będzie za mały pomyślimy o przesiadce. Dziękuje za pomocne podpowiedzi.

Najprościej pozbyć się czcionki condensed podmieniając pliki .ttf w paczce ZIP przed instalacją aktualizacji. Robię tak za każdym razem, odkąd jesteśmy na siłę uszczęśliwiani tą zwężoną czcionką :mrgreen:

Wgrałem przed chwilą MIUI Polska i potwierdzam - ta czcionka to jest niestety porażka!

Edited by voymagnusson

Wgrałem przed chwilą MIUI Polska i potwierdzam - ta czcionka to jest niestety porażka!

W czym problem ?

Podmień i wrzuć jeszcze raz.

Ja tak zrobiłem i jest git.

Przy okazji, dzięki dla kolegi latet za doprecyzowanie tematu :-)

Sam jesteś porażka. W htc one m8 tak jest i też na 5 calach. Zresztą masz też multilang z xiaomi.eu tam jest czcionka Roboto regular. Także masz wybór. Zamiast kombinować z MIUIPolska i zipem korzystaj z Xiaomi.eu.

Wysłane z MI4

Co Wy się tak czepiacie tej czcionki? ;P Wygląda w miarę normalnie a szumu tu robicie jak by to była jakaś udziwniona czcionka np w tym stylu ;p

ew można by zrobić jakąś ankiete jaka czcionka powinna się domyślnie znaleźć w miuipolska jak kiedyś na animacje startową

Ja tam się nie czepiam a już na pewno nie czepiam się bardzo. Uważam że regular wygląda schludnie i nie ma żadnego powodu żeby musiał być condensed. Zapytalem, dostałem odpowiedź, zrobiłem, działa, podziękowałem,amen.

Tapnięte z MI4

Albo kompromis? Takie rozwiązanie jest w htc sense. Czcionka condensed jest faktycznie dobrze czytelna na dużych ekranach. Lepiej wygląda przy czytaniu stron. Są tacy co wypowiadają się po obrazkach lub 5 minutach używania romu. Ale wystarczy posiedzieć chwilę a można się przyzwyczaić. Jednak condensed może być kiepsko widoczna przy secondary text czyli w opisach opcji lub komunikatach typu toast gdzie czcionka jest mała.

Tu można wstawić Roboto regular.

6982b813c7dad67934df14183fcf1922.jpg

6559ba2db9454723ae4abfb0b97918a5.jpg

f732635929a8c95d9830d350ab4f2a7b.jpg

Wysłane z MI Note

• Like 1

Witam.

Czy w widgecie pogody od miui polska macie też problem z lokalizacją ? Za chiny nie mogę ustawić automatycznej lokalizacji dla mojego aktualnego miejsca pobytu... jakieś rady :) ?

Witam,

Czy mógłbym uprzejmie prosić o wyniki testu Vellamo 3.1 przeprowadzonego na Mi4?

Chodzi mi o 4 liczby:

• Multicore
  • Metal
  • Browser (Chrome)
  • Browser (Internet Browser)

Oczywiście test w trybie "wydajny".

Wielkie dzięki!

Edited by latet

Drodzy użytkownicy MI4,

Czy ktoś kiedyś spotkał się z problemem jakości połączenia głosowego ? Nie chodzi mi o to jak słychać rozmówcę ale jak nas słychać u rozmówcy.

Dzisiaj dwukrotnie zdarzyło mi się otrzymać raport ze mój glos przerywa, ze słychać jakby trzaski i inne artefakty. Redukcja szumów tła nie wplywa. ViperFX raczej tez nie. Zasięg sieci 2G full. Soft stabilne 5.1.30 PL rzecz jasna. Ktoś miał coś podobnego ?

Tapnięte z MI4

Witam

jestem zainteresowany zakupem MI4, jednak nie jestem zbytnio biegły w wgrywaniu ROMów itp, korzystam  głownie z nawigacji, internetu komunikatorów no i przede wszystkim z telefonu. Czy Xiaomi MI4 będzie dobrym wyborem dla osoby mniej znającej się ?

Witam

jestem zainteresowany zakupem MI4, jednak nie jestem zbytnio biegły w wgrywaniu ROMów itp, korzystam głownie z nawigacji, internetu komunikatorów no i przede wszystkim z telefonu. Czy Xiaomi MI4 będzie dobrym wyborem dla osoby mniej znającej się ?

Raczej tak. To telefon jak każdy. Nie musisz przecież wgrywać czegokolwiek. Na Mi4 masz system w wersji multilang więc jest i Polski. System jest z miejsca (z pudełka?) gotowy do użytku. Wersja romu MIUIPolska to opcja, nie jest konieczna.

Czy MI4 obsługuje HD Voice?

Chyba nie bo to była funkcja Samsunga.

Wysłane z MI Note

Chyba nie bo to była funkcja Samsunga.

Wysłane z MI Note

Nie. Na pewno nie jest to funkcja dostępna tylko w telefonach Samsunga. Posiada to wiele nowych telefonów. Aktualnie posiadam już leciwy ZTE Blade III i on wspiera HD Voice i jest różnica w jakości rozmowy. Jest lista telefonów które wspierają tą technologię http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smartphones_with_HD_Voice_support ale nie ma tam Xiaomi

Edited by jaremi

Tzn jeśli sprzedaje telefon i będzie jak na screenie nr 2 to oryginał. Ma tam węgierski (chyba) język z naszego multi. I jest to nasz multi bo widzę MiKeya, MiPilota i Autoryzacje. 

Chyba, że to telefon z pozostałych screenów gdzie widać MIUI v5. Mam dokładnie taki sam telefon z takim samym pulpitem i to fake.

Ja sugeruję napisać do sprzedawcy - bo nie ma sensu pisać na forum o takie pierdoły. Pisz i tyle. 

Aha .. i Mi4 ma 5 cali a nie 5.5 ;p

I na marginesie: ... chcesz wywalić 1,5k na niepewne allegro jak masz ibuygou lub xfs?